Neuspijn: Oorzaken van pijn op of in neus (pijnlijke neus)

Door diverse aandoeningen of andere medische problemen kunnen mensen soms last hebben van pijn in of rondom de neus. Neuspijn kan bijzonder vervelend zijn, vooral wanneer deze zich uitstrekt naar het hoofd of andere delen van het gezicht. Meestal is het slechts een tijdelijk en mild probleem, zoals een verkoudheid, dat de pijn in de neus veroorzaakt. In sommige gevallen kan neuspijn echter het gevolg zijn van een zeldzamere en ernstigere aandoening, zoals neuskanker. De arts zal de onderliggende oorzaak van de neuspijn onderzoeken en deze behandelen.

Afwijkend neustussenschot

Het neustussenschot bestaat uit botten en kraakbeenderen die de linker- en rechterzijde van de neusholte scheiden. Een afwijkend neustussenschot kan leiden tot frequente infecties van de sinussen en neuspijn.

Infectie van de neus

Neusinfecties, zoals een verkoudheid, komen vaak voor. Deze virale infecties veroorzaken vaak een brandend gevoel in de neus, hoewel dit meestal geen pijn met zich meebrengt. Bij een (ernstige) bacteriële infectie van de neus en de ethmoïde sinussen kan er echter wel sprake zijn van neuspijn. Schimmelinfecties in de neus, vooral wanneer de schimmels de neus en sinussen infecteren, kunnen ook neuspijn veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is mucormycose, een schimmelinfectie die symptomen in de sinussen, hersenen en longen kan veroorzaken. Nasale vestibulitis is een andere veelvoorkomende infectie waarbij de ingang van de neusvleugels (vestibule) geïnfecteerd raakt. Deze infectie verschijnt vaak na een verkoudheid, wanneer de patiënt de neus overmatig afveegt of krachtig niest (niezen). Wanneer de wortel van de neusharen in de vestibule geïnfecteerd raakt en een abces ontstaat, wordt dit ‘nasale furunculose’ genoemd. Een nasaal septumabces is een ander infectueus neusprobleem dat kan leiden tot neuspijn.

Ontsteking van de neus

Bij sommige aandoeningen is er geen sprake van een infectie van de neus, maar wel van een ontsteking. Deze ontstekingen kunnen ook neuspijn veroorzaken.

Allergische rhinitis

De meestal tijdelijke pijn in de neus kan optreden bij allergische rhinitis (hooikoorts), een ontsteking van het neusslijmvlies als reactie op allergenen zoals pollen, klimatologische veranderingen, stof, huidschilfers van dieren (zoals huidschilfers van honden), enzovoort. De gebruikelijke symptomen omvatten een jeukende neus, jeukende ogen, een verstopte neus, hoofdpijn, verminderde reukzin, hoesten, verstopte oren en vermoeidheid.

Letale midline granuloom

Letale midline granuloom is een zeldzame aandoening waarbij ontstekingsweefsel (granulomen) zich vormt. Dit resulteert in een progressieve necrotiserende granulomatose van onbekende oorsprong, die de weefsels van de neusholte, de neusbijholten, de mond en het gelaat aantast met een vernietigend effect.

Sinusitis

Bij sinusitis zijn de sinussen ontstoken die zich rondom de neus, de wangen en de ogen bevinden. Meestal worden luchtweginfecties en allergieën verantwoordelijk gehouden voor sinusitis. Sinushoofdpijn (druk in de sinussen door infectie of allergie) is typisch bij sinusitis; deze hoofdpijn is vaak gelokaliseerd op de wangen, rond de ogen of op het voorhoofd. De ontsteking verergert meestal bij het ontwaken, wanneer patiënten vooroverbuigen, of bij verandering van een warme naar een koele omgeving. Koorts, een verstopte neus, een loopneus met geel of groen sputum (slijm) en neuspijn zijn andere veel voorkomende symptomen.

Wegener-granulomatose

Bij Wegener-granulomatose, een auto-immuunaandoening, zijn de bloedvaten van de neus ontstoken en vormen zich granulomen, hetgeen ook in andere delen van het lichaam kan voorkomen.

Andere ontstekingen

Neuspijn kan ook ontstaan door de volgende omstandigheden:
  • bij gebruik van bepaalde neussprays
  • bij neuspeuteren
  • bij zeer hard gedroogd neusslijm
  • door het snuiven van cocaïne (drugsverslaving)
  • door het inhaleren van irriterende gassen
  • door overmatig snuiten van de neus

Neuspoliepen en neuskanker

Neuspoliepen zijn de meest voorkomende goedaardige gezwellen in de neus. Hoewel neuspoliepen doorgaans geen pijn veroorzaken, kunnen ze soms leiden tot maligniteiten in de neusholte. De meeste neuspoliepen veroorzaken geen pijn, maar als het gezwel in omvang toeneemt, kan de patiënt neuspijn ervaren. De meest voorkomende symptomen zijn een loopneus of een verstopte neus en veranderingen in de reukzin. De exacte oorzaak van de ontwikkeling van neuspoliepen is onbekend, maar het kan voortkomen uit chronische irritatie van de bekleding van de neusholtes. Neuskanker is relatief zeldzaam. Een carcinoom in de neus kan soms ontstaan als gevolg van uitzaaiingen (metastasen) vanuit een andere plaats, vooral van kanker in de oogkas. De kanker kan ook in de neusbijholten en nasofarynx (neus-keelholte) verschijnen, wat neuspijn kan veroorzaken. Andere symptomen die samen met neuspijn optreden, zijn veranderingen in de reukzin, een nasaal stemgeluid en een neusbloeding.

Neusmigraine en neuspijn

Nasale migraine kan ook optreden, waarbij de pijn zich aan één kant van de neus voordoet.

Schade aan de neus

Een gebroken neus veroorzaakt aanzienlijke pijn. Hierbij is sprake van een breuk van een van de neusbeenderen. Dit gaat vaak gepaard met zwelling, al dan niet met neusbloeding. Een gebroken neus treedt vaak op door trauma aan het gezicht, zoals bij sportblessures, ernstige valpartijen of mishandeling. Soms kan zich bloed ophopen in het tussenschot, wat bekend staat als een nasaal septumhematoom. Het is belangrijk dat een arts dit zo snel mogelijk behandelt. Ook het te vaak of agressief afvegen van de neus (bijvoorbeeld bij een loopneus) of het inbrengen van een vreemd voorwerp in de neus kan schade veroorzaken. Verwondingen zijn meestal acuut. De plotselinge, intense pijn geneest vaak zonder blijvende problemen. Bij ernstige neuspijn is het echter aanbevolen om medische hulp in te schakelen.

Vreemd lichaam in de neus

Een vreemd lichaam in de neus komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Veelvoorkomende objecten die kinderen in de neus steken zijn knikkers, potloodgommen, kleine kralen en andere kleine voorwerpen. Deze objecten kunnen soms dagenlang ongemerkt in de neus blijven zonder klachten te veroorzaken. Door zwelling van de delicate binnenbekleding van de neus blijft het voorwerp vaak stevig vastzitten. De neuspijn bevindt zich meestal in de neus zelf, maar na verloop van tijd kan ook de buitenkant van de neus pijnlijk en gevoelig worden bij aanraking. Naast neuspijn kunnen patiënten ook last hebben van een verstopte neus, een loopneus, reukproblemen, een nasale stem en een bloedneus. Alleen een arts mag een vreemd voorwerp uit de neus verwijderen met gespecialiseerde apparatuur. Pogingen om dit thuis te doen kunnen meer schade aanrichten en het voorwerp nog dieper in de neus duwen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingBotontsteking: oorzaken, symptomen en behandelingEen botontsteking of osteomyelitis is een ontsteking van het bot, beenmerg en/of beenvlies. Het is een ernstige aandoeni…
Ontstoken eierstokken: oorzaken, symptomen en behandelingDoor allerlei oorzaken kun je een ontsteking van je eierstokken oplopen, een hele vervelende en pijnlijke aandoening met…
Sinusitis (bijholteontsteking)Sinusitis (bijholteontsteking)Een sinusitis, in de volksmond ook wel een bijholteontsteking genoemd, is een ontsteking van de slijmvliezen van een de…
Ontstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingOntstoken traanzak: symptomen, diagnose en behandelingAls de traanzak is ontstoken spreekt men van dacryocystitis. Hierbij is sprake van zwelling van de traanzak. In deze zak…

Inwendige bloeding: Oorzaken van interne bloedingenInwendige bloeding: Oorzaken van interne bloedingenInterne bloedingen (inwendige bloedingen, hemorragie) zijn bloedingen die ontstaan door beschadigde bloedvaten. Vaak tre…
Constant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandelingConstant hongergevoel: oorzaak steeds honger en behandelingEen constant hongergevoel of een toegenomen eetlust, ook met een volle maag, of een constant leeg gevoel in de maag, is…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 16 december 2017:
  • Causes of Nasal Pain (On or Inside the Nose), http://www.healthhype.com/causes-of-nasal-pain-on-or-inside-the-nose.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Congestion: Nasal Pain and How to Clear It Up, https://universityhealthnews.com/daily/eyes-ears-nose-throat/congestion-nasal-pain-and-how-to-clear-it-up/
  • Nasal Pain - Symptom Evaluation, http://www.medindia.net/symptoms/nasal-pain.htm
  • Unilateral nasal pain with migraine features., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23575821
  • WHAT CAUSES NASAL PAIN OR DISCOMFORT?, http://www.sfenta.org/conditions/nasal-pain/
  • What is nasal pain?, http://www.medindia.net/symptoms/nasal-pain.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 19-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.