Neussprays: Soorten, indicatie, gebruik en bijwerkingen

Neussprays: Soorten, indicatie, gebruik en bijwerkingen Een verkoudheid met een verstopte neus komt bij iedereen wel eens voor. Een neusspray biedt vaak snelle verlichting. Echter, neussprays of neusdruppels kunnen ook andere medische aandoeningen behandelen. Er zijn verschillende soorten neussprays, elk met een specifieke functie: decongestiva (om zwelling te verminderen), steroïde sprays (om ontstekingen te verminderen) en zoutwateroplossingen (om slijm los te maken). Het is belangrijk om neussprays op de juiste manier te gebruiken om zowel de symptomen effectief te verlichten als om te voorkomen dat er andere problemen ontstaan. Langdurig of veelvuldig gebruik van sommige van deze sprays kan namelijk leiden tot medicatie-afhankelijkheid, waarbij patiënten steeds meer neusspray nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Artsen adviseren daarom om neussprays niet langer dan zeven dagen te gebruiken.
Er zijn drie soorten neussprays:

Decongestiva

Indicatie

Decongestiva zijn vrij verkrijgbare neussprays die helpen bij het verminderen van zwelling van het neusslijmvlies door de bloedvaten in de neus te vernauwen. Dit zorgt ervoor dat de gezwollen weefsels in de neus verminderen en de luchtwegen vrijer worden. Ze worden vaak gebruikt bij verkoudheid, sinusitis, en allergieën. Het gebruik van decongestiva kan de ademhaling vergemakkelijken en de algehele symptomen van verstopte neus verlichten. Patiënten kunnen ook verlichting ervaren van druk in de sinussen en hoofdpijn die vaak gepaard gaat met ontstoken neusslijmvlies.

Tegenindicatie

Kinderen
Veel vrij verkrijgbare decongestiva zijn niet aanbevolen voor kinderen. Lees altijd de etiketten zorgvuldig en raadpleeg indien nodig een kinderarts voordat je dergelijke producten aan kinderen geeft. De dosering en formuleringen zijn vaak niet geschikt voor jonge kinderen, en er is een verhoogd risico op bijwerkingen.

Aandoeningen
Bij sommige aandoeningen is het gebruik van decongestiva niet aan te raden. Dit geldt vooral voor patiënten met:
Deze aandoeningen kunnen worden verergerd door de werking van decongestiva, die de bloedvaten vernauwen en mogelijk tot een verhoging van de bloeddruk leiden.

Medicijnen
Sommige decongestiva kunnen interfereren met andere medicijnen. Raadpleeg een arts voordat je deze middelen gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die antidepressiva, bètablokkers of andere hartmedicatie gebruiken. Er kunnen ook interacties zijn met bepaalde voedingsmiddelen of alcohol, wat de effectiviteit van de decongestiva kan beïnvloeden.

Bijwerkingen

Naast mogelijke bijwerkingen zoals een verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag (tachycardie), kunnen patiënten last krijgen van slaapproblemen, duizeligheid en nervositeit. Het langdurig of veelvuldig gebruik van decongestiva kan leiden tot een zogenaamde rebound-effect waarbij de symptomen verergeren zodra het gebruik wordt stopgezet. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin patiënten steeds meer neusspray nodig hebben om dezelfde verlichting te bereiken. Bij langdurig gebruik van decongestiva, zoals xylometazoline (bijvoorbeeld Otrivin), kan het neusslijmvlies beschadigd raken, wat kan leiden tot een chronische verstopte neus. Het is essentieel om deze producten alleen voor de aanbevolen periode te gebruiken en altijd de instructies op de verpakking te volgen.

Bijwerkingen kunnen variëren per patiënt, en sommige patiënten kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van deze middelen. Bij het optreden van ernstige bijwerkingen of als de symptomen aanhouden, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen voor alternatieve behandelingsopties.

Steroïde neussprays

Indicatie

Corticosteroïde neussprays zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Ze zijn effectief in het verlichten van allergische symptomen zoals niezen, jeuk, een loopneus en een verstopte neus. Ze worden ook gebruikt voor de behandeling van een verstopte neus veroorzaakt door sinusitis, hooikoorts en niet-allergische rhinitis. Ook bij neuspoliepen kunnen steroïde neussprays effectief zijn. Hoewel de effecten van steroïde neussprays meestal snel merkbaar zijn, kan het bij sommige patiënten één tot twee weken duren voordat de volledige voordelen zichtbaar zijn. Ze zijn vaak de eerste keuze naast antihistaminica voor allergische reacties.

De werking van steroïde neussprays is gebaseerd op hun vermogen om ontstekingen in de luchtwegen te verminderen, wat leidt tot een afname van zwelling en slijmproductie. Dit maakt ze bijzonder nuttig voor mensen met seizoensgebonden allergieën of chronische neusklachten. Het is belangrijk om de neusspray dagelijks en regelmatig te gebruiken om optimale resultaten te bereiken, aangezien sporadisch gebruik minder effect kan hebben. De arts kan de dosering aanpassen op basis van de ernst van de symptomen en de respons op de behandeling.

Gebruik en instructies

Om de effectiviteit van steroïde neussprays te maximaliseren, dienen patiënten de volgende richtlijnen in acht te nemen:
  • Correcte toepassing: Schud de fles goed voor gebruik en houd de spuitmond naar buiten en weg van het neustussenschot. Dit vermindert de kans op irritatie.
  • Juiste dosering: Volg de aanbevolen dosering zoals voorgeschreven door de arts. Begin met de aanbevolen dosis en pas deze aan indien nodig.
  • Reiniging: Houd de spuitmond schoon door deze regelmatig af te vegen met een schone, droge doek. Dit helpt om infecties en verstoppingen te voorkomen.
  • Regelmatige controle: Plan regelmatige controleafspraken met de arts om de effectiviteit van de behandeling te evalueren en bijwerkingen te bespreken.

Door deze richtlijnen op te volgen, kunnen patiënten de kans op bijwerkingen minimaliseren en de voordelen van de behandeling maximaliseren.

Bijwerkingen

Hoewel steroïde neussprays over het algemeen goed worden verdragen, kunnen ze bij sommige patiënten bijwerkingen veroorzaken zoals een bloedneus, een prikkend of brandend gevoel in de neus, een droge en korstige neus, een slechte smaak in de mond, keelirritatie, jeuk en/of roodheid in de neus. Zeer zelden kunnen ze leiden tot hoofdpijn, uvulitis (ontsteking en zwelling van de huig), een perforatie van de neusschimmel (vooral bij verkeerd gebruik), een verandering in het reukvermogen, of de ontwikkeling van cataract (vertroebeling van de ooglens).

Bij langdurig gebruik en hoge doses kunnen sommige bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met die van steroïdtabletten optreden, zoals verhoogde eetlust, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Het is daarom belangrijk om de voorschriften van de arts nauwkeurig op te volgen en regelmatig de voortgang te bespreken. Patiënten wordt aangeraden om hun arts te informeren als ze een of meerdere van deze bijwerkingen ervaren, zodat er indien nodig alternatieve behandelingen kunnen worden overwogen.

Zoutwateroplossingen zijn ook veilig voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZoutwateroplossingen zijn ook veilig voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zoutwateroplossingen

Neussprays op basis van zoutwateroplossing zijn vrij verkrijgbaar en bevatten geen actieve medicijnen. Ze helpen bij het losmaken van slijm en voorkomen de ophoping van slijm in de neus. Aangezien deze neussprays geen medicatie bevatten, kunnen ze onbeperkt worden gebruikt. Ze zijn ook veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Indicatie

Zoutwateroplossingen worden vaak aanbevolen voor verschillende doeleinden, waaronder:
  • Verlichting van verstopte neus: Door het aanbrengen van een zoutwateroplossing wordt het slijm in de neus verdund, waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens verkoudheden of allergische reacties, wanneer het neusslijmvlies opzwelt.
  • Hydratatie van de neusslijmvliezen: Zoutwater helpt de neusslijmvliezen te hydrateren, wat belangrijk is bij droge lucht of na het gebruik van andere neussprays. Dit voorkomt dat de slijmvliezen uitdrogen en kan irritatie verminderen.
  • Ondersteuning bij allergieën en verkoudheid: Deze neussprays kunnen een aanvulling zijn op andere behandelingen voor allergieën en verkoudheden, door de neus te reinigen en de symptomen te verlichten. Het regelmatig gebruik van zoutwateroplossingen kan helpen om allergenen en irriterende stoffen uit de neus te spoelen.
  • Preventie van infecties: Door het spoelen van de neus met zoutwater kan de kans op infecties, zoals sinusitis, worden verminderd. Dit is vooral nuttig voor mensen die gevoelig zijn voor herhaalde luchtweginfecties.

Gebruik en instructies

Om het meeste uit zoutwateroplossingen te halen, is het belangrijk om de volgende richtlijnen te volgen:
  • Correcte toepassing: Houd de spuitmond naar buiten en richt deze in de richting van het neustussenschot. Dit helpt om de zoutoplossing gelijkmatig te verdelen en voorkomt dat het middel in de keel terechtkomt.
  • Frequentie van gebruik: Zoutwateroplossingen kunnen meerdere keren per dag worden gebruikt, afhankelijk van de behoefte. Het is raadzaam om de instructies op het product te volgen en bij twijfel een arts of apotheker te raadplegen.
  • Opslag en houdbaarheid: Bewaar de neusspray op een koele, droge plaats en controleer de houdbaarheidsdatum. Vermijd het gebruik van neussprays die over de houdbaarheidsdatum zijn of waarvan de verpakking beschadigd is.
  • Hygiëne: Zorg ervoor dat de spuitmond van de neusspray schoon is om besmetting te voorkomen. Reinig de spuitmond regelmatig en vermijd contact met de neus of andere oppervlakken.

Bijwerkingen

Zoutwateroplossingen worden over het algemeen goed verdragen, maar sommige mensen kunnen tijdelijke bijwerkingen ervaren, zoals:
  • Prikkelend gevoel: Na het aanbrengen kan er een mild prikkelend of branderig gevoel in de neus optreden, maar dit verdwijnt meestal snel.
  • Verminderde reuk: In zeldzame gevallen kan het gebruik van zoutwateroplossingen leiden tot een tijdelijke vermindering van het reukvermogen, vooral bij overmatig gebruik.
  • Overmatige slijmproductie: In sommige gevallen kunnen mensen ervaren dat de neusspray aanvankelijk een toename van slijmproductie veroorzaakt, wat kan leiden tot meer niezen of een verstopte neus.
  • Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergisch reageren op de ingrediënten in de zoutwateroplossingen. Dit kan zich uiten in symptomen zoals jeuk, roodheid of zwelling in de neus.

Gebruik van neussprays

Voor de toediening

Was eerst je handen grondig. Lees het etiket van de neusspray zorgvuldig en volg de aanbevelingen van je arts op. Snuit je neus zachtjes om overtollig slijm te verwijderen en de neusdoorgangen te openen. Schud het flesje met de neusspray goed door voordat je de dop verwijdert. Zorg ervoor dat je een geschikte neusspray gebruikt voor jouw specifieke symptomen, of het nu gaat om decongestiva, steroïde neussprays of zoutwateroplossingen. Controleer de vervaldatum van de neusspray, aangezien het gebruik van een verlopen product de effectiviteit kan verminderen.

Toediening

Houd je hoofd rechtop en kijk naar beneden. Adem langzaam uit en blokkeer één neusgat door er zachtjes tegenaan te drukken met je vinger. Plaats je duim onderaan het flesje en houd het gat aan de bovenkant van de fles onder het vrije neusgat. Richt de spray op de zijkant van het neusgat. Adem rustig in door de neus terwijl je op de spray drukt om de vloeistof in je neus te verstuiven. Herhaal deze stappen voor het andere neusgat. Zorg ervoor dat je de spray niet te diep in de neus steekt, om irritatie of beschadiging van het neusslijmvlies te voorkomen.

Na de toediening

Snuit je neus niet direct na het gebruik van de spray en probeer niet te niezen. Laat de medicatie even in je neus zitten om optimaal effect te hebben. Als de spray correct is gebruikt, zou de vloeistof niet uit je neus moeten lekken of langs de achterkant van je keel moeten druppelen. Wanneer de medicatie langs de achterkant van je keel vloeit, kan dit leiden tot een postnasale drip (overmatig slijm in de keel).

Het is ook aan te raden om na de toediening je neus zachtjes te snuiten om overtollig slijm en neusspray te verwijderen, maar doe dit niet onmiddellijk na het spuiten. Dit zorgt ervoor dat de medicatie de tijd heeft om in het slijmvlies van de neus door te dringen en effectief te zijn. Bij gebruik van steroïde neussprays kan het ook nuttig zijn om gedurende een aantal dagen consistent de spray te gebruiken, aangezien de volledige effecten zich mogelijk pas na enkele dagen ontwikkelen.

Zorg ervoor dat je de neusspray op een koele, droge plaats bewaart, uit de buurt van direct zonlicht en warmte, om de stabiliteit van het product te waarborgen. Als je vragen of zorgen hebt over het gebruik van neussprays, neem dan contact op met een zorgverlener voor begeleiding en advies.

Door deze stappen te volgen, maximaliseer je de effectiviteit van de neusspray en minimaliseer je eventuele bijwerkingen.

Nieuwe ontwikkelingen in neusspraytechnologie

Recent zijn er nieuwe technologieën ontwikkeld die het gebruik van neussprays verbeteren. Deze omvatten neussprays met gecontroleerde dosering en technologieën die de verspreiding van de spray optimaliseren, zodat de medicatie gelijkmatiger wordt verdeeld in de neus. Dit kan helpen om de effectiviteit van de behandeling te verhogen en bijwerkingen te verminderen.

Gecontroleerde dosering
Neussprays met gecontroleerde dosering maken gebruik van innovatieve mechanismen die ervoor zorgen dat elke spray een exact, voorgeschreven aantal microgrammen medicatie aflevert. Dit voorkomt onder- of overdosering en verbetert de consistentie van de behandeling. Bij patiënten met allergieën of chronische sinusitis kan deze nauwkeurigheid leiden tot betere controle over symptomen en een vermindering van het aantal benodigde doses per dag.

Verbetert de spreiding van de spray
Nieuwere technologieën zijn ontwikkeld die de aerosolvorming verbeteren, zodat de neusspray een fijnere nevel produceert. Dit zorgt ervoor dat de medicatie dieper in de neusholtes en sinussen kan doordringen, waardoor de algehele effectiviteit van de behandeling toeneemt. Sommige van deze geavanceerde sprays maken gebruik van microdeeltjes die zich beter hechten aan het neusslijmvlies, wat de opname van de actieve ingrediënten bevordert.

Alternatieven voor traditionele neussprays
Naast traditionele neussprays worden er ook alternatieven ontwikkeld, zoals neusinhalatoren en aerosolbehandelingen. Deze methoden maken gebruik van verschillende afleveringssystemen om medicatie direct in de luchtwegen te brengen, wat vooral voordelig kan zijn voor patiënten met gelijktijdige luchtwegaandoeningen zoals astma of COPD.

Natuurlijker en minder invasief
Er is ook een groeiende trend naar de ontwikkeling van neussprays op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals plantenextracten en essentiële oliën. Deze neussprays richten zich op het verlichten van symptomen zonder de bijwerkingen die vaak geassocieerd worden met traditionele medicatie. Dit kan aantrekkelijk zijn voor patiënten die op zoek zijn naar minder invasieve behandelingsopties.

Perspectieven voor de toekomst
De vooruitgang in neusspraytechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van aandoeningen van de bovenste luchtwegen. De integratie van digitale technologieën, zoals apps die het gebruik van neussprays volgen en herinneringen geven, kan ook helpen bij het verbeteren van de therapietrouw bij patiënten. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, is het te verwachten dat er nog effectievere en gebruiksvriendelijkere neussprays op de markt zullen komen, die een breed scala aan aandoeningen kunnen behandelen.

Deze innovaties beloven een grotere patiënttevredenheid en betere behandelresultaten, wat leidt tot een verschuiving in hoe neussprays worden ingezet in de dagelijkse praktijk. Het is belangrijk dat zorgverleners op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen om hun patiënten de beste en meest actuele zorg te bieden.

Tips voor veilig gebruik van neussprays

Bewaar neussprays op de juiste manier
Bewaar je neussprays op een koele, droge plaats, weg van direct zonlicht en warmtebronnen. Een optimale temperatuur helpt de stabiliteit van de actieve ingrediënten te waarborgen. Bewaar ze buiten het bereik van kinderen om ongewenst gebruik of accidentele inname te voorkomen. Controleer ook de verpakking op beschadigingen of tekenen van bederf voordat je de neusspray gebruikt.

Deel je neusspray niet met anderen
Het delen van je neusspray met anderen kan het risico op infecties verhogen, zoals virale of bacteriële infecties. Zelfs als je vriend of familielid dezelfde symptomen heeft, kunnen de bacteriën of virussen die ze bij zich dragen verschillende zijn. Gebruik altijd je eigen neusspray om infecties te voorkomen en om de effectiviteit van de behandeling te waarborgen.

Houd rekening met andere medische aandoeningen
Als je andere medische aandoeningen hebt, zoals hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten, is het cruciaal om je arts te raadplegen voordat je neussprays gebruikt. Sommige neussprays, zoals decongestiva, kunnen de bloeddruk verhogen of andere bijwerkingen veroorzaken die schadelijk kunnen zijn voor jouw specifieke gezondheidstoestand. Je arts kan je helpen bij het kiezen van de juiste behandeling die veilig voor je is.

Monitor je symptomen
Houd je symptomen nauwlettend in de gaten en documenteer eventuele veranderingen in je toestand. Dit kan nuttig zijn voor je volgende afspraak met de arts, zodat hij of zij een beter inzicht krijgt in je aandoening en de effectiviteit van de behandeling kan beoordelen. Noteer ook wanneer je de neusspray hebt gebruikt en hoe vaak, zodat je een duidelijk overzicht hebt van je gebruikspatroon.

Reinig de neusspray regelmatig
Het is belangrijk om de spuitmond van je neusspray regelmatig schoon te maken om verstoppen en infecties te voorkomen. Volg de instructies op het etiket over hoe je de spuitmond moet reinigen. Een schone spuitmond zorgt ervoor dat de spray goed kan worden afgegeven en dat je de volle werking van de neusspray kunt benutten.

Gebruik neussprays volgens de instructies
Zorg ervoor dat je de neusspray altijd gebruikt volgens de instructies op het etiket of de aanbevelingen van je arts. Dit omvat de aanbevolen dosering, frequentie van gebruik en eventuele speciale instructies. Het correct gebruiken van de neusspray vergroot de effectiviteit van de behandeling en vermindert het risico op bijwerkingen.

Vermijd langdurig gebruik
Het is aan te raden om neussprays zoals decongestiva niet langer dan de aanbevolen periode te gebruiken (meestal niet langer dan drie tot vijf dagen). Langdurig gebruik kan leiden tot een rebound-effect, waarbij de symptomen verergeren zodra je stopt met het gebruik. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van afhankelijkheid van de neusspray en een chronisch verstopte neus.

Wees voorzichtig tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het raadzaam om met je arts te overleggen voordat je neussprays gebruikt. Sommige neussprays kunnen invloed hebben op de zwangerschap of de borstvoeding. Je arts kan alternatieve behandelingen aanbevelen die veilig zijn voor jou en je baby.

Controleer de vervaldatum
Zorg ervoor dat je altijd de vervaldatum van de neusspray controleert voordat je deze gebruikt. Het gebruik van verouderde producten kan de effectiviteit verminderen en mogelijk schadelijk zijn. Bewaar je neusspray ook in de originele verpakking om de houdbaarheid te waarborgen en controleer regelmatig op de vervaldatum, vooral als je de spray lange tijd niet hebt gebruikt.

Volg je arts op
Plan regelmatig controles bij je arts, vooral als je neussprays voor een langere periode gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je behandeling goed wordt gemonitord en dat er indien nodig aanpassingen worden gedaan. Tijdens deze controles kan je arts ook je symptomen evalueren en andere behandelingsopties bespreken indien nodig.

Het volgen van deze tips kan helpen om het veilig en effectief gebruik van neussprays te waarborgen en om mogelijke complicaties te voorkomen.

Aanvullende bronnen en ondersteuning

Voor meer informatie over het gebruik van neussprays en andere behandelingsopties kun je de volgende bronnen raadplegen:

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid: de werking en bijwerkingen van neusspraysVerkoudheid is een terugkerende ergernis voor veel mensen. Slapen gaat slecht door een verstopte neus, het eten smaakt n…
Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Heb je door verkoudheid last van een verstopte neus, dan wil je hier snel van af. Je kunt dan een neusspray gebruiken om…
Decongestiva: Zwelling van slijmvliezen in neus verminderenDecongestiva: Zwelling van slijmvliezen in neus verminderenEen decongestivum, ook wel een slijmvliesslinker genoemd, is een medicijn dat op korte termijn de zwelling van slijmvlie…
De neusspray en zijn verslavingDe neusspray en zijn verslavingNeusspray voelt als een verademing voor mensen met een verstopte neus. Een neusspray kan ook een hele goede oplossing zi…

Botletsels: Goedaardige en kwaadaardige letsels aan botBotletsels: Goedaardige en kwaadaardige letsels aan botDoor een infectie, een breuk of een goedaardige of kwaadaardige tumor kunnen botletsels ontstaan in elk deel van het lic…
Zinkdeficiëntie: Symptomen van zinktekort (tekort aan zink)Zinkdeficiëntie: Symptomen van zinktekort (tekort aan zink)Zink is een cruciaal mineraal dat in bijna alle voedingsmiddelen voorkomt, met een bijzonder hoge concentratie in zeevru…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Auntjojo, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Geraadpleegd op 10 december 2017:
  • "Verkoop neussprays met xylometazoline niet langer bij drogisterijen", https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/verkoop-neussprays-met-xylometazoline-niet-langer-bij-drogisterijen
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Do I Need a Pill or a Spray for My Nasal Allergies?, https://www.webmd.com/allergies/oral-nasal-medicine
  • Nasal corticosteroid sprays, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000404.htm
  • Nasal Sprays for Cold Relief, https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/nasal-sprays-cold-relief#1
  • Nasal Sprays: How to Use Them Correctly, https://familydoctor.org/nasal-sprays-how-to-use-them-correctly/
  • Neussprays: de feiten en fabels op een rij, http://www.uzgent.be/nl/home/nieuws/Paginas/Neussprays-de-feiten-en-fabels-op-een-rij.aspx
  • Steroid nasal sprays, https://www.nhs.uk/conditions/steroid-nasal-sprays/
  • What Are the Downsides to Your Nasal Spray?, https://www.peoplespharmacy.com/2017/06/19/what-are-the-downsides-to-your-nasal-spray/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.