Loopneus: Afscheiding uit neus door zwelling en ontsteking

Loopneus: Afscheiding uit neus door zwelling en ontsteking Een loopneus is een symptoom waarbij een overvloedige afscheiding uit de neus komt. De neusafscheiding is afkomstig van de neusweefsels, de aangrenzende weefsels en de bloedvaten in de neus. De consistentie varieert van een waterige afscheiding tot een dik slijm. In principe is van een loopneus echter enkel sprake bij een waterige, heldere afscheiding, maar vaak wijzen mensen eender welke neusafscheiding toe aan een loopneus. Heel wat aandoeningen en omgevingsfactoren leiden tot dit vervelende symptoom. In de meeste gevallen volstaan enkele zelfzorgtips, maar soms is het nodig om een medicamenteuze behandeling in te zetten, waarbij de arts ook de eventueel onderliggende aandoening aanpakt.

Synoniemen loopneus

Diverse termen zijn gangbaar voor een loopneus, zoals ‘neusloop’ of ‘lopende neus’. Ook diverse medische bewoordingen zijn mogelijk zoals ‘rhinorrhoea’, ‘rhinorroe’, ‘rhinorree’, ‘rinorroe’, ‘rinorree’ en ‘hydrorrhoea nasalis’. Een lopende neus is vrijwel steeds het gevolg van een ontsteking van de weefsels en vaten in de neusgang. Daardoor is wetenschappelijk gezien de term ‘ernstige rinitis / rhinitis’ ook correct.

Oorzaken: Door zwelling en ontsteking in neus

Bij rinorroe is een zwelling (congestie) van de bekleding van de neusgangen en sinussen aanwezig. Deze zwelling is het resultaat van ontstoken bloedvaten. Een loopneus is vaak toe te wijzen aan een aandoening of een omgevingsfactor. Heel wat aandoeningen en omgevingsfactoren leiden mogelijk tot rinorroe.

Aandoeningen

Diverse aandoeningen veroorzaken rinorroe.

Sommige mensen reageren allergisch op de haren van huisdieren / Bron: Kim BolsSommige mensen reageren allergisch op de haren van huisdieren / Bron: Kim Bols
Allergieën
Bij een allergische reactie, bijvoorbeeld door hooikoorts of door het inademen van vreemde lucht of contact met irriterende stoffen, komt vaak een loopneus tot stand. Ook andere allergenen (uitlokkende stoffen) zijn bekend, zoals haren van huisdieren, latex, pollen, schelpdieren, soja, tarwe, … soms is een patiënt zelfs allergisch voor vlees door een tekenbeet (alfa-gal-syndroom). Neusloop veroorzaakt door allergenen, is eveneens gekend als 'allergische rhinitis / rinitis'.

Infecties
Diverse infecties veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten veroorzaken rinorroe. Enkele voorbeelden zijn:

Sinusitis
Sinusitis (ontsteking van de neusbijholte(n)) leidt heel vaak tot rhinorroe, en dit zowel bij acute als chronische sinusitis (chronische ontsteking van de neusbijholte). Verkoudheid en griep zijn de meest voorkomende oorzaken van acute sinusitis. Hierbij zwellen de neusgangen namelijk op. Chronische sinusitis komt vooral tot stand bij een afwijkend neustussenschot of bij neuspoliepen (goedaardige gezwellen in neus of sinussen).

Trauma aan hoofd / gezicht
Bij een hoofdwonde ontstaat sneller neusloop. Soms is dit zelfs een zeer ernstig symptoom waarbij hersenvocht uit de neus lekt. Bij een trauma aan het gezicht ontstaat bovendien mogelijk rinorroe. Dit verschijnt dan mogelijk in combinatie met een gebroken neus.

Veroudering
Bij het verouderen gaan de zenuwen van de speekselklieren soms opnieuw ingesteld worden. Ouderen gaan dan niet meer kwijlen wanneer ze eten zien of ruiken, maar ze krijgen last van neusloop. Hierdoor moeten ouderen vaak de hele tijd de neus afvegen wanneer ze aan tafel zitten.

Bij een zwangerschap ontstaat mogelijk rinorroe / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBij een zwangerschap ontstaat mogelijk rinorroe / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Andere aandoeningen
Rhinorroe verschijnt eveneens bij een aantal andere aandoeningen, zoals onder andere:

Omgevingsfactoren

Overmatig alcoholgebruik leidt soms tot rinorree / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt soms tot rinorree / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Alcohol
Overmatig alcohol drinken doet mogelijk de neusslijmvliezen zwellen en ontsteken hetgeen leidt tot een neusafscheiding. De gerst in bier en sommige chemicaliën in wijn veroorzaken bovendien allergische reacties waardoor een loopneus verschijnt.

Irriterende stoffen
Irriterende stoffen in de omgeving zoals zenuwgas of traangas staan er om bekend om neusloop te veroorzaken. Andere chemische stoffen zoals sommige gassen, producten om de nagellak mee te verwijderen, verfgassen, cosmetica, afval, dampen en roken zijn tevens belangrijke oorzaken van rinorroe. Beroepsastma (stoffen in werkomgeving vernauwen luchtwegen) en berylliose (metaalvergiftigingdoor blootstelling beryllium) zijn enkele voorbeelden van aandoeningen waarbij neusloop bijvoorbeeld tot stand komt. Een overgevoelige reactie op dergelijke irriterende stoffen resulteert in ‘vasomotorische rhinitis’.

(Onttrekking van) medicatiegebruik
Rinorree ontstaat mogelijk bij als onttrekkingssymptoom van medicatiegebruik. Stopt de patiënt met andere woorden met het nemen van bepaalde medicijnen, dan krijgt hij soms een loopneus. Verder is neusloop een mogelijke bijwerking van het gebruik van antibiotica of van het overmatig gebruik van decongestiva (zwelling van slijmvliezen in de neus verminderen).

Pittig voedsel resulteert mogelijk neusloop / Bron: Ajale, PixabayPittig voedsel resulteert mogelijk neusloop / Bron: Ajale, Pixabay
(Pittig) voedsel
Een aantal voedingsmiddelen en voedingsproducten zijn rijk aan specerijen zoals capsaïcine en chilipepers. Ook enkele irriterende stoffen, zoals verbindingen van disulfide (aanwezig in knoflook, sjalotten en uiten) zijn bekend voor het veroorzaken van rinorroe. Hierdoor ontstaat namelijk een ontsteking van de neusweefsels, waardoor vaak een waterige afscheiding uit de neus komt. Voedselallergie en voedselintolerantie zijn aandoeningen waarbij een loopneus tot uiting komt. Vooral bij het eten van brood en kaas ontstaat sneller neusloop, al is het anno oktober 2020 onduidelijk of dit komt door een allergie voor het voedsel of een fermenterend product in de kaas.

Weer
Droog weer en een koude lucht zijn enkele andere oorzaken van een loopneus.

Hoofdpijn gaat mogelijk gepaard met neusloop / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn gaat mogelijk gepaard met neusloop / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen bij neusloop: Afscheiding

Een neusafscheiding is helder, geel, groen of bruin. Een heldere neusafscheiding is echter het typische kenmerk van rinorree. Neusloop is zelf een symptoom van infectieziekten, allergieën, irritatie of een vorm van een neusontsteking, maar soms gaan wel andere symptomen gepaard met een loopneus, zoals:

Bij een hoofdwonde ontstaat mogelijk neurologische schade; dan zijn nog diverse neurologische symptomen mogelijk zoals tintelingen in de ledematen, wazig zien, coördinatie- en evenwichtsproblemen, …

Diagnose en onderzoeken

De arts brengt de symptomen in kaart en voert daarna een lichamelijk onderzoek uit, waarbij hij grondig het gezicht en de neus inspecteert. De aard en kleur van de afscheiding van de neusslijmvliezen zijn daarnaast belangrijk voor het stellen van een diagnose en het inzetten van een gepaste behandeling. Soms verwijdert de arts dan ook een beetje neusafscheiding wat hij dan in een laboratorium laat onderzoeken (sputumcultuur). Ook een allergietest, bloedonderzoek en/of keelcultuur zijn in sommige situaties geïndiceerd. Verder is af en toe een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) en/of de sinussen vereist. In een aantal gevallen is een CT-scan wel aanbevolen. Dit gebeurt vooral bij patiënten die lijden aan invasieve sinusitis of diabetes mellitus (suikerziekte), bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, en bij patiënten met langdurige of terugkerende rinorree.

Behandeling loopneus

Rinorroe kent diverse oorzaken en daarom is de behandeling vooral toegespitst op de onderliggende oorzaak. Meestal is echter geen professionele medische behandeling vereist omdat een loopneus spontaan stopt. Maar bij ernstige (neurologische) aandoeningen is een professionele medische behandeling veelal wel vereist. Enkele zelfzorgtips zijn voorhanden voor het verbeteren van neusloop, maar soms is een medicamenteuze behandeling wel nodig.

Zelfzorg

Enkele tips helpen patiënten die een loopneus hebben als gevolg van een eenvoudige ziekte, zoals een verkoudheid of de griep. Sommige patiënten zijn namelijk gebaat bij het spoelen van de neus met een zoutoplossing. Wat eveneens nuttig is voor een aantal patiënten, is het plaatsen van een verdamper of luchtbevochtiger omdat droge lucht soms een loopneus veroorzaakt. Verder is het verstandig om veel vruchtensappen of water te drinken om het slijm (sputum) in de neus te verdunnen. Een andere tip bestaat uit het inademen van vochtige kruidenlucht. Hiervoor brengt een patiënt een pot gevuld met water aan de kook. Hij voegt hier enkele druppels eucalyptusolie aan toe en vervolgens ademt hij de vochtige lucht in die verdampt uit deze kookpot. Het is wel nodig om het hoofd met een handdoek te bedekken. Het vermijden van roken, pittige voedingsmiddelen en alcoholische en cafeïnehoudende dranken is bij een deel van de patiënten effectief. Het is tot slot aanbevolen om zo veel mogelijk recht te blijven staan aangezien een liggende positie de symptomen verergert. Bij het slapengaan is het bijgevolg nuttig om het hoofd te verhogen.

Diverse medicijnen zijn voorhanden / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn voorhanden / Bron: Stevepb, Pixabay
Professionele medische zorg
De arts zet antihistaminica (geneesmiddelen tegen allergische reacties) in voor de behandeling van een loopneus. Topische decongestiva (geneesmiddelen om de zwelling van de neus verminderen) hebben soortgelijke effecten. Soms schrijft de arts sympathomimetica voor als behandeling van rinorree. Verder is het gebruik van neussprays effectief bij allergieën, maar dit enkel voor een beperkte periode. Overmatig gebruik verergert namelijk neusloop of leidt tot ‘rhinitis medicamentosa’ (rinitis veroorzaakt door medicatiegebruik). Veel van deze medicijnen zijn vrij verkrijgbaar, maar zeker bij langdurige of ernstige symptomen, of wanneer een aantal andere symptomen gepaard gaan met neusloop, is medisch advies aanbevolen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis, ook bekend als een sinusinfectie of bijholteontsteking, is een ontsteking van de sinussen of bijholten die le…
Sinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis of bijholteontsteking: symptomen en behandelingSinusitis, of ook wel bijholteontsteking genoemd, is een zwelling van de binnenste wand van de sinussen. Sinussen zijn r…
Neusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieNeusontsteking: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen neusontsteking treft meestal het neusslijmvlies en manifesteert zich vaak als een loopneus als onderdeel van een vir…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…

Botpijn: Pijn in botten door aandoeningenBotpijn: Pijn in botten door aandoeningenBij botpijn of gevoelige botten ontstaat pijn of ongemak in één of meer botten in het lichaam. In een aantal omstandighe…
Parafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingParafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingBij parafimose is een de penis als het ware verstrengeld (ingesnoerd) nadat deze bij het terugtrekken niet meer terug na…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Public Domain Pictures, Pexels
 • Geraadpleegd op 29 september 2020:
 • Nose Always Running? 12 Surprising Reasons You Have the Sniffles, https://www.thehealthy.com/cold-flu/runny-nose/
 • Geraadpleegd op 12 augustus 2017:
 • Causes, http://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Definition, http://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/definition/sym-20050640
 • Nasal Congestion and Rhinorrhea, http://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/approach-to-the-patient-with-nasal-and-pharyngeal-symptoms/nasal-congestion-and-rhinorrhea
 • Nose Always Running? 12 Surprising Reasons You Have the Sniffles, http://www.rd.com/health/conditions/runny-nose/
 • Rhinorrhea – Definition, Symptoms, Causes, Diagnosis and Treatment, http://www.primehealthchannel.com/rhinorrhea-definition-symptoms-causes-diagnosis-and-treatment.html
 • Runny nose, http://symptomchecker.webmd.com/multiple-symptoms?symptoms=runny-nose&symptomids=194&locations=6
 • Runny nose, http://www.medicinenet.com/runny_nose/symptoms.htm
 • Stuffy or runny nose – adult, https://medlineplus.gov/ency/article/003049.htm
 • When to see a doctor, http://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/when-to-see-doctor/sym-20050640
 • Afbeelding bron 1: Kim Bols
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Ajale, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.