Loopoor, afscheiding uit het oor
Bij een loopoor is er sprake van een etterige afscheiding uit het oor. Vaak is de afscheiding afkomstig van een ontsteking van de gehoorgang of van het middenoor. Bij kinderen komt een loopoor vaker voor. Ook na het plaatsen van buisjes kan er afscheiding uit het oor komen. De symptomen zijn naast de afscheiding soms ook pijn of koorts. Vaak worden er neusdruppels of oordruppels voorgeschreven. Wanneer kinderen of volwassenen vaak last hebben van een loopoor, moet de oorzaak opgespoord worden. Heel soms wordt er een tumor gevonden.
Wat is een loopoor?
Een loopoor kenmerkt zich door afscheiding uit het oor. Het gaat hier niet om de normale afscheiding of oorsmeer die door het oor geproduceerd wordt. De afscheiding bij een loopoor is veelal een etterige afscheiding, soms waterig. Er kan ook wat bloed bijzitten. Kinderen hebben vaker last van een loopoor dan volwassenen. Dit komt omdat kinderen sneller een middenoorontsteking oplopen.
Aan een loopoor gaat vaak een verkoudheid vooraf. Bij een verkoudheid wordt er vocht in het middenoor gevormd. Dit is geen enkel probleem: de buis van Eustachius voert het vocht naar de neus-keelholte af. Als gevolg van de verkoudheid kan de buis van Eustachius dicht komen te zitten. Het vocht, tezamen met bacterie of virus, blijft dan in het middenoor achter omdat het niet kan worden afgevoerd. De druk in het middenoor stijgt hierdoor. Er wordt tegen het trommelvlies gedrukt waardoor deze bol gaat staan. Er ontstaat oorpijn en een verminderd gehoor. Uiteindelijk ontstaat er door de druk een gaatje in het trommelvlies. Het ontstekingsvocht tezamen met bacterie of virus loopt via het gaatje het oor uit: een loopoor.
Symptomen
Niet altijd is een loopoor direct te herkennen. Soms is de afscheiding minimaal of wordt door het kind weggeveegd. Ook kan het in het haar blijven plakken. Er kan bloed bijzitten: de afscheiding is dan roze tot rood van kleur. Bij een ontsteking ontstaat er vaak koorts en pijn aan het oor. Het kind is hangerig en heeft meestal rode wangen. Volwassenen merken dat ze zich ziek voelen en koorts kunnen krijgen. Het vocht uit het oor is afkomstig uit een gaatje in het trommelvlies. Het gehoor kan tijdelijk verminderd zijn.
Zelf laten genezen
Over het algemeen geneest een loopoor vanzelf. Binnen twee weken nemen de symptomen af en komt er geen vocht meer uit het oor. Wanneer er een behandeling plaatsvindt, zal het loopoor niet sneller genezen. Wel nemen de klachten sneller af. Soms is een loopoor chronisch: de klachten nemen niet af of keren telkens weer terug. In deze gevallen is behandeling zeker noodzakelijk.
Behandeling
In de meeste gevallen zal de arts oordruppels voorschrijven. Vaak bevatten de oordruppels een ontstekingsremmer of antibiotica. Uit onderzoek is gebleken dat oordruppels met een antibioticum beter werkt bij kinderen dan een antibioticumdrank. Het onderzoek is gericht op kinderen bij wie buisjes is geplaatst. Buisjes worden in het trommelvlies aangebracht om ervoor te zorgen dacht vocht achter het trommelvlies weg kan lopen. Neusdruppels worden ook wel voorgeschreven. Het verschil tussen neus-en oordruppels zit hem in de plaats van de ontsteking: voor de gehoorgang worden oordruppels voorgeschreven en bij een ontsteking in het middenoor worden neusdruppels voorgeschreven. neusdruppels gaan zwelling van het slijmvlies tegen. Let wel op met het gebruik hiervan: neusdruppels maken het slijmvlies dunner en bij veelvuldig gebruik kan er een afhankelijkheid hieraan ontstaan.
Stomen is een goede behandeling waarbij de neus-keelholte open wordt gemaakt. Stomen doe je door het hoofd boven een kom heet water te hangen. Om de stoom optimaal te laten werken is het zinvol het hoofd af te dekken met een handdoek, zodat de stoom niet weg kan. Speciale stoomdruppels versterken de werking van het stomen. Soms wordt er antibiotica voorgeschreven. Deze bestaat uit een kuur van enkele dagen. De kuur moet in zijn geheel worden afgemaakt. Vroegtijdig stoppen zorgt ervoor dat de bacterie niet helemaal is gedood. Bovendien kan de bacterie resident worden tegen het antibioticum. Een nieuwe behandeling wordt dan vaak moeilijker.
Een chronische middenoorontsteking veroorzaakt ook een chronisch loopoor. Het slijmvlies in het middenoor is verdikt en er wordt veel slijm aangemaakt. In dit slijm kunnen poliepen of tumoren ontstaan. Een poliep of tumor zorgt ervoor dat de ontsteking blijft bestaan. Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en oordruppels. Vaak blijkt dit niet voldoende om de symptomen weg te nemen: het loopoor blijft terug keren. In deze gevallen is een operatie noodzakelijk. Het slijmvlies evenals de poliep of tumor wordt weggenomen. Het gaatje in het trommelvlies wordt eventueel dichtgemaakt. Het is belangrijk om na de operatie geen druk uit te oefenen op het trommelvlies, bijvoorbeeld door de neus te snuiten. Het gaatje kan hierdoor weer open springen.