Loopoor, afscheiding uit het oor

Loopoor, afscheiding uit het oor Bij een loopoor is er sprake van een etterige afscheiding uit het oor. Vaak is de afscheiding afkomstig van een ontsteking van de gehoorgang of van het middenoor. Bij kinderen komt een loopoor vaker voor. Ook na het plaatsen van buisjes kan er afscheiding uit het oor komen. De symptomen zijn naast de afscheiding soms ook pijn of koorts. Vaak worden er neusdruppels of oordruppels voorgeschreven. Wanneer kinderen of volwassenen vaak last hebben van een loopoor, moet de oorzaak opgespoord worden. Heel soms wordt er een tumor gevonden.

Wat is een loopoor?

Een loopoor kenmerkt zich door afscheiding uit het oor. Het gaat hier niet om de normale afscheiding of oorsmeer die door het oor geproduceerd wordt. De afscheiding bij een loopoor is veelal een etterige afscheiding, soms waterig. Er kan ook wat bloed bijzitten. Kinderen hebben vaker last van een loopoor dan volwassenen. Dit komt omdat kinderen sneller een middenoorontsteking oplopen.

Aan een loopoor gaat vaak een verkoudheid vooraf. Bij een verkoudheid wordt er vocht in het middenoor gevormd. Dit is geen enkel probleem: de buis van Eustachius voert het vocht naar de neus-keelholte af. Als gevolg van de verkoudheid kan de buis van Eustachius dicht komen te zitten. Het vocht, tezamen met bacterie of virus, blijft dan in het middenoor achter omdat het niet kan worden afgevoerd. De druk in het middenoor stijgt hierdoor. Er wordt tegen het trommelvlies gedrukt waardoor deze bol gaat staan. Er ontstaat oorpijn en een verminderd gehoor. Uiteindelijk ontstaat er door de druk een gaatje in het trommelvlies. Het ontstekingsvocht tezamen met bacterie of virus loopt via het gaatje het oor uit: een loopoor.

Symptomen

Niet altijd is een loopoor direct te herkennen. Soms is de afscheiding minimaal of wordt door het kind weggeveegd. Ook kan het in het haar blijven plakken. Er kan bloed bijzitten: de afscheiding is dan roze tot rood van kleur. Bij een ontsteking ontstaat er vaak koorts en pijn aan het oor. Het kind is hangerig en heeft meestal rode wangen. Volwassenen merken dat ze zich ziek voelen en koorts kunnen krijgen. Het vocht uit het oor is afkomstig uit een gaatje in het trommelvlies. Het gehoor kan tijdelijk verminderd zijn.

Zelf laten genezen

Over het algemeen geneest een loopoor vanzelf. Binnen twee weken nemen de symptomen af en komt er geen vocht meer uit het oor. Wanneer er een behandeling plaatsvindt, zal het loopoor niet sneller genezen. Wel nemen de klachten sneller af. Soms is een loopoor chronisch: de klachten nemen niet af of keren telkens weer terug. In deze gevallen is behandeling zeker noodzakelijk.

Behandeling

In de meeste gevallen zal de arts oordruppels voorschrijven. Vaak bevatten de oordruppels een ontstekingsremmer of antibiotica. Uit onderzoek is gebleken dat oordruppels met een antibioticum beter werkt bij kinderen dan een antibioticumdrank. Het onderzoek is gericht op kinderen bij wie buisjes is geplaatst. Buisjes worden in het trommelvlies aangebracht om ervoor te zorgen dacht vocht achter het trommelvlies weg kan lopen. Neusdruppels worden ook wel voorgeschreven. Het verschil tussen neus-en oordruppels zit hem in de plaats van de ontsteking: voor de gehoorgang worden oordruppels voorgeschreven en bij een ontsteking in het middenoor worden neusdruppels voorgeschreven. neusdruppels gaan zwelling van het slijmvlies tegen. Let wel op met het gebruik hiervan: neusdruppels maken het slijmvlies dunner en bij veelvuldig gebruik kan er een afhankelijkheid hieraan ontstaan.

Stomen is een goede behandeling waarbij de neus-keelholte open wordt gemaakt. Stomen doe je door het hoofd boven een kom heet water te hangen. Om de stoom optimaal te laten werken is het zinvol het hoofd af te dekken met een handdoek, zodat de stoom niet weg kan. Speciale stoomdruppels versterken de werking van het stomen. Soms wordt er antibiotica voorgeschreven. Deze bestaat uit een kuur van enkele dagen. De kuur moet in zijn geheel worden afgemaakt. Vroegtijdig stoppen zorgt ervoor dat de bacterie niet helemaal is gedood. Bovendien kan de bacterie resident worden tegen het antibioticum. Een nieuwe behandeling wordt dan vaak moeilijker.

Een chronische middenoorontsteking veroorzaakt ook een chronisch loopoor. Het slijmvlies in het middenoor is verdikt en er wordt veel slijm aangemaakt. In dit slijm kunnen poliepen of tumoren ontstaan. Een poliep of tumor zorgt ervoor dat de ontsteking blijft bestaan. Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en oordruppels. Vaak blijkt dit niet voldoende om de symptomen weg te nemen: het loopoor blijft terug keren. In deze gevallen is een operatie noodzakelijk. Het slijmvlies evenals de poliep of tumor wordt weggenomen. Het gaatje in het trommelvlies wordt eventueel dichtgemaakt. Het is belangrijk om na de operatie geen druk uit te oefenen op het trommelvlies, bijvoorbeeld door de neus te snuiten. Het gaatje kan hierdoor weer open springen.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
TrommelvliesbuisjesOngeveer 20% van de kinderen tot 6 jaar krijgt trommelvliesbuisjes. Dit is één van de meest voorkomende chirurgische ing…
Infectieziekten bij kinderen Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…
Middenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingMiddenoorontsteking: oorzaken, symptomen, behandelingEen ontsteking van het middenoor wordt ook wel otitis media genoemd. Het is een veel voorkomende ziekte, vooral bij zuig…

Boezemfibrilleren en flecaïnideBoezemfibrilleren en flecaïnideFlecaïnide behoort tot de anti-aritmica, ofwel medicijnen die van invloed zijn op de prikkelgeleiding in het hart. De ca…
Herinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenHerinneringen aan de lente ophalen met dementerende ouderenMet ouderen met dementie herinneringen ophalen aan de lente zou het best kunnen door met deze mensen naar buiten te gaan…
Bronnen en referenties
  • https://www.nhg.org/actueel/nieuws/nejm-artikel-oordruppels-effectief-bij-loopoor-bij-kind-met-buisjes
  • http://www.thuisarts.nl/loopoor/mijn-kind-heeft-loopoor
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.