Infectieziekten bij kinderen Middenoorontsteking (loopoor)

Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oor. Is deze infectieziekte besmettelijk? En wat zijn de verschijnselen en complicaties?

Middenoorontsteking

Een Middenoorontsteking is een infectie van het middenoor. Dit is het gedeelte binnen in het oor, achter het trommelvlies. De ontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij een Middenoorontsteking zijn;
 • Grijpen naar het oor, vanwege erge pijn,
 • Huilen bij aanraking van het oor,
 • Koorts (dit komt met name bij zuigelingen voor),
 • Hangerigheid,
 • Vaak verkouden,
 • Soms spugen en/of diarree.

Voorkomende complicaties bij de Bof;
 • Loopoor; het trommelvlies is kapotgegaan en er komt pus uit het oor,
 • Chronische middenoorontsteking met gehoorverlies als gevolg,
 • Infectie van het bot achter het oor,
 • Hersenvliesontsteking.

Besmetting en gevolgen

Een Middenoorontsteking ontstaat meestal als complicatie van een verkoudheid of door een vergrote neusamandel. Sommige kinderen zijn er extra gevoelig voor in hun eerste levensjaren. Het ontstekingsvocht uit een loopoor bevat de bacteriën en virussen en is dan ook besmettelijk. De kans is echter klein dat iemand besmet wordt en zelf ook een middenoorontsteking krijgt. Meestal blijft het bij een verkoudheid of erge hoestklachten.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Kinderen met een Middenoorontsteking of loopoor hoeven niet geweerd te worden, net als kinderen met een gewone verkoudheid.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Middenoorontsteking en loopoor hoeven niet gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2020 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Acute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseAcute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseKinderen tussen de nul en acht jaar oud krijgen geregeld te maken met een acute middenoorontsteking. Het is één van de m…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Loopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingLoopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingJe kind grijpt naar een oor en zegt dat het pijn doet. Daarnaast kan het lijken alsof er vocht uit het oor loopt in comb…
Infectieziekten bij kinderen BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Bronnen en referenties
 • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen

Reageer op het artikel "Infectieziekten bij kinderen Middenoorontsteking (loopoor)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Heidstra, 09-05-2010 10:57 #1
Middenoorontsteking is altijd erg vervelend, pijnlijk en komt ook vaak terug! Sinds kort is er een middel in Nederland verkrijgbaar wat op een volledig natuurlijke manier de middenoorontsteking kan verhelpen. Het product heet ActiMaris. Het is in vloeistof en in gel verkrijgbaar. Bij een middenoorontsteking wordt de gel gekozen. De gel wordt in het oor gespoten, als het ware "vol"gespoten. In het algemeen wordt de pijn dan na tien minuten tot een half uur minder. Omdat ActiMaris gel bestaat uit zeewater met geactiveerde zuurstof blijft na een half uurtje enkel wat zuiver zeezout achter. Het is een natuurlijke, veilige en effectieve aanpak!

Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!