Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)

Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oor. Is deze infectieziekte besmettelijk? En wat zijn de verschijnselen en complicaties?

Middenoorontsteking

Een Middenoorontsteking is een infectie van het middenoor. Dit is het gedeelte binnen in het oor, achter het trommelvlies. De ontsteking wordt veroorzaakt door verschillende bacteriën en virussen die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken.

Verschijnselen en complicaties

Veel voorkomende verschijnselen bij een Middenoorontsteking zijn;
  • Grijpen naar het oor, vanwege erge pijn,
  • Huilen bij aanraking van het oor,
  • Koorts (dit komt met name bij zuigelingen voor),
  • Hangerigheid,
  • Vaak verkouden,
  • Soms spugen en/of diarree.

Voorkomende complicaties bij de Bof;
  • Loopoor; het trommelvlies is kapotgegaan en er komt pus uit het oor,
  • Chronische middenoorontsteking met gehoorverlies als gevolg,
  • Infectie van het bot achter het oor,
  • Hersenvliesontsteking.

Besmetting en gevolgen

Een Middenoorontsteking ontstaat meestal als complicatie van een verkoudheid of door een vergrote neusamandel. Sommige kinderen zijn er extra gevoelig voor in hun eerste levensjaren. Het ontstekingsvocht uit een loopoor bevat de bacteriën en virussen en is dan ook besmettelijk. De kans is echter klein dat iemand besmet wordt en zelf ook een middenoorontsteking krijgt. Meestal blijft het bij een verkoudheid of erge hoestklachten.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Kinderen met een Middenoorontsteking of loopoor hoeven niet geweerd te worden, net als kinderen met een gewone verkoudheid.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Middenoorontsteking en loopoor hoeven niet gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseAcute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseKinderen tussen de nul en acht jaar oud krijgen geregeld te maken met een acute middenoorontsteking. Het is één van de m…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Loopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingLoopoor met bloed bij kinderen: middenoorontstekingJe kind grijpt naar een oor en zegt dat het pijn doet. Daarnaast kan het lijken alsof er vocht uit het oor loopt in comb…
Infectieziekten bij kinderen – BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.