Infectieziekten bij kinderen – Buiktyfus

Een kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en ziet er gewoon ziekjes uit. De kans is groot dat het kindje buiktyfus heeft. Wat is dit, hoe krijg je het en wat zijn de verschijnselen?

Buiktyfus

Buiktyfus is een ernstige infectieziekte die vooral voorkomt in landen waar een goede hygiëne niet mogelijk is. Meestal hebben personen met deze infectieziekte dit in de (sub)tropen opgelopen, in Nederland komt deze ziekte weinig voor.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij buiktyfus zijn;
  • In het begin diarree (niet altijd),
  • Na een week hoge koorts,
  • Een ernstig algemeen ziektegevoel.

Besmetting en gevolgen

Buiktyfus ontstaat dus door een slechte hygiëne, dit betekend dat je het ook kunt krijgen door het eten van besmet voedsel of door het drinken van besmet water. De ontlasting van een ziek kind bevat ook bacteriën die buiktyfus kunnen veroorzaken! Via de handen kunnen deze bacteriën weer op anderen overgedragen worden.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Kinderen met buiktyfus mogen niet op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of op school komen. Er wordt een laboratoriumonderzoek gedaan en tot de uitslag van dit onderzoek bekend is zijn eventuele broertjes of zusjes van het zieke kind ook niet welkom in de instelling.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Dit is bij buiktyfus ook het geval en de GGD houdt de kindercentra op de hoogte over de vorderingen.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BuiktyfusAandoening: BuiktyfusBuiktyfus is een levensbedreigende infectie aan de darmen. In Nederland komt er zelden buiktyfus voor. Wereldwijd zijn e…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Infectieziekten bij kinderen – DysenterieAls een kindje papperige diarree heeft, vaak met bloed- of slijmbijmenging en daarnaast ook last van buikpijn, koorts en…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziektenBloedonderzoek bij zwangerschap: infectieziektenAls je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal infectieziekten. Dit wordt gedaan om ziekt…

Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…
Infectieziekten bij kinderen – Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.