Aandoening: Buiktyfus

Aandoening: Buiktyfus Buiktyfus is een levensbedreigende infectie aan de darmen. In Nederland komt er zelden buiktyfus voor. Wereldwijd zijn er 16.000.000 mensen besmet met deze darminfectie en sterven er 600.000 mensen per jaar.

Inhoud


Buiktyfus

Deze darminfectie wordt veroorzaakt door de Salmonella Typhi bacterie. Deze infectieziekte komt het meest voor in derde wereld landen en bij Nederlanders die in het buitenland op vakantie zijn geweest. De buiktyfus bestaat pas na 1 tot 2 weken nadat je in het buitenland bent geweest. De buiktyfus krijg je door slechte hygiëne. Dus dit kan zijn door ongewassen handen, besmet eten of drinken en door ontlasting van mensen (dit worden via de handen overgedragen op anderen).

Symptomen

  • Hoge koorts
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Diarree
  • Hoesten
  • Verstopte darmen

Vaccinatie

Voor mensen die naar het buitenland gaan voor korter dan 2 weken is de vaccinatie niet nodig. Als ze langer willen gaan dan is de vaccinatie wel nodig. Voor ongeveer 70% van de mensen die de vaccinatie hebben gekregen is beschermd tegen deze ziekte. Als je de vaccin hebt gekregen ben je voor 3 jaar beschermd. Deze vaccinatie is vanaf de leeftijd 2 jaar. De inenting is ongeveer €35,- per persoon.

Risicogebieden

De risicogebieden zijn Azië, Afrika en Latijns Amerika. Als je hier heen gaat is het zeer verstandig om je te laten inenten.

Soorten vaccin

Soort vaccin Vanaf welke leeftijd? Dosis
Typherix2 jaar1 dosis
Typhim2 jaar1 dosis
ViATIM16 jaar1 dosis
Vivotif3 jaar3 dosissen

Behandeling

Je krijgt een antibiotica kuur. Deze behandelmethode duurt ongeveer 18 dagen en slik je zo'n 60 tabletten. Ongeveer 2 tot 5% blijft de bacterie bij zich dragen na deze kuur. Dit komt eruit bij de ontlasting en komt vaker voor bij vrouwen als bij mannen. Soms na de kuur kan je een terugval hebben maar dit komt niet vaak voor. Als dit wel gebeurd dan is de nieuwe antibiotica kuur een goede behandeling geweest. Naast de antibiotica kuur is bedrust ook heel belangrijk.
© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Buiktyfus: rode vlekken buik, koorts, diarree via salmonellaBuiktyfus: rode vlekken buik, koorts, diarree via salmonellaGaat u naar een tropisch verre bestemming, dan kunt u buiktyfus oplopen. Daarbij komen ongewenste bacteriën in het licha…
Paratyfus door Salmonella besmettingParatyfus door Salmonella besmettingParatyfus is een darminfectie dat wordt overgedragen door eten of drinken van besmet voedsel of water. Het gaat om een s…
Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen?Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen?Elk jaar worden er rond de 600 en 1.200 gevallen van Hepatitis A in Nederland gemeld, maar het daadwerkelijk aantal ligt…

Negatieve gevolgen van een zittend leven aan de computerNegatieve gevolgen van een zittend leven aan de computerDe computer is niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Als je sociaal wilt meetellen, dan heb je een emailad…
Aandoening: AutismeAandoening: AutismeAan mensen die autisme hebben is vaak niet te zien dat ze het hebben. In Nederland komt de aandoening 1 op de 1200 mense…
Bronnen en referenties
  • http://www.vaccinatiesopreis.nl/buiktyfus-inenting/
  • http://books.google.nl/books?id=zvsovNiYnlQC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
  • http://www.crucell.nl/Typhoid_fever
  • http://www.spmsd.nl/416/Buiktyfus.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 26-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.