Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen?

Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen? Elk jaar worden er rond de 600 en 1.200 gevallen van Hepatitis A in Nederland gemeld, maar het daadwerkelijk aantal ligt naar verwachting vele malen hoger. Symptomen van de infectie zijn onder andere misselijkheid en koorts. Hoe ontstaat de infectie en hoe kun je deze voorkomen?

Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een zeer besmettelijk infectie en is een leverontsteking ontstaan door het Hepatitis A virus. Mensen die besmet zijn met dit virus kunnen heel snel anderen besmetten. Het virus wordt normaalgesproken over gedragen via besmet water en voedsel en via inname van ontlasting via de mond. Door bijvoorbeeld contact te hebben met een toiletbril kan het virus op je handen terechtkomen en vervolgens in je mond. Het virus komt vaak in water en voedsel terecht na het niet wassen van de handen na het toiletbezoek. Andere manieren van infectie zijn via seksueel contact, via het bloed, maar ook via moeder op kind overdracht. De laatste twee manieren zijn echter uitzonderlijk en het zijn vooral Hepatitis B en C die via bloed worden overgedragen.

Symptomen/verschijnselen

Wanneer iemand besmet is geraakt met de infectie kan het van twee tot vier weken duren voordat de eerste symptomen/verschijnselen optreden. De symptomen lopen uiteen van mild tot (in zeldzame gevallen) ernstig en zelf tot overlijden. De symptomen kunnen enkele weken aanhouden en de herstelperiode zelfs maanden. Hieronder een lijst van de meest voorkomende symptomen:
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Geelzucht (gelige kleur huid en ogen)
  • Gebrek aan eetlust
  • Lichtkeurige diarree
  • Donkere urine
  • Koorts
  • Pijn in onderbuik

Wat zijn de risicogroepen?

Er zijn enkele risicogroepen vastgesteld die meer kans lopen om het virus op te lopen. Belangrijke elementen die een rol spelen in de verspreiding van het virus is het hebben van een goede sanitaire voorziening en een goed rioleringssysteem. Hygiëne speelt in verspreiding dan ook een zeer belangrijke rol, vooral ook persoonlijke hygiëne. Hepatitis A komt dan relatief veel vaker voor in derde wereldlanden waar de sanitaire voorzieningen minder zijn. Reizigers naar deze landen lopen dus meer risico. Andere risicogroepen zijn rioolwerkers die in aanraking komen met riool water, levertransplantatie kandidaten en patiënten met chronische leverlijden.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Er zijn een aantal methoden om de verspreiding van Hepatitis A tegen te gaan.

Goed handen wassen na toiletbezoek

De meest voorkomende verspreiding van het virus komt door het niet wassen van de handen na het toiletbezoek. Hygiëne is hierin uiterst belangrijk. Goed je handen wassen met zeep kan verspreiding al voorkomen. Vooral bij kinderen is hier extra aandacht nodig, omdat vooral deze groep hier minder goed mee omgaat en kan voor uitbraak van Hepatitis A op scholen en kinderdagverblijven veroorzaken.

Het wassen van voedsel

Hepatitis A kan ook worden verspreid via besmet water en ook voedsel. Voedsel moet altijd eerst goed gewassen worden voordat het gegeten wordt en dit geldt vooral voor voedsel dat niet gekookt word. Fruit en groentes zijn hier voorbeelden van en dienen voor het eten gewassen te worden.

Vaccinatie

Er is een vaccinatie voor het Hepatitis A virus beschikbaar en wordt aanbevolen voor mensen die op reis gaan naar risicovolle landen. Door middel van een inenting is een persoon één jaar beschermd tegen besmetting. Het advies is om een inenting twee weken voor de reis te halen of eerder. Als er binnen zes tot twaalf maanden na de eerste inenting nog een inenting haalt blijkt uit onderzoek dat de persoon zelfs voor 25 jaar beschermt zal zijn.
© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis BHepatitis B is een ontsteking aan de lever, waarbij een kindje met name last heeft van lichte koorts, vermoeidheid, pijn…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…

De Krukenberg tumorKanker, een tumor, helaas is dit een ziektebeeld wat steeds vaker lijkt voor te komen. Of je nu jong of oud bent, man of…
Worden bacteriën ons de baas?Worden bacteriën ons de baas?In een voortdurende strijd wedijveren bacteriën met onze immuniteit. Maar lang niet iedereen die een bacterie oploopt, w…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_A
  • http://allabouthepatitis.blogspot.com/2006/04/hepatitis.html
  • http://www.vaccinatiesopreis.nl/hepatitis-a-vaccinatie/
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.