Worden bacteriën ons de baas?

Worden bacteriën ons de baas? In een voortdurende strijd wedijveren bacteriën met onze immuniteit. Maar lang niet iedereen die een bacterie oploopt, wordt er ook ziek van. Toch is het een verontrustende ontwikkeling dat artsen steeds vaker tekortschieten bij de behandeling van infecties omdat bacteriën resistent zijn tegen de antibiotica waarmee we ze bestrijden.

In de ban van de bacterie

Zomaar een greep uit een aantal verontrustende ziektebeelden in de afgelopen maanden c.q. jaren:
  • de Q-koorts-bacterie bij geiten;
  • MRSA-bacteriën in ziekenhuizen;
  • de Legionella-bacterie in ons drinkwater;
  • de ESBL-bacterie bij kippen;
  • de EHEC-bacterie in taugé of komkommers, wie zal het zeggen?
Die laatste, een darmbacterie, heeft inmiddels aan tientallen mensen het leven gekost en duizenden anderen besmet. Zou het zo maar kunnen dat bacteriën ons de baas worden?

Resistente bacteriën niet meer te behandelen met gangbare antibiotica

Enige jaren geleden verschenen hier de eerste berichten van een superbacterie die in Engelse ziekenhuizen was opgedoken, een darmbacterie overgewaaid uit India. Inmiddels hebben ook al tientallen mensen in Nederland die bacterie opgelopen. De patiënten reageerden nauwelijks op de gangbare antibiotica en men was genoodzaakt om terug te grijpen op een middel uit de jaren zestig, dat destijds in de ban was gedaan vanwege zijn vele bijwerkingen.

Kan ontwikkeling van nieuwe antibiotica uitkomst bieden?

Het klinkt cynisch, maar voor de farmaceutische industrie telt alleen of men er aan kan verdienen. Cruciaal in dit verband is het aantal mensen dat jaarlijks aan een onbehandelbare infectie overlijdt. Volgens een publicatie in “The Lancet”, een gezaghebbend medisch vaktijdschrift, zijn er dat in heel de Europese Unie “slechts” 25.000 elk jaar, te weinig voor een winstgevende afzetmarkt.

Overigens beweerden wetenschappers van een Duits instituut voor celtherapie en immunologie onlangs dat men een alternatief voor antibiotica had gevonden, een middel dat overigens ook inzetbaar is voor sommige virusbesmettingen.

Als economische belangen prevaleren boven volksgezondheid

Niet alleen in de farmaceutische industrie draait het om kosten en baten. Ook bij de uitbraak van de Q-koorts in 2009 bijvoorbeeld, heeft het economisch belang van de sector zwaarder gewogen dan de volksgezondheid. Doortastend optreden en noodzakelijke maatregelen zijn toen te lang uitgebleven waardoor de Q-koorts zich verder kon verspreiden en onnodig veel mensen ziek zijn geworden.

Veelzeggend in dit verband is overigens dat er steeds opnieuw met een beschuldigende vinger wordt gewezen naar de agrarische sector als veroorzaker. Door de concurrentie in het productieproces van onze voedingsketen, leven duizenden kippen, varkens en geiten dicht op elkaar gepakt in steeds grotere megastallen. Het risico op besmettingen is daardoor aanzienlijk toegenomen en kan alleen worden bestreden door meer antibiotica toe te dienen. Want een ziek dier groeit niet en alles draait per slot van rekening om de kilo’s.

De verontrustende ontwikkelingen met betrekking tot resistente bacteriën maken duidelijk dat ingrijpende maatregelen in de sector niet kunnen uitblijven. En de consument moet zich bij dit alles realiseren dat het product in de schappen van de supermarkt er niet goedkoper op wordt.

Goede lichamelijke conditie en hygiëne zijn cruciaal

Overigens moeten mensen de problemen met bacteriën wel in de juiste proporties blijven zien. Dagelijks worden we geconfronteerd met honderden bacteriën. Op een gemiddelde deurklink zitten er vaak al tientallen, de meeste onschuldig. We worden er niet meteen doodziek van. En er zijn ook bacteriën die goed werk doen, die we niet kunnen missen. Bacteriën bijvoorbeeld die in onze darmen zorgen voor de spijsvertering.

Overigens, bacteriën kunnen zich in ons lichaam alleen nestelen als ze er een goede voedingsbodem vinden. Niet altijd lukt hen dat, bijvoorbeeld omdat we gezond leven en de nodige hygiëne in acht nemen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resistente bacteriënResistente bacteriënAntibiotica zijn een veel toegepast wapen tegen bacteriën, maar al snel kunnen ze volkomen werkingsloos zijn. Steeds vak…
Het gevaar van antibiotica: resistentieHet gevaar van antibiotica: resistentieAntibiotica: het wordt door velen als een makkelijke en snelle oplossing gezien voor aandoeningen zoals een blaasontstek…
Antibioticaresistentie, antibiotica helpt niet altijd meerAntibioticaresistentie, antibiotica helpt niet altijd meerAl lange tijd horen we zeggen dat antibiotica enkel mag worden gegeven bij bacteriën. Bij virussen moeten we de ziekte g…
Helpen kakkerlakken de ziekenhuisbacterie bestrijden?Kakkerlakken zijn niet de meest geliefde insectensoort en heb je ze in huis schort er iets met de hygiëne. Toch blijken…

Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen?Hoe kun je hepatitis A infectie voorkomen?Elk jaar worden er rond de 600 en 1.200 gevallen van Hepatitis A in Nederland gemeld, maar het daadwerkelijk aantal ligt…
Koortslip: kussen met koortslip kan een baby dodenKoortslip: kussen met koortslip kan een baby dodenVeel mensen vinden een koortslip vooral erg vervelend. Je ziet er niet uit met zo’n jeukende uitslag rond je mond of een…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.