Koortslip: kussen met koortslip kan een baby doden
Veel mensen vinden een koortslip vooral erg vervelend. Je ziet er niet uit met zo’n jeukende uitslag rond je mond of een grote korst op je bovenlip. Maar wat velen niet weten is dat een koortslip ook uiterst gevaarlijk kan zijn. Zoenen met een koortslip wordt niet voor niets the kiss of death genoemd, omdat baby's er aan kunnen overlijden als het herpes virus hun lichaam beetreedt.
De koortslip doorgeven door middel van speeksel
Een koortslip is vervelend. Maar ook gevaarlijk voor mensen die hem overbrengen op bijvoorbeeld baby’s. Want dan kan een koortslip dat herpes overbrengt de dood zelfs tot gevolg hebben. Daarom wordt een zoen met een koortslip ook wel the kiss of death genoemd. Zoen dus ook niet als je een koortslip hebt en zoen zeker geen kleine kinderen en baby's. Zij kunnen er ernstige gevolgen aan overhouden.
Koortslip: herpes simplex virus
Het virus dat verantwoordelijk is voor de koortslip is herpes simplex. Acht van de tien mensen dragen dat virus bij zich. De meeste mensen worden er mee besmet als ze gekust worden als kind door iemand die het herpes simplex virus bij zich draagt. Dus veel kinderen zijn al heel jong besmet met het virus. Toch krijgt niet iedereen en koortslip. Slechts een derde van alle dragers van het herpes virus krijgt ooit een koortslip.
Wanneer krijg je een koortslip?
- In februari en maart krijgen de meeste mensen een koortslip. Dit komt omdat bij heel veel mensen het immuunsysteem dan vaak verzwakt is en er vaak griep en verkoudheid heersen. Juist als iemand immuunsysteem het minst werkt, steekt het herpes virus zijn kop op omdat hij daarvoor de kans krijgt.
- Ook in de zomer krijgen veel mensen een koortslip als ze hele dagen in de zon zitten. Ook dit activeert het herpes simplex virus.
- Stress is een derde reden waarom een koortslip zich vaak manifesteert. Ook dan is het lichaam minder weerbaar tegen zaken en steekt het vervelende jeukende element op.
Koortslip op belangrijke dagen: helemaal niet zo raar
Iemand die gaat trouwen, iemand die net een nieuwe baan heeft of iemand die een belangrijke presentatie moet geven: veel mensen worden tot hun schrik in die periode vaak wakker met het virus van de koortslip rond hun mond. Vreemd is dat niet. De stress van de nieuwigheid activeert het virus en voila.
Hoe vaak kun je een koortslip krijgen?
Mensen die gevoelig zijn voor het krijgen van een koortslip krijgen vaak 2 tot 3 keer per jaar een brandende, jeukende zweer op hun bovenlip. Er zijn echter ook personen die nog vaker het slachtoffer zijn en ongeveer maandelijks de deur niet uit durven.
Hoe ontstaat een koortslip?
De koortslip ontstaat als het virus de huidcellen binnendringt en dan naar de zenuwen in het gezicht en de mond gaan. Daar vestigt het herpes simplex virus zich en blijft het inactief tot het alle reden heeft om zich wel te manifesteren. De eerste echte openbaring valt de meeste mensen vaak trouwens niet eens op. Zij zijn dan een beetje rood rond de mond, maar voelen zich verder goed. Alleen in bepaalde gevallen voelt de persoon zich ook niet goed. Als het lichaam na die eerste keer opnieuw weinig weerstand heeft wordt het virus opnieuw geactiveerd en dan is het wel direct raak. Er ontstaat een branderig of prikkend gevoel. Ook ontstaan er kleine, pijnlijke blaasjes waar vocht uit lek. Pas als de koortslip weer opdroogt en korstjes vormt wordt de situatie beter.
Hoe lang blijft een koortslip?
Van het moment dat de koortslip uitbreekt tot het opdrogen van de korsten duurt ongeveer een week. Sommige mensen zitten er langer mee, omdat het gebied dat de koortslip beslaat ook veel groter is.
Herpes simplex en genitale herpes: heel besmettelijk
Het virus dat een koortslip veroorzaakt wordt ook wel aangeduid met HSV-1. Het is familie van het virus dat herpes aan de genitaliën veroorzaakt en dat wordt aangeduid met HSV-2. Wat ze beide wel gemeen hebben is dat ze heel erg besmettelijk zijn. Besmetting van de lip naar de geslachtsdelen is dan ook zomaar gebeurd. Om dat te voorkomen is een goede hygiëne van het grootste belang. Altijd goed handen wassen is de boodschap.
Koortslip: pas op dat je het virus niet overbrengt op je oog door contactlenzen
Maar het virus dat de koortslip overbrengt kan ook worden overgebracht op en in de ogen. Wie contactlenzen draagt en een koortslip heeft moet nog meer dan anders heel voorzichtig zijn met het inbrengen van lenzen. Voor het inbrengen altijd heel goed de handen wassen om te voorkomen dat het virus het oog binnendringt. Dit is namelijk heel erg gevaarlijk, want wie eenmaal het herpes virus in zijn oog heeft, kan daar blijvende schade van ondervinden. Zo kan er verlies van gezichtsvermogen optreden.
Activeren van het virus dat een koortslip overbrengt
Bij koude, in de zon, bij stress en bij een verminderd immuunsysteem wordt het virus dat de koortslip overbrengt geactiveerd. Ook het slikken van de anticonceptiepil in combinatie met weinig slaap en slecht eten kan tot gevolg hebben dat een vrouw vaak last heeft van een koortslip. Ook tijdens de zwangerschap zijn vrouwen extra gevoelig voor het krijgen van een koortslip.
Koortslip bestrijden
Er zijn in de winkel allerlei middelen te koop om de koortslip te bestrijden. Dit zijn crèmes die de zweertjes eerder laten indrogen. Maar er zijn ook andere middelen om een koortslip te bestrijden. Dit zijn:
- Knoflookcapsules slikken
- Tea Tree olie aan brengen op de zweren
- L-Lysine slikken. Dit is een aminozuur dat er voor kan zorgen dat tekorten aan ondermeer ijzer kunnen worden aangevuld. Mensen met ijzertekort hebben namelijk ook veel sneller last van een koortslip.
- Zink slikken. Zink zorgt voor de verbetering van het immuunsysteem omdat het de antioxidanten als vitamine A, C en E beter laten werken.
- Sporten. Door te sporten wordt iemands weerstand verhoogd en heeft stress minder impact. Daardoor kan een aanval van het herpes virus vaak worden afgeslagen.
- Goede voeding. Ook goede voeding helpt om de koortslip op afstand te houden. Het lichaam dat veel fruit en verse groenten krijgt is veel beter bestand tegen een aanval van het virus.
- Canadese geelwortel slikken. De Canadese geelwortel ook wel golden seal genoemd versterkt het immuunsysteem net zoals Echinacea dat doet.
- Goede zonnebrandcrème met een hoge factor. Omdat zon het koortslipvirus zomaar kan laten ontstaan is het ook belangrijk om in de zon een goede zonnebrandcrème te gebruiken.