Koortslip / Herpes

Een koortslip is geen ernstige aandoening maar voor de meest ijdele onder ons kan het de nodige stress veroorzaken. Wat is een koortslip, waardoor wordt het veroorzaakt en kun je een koortslip voorkomen?

Oorzaak

Een koortslip is een infectie die wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Wanneer je bent besmet met het herpesvirus blijft het virus altijd in de zenuwbanen van de huid aanwezig. Het virus komt daarom altijd op dezelfde plaats terug. De blaasjes kunnen ook op andere plekken voorkomen. Zo komt het herpesvirus ook voor bij de neus, de ogen, (herpes aan de ogen kan het hoornvlies blijvend beschadigen) de vagina, de penis, de anus en vingers. Het herpesvirus is te verdelen in Herpes Simplex Virus type 1: herpes aan het gezicht en lippen en het Herpes Simplex Virus type 2: herpes aan de geslachtsorganen. Het herpesvirus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door bijvoorbeeld zoenen en seksueel contact. Het virus kan ook overgedragen worden door het delen van bepaalde gebruiksvoorwerpen. Denk dan aan het delen van bijvoorbeeld een glas of lippenstift. De klachten beginnen meestal met een tintelend gevoel. Dit gevoel gaat vaak gepaard met jeuk. Al snel verschijnen kleine vochtblaasjes. Daarna springen deze blaasjes open waarna een korstje ontstaat.

Besmetting

Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk. Op dat moment is het verstandig om zo min mogelijk lichamelijk contact met anderen te hebben. Was je handen altijd met zeep na contact met het herpesvirus. Het is namelijk ook mogelijk om jezelf verder te besmetten. Het herpesvirus is voor baby’s zeer gevaarlijk. In het bijzonder baby’s jonger dan drie maanden. Wanneer je een baby jonger dan drie maanden besmet met het herpesvirus kan dit leiden tot een hersenvliesontsteking. Gelukkig komt het zelden voor. De antistoffen die de baby van de moeder meekrijgt kunnen de baby beschermen tegen het herpesvirus. Maar wist je dat je het herpes virus ook kunt hebben zonder dat je regelmatig een koortslip krijgt (50 tot 70% van de bevolking is drager van het herpes virus zonder klachten). Dat betekent dat je toch zonder dat je daarvan op de hoogte bent het herpesvirus over kunt brengen op een ander en dus ook op je baby. Regelmatig zie je ouders met het speentje van hun baby in de mond om het “schoon” te maken nadat het op de grond gevallen is. Wellicht goed om hier eens bij stil te staan!

Mocht je last hebben van herpes genitalis of ooit een keer hebben gehad, dan is dat bij een zwangerschap belangrijke informatie voor de verloskundige of gynaecoloog. Mocht er een uitbraak zijn van het virus tijdens de laatste maand van de zwangerschap dan wordt meestal voor een keizersnede gekozen.

Kun je een koortslip voorkomen?

Stress, koorts, menstruatie, vermoeidheid en zonlicht kunnen de weerstand verminderen. Dit kan het virus weer activeren. Zorg daarom voor voldoende rust, voldoende beweging en voldoende vitaminen. Wanneer je je moe en grieperig voelt zorg dan voor wat extra rust en vitaminen. Aangezien het virus in het lichaam aanwezig blijft kunt je een koortslip nooit helemaal voorkomen. Maar een gezonde levensstijl zal bijdragen aan zo min mogelijk lelijke, pijnlijke blaasjes per jaar. Wanneer je dan toch zo’n vervelend blaasje krijgt dan zijn er wel verschillende middelen om de duur wat in te korten. Om de periode van de koortsblaar zo kort mogelijk te maken is het van belang om zo snel mogelijk met het gebruik van de zalf te starten.

Wanneer het herpes virus regelmatig terugkeert neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan antivirale tabletten geven. Helaas zijn er geen middelen om het virus te doden.
© 2013 - 2020 Plienthe, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Wat is een koortslipMeer als de helft van de inwoners van Nederland is drager van het herpesvirus en krijt 1 keer of vaker per jaar een koor…
Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?Koortsblaasjes – Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven bes…
Koortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby: symptomen, behandeling en voorkomenKoortslip baby, wat zijn de symptomen en hoe wordt een koortslip bij een baby behandeld? Een koortslip is een virusinfec…

Nierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingNierbekkenontsteking: symptomen, diagnose en behandelingEen nierbekkenontsteking treedt vooral op bij jongvolwassenen en personen van middelbare leeftijd. Officieel heet deze a…
Wat te doen bij een vleesboom?Baarmoedervleesbomen worden ook leiomyomata of myomen genoemd. Het zijn goedaardige tumoren. Ze vormen de meest voorkome…

Reageer op het artikel "Koortslip / Herpes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plienthe
Gepubliceerd: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!