Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis B

Hepatitis B is een ontsteking aan de lever, waarbij een kindje met name last heeft van lichte koorts, vermoeidheid, pijn rechts in de bovenbuik en misselijkheid. Het lijkt veel op Hepatitis A, toch is het iets heel anders. Hoe besmettelijk is het en wat kunnen de gevolgen zijn?

Hepatitis B

De ontsteking aan de lever bij Hepatitis B wordt veroorzaakt door een ander type virus dan bij Hepatitis A het geval is. Hepatitis B komt maar weinig voor bij kinderen en gaat meestal vanzelf weer over. Hierna is een kindje immuun. Sommige mensen kunnen echter levenslang het virus bij zich houden en anderen besmetten.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. De incubatietijd bij Hepatitis B varieert van 1 tot 6 maanden en de ziekteduur varieert van 6 weken tot 6 maanden.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij Hepatitis B zijn;
  • Lichte koorts,
  • Vermoeidheid,
  • Pijn rechts in de bovenbuik,
  • Misselijkheid,
  • Soms geelverkleuring van oogwit en huid (zoals bij Hepatitis A),
  • Cola-kleurige urine,
  • Witkleurige ontlasting.

Besmetting en gevolgen

Het virus voor Hepatitis B kan alleen via intiem onbeschermd seksueel contact en via bloed-bloed contact overgedragen worden. Het virus kan niet door intacte huid heen dringen, maar wel door slijmvliezen, open wonden of besmette naalden in het lichaam komen. Baby’s kunnen tijdens de bevalling door hun moeder besmet worden.

Hepatits B krijg je dus niet door huidcontact (met intacte huid), zoenen, niezen, hoesten, zweet, tranen, braaksel, urine, ontlasting, gezamenlijk gebruik van glazen, borden, potloden of het toilet.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kind met Hepatitis B hoeft niet geweerd te worden, maar het is wel belangrijk voorzichtig te zijn met bloed. Dit geldt trouwens altijd en overal!

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Iedere vorm van geelzucht (en dus ook Hepatitis B) dient gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
Wat je moet weten over Hepatitis BHepatitis B is een ziekte aan de lever die in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Volgens schattingen overlijden er jaar…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…

Infectieziekten bij kinderen – Hand-, voet- en mondziekteAls een kindje pijnlijke blaasjes in de mond, uitslag op de handpalmen en voetzolen en daarnaast ook misselijk is en koo…
Infectieziekten bij kinderen – HersenvliesontstekingStel; een kindje heeft plotseling hoge koorts, hoofdpijn, is suf, misselijk en heeft een pijnlijke en stijve net. De kan…
Bronnen en referenties
  • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.