Infectieziekten bij kinderen – Hersenvliesontsteking

Stel; een kindje heeft plotseling hoge koorts, hoofdpijn, is suf, misselijk en heeft een pijnlijke en stijve net. De kans is groot dat het kindje hersenvliesontsteking heeft. Wat is dit, hoe krijg je het en wat zijn de verschijnselen?

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking kan door allerlei micro-organismen veroorzaakt worden. De vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg worden hierdoor aangetast. Er zijn 2 soorten hersenvliesontsteking, namelijk één veroorzaakt door bacteriën en één veroorzaakt door virussen.

Bacteriële hersenvliesontsteking

Bacteriële hersenvliesontsteking wordt dus veroorzaakt door een bacterie en kan een complicatie zijn van een gewone middenoorontsteking.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. Bij bacteriële hersenvliesontsteking is de incubatietijd 2 tot 10 dagen.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij bacteriële hersenvliesontsteking zijn;
 • Plotselinge hoge koorts,
 • Hoofdpijn,
 • Sufheid,
 • Lichtschuwheid,
 • Misselijkheid,
 • Nekstijfheid,
 • Luierpijn (baby’s beginnen te huilen als ze tijdens het verschonen aan de beentjes opgetild worden).

Besmetting en gevolgen

Bacteriële hersenvliesontsteking wordt overgebracht via druppelinfectie, door bijvoorbeeld hoesten. Ongeveer 1 op de 10 mensen draagt de bacterie die hersenvliesontsteking veroorzaakt bij zich, zonder het te weten want een drager is zelf niet ziek.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Wering van een kind met bacteriële hersenvliesontsteking is niet zinvol, want het kind zal waarschijnlijk tóch niet komen omdat het te ziek is om het kindercentrum te bezoeken.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Hersenvliesontsteking hoeft niet gemeld te worden bij de GGD.

Virale hersenvliesontsteking

Virale hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een virus.

Incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. Virale hersenvliesontsteking heeft een incubatietijd van ongeveer 7 tot 14 dagen.

Verschijnselen

Veel voorkomende verschijnselen bij virale hersenvliesontsteking zijn;
 • Koorts,
 • Spierpijn,
 • Hoofdpijn,
 • Misselijkheid,
 • Braken,
 • Lichtschuwheid,
 • Nekstijfheid,
 • Luierpijn (baby’s beginnen te huilen als ze tijdens het verschonen aan de beentjes opgetild worden).

Besmetting en gevolgen

Afhankelijk van het soort virus wordt virale hersenvliesontsteking veroorzaakt door druppelinfectie, bijvoorbeeld via hoesten, of via hand-mondcontact met besmette ontlasting.

Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school

Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Wering van een kind met virale hersenvliesontsteking is niet zinvol, want het kind zal waarschijnlijk tóch niet komen omdat het te ziek is om het kindercentrum te bezoeken.

Melding bij de GGD

Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Hersenvliesontsteking hoeft niet gemeld te worden bij de GGD.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Hib- ziekten; snel en gevaarlijk!Hib- ziekten; snel en gevaarlijk!Hib- ziekten zijn ernstige ziekten die na besmetting vaak mild beginnen, maar binnen enkele uren kunnen uitmonden in bij…
Infectieziekten bij kinderen – WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…
Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…

Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis BHepatitis B is een ontsteking aan de lever, waarbij een kindje met name last heeft van lichte koorts, vermoeidheid, pijn…
ZondagmiddagarmpjeZondagmiddagarmpjeOoit gehoord van een zondagmiddagarmpje of een zondagsarm? Het is een verschijnsel dat vaak voor komt bij peuters wannee…
Bronnen en referenties
 • Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.