Infectieziekten bij kinderen – Waterpokken
Waterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maar wat zijn de verschijnselen bij deze ziekte en hoe komt het dat het zo besmettelijk is?
Waterpokken
Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een virus en treedt meestal op in de winter/lente. Vrijwel alle kinderen krijgen deze ziekte en gelukkig is het geen ernstige ziekte. Het duurt ongeveer 7 dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang immuun.
Incubatietijd
De incubatietijd is de tijd tussen de eigenlijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. In deze tijd kan een infectieziekte al wel besmettelijk zijn. Bij Waterpokken is de incubatietijd 14 tot 21 dagen.
Verschijnselen en complicaties
Veel voorkomende verschijnselen bij Waterpokken zijn;
- In het begin lichte koorts, hoesten en hoofdpijn,
- Na een paar dagen verschijnen kleine rode bultjes waarop na 6 tot 12 uur blaasjes ontstaan. Deze blaasjes kunnen erg jeuken,
- De blaasjes gaan daarna open of drogen in, er ontstaan korstjes die er na 7 tot 10 dagen afvallen,
- Waterpokken komen voornamelijk voor op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond.
Voorkomende complicaties bij de Waterpokken;
- Infectie van de huid door het krabben,
- Longontsteking,
- Hersenvliesontsteking,
- Bij zwangere vrouwen die op het punt van bevallen staan kunnen waterpokken negatieve gevolgen hebben voor de baby.
Besmetting en gevolgen
Van een dag voor het opkomen van de blaasjes tot alle blaasjes zijn ingedroogd is de ziekte besmettelijk. Het virus verspreidt zich via kleine vochtdruppeltjes die in de lucht zweven. Deze druppeltjes zijn afkomstig uit de neus- of keelholte van het zieke kind, en via het vocht uit de blaasjes.
Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school
Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de
GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kind met waterpokken hoeft niet geweerd te worden. Wel is het verstandig dat ouders van kinderen en zwangere vrouwen op de hoogte gesteld worden.
Melding bij de GGD
Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Waterpokken hoeven niet gemeld te worden bij de GGD.