Infectieziekten bij kinderen – Wratten
Wratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is een besmettelijke infectieziekte.
Wratten
Wratten zijn besmettelijke afwijkingen aan de huid die veroorzaakt worden door een virus. Ze komen vaak voor op de rug van de hand en op vingers. Ook onder voeten kunnen wratten voorkomen. Wratten komen voornamelijk voor bij kinderen op de basisschoolleeftijd.
Verschijnselen
Bij Wratten zijn alleen de vaste, bruine of vleeskleurige, hoornachtige knobbeltjes het verschijnsel.
Besmetting en gevolgen
Wratjes ontstaan dus als gevolg van een virusbesmetting. Deze besmetting vind plaats via direct contact of via voorwerpen. Het kind kan zichzelf herinfecteren door aan de wratten te krabben.
Wering uit kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school
Bij sommige infectieziekten is een kind even niet welkom op kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school, vanwege het hoge besmettingsgevaar. Hiervoor heeft de GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) regels opgesteld. Een kind met Wratten is gewoon welkom.
Melding bij de GGD
Bij sommige infectieziekten is een behandelend arts verplicht bij de GGD te melden dat een kind deze infectieziekte heeft. Wratten hoeven niet gemeld te worden bij de GGD
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook en wrattenIedereen heeft er wel eens last van gehad: een wratje. Er zijn veel middeltjes op de markt om wratten te behandelen, maa…
Papillomatose bij dierenPapillomatose is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van meerdere papillomen. Een papilloom, ee…
Baby van maand tot maandElke baby is uniek, maar natuurlijk ben je nieuwsgierig naar wat andere baby's doen op dezelfde leeftijd. De algemene on…
Bronnen en referenties
- Handboek Gezondheidsbevordering GGD Groningen