Wat is een humaan papillomavirus (HPV)

Op aarde is er oneindig veel variatie van leven aanwezig. Er zijn niet alleen mensen, maar ook dieren, planten, micro-organismen en zo ook de papillomavirussen. Zonder deze diversiteiten van leven zou er geen sprake kunnen zijn van een bestaan. Iedere levensvorm heeft zijn sociale kanten. In contact komen met elkaar maakt het leven op deze wereld en het voortbestaan ervan mogelijk.

Humaan papillomavirus (HPV)


Wat is een HPV virus

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Een virus is een klein micro organisme dat ziekte veroorzaakt. Humaan papillomavirussen kunnen abnormale celgroei van huid en slijmvliezen teweegbrengen. HPVs zijn dus de verwekkers van wratten. De soort wrat die ontstaat hangt af met welk type u besmet raakt. Er zijn verschillende typen HPVs. Ze worden in 4 groepen verdeeld en alle HPV Typen hebben ook een eigen nummer op volgorde van ontdekking, beginnend met nr1.

Groepen HPV

  • Cutane (= huid ) laag risico HPV-typen
  • Cutane (= huid ) hoog risico HPV-typen

  • Mucosale (= slijmvlies ) laag risico HPV-typen
  • Mucosale (= slijmvlies ) hoog risico HPV-typen

In tegenstelling tot infecties met een laag-risico HPV is er bij een hoog-risico HPV een verhoogde kans op het ontstaan van kanker. Voorbeeld: HPV Type 16 en HPV Type 18 kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken.

SOA door HPV

Wratten zijn welbekend en besmettelijk maar op zich volstrekt goedaardig. Iedereen komt in aanraking met cutane en muscosale HPV typen. Cutane wratten komen heel vaak voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar op de handrug, vingers en nagelriemen. Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen later geen last meer hebben van wratten, omdat ze een immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Patiënten of mensen met een lage weerstand vergroten terug de kans op besmetting. Momenteel zijn er meer dan 100 verschillende HPV typen bekend. Sommige verhogen de kans op kanker en anderen worden gezien als seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of met andere woorden, een geslachtziekte.

SOA of seksueel overdraagbare aandoening

Er zijn reeds 30 HPV typen die gezien worden als SOA. Sommigen veroorzaken genitale wratten, tumoren en baarmoederhalskanker. Een deel van de infectie wordt genitaal via hand en mond overgebracht. De meeste mensen hebben er geen last van, maar besmetten wel andere mensen. Elk jaar overlijden er een kwart miljoen vrouwen aan baarmoederhalskanker. Condooms van slechte kwaliteit, bieden geen bescherming tegen HPV. Risico op baarmoederhalskanker kan beperkt worden door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Soorten infecties

Residentieel

Het virus is aanwezig maar het doet niks. Het zit daar in de kern, los van het menselijk DNA en kan daar jaren zitten voordat het actief wordt.

Episomaal

Bij een episomale infectie is het HPV- DNA wel actief. Dit is macroscopisch zichtbaar als een wrat.

Geïntegreerd

De gevaarlijkste variant. Hierbij heeft een met HPV geïnfecteerde basaalcel, het virus-DNA in zijn eigen genoom gebouwd. Dit is echter ook nadelig voor het virus, want omdat het HPV- DNA in het genoom van de cel zit, kan de cel nu geen virusdeeltjes meer produceren. Dit kan nu gemakkelijk verder uitgroeien tot een tumor.

Lees verder

© 2007 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HPV-infectie: Virale infectie door humaan papillomavirusHPV-infectie: Virale infectie door humaan papillomavirusEen humaan papillomavirus-infectie (HPV-infectie) is een virale infectie veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV…
Thuistest virus baarmoederhalskankerThuistest virus baarmoederhalskankerVoor alle vrouwen in Nederland is het mogelijk om een online thuistest te bestellen waarmee zelf in alle privacy onderzo…
Besmetting met Genitale wrattenBesmetting met Genitale wrattenJaarlijks worden binnen Nederland 25.000 mensen besmet met Genitale wratten ofwel het HPV virus. Dit is goed voor een tw…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…

Seksueel overdraagbare aandoeningenVaak weten mensen de gevolgen van onveilige seks niet. Ik vind het belangrijk dat je de gevolgen hiervan weet. Waarom zo…
Mexicaanse griep werd officieel een pandemieMexicaanse griep werd officieel een pandemieDe Mexicaanse griep werd in 2009 en 2010 tot pandemie uitgeroepen en heeft vele slachtoffers gemaakt. In Nederland stier…
Reacties

Sety Mogen, 07-03-2009
Hoe kan ik weten dat ik HPV heeft? kan ik ook baarmoeder kanker krijgen als ik sexsuele contacten heeft met en man die zijn vrouw baarmoederkanker heeft? moet ik even stoppen met het vrijen met die man? Reactie infoteur, 09-03-2009
Beste Sety

Vrouwen die al eerder een infectie met condylomata acuminata hebben gehad, zullen over een GROTERE KANS beschikken om deze vorm van kanker te ontwikkelen.
Dat wil zeggen dat er naast HPV ook nog ANDERE oorzaken bestaan die deze vorm van kanker kunnen ontwikkelen.

Ik denk niet dat deze vrouw u de oorzaak van haar baarmoederhalskanker zal vertellen, dus is het raadzaam een huisarts of gynaecoloog te raadplegen.

Vriendelijke groet,
Worm

Ahkievit, 23-05-2008
Hoe zit het verschijnsel eruit als het in de mond/keel zit? Reactie infoteur, 26-05-2008
Wratten in de mond komen niet veel voor maar de kans bestaat. Ze zien meestal wit, hebben een bloemkoolachtige oppervlakte en kunnen een steeltje hebben. Ze groeien zeer vlug en zijn meestal te vinden op de lippen en de tong. Wratten zijn besmettelijk maar kunnen geen kwaad.
Als je denkt dat het iets anders is, aarzel dan niet en ga meteen naar je huisarts.

Worm (73 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.