Acute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnose

Acute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnose Kinderen tussen de nul en acht jaar oud krijgen geregeld te maken met een acute middenoorontsteking. Het is één van de meest voorkomende ziekten bij jonge kinderen. Bij sommige kinderen keert de ontsteking geregeld terug. Een acute middenoorontsteking bij een kind houdt in dat het middenoor plotseling geïnfecteerd raakt. Dat zorgt voor een drukkend gevoel in het oor en veel pijn. Kinderen die ouder zijn dan vier jaar hebben minder kans op het ontwikkelen van een middenoorontsteking. De infectie treedt vooral in de winter en in het voorjaar op.

Symptomen

Een acute middenoorontsteking bij een kind treedt plotseling op. De symptomen ontwikkelen zich vervolgens in een paar uur.
  • Drukkend gevoel in oor
  • Felle oorpijn
  • Grijpen naar oren (vooral bij kleine kindjes)
  • Matig ziek
  • Koorts
  • Loopoor
  • Soms diarree

Diagnose acute middenoorontsteking kind

Een arts kan de diagnose van een acute middenoorontsteking bij een kind snel stellen. Dat gebeurt door middel van een otoscopie. De dokter kijkt met een otoscoop naar binnen bij het oor. De otoscoop is een inwendig kijkinstrument met een vergrootglas. Het instrument geeft een goed beeld van de gehoorgang, het trommelvlies en het middenoor. Een middenoorontsteking kenmerkt zich door een rood en opgezet trommelvlies.

Behandeling

De behandeling van een acute middenoorontsteking bij een kind gebeurt met pijnstillers. In de meeste gevallen volstaat paracetamol. Neem de pijnstilling op gezette tijden in. Als er ook sprake is van verkoudheid kunnen neusdruppels worden gebruikt. In de meeste gevallen gaat een acute middenoorontsteking vanzelf over.

Antibiotica meestal niet nodig

Het geven van antibiotica is bijna nooit nodig. Wanneer de infectie wordt veroorzaakt door een bacterie kan dit worden overwogen. Kinderen knappen sneller op als ze antibiotica krijgen, maar er zijn ook nadelen. De kans bestaat dat bacteriën sneller resistent worden voor antibiotica als dit veel wordt gebruikt.

In de Verenigde Staten waar een antibioticakuur in het verleden vaak werd voorgeschreven bij een acute middenoorontsteking, zijn veel bacteriën die de ontsteking veroorzaakt geworden inmiddels resistent geworden. Dat betekent dat ze niet meer werken.

Wanneer wel antibiotica

Daarom wordt antibiotica in Nederland voornamelijk nog voorgeschreven bij kinderen die ernstig ziek zijn, met veel kans op complicaties, jonger dan twee jaar met een dubbelzijdige oorontsteking en bij kinderen die na drie dagen nog steeds veel oorpijn hebben. In dat geval schrijft de arts meestal amoxicilline voor.

Loopoor behandelen

Het is niet nodig om een loopoor bij een acute middenooronsteking bij een kind te behandelen. Artsen raden af om een loopoor schoon te maken met wattenstokjes en wattenschijven, omdat het oorsmeer alleen maar verder de gehoorgang wordt ingewerkt. Zwemmen met een loopoor onder water is ook niet aan te raden. Douchen mag wel. Een loopoor verdwijnt meestal binnen twee weken vanzelf.

Complicaties

In ernstige gevallen veroorzaakt een acute middenoorontsteking bij kinderen complicaties. Dat gebeurt echter zelden.

Mastoïditis

Een mogelijke complicatie is mastoïditis (ontsteking van het bot achter het oor). De middenoorontsteking heeft zich dan uitgebreid, waardoor het bot pijnlijk wordt en de huid en rood en gezwollen. Ook doofheid kan optreden. Het kind krijgt ook koorts. Mastoïditis wordt bestreden met antibiotica en het afvoeren van vocht uit het middenoor.

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een zeer ernstige complicatie van acute middenoorontsteking bij een kind. De hersenvliezen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken raken dan ontstoken. Kinderen krijgen dan te maken met klachten als koorts, sufheid en nekkramp. Tijdige behandeling in het ziekenhuis is noodzakelijk.

Oorzaak

Een acute middenooronsteking komt bij een kind vaker voor dan bij een volwassene. Dat komt, omdat de buizen van Eustachius die het middenoor vastklinken aan de keel bij een kind nog klein zijn. De buizen raken gemakkelijk verstopt. Een middenoorontsteking maakt vaak deel uit van een verkoudheid. Als een buis van Eustachius verstopt raakt, hoopt het vocht zich op in het oor. Dat is aantrekkelijk voor bacteriën, waardoor een ontsteking kan ontstaan.

Risicofactoren

Het blijkt dat kinderen van rokende ouders vaker een acute middenooronsteking krijgen. Ook zonen en dochters van Indianen en Eskimo’s (inheemse bewoners Groenland, Alaska en het noorden van Canada) blijken vatbaarder. Mogelijk is daar een erfelijke factor bij betrokken. Jongens en meisjes hebben gelijke kans op het ontwikkelen van deze vervelende infectie.
© 2018 - 2025 Infomonique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Een middenoorontsteking is een van de vervelendste soorten ontstekingen die je kunt hebben. Het doet pijn, en je kunt je…
Bof (parotitis epidemica) – een onschuldige kinderziekte?Bof (parotitis epidemica) – een onschuldige kinderziekte?Bof (parotitis epidemica) wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. Deze virale infectieziekte behoort tot de besmetteli…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Boek ‘Wat mankeert mijn kind?’, onder redactie van Gerda Lameer-Engel, uitgeverij Terra, pagina 32-33
  • Boek ‘Het medisch handboek’, onder hoofdredactie van Jannes J.E. van Everdingen, Kosmos & ZK Uitgevers, pagina 860
  • https://encyclopedie.medicinfo.nl/acute-middenoorontsteking
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/170806-otoscopie-inwendig-gehooronderzoek-van-het-oor-of-de-oren.html
Infomonique (4 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.