Loopoor met bloed bij kinderen: middenoorontsteking

Loopoor met bloed bij kinderen: middenoorontsteking Je kind grijpt naar een oor en zegt dat het pijn doet. Daarnaast kan het lijken alsof er vocht uit het oor loopt in combinatie met iets bloed. In dat geval is er sprake van een loopoor veroorzaakt door een middenoorontsteking. Vaak zal het kind hieraan voorafgaande reeds pijn aan het oor hebben gehad. Wat is dit voor aandoening en waarom moet er bij kinderen extra aandacht aan loopoor worden gegeven?

Loopoor met bloed


Symptomen van middenoorontsteking

Een pijnlijk gevoel in het oor dat mogelijk gepaard gaat met een temperatuursverhoging van het kind kan een teken zijn van middenoorontsteking. Vocht wordt slecht of niet afgevoerd, waardoor het qua hoeveelheid toeneemt. De druk in het oor kan daarbij dermate groot worden, waardoor het trommelvlies scheurt. Dit kan tijdelijk met een toename van de pijn gaan, waarna water mogelijk met bloed uit het oor loopt. Heeft het kind een loopoor gehad dan zal de pijn snel afnemen tot er geen last meer is.

Virusinfectie via buis van Eustachius

De buis van Eustachius is een open verbinding naar de neus, zodat vocht kan worden afgevoerd. Via die weg kan eveneens een infectie in het oor komen. Is het kind verkouden dan kan het virus via de open- en dichtgaande verbinding in het oor trekken, waardoor de afvoer verstopt raakt en de druk in het oor toeneemt. De complete ruimte van het middenoor kan met vocht gevuld zijn en geïnfecteerd raken, waardoor de pijn acuut kan toenemen. Het is dus noodzaak om de infectie te laten verminderen en de vloeistof af te voeren.

Verschil met ontstoken gehoorgang

De gehoorgang van het kind kan ontstoken raken. Een infectie heeft zich dan aan de buitenzijde gemanifesteerd, waardoor een zwelling is veroorzaakt. Mogelijk door een tekort aan oorsmeer is de infectie gaan groeien, waardoor de gehoorgang-huid is aangetast. Omdat deze infectie niet inwendig voorkomt is er minder gevaar voor het kind. De ontsteking zal met een paar dagen afnemen door het gebruik van zure oordruppels. Laat je informeren indien de behandelend KNO arts.

Warme sla-olie druppelen bij ernstige pijn

Heeft het kind pijn aan de oren waarbij het trommelvlies nog in tact is, wat kan er dan worden gedaan? In dat geval kan pijn voor het slapen gaan worden verminderd door een druppeltje verwarmde sla-olie in het oor te druppelen. Het zorgt ervoor dat de spanning op het vlies afneemt door enige tegendruk te geven. Ook zal het oor minder geïrriteerd aanvoelen. Let wel dat je dit slechts mag doen, indien er nog geen loopoor is geweest. Een gescheurd trommelvlies betekent een opening naar buiten, waardoor infecties eenvoudig naar binnen kunnen slaan. Pas dus op!

Gebruik van paracetamol

Zowel voor de volwassene als het kind heeft paracetamol uitstekende eigenschappen om de pijn te verlichten. Lees vooraf op de bijsluiter, welke hoeveelheid je mag gebruiken. Normaal zal een half pilletje meer dan voldoende zijn om het kind pijnloos in slaap te laten vallen.

Loopoor met bloed

Zodra er vocht uit het oor loopt in combinatie met iets bloed, dan is het trommelvlies gescheurd. Het betekent dat vocht uit het middenoor loopt, zodat de aandoening kan herstellen. In dit geval is er een opening naar de buitenwereld geforceerd en dus moet je als ouder oppassen. Ga naar de huisarts voor aanvullend advies. Meestal zal het trommelvlies vanzelf herstellen, zodat het gehoor wederom optimaal werkt. Uiteraard neemt dit herstel iets tijd in beslag en dus dient de KNO- of huisarts er aandacht aan te geven.

Herhaaldelijke klachten

Heeft het kind geregeld klachten aan het oor, dan kan worden overwogen om trommelvliesbuisjes toe te passen. Er wordt een verbinding gemaakt van de gehoorgang naar het middenoor, zodat de druk op een normale manier kan wegvloeien. Omdat er dan sprake is van een doorgang, dient er extra aandacht te worden gegeven aan het voorkomen van verdere infecties. Zit de buis van Eustachius geregeld dicht dan kan een neusspray uitkomst bieden.

Wat als het aanhoudt?

Let wel, mocht het kind na drie dagen nog niet zijn hersteld dan kan er iets anders aan de hand zijn. De infectie kan mogelijk andere delen van het lichaam hebben aangetast, waardoor koorts en misselijkheid aanblijven. Ga dan wederom naar de behandelend arts voor een aanvullende beoordeling en behandeling. Bij volwassenen neemt een middenoorontsteking normaal na drie dagen af, zodat alles normaal herstelt. Houdt het langer aan ga dan voor de zekerheid naar de KNO arts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Infectieziekten bij kinderen – Middenoorontsteking (loopoor)Middenoorontsteking is een vervelende infectieziekte. Een kindje met Middenoorontsteking heeft vaak erge pijn aan dit oo…
Loopoor, afscheiding uit het oorLoopoor, afscheiding uit het oorBij een loopoor is er sprake van een etterige afscheiding uit het oor. Vaak is de afscheiding afkomstig van een ontsteki…
Middenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking bij volwassenen, baby en kindMiddenoorontsteking komt zowel bij volwassenen, kinderen als bij baby's voor. Voornamelijk kinderen hebben hier vaker la…

Micropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingMicropenis (een zeer kleine penis): oorzaak en behandelingBij een micropenis is er sprake van een kleine penis die bij een volwassen man kleiner is dan 3,8 centimeter en bij een…
Wild vlees, fibroom, keloidvorming: goedaardige vergroeiingWild vlees, fibroom, keloidvorming: goedaardige vergroeiingHet menselijk lichaam bestaat uit weefsels en spieren, welke bedekt zijn met de huid. Vaak zonder aanleiding kunnen er v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • http://www.kno.nl/publiek/voorlichting/wat_doet
  • http://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/artikelen/1880/au-oorontsteking
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.