Rommel in je oor, verstopte oren, hoe haal je het eruit?
De oren zijn een belangrijk lichaamsinstrument, omdat we er geluidssignalen vanuit onze omgeving mee opvangen. Uiteraard is het van belang om de gehoorgang schoon te houden, om zo optimaal te kunnen horen. Het komt echter weleens voor dat er rommel in de oren zit, waardoor we met een specifiek oor minder goed tot niet kunnen horen. Wat voor soort rommel kun je in je oor krijgen en hoe krijg je het er weer uit?
Rommel in oor, verstopte oren
Klachten
Van het ene op het andere moment kan het voorkomen dat er een stukje in het oor zit – van natuurlijke oorsprong of door de mens gemaakt – waardoor de gehooringang is geblokkeerd. Dit betekent dat een oor:
- geen geluidssignalen meer van buitenaf kan opvangen;
- oorsuizingen heeft;
- jeukt door een overvloed aan oorsmeer of een bacteriële infectie;
- het hebben van een duf gevoel aan het oor;
- eventueel duizeligheid veroorzaakt omdat het evenwichtsorgaan is aangetast.
Waardoor worden verstoppingen aan de gehoorgang veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?
Oorsmeer: wat doet het?
Het oor vormt een natuurlijke ingang van het lichaam, waarbij middels de oorschelpen geluid wordt opgevangen en gekanaliseerd in het oor. Via het trommelvlies worden signalen naar het slakkenhuis overgedragen. Signalen worden vandaar uit naar de hersenen verstuurd voor verder interpretatie. Oorsmeer verzorgt daarbij een aantal functies:
- het zorgt ervoor dat het trommelvlies soepel blijft, zodat geluid goed kan worden doorgegeven;
- het beschermt de gehooringang verder tegen beschadigingen, vocht, bacteriën en virussen van buiten af.
Oftewel oorsmeer is een multifunctionele olie, waarmee aan het oor veel bescherming wordt gegeven. Het bestaat onder andere uit keratine, talg en collageen, waarbij het een grijze tot bruine kleur kan hebben. Het kan echter voorkomen dat de productie van oorsmeer overmatig hoog is dat in combinatie met vuil de ooringang dicht komt te zitten. Dit kan soms voorkomen doordat men teveel met wattenstaafjes de oren reinigt of dat het klimaat te warm is waardoor oorsmeerproductie wordt gestimuleerd.
Uitspuiten gehoorgang bij verstopte oren
Zit het oor dicht door oorsmeer en rommel dan is een bezoekje aan de huisarts verstandig. De huisarts kan op een gemakkelijke manier met een oorspuit de blokkade wegspuiten. Daartoe kan het zijn dat je in eerste instantie zelf enkele dagen, voordat je het propje laat wegspuiten lauw water in de gehoorgang laat druppelen. De hardheid van de blokkade vermindert daardoor, waarnaast massage van het oor helpt. De huisarts spuit bij de behandeling een kleine hoeveelheid water in het oor, waarna door de druk de blokkade in stukjes het oor verlaat. Zodoende kan de blokkade worden opgeheven waarna men weer goed hoort.
Water in het oor
Sta je lekker te douchen of kom je net uit bad, zit er water in je oor waardoor je minder goed hoort. Erg vervelend! Je hangt de hele tijd met de oorschelp naar beneden om er maar voor te zorgen dat het water eruit loopt. Maar het lukt gewoon niet. Je kunt namelijk een kleine gehoorgang hebben, waardoor water gemakkelijk blijft steken. Neem een stukje keukenpapier en rol dit op tot een punt. Zorg ervoor dat het opgerolde papier stevig genoeg is om de gehoorgang binnen te dringen. Steek het voorzichtig in je oor. Het keukenpapier heeft een sterk absorberende werking waardoor het water in het oor snel en gemakkelijk wordt opgenomen. Zo ben je in een paar seconden af van het water waardoor je weer helder kunt horen.
Een voorwerp in de gehoorgang
Veel vrouwen hebben oorbellen, kleine versierseltjes en sieraden enzovoorts in en aan de oorschelp of oorlellen hangen. Het komt daarbij geregeld voor dat men vergeet één en ander uit te doen en men gaat ermee slapen. Het kan voorkomen dat het sieraad dermate klein en fragiel is dat het sluitwerk tijdens de slaap los komt en in de gehoorgang terechtkomt. Oorsmeer zorgt er gewoonlijk voor dat het sieraaddeeltje blijft plakken in de gehoorgang. Toch is dit een ernstige situatie omdat als het deeltje verder in het oor komt dan kan het trommelvlies beschadigd raken of scheuren. In het ergste geval kan het sieraad eveneens verder in het hoofd terechtkomen met alle consequenties van dien. Ben je ook een deel van je sieraad kwijt en je hebt pijn in je oor, dan bestaat de kans dat het tijdens je slaap in je gehoorgang is terechtgekomen. Probeer het niet zelf uit het oor te halen, echter laat het door de huisarts of oorspecialist behendig verwijderen. Zo voorkom je ongewenste verdere beschadigingen aan het oor.
Zit je gehoorgang pot dicht of is er iets ingekomen dat er niet in hoort, probeer het er niet zelfstandig uit te halen. Laat je altijd helpen door de huisarts of oorspecialist om te voorkomen dat de aandoening een meer ernstige aandoening wordt.
Lees verder