Oorsmeer: wat kun je ermee?
Oorsmeer verwijderen, oplossen, eten. Oorsmeer is een geel tot bruinachtig goedje dat stroperig dik is, en bevindt zich in de gehoorgang. Oorsmeer heeft een nuttige functie, namelijk het verzorgen van de gehoorgang en het trommelvlies. Waaruit bestaat oorsmeer en wat kun je ermee?
Wat is oorsmeer?
Oorsmeer wordt geproduceerd door de oorsmeerklieren en is een plakkerige dikke vloeistof die zich in de gehoorgang bevindt. oorsmeer heeft als doel om het trommelvlies soepel te houden, maar ook om de huid van de gehoorgang te verzorgen. Tevens bevat het oorsmeer haartjes, huidschilfers, bacterieen en virussen met zich mee, de gehoorgang uit. Oorsmeer wordt door kauw en slikbewegingen automatisch de gehoorgang uit gemasseerd. Oorsmeer is wat zuur, waardoor de gehoorgang schoon wordt gehouden en vrij van bacterieen.
Oorsmeer eten
In Amerika verzinnen ze de gekste dingen: oorsmeer eten. Niet echt natuurlijk. Het gaat hier om snoepoorsmeer dat in een plastic oor zit. Met een soort wattenstaafje lepel je het oorsmeer uit het plastic oor. Eet smakelijk!
Nou zijn er mensen die ook echt oorsmeer eten. Oorsmeer heeft een bittere smaak. De smaak van oorsmeer wordt bepaald door stoffen die zich in het oorsmeer bevinden. Deze stoffen bevinden zich ook in bijvoorbeeld gal, dat ook een bittere smaak heeft. Het oorsmeer bestaat uit collageen, dat verstevigend werkt. Ook keratine, een bestanddeel dat in de huid voorkomt, bevindt zich in oorsmeer. Verder bevat oorsmeer haartjes, vuildeeltjes, huidschilfers en talg. Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
Oorsmeerprop
Een teveel aan oorsmeer heeft als gevolg dat er een prop ontstaat. Vooral na het douchen, badderen of zwemmen is dit goed merkbaar: het water blijft lang in de gehoorgang staan en het gehoor is verminderd. Door het uit laten spuiten van de oren, verdwijnt de oorsmeerprop. Vaak zal men daarna veel beter kunnen horen. Geluiden kunnen hierdoor wel erg hard klinken. Toch is dit maat schijn: doordat iemand langere tijd verminderd hoort, went men hieraan.
Oorsmeer verwijderen
Oorsmeer mag verwijderd worden met een wattenstaafje. Toch gebruiken veel mensen het wattenstaafje op een verkeerde manier, waardoor er schade aan het oor kan ontstaan. Oorsmeer dat zichtbaar is aan het begin van de gehoorgang, mag worden verwijderd. Hierbij kan eventueel het wattenstaafje wat vochtig worden gemaakt zodat het oorsmeer er makkelijker aan blijft plakken. Vooral voor mensen met droog oorsmeer is deze methode aan te raden. Oorsmeer dat dieper in de gehoorgang zit, moet men laten zitten. Dit oorsmeer wordt door middel van kauw en slikbewegingen vanzelf naar buiten toe gemasseerd.
Wanneer oorsmeer dat dieper zit wordt verwijderd, lukt dit vaak niet. Met de wattenstaafje wordt het oorsmeer dieper in de gehoorgang geduwd. Vaak blijven hierbij wat pluisjes van het wattenstaafje bij achter. Het oorsmeer vermengd zich met de pluisjes en wordt dikker, waardoor deze een prop kan gaan vormen. Een oorsmeerprop kn de gehoorgang vervelend afsluiten.
Oorsmeer oplossen
Oorsmeer dat erg droog is, komt ook niet makkelijk los. Hierbij kan het oorsmeer zachte gemaakt worden of opgelost worden. Door wat slaolie of babyolie in het oor te druppelen en dit enkele dagen vol te houden, weekt het oorsmeer zich los. Door voldoende kauw en slikbewegingen zal het oorsmeer de gehoorgang uit komen. Wanneer het oorsmeer zich aan het begin van de gehoorgang bevindt, dus zichtbaar is van buitenaf, kan het verwijderd worden.
Oorsmeer door zeep
Zeep kan de productie van oorsmeer verhogen. Zeep irriteert de huid van de gehoorgang, waardoor de oorsmeerklieren ertoe overgaan om meer oorsmeer te produceren. Zo kan de huid beschermd worden middels het oorsmeer. Was de oren nooit met zeep. Lauw water is voldoende om de oren schoon te houden. Vieze oorschelpen mogen eventueel wel voorzichtig met wat zeep gewassen worden, echter mag de zeep nooit in de gehoorgang terecht komen. Een evenwichtig oor is in staat zichzelf te reinigen.