Voorwerp of insect in het oor

Voorwerp of insect in het oor Kralen, insect, klei, speelgoed of oorsmeerprop in het oor. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen een vreemd voorwerp in het oor krijgen. Dit voorwerp moet verwijderd worden door een arts. Ook insecten kunnen in het oor kruipen. Daarnaast hebben veel mensen last van overtollig oorsmeer, waardoor er een oorsmeerprop ontstaat.

Wat is de functie van het oor?

Het oor is een gehoororgaan, maar dient ook als evenwichtsorgaan. Met het oor wordt meestal het uitwendige oor bedoeld: de oorschelp. Het oor bestaat uit de gehoorgang, die zich in het uitwendige oor bevindt. Aan het einde van de gehoorgang bevindt zich het trommelvlies. Bij het trommelvlies begint ook het middenoor.

Voorwerpen die in het oor terecht komen, bevinden zich in de gehoorgang, en kunnen hier diep in terecht komen. De gehoorgang is ongeveer 2.5 cm lang en loopt in een stompe hoek naar beneden toe.

Kralen in het oor

Kinderen steken vaak kralen in hun mond, neus, maar ook in het oor. Een kraal die in het oor zit, veroorzaakt pijn aan de gehoorgang. Ook kan de huid beschadigd raken door een scherp voorwerp. Andere voorwerpen die in de gehoorgang terecht kunnen komen zijn kleine stukjes speelgoed, knikkers, krijtjes, klei, oordopjes, stukjes voedsel etc.

Bij het verwijderen van een vreemd voorwerp dat in de gehoorgang zit, mag geen pincet worden gebruikt. Door het gebruiken van een pincet zal het voorwerp vaal nog verder de gehoorgang inschieten. Het voorwerp moet altijd door een arts worden verwijderd. De arts gebruikt hier een speciaal haakje voor. Dit haakje wordt achter het voorwerp vast gezet, waarna het voorwerp eruit kan worden getrokken.

Soms zwelt een voorwerp op, vooral voedsel dat vochtig wordt of krijtjes. Hierdoor kan het voorwerp zo vast komen te zitten, dat het niet met een haakje te verwijderen is. In dat geval zal er een operatie volgen onder verdoving, waarbij het voorwerp verwijderd wordt. Kinderen vinden het vaak eng om de arts aan en in hun oor te laten peuteren. Soms is er een lichte narcose nodig om het kind te kunnen behandelen.

Let op met spelende kinderen: kinderen onder de drie jaar stoppen nog veel in hun mond, neus en oren. Laat kinderen niet alleen met kleine voorwerpen. Oudere broertjes en zusjes moeten hun klein speelgoed goed opbergen, ouders dienen hier toezicht op te houden.

Insect in het oor

Wanneer er veel insecten rondvliegen, kan het wel eens gebeuren dat er een vliegje het oor invliegt. In de meeste gevallen zal het insect vanzelf weer naar buiten toe vliegen. Soms kruipt er een insect de gehoorgang in, of zit het vliegje vast in het oor. Insecten kunnen vast komen te zitten in de gehoorgang wanneer er plakkerig oorsmeer in de gehoorgang zit. Ook kruipen sommige insecten het liefst zo ver mogelijk in het oor, opzoek naar een schuilplaats.

Door wat lauwe olie of lauw water in het oor te gieten, zal het insect verdrinken. Daarna kan het hoofd scheef worden gehouden, waardoor de olie of het water tezamen met het insect eruit zal lopen. Een wesp of bij in het oor kan soms uit angst of paniek gaan steken. Een bij laat zijn angel in de huid van het oor achter: deze angel moet verwijderd worden!

Ga bij een wespen of bijensteek in het oor altijd even langs een arts. Het oor zal gaan opzwellen als gevolg van de steek. In sommige gevallen zal er een ernstige allergische reactie optreden.

Oorsmeerprop

Oorsmeer heeft een nuttige functie: het houdt het trommelvlies soepel en beschermt de huid van ge gehoorgang. Bacteriën en virussen worden in het oorsmeer opgenomen en zo uit de gehoorgang verwijderd. Ook huidschilfers en haartjes worden met het oorsmeer afgevoerd. Oorsmeer wordt aangemaakt door de oorsmeerklieeren.

Wanneer de oorsmeerklieren veel oorsmeer produceren of wanneer het oorsmeer niet goed wordt afgevoerd, dan kan er een oorsmeerprop in de gehoorgang ontstaan. Deze prop heeft als nadeel dat het gehoor verminderd en er langer water na zwemmen of douchen in de gehoorgang blijft staan.

Met het uitspuiten van het oor wordt de oorsmeerprop verwijderd. De arts tilt hierbij de oorschelp iets op, zodat de gehoorgang recht komt te liggen. Met een spuit wordt er een waterstraal krachtig en stootsgewijs de gehoorgang ingespoten, richting het trommelvlies. De straal mag nooit recht op het trommelvlies gericht worden.

Het water komt achter de oorsmeerprop terecht en zal weer naar buiten stromen, en zo de oorsmeerprop op zijn weg naar buiten mee spoelen. Soms is het nodig om meerdere malen de oren uit te spuiten. Mensen die vaak last hebben van overtollig oorsmeer, moeten voorzichtig zijn met wattenstaafjes: vaak duwen ze hiermee het oorsmeer naar binnen waardoor het zich gaat ophopen achter in de gehoorgang.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsmeer en oren uitspuitenEen gehoorgang heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om gezond te blijven. Het zou niet nodig moeten zijn om oorsmeer dat…
Oorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingOorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandelingEen verstopt oor wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer. Op het moment dat de oorsmeerprop zo groot wordt dat…
Voorwerp in neus of oor, wat nu?Voorwerp in neus of oor, wat nu?Soms komt het voor dat iemand een voorwerp in de neus of het oor heeft zitten. Jonge kinderen (vaak in de peuterleeftijd…
Oren uitspuitenOren uitspuitenDe oren kunnen verstopt raken als gevolg van een oorsmeerprop. Een oorsmeerprop is een prop vol met kleverig of gedroogd…

Eelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenEelt, eeltknobbels en eeltkloven: behandeling en verwijderenHoe kun je het beste eelt verwijderen of eeltknobbels weghalen? Men spreekt van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (d…
Darmperforatie: oorzaken, symptomen en behandelingEen darmperforatie kan door allerlei oorzaken ontstaan en is een ernstige medische aandoening. Het bestaat uit een scheu…
Reactie

Ciske, 27-04-2012
Hallo, tijdens een BHV cursus hadden we het over wat je moet doen als er een beestje in je oor kruipt. Lauw warm water er in laten lopen en hoofd schuin houden. Onze BHV docente vertelde toen dat het wel eens voorkwam dat er vliegjes bij mensen in het hoofd terecht komen via het oor en dat die mensen dan gek werden van het gezoem in hun hoofd doordat die vliegjes er niet meer uit konden. Ik zelf kan dit verhaal maar moeilijk geloven. Wie kan me zeggen of dit een broodje aap verhaal is of werkelijkheid? Reactie infoteur, 27-04-2012
Zelfs al zouden vliegjes via de gehoorgang in het hoofd terechtkomen, wat nagenoeg onmogelijk is, dan nog zouden deze dieren het nooit overleven binnen in het hoofd. Een broodje aap dus :)

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.