Voorwerp of insect in het oor
Kralen, insect, klei, speelgoed of oorsmeerprop in het oor. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen een vreemd voorwerp in het oor krijgen. Dit voorwerp moet verwijderd worden door een arts. Ook insecten kunnen in het oor kruipen. Daarnaast hebben veel mensen last van overtollig oorsmeer, waardoor er een oorsmeerprop ontstaat.
Wat is de functie van het oor?
Het oor is een gehoororgaan, maar dient ook als evenwichtsorgaan. Met het oor wordt meestal het uitwendige oor bedoeld: de oorschelp. Het oor bestaat uit de gehoorgang, die zich in het uitwendige oor bevindt. Aan het einde van de gehoorgang bevindt zich het trommelvlies. Bij het trommelvlies begint ook het middenoor.
Voorwerpen die in het oor terecht komen, bevinden zich in de gehoorgang, en kunnen hier diep in terecht komen. De gehoorgang is ongeveer 2.5 cm lang en loopt in een stompe hoek naar beneden toe.
Kralen in het oor
Kinderen steken vaak kralen in hun mond, neus, maar ook in het oor. Een kraal die in het oor zit, veroorzaakt pijn aan de gehoorgang. Ook kan de huid beschadigd raken door een scherp voorwerp. Andere voorwerpen die in de gehoorgang terecht kunnen komen zijn kleine stukjes speelgoed, knikkers, krijtjes, klei, oordopjes, stukjes voedsel etc.
Bij het verwijderen van een vreemd voorwerp dat in de gehoorgang zit, mag geen pincet worden gebruikt. Door het gebruiken van een pincet zal het voorwerp vaal nog verder de gehoorgang inschieten. Het voorwerp moet altijd door een arts worden verwijderd. De arts gebruikt hier een speciaal haakje voor. Dit haakje wordt achter het voorwerp vast gezet, waarna het voorwerp eruit kan worden getrokken.
Soms zwelt een voorwerp op, vooral voedsel dat vochtig wordt of krijtjes. Hierdoor kan het voorwerp zo vast komen te zitten, dat het niet met een haakje te verwijderen is. In dat geval zal er een operatie volgen onder verdoving, waarbij het voorwerp verwijderd wordt. Kinderen vinden het vaak eng om de arts aan en in hun oor te laten peuteren. Soms is er een lichte narcose nodig om het kind te kunnen behandelen.
Let op met spelende kinderen: kinderen onder de drie jaar stoppen nog veel in hun mond, neus en oren. Laat kinderen niet alleen met kleine voorwerpen. Oudere broertjes en zusjes moeten hun klein speelgoed goed opbergen, ouders dienen hier toezicht op te houden.
Insect in het oor
Wanneer er veel insecten rondvliegen, kan het wel eens gebeuren dat er een vliegje het oor invliegt. In de meeste gevallen zal het insect vanzelf weer naar buiten toe vliegen. Soms kruipt er een insect de gehoorgang in, of zit het vliegje vast in het oor. Insecten kunnen vast komen te zitten in de gehoorgang wanneer er plakkerig oorsmeer in de gehoorgang zit. Ook kruipen sommige insecten het liefst zo ver mogelijk in het oor, opzoek naar een schuilplaats.
Door wat lauwe olie of lauw water in het oor te gieten, zal het insect verdrinken. Daarna kan het hoofd scheef worden gehouden, waardoor de olie of het water tezamen met het insect eruit zal lopen. Een wesp of bij in het oor kan soms uit angst of paniek gaan steken. Een bij laat zijn angel in de huid van het oor achter: deze angel moet verwijderd worden!
Ga bij een wespen of bijensteek in het oor altijd even langs een arts. Het oor zal gaan opzwellen als gevolg van de steek. In sommige gevallen zal er een ernstige allergische reactie optreden.
Oorsmeerprop
Oorsmeer heeft een nuttige functie: het houdt het trommelvlies soepel en beschermt de huid van ge gehoorgang. Bacteriën en virussen worden in het oorsmeer opgenomen en zo uit de gehoorgang verwijderd. Ook huidschilfers en haartjes worden met het oorsmeer afgevoerd. Oorsmeer wordt aangemaakt door de oorsmeerklieeren.
Wanneer de oorsmeerklieren veel oorsmeer produceren of wanneer het oorsmeer niet goed wordt afgevoerd, dan kan er een oorsmeerprop in de gehoorgang ontstaan. Deze prop heeft als nadeel dat het gehoor verminderd en er langer water na zwemmen of douchen in de gehoorgang blijft staan.
Met het uitspuiten van het oor wordt de oorsmeerprop verwijderd. De arts tilt hierbij de oorschelp iets op, zodat de gehoorgang recht komt te liggen. Met een spuit wordt er een waterstraal krachtig en stootsgewijs de gehoorgang ingespoten, richting het trommelvlies. De straal mag nooit recht op het trommelvlies gericht worden.
Het water komt achter de oorsmeerprop terecht en zal weer naar buiten stromen, en zo de oorsmeerprop op zijn weg naar buiten mee spoelen. Soms is het nodig om meerdere malen de oren uit te spuiten. Mensen die vaak last hebben van overtollig oorsmeer, moeten voorzichtig zijn met wattenstaafjes: vaak duwen ze hiermee het oorsmeer naar binnen waardoor het zich gaat ophopen achter in de gehoorgang.