Oorsmeerverstopping: symptomen, diagnose en behandeling
Een verstopt oor wordt veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer. Op het moment dat de oorsmeerprop zo groot wordt dat hij de gehoorgang afsluit, ontstaan er klachten. In de meeste gevallen wordt dan een enorme oorsmeerconcentratie opgemerkt. Een oorsmeerverstopping is relatief makkelijk te behandelen.
Oorsmeer
Oorsmeer bestaat uit een stroperige concentratie van keratine, collageen, haartjes en talg uit huidschilfers. De oorsmeerklieren produceren het oorsmeer. In elk oor zitten duidend tot tweeduizend van deze klieren. Oorsmeer is meestal vochtig. Hoewel oorsmeer als vies wordt gezien, heeft de substantie wel degelijk een functie, het beschermt de huid in de oor tegen beschadigingen. Het oorsmeer zuigt onder meer bacteriën en virussen op. Daarnaast zorgt het oorsmeer voor het elastisch houden van het trommelvlies. Oorsmeer heeft een grijze of bruinige kleur.
Oorzaak oorsmeerverstopping
Vaak ligt aan de vorming van een oorsmeerprop een duidelijke oorzaak. Veelvoorkomende oorzaken zijn een krappe gehoorgang, haargroei in de gehoorgang, het veelvuldig gebruik van wattenstaafjes in de gehoorgang, het gebruik van een hoortoestel, het stoppen van oordopjes in het oor, stug oorsmeer bij senioren, het gedachteloos steken van pennen of lucifers in het oor en veelvuldig zwemmen of douchen. Bij contact met het water komt er vocht in een oorsmeerprop die zich al aan het vormen is waardoor die snel dikker wordt. De ophoping komt net name voor wanneer het oorsmeer niet meer uit de gehoorgang komt.
Symptomen
Een afgesloten oor voelt meestal niet fijn. De meest voorkomende klachten zijn:
- Pijn in oor
- Slechter horen
- Verstopt gevoel
- Druk in de gehoorgang
- Bij een hoortoestel ‘rondzingende geluiden’
Diagnose
Een dokter hoort uw verhaal aan. Op basis van deze klachten inspecteert de huisarts het oor door er met een lampje in te schijnen. Hierdoor zal hij al snel kunnen zien of er sprake is van een oorsmeerverstopping of niet.
Behandeling
De huisarts of de doktersassistente spuit het oor uit met lauwwarm water om de oorsmeerprop los te laten weken. De prop komt niet altijd los, maar in de meeste gevallen lukt het wel. In een uitzonderingsgeval gebruikt de arts of assistent een haak om de oorsmeerophoping wel te schrapen.
Druppelen
Als alle pogingen om de prop te verwijderen mislukken, volgt een nieuwe afspraak bij de huisarts na drie dagen. In die tussentijd krijgt de patiënt het advies het oor drie keer per dag te druppelen met slaolie, olijfolie of water. Daarbij dient het hoofd schuin te worden gehouden, zodat de druppels niet het oor uitlopen. Ook wil het wel eens werken om zestig minuten voor het uitspuiten tien lauwwarme druppels water in het oor te laten lopen. Ook hierbij moet het hoofd schuin worden gehouden voor vijf tot tien minuten.
Uitspuiten van het oor
Na die drie dagen druppelen spuit de arts het oor uit. Dat gebeurt door met een pomp of spuit lauw water in het oor te spuiten. Het water loopt met de oorprop de gehoorgang uit in het opvangbakje. De patiënt kan het oor daarna drogen met een doekje. In sommige gevallen raakt de gehoorgang ontstoken na het weghalen van de oorsmeerophoping. Deze infectie gaat meestal over zonder dat er medicijnen worden voorgeschreven. Het uitspuiten van het oor is een pijnloze behandeling. Wel volgt soms een hoestbui, omdat de zenuw die naar de luchtpijp overloopt langs het oor wordt geprikkeld. Een andere kortdurende bijwerking kan het optreden van duizeligheid zijn.
Oorspuitballonpomp
Wie vaak last heeft van een oorsmeerverstopping kan gebruik maken van een oorspuitballonpomp. Met deze pomp kan de patiënt zelf het oor uitspuiten. Een huisarts kan dit attribuut voorschrijven.
Hoe een oorsmeerverstopping te voorkomen
Een verstopt oor is een vervelende aandoening. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een oorsmeerverstopping te voorkomen. Dat kan door niet in het oor te peuteren met wattenstaafjes, het buitenste stuk van de gehoorgang schoon te houden met een tissue en niet te veel oorsmeer te verwijderen . Wie erg stug oorsmeer heeft kan dit soepeler maken door af en toe één of twee druppels sla- of olijfolie in het oor te druppelen. Patiënten met een gaatje in het trommelvlies of met trommelvliesbuisjes, dienen voor gebruik van druppels eerst de huisarts te raadplegen.