Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer open

Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer open Als je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite doen om te horen wat anderen zeggen. Je vindt dan dat de buitenwereld ver lijkt. Je kan bijvoorbeeld wanneer je moet gapen ook een druk voelen in je oren. Een dicht oor kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het zo dat je oor met een propje oorsmeer verstopt zit. Een andere mogelijkheid is dat je oor dicht zit door een verkoudheid. Wanneer je last hebt van dichte oren zijn er een aantal dingen die je zelf kan uitproberen om ze weer open te krijgen.

Oorzaken van een dicht oor

Bij veel mensen die last hebben van een dicht oor is dat omdat hun gehoorgang met een propje oorsmeer verstopt zit. Oorsmeer is een soort vloeistof die zich in de gehoorgang bevindt. Oorsmeer heeft als voornaamste taak om de huid van de gehoorgang te beschermen tegen onder andere stof, bacteriën, beschadiging en vocht. Meestal is er niet een specifiek oorzaak voor de verstopping met een propje oorsmeer. Soms is het wel zo dat je door het gebruik van een wattenstaafje zelf het propje in je oor duwt. Een andere mogelijke oorzaak is het overmatig peuteren of jeuken.

Verkoudheid is een oorzaak van een dicht oor dat ook vaak voorkomt. Als gevolg van een verkoudheid zal de druk worden ontregeld. Hierdoor lijkt het alsof de gehoorgang helemaal dichtklapt. Je kan het vergelijken met het dichtklappen van het oor bij het landen van een vliegtuig.

Oren met een prop oorsmeer erin weer open krijgen

Je oor laten uitspuiten bij de dokter is een simpele wijze om een dicht oor weer open te krijgen. Er wordt door de dokter of zijn assistent een spuitje gevuld met water. Daarmee spuiten ze hard in het oor dat verstopt is. Het water zal dan weer samen met het propje eruit komen.

Wie niet direct naar de dokter wil, kan thuis ook een paar dingen proberen om het oor weer open te krijgen. Een van de mogelijkheden is stomen boven heet water, waardoor de prop met behulp van het stoom losweekt. Je kan ook olijfolie in je oor druppelen om de prop zachter te maken. Iets wat ook kan helpen is soda en water mengen en het mengsel ongeveer een minuut in het oor laten zitten. Dat kan ook gedaan worden met een mengsel van zout en water. Als je geen zin hebt om deze dingen te doen kan je ook middeltjes zoals oordruppels halen bij de apotheek.

Dichte oren weer open krijgen bij verkoudheid

Als je verkouden bent is er niet veel wat je kan doen aan een dichte oor. De holtes in het hoofd zitten dan verstopt door te veel slijm. Als je verkoudheid over gaat of minder wordt, zullen de oren meestal vanzelf weer open gaan. Door neusdruppels te gebruiken of een stoombadje te nemen kan je iets sneller van je verkoudheid afkomen.

Last van druk in je oor

De druk in je oor wanneer het oor dicht zit, kan een vervelend gevoel zijn. Om die druk minder te maken kan je slikken of gapen, een kauwgum kauwen, of aan je oorlel trekken.

Uitspuiten

Gelukkig zijn er vele manieren om te proberen om dichte oren weer open te krijgen. Zelf proberen kan altijd. Maar als het echt niet lukt om je oren weer open te krijgen is de beste oplossing om toch maar naar de dokter te gaan en je oren te laten uitspuiten.
© 2013 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Last van verstopte oren, oorproppen, oorpijn en/of verkoudheid? In de koelere maanden komen deze klachten het meeste voo…
Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…

Gevolgen chronische stress bij ouderenGevolgen chronische stress bij ouderenLangdurige stress heeft effect op je gezondheid. Vooral bij ouderen zijn de gevolgen van aanhoudende stress ernstig. Dit…
Gekneusde rug: behandeling en herstelGekneusde rug: behandeling en herstelHet zal je maar overkomen: een harde val op de rug, een slag of een stoot tegen de rug. Het gevolg: de rug is gekneusd.…
Bronnen en referenties
  • www.md-health.com
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.