Darmperforatie: oorzaken, symptomen en behandeling

Een darmperforatie kan door allerlei oorzaken ontstaan en is een ernstige medische aandoening. Het bestaat uit een scheurtje of gaatje in de darmen. Deze aandoening moet altijd zo snel mogelijk behandeld worden omdat er kans is dat darminhoud lekt in de buik.

Oorzaken

  • Colonoscopie: Een colonoscopie is een onderzoek waarbij met een camera in de darmen wordt gekeken. Een klein risico bij dit onderzoek is dat de camera of andere apparatuur de darmwand beschadigt en uiteindelijk een klein scheurtje of gaatje veroorzaakt.
  • Medicatie: Sommige geneesmiddelen, zeker pijnstillers, kunnen de darmwand verzwakken en daardoor darmperforatie veroorzaken. Lees altijd de bijsluiter van medicatie zorgvuldig zodat je goed op de hoogte bent door en overleg eventueel met uw arts.
  • Operatie: Buikoperaties en meer specifiek darmoperaties kunnen een darmperforatie als gevolg hebben. Een toegenaaide darm gaat zeer soms weer open aan de naad waardoor dus een gaatje in de darmen ontstaat.
  • Ziekte van crohn en colitus ulcerosa: Personen met deze ziekte hebben sowieso al gevoelige darmen, en hebben daarom een groter risico op een darmperforatie.
  • Divertikels: Divertikels zijn uitstulpingen van de darmwand. Die kunnen op termijn ontsteken en opklappen en zo een gaatje in de darmwand veroorzaken.
  • Trauma: Als gevolg van een ongeval of een bewuste verwonding (bijvoorbeeld messteek of kogel) kan de darm worden geraakt en scheuren.

Symptomen en complicaties

Het belangrijkste symptoom bij een darmperforatie is enorme pijn in de buik. De pijn wordt vaak als onverdraagzaam omschreven en de meeste mensen gaan dan (gelukkig) ook zeer vlug naar het ziekenhuis of huisarts.

Aan een darmperforatie zijn enkele ernstige complicaties verbonden, grotendeels veroorzaakt doordat er ontlasting in de buikholte loopt en daar ontstekingen veroorzaakt. Vooral het buikvlies is erg gevoelig voor een ontsteking en dat kan (onbehandeld) op zijn buurt voor leiden tot bloedvergiftiging, shock en zelfs tot overlijden.

Behandeling

Een darmperforatie moet altijd operatief verholpen worden. Hoe vlugger je erbij bent hoe minder schade er is aangericht en hoe beter de vooruitzichten om te genezen. Een opname in het ziekenhuis is altijd nodig. Als men na 48 uur nog niet geopereerd is, gaat de levensverwachting heel vlug achteruit doordat de buikholte al is aangetast door alle 'vuile' darminhoud die erin lekt met een buikvliesonsteking als gevolg.

De operatie bestaat eruit om het gaatje op te sporen en dicht te naaien. Als er al darminhoud is gelekt moet de hele buikinhoud gespoeld worden zodat er minder kans is op een ontsteking van organen of het buikvlies. Na de operatie wordt altijd zware antibiotica gegeven.

De patiënt moet meestal een weekje in het ziekenhuis blijven, omdat men zo nagaat of er toch geen ontsteking of andere complicatie optreedt nadat de perforatie is toegenaaid.
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmperforatie: oorzaken en behandeling geperforeerde darmDarmperforatie: oorzaken en behandeling geperforeerde darmEen zogenaamde darmperforatie of geperforeerde darm is een uiterst ernstig ziektebeeld, waarbij er een scheur in de wand…
Tyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus: symptomen, diagnose, behandeling, voorkomenTyfus is een ziekte die je kunt oplopen in gebieden met slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Tyfus wordt…
Gastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmGastro-intestinale perforatie: Gat in maag of darmDe maag, dunne darm en dikke darm maken deel uit van het maagdarmkanaal (gastro-intestinaal stelsel). In sommige omstand…
Divertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingDivertikels/diverticulitis: symptomen, diagnose, behandelingKleine uitstulpingen van de darmmuur in de buikholte worden divertikels genoemd. Deze uitstulpingen komen vooral voor in…

Voorwerp of insect in het oorVoorwerp of insect in het oorKralen, insect, klei, speelgoed of oorsmeerprop in het oor. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen een vreemd voorwerp i…
Bronnen en referenties
  • www.crohnsite.be
  • www.stomaverening.nl
Chuck (30 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.