Gezondheid: Hoe de oren schoon te houden?

Gezondheid: Hoe de oren schoon te houden? We kennen allemaal de wattenstaafjes wel. Behalve de oren te reinigen, vindt menigeen het ook heerlijk om de peuren in de oren. Het geeft veel mensen een prettig gevoel. Toch moet je voorzichtig zijn met het reinigen van de oren met de bekende wattenstaafjes. Derhalve is de volgende vraag in hoeverre je je oren überhaupt met iets “externs” schoon moet maken.

De gehoorgang reinigen

De gehoorgang reinigt eigenlijk zichzelf en dus is er feitelijk geen aanleiding om, op wat voor manier dan ook, de gehoorgang te reinigen. Toch vinden we het een fris en schoon gevoel geven als we oorsmeer, want dat is waar we het over hebben, kunnen verwijderen. Oorsmeer houdt de zuurgraad van de huid van je open op peil.

Vanwaar oorsmeer?

Als we kijken naar de huid van de gehoorgang dan wordt deze van binnenuit (het start bij het trommelvlies) vernieuwd. Dit wordt tezamen met het oorsmeer langzaam naar buiten gewerkt. Daarnaast speelt het kaakgewricht ook nog een rol in dit proces. Denk aan het bewegen middels gapen, kauwen en praten. Oorsmeer is eerst zacht en naarmate het ouder wordt droogt het in en wordt korrelig. Oorsmeer heeft dus een duidelijke functie ten aanzien van het reinigen.

Reinigen gehoorgang

Als je de buitenkant van je gehoorgang c.q. je oorschelp met een vochtig watje, tissue of wattenstaafje reinigt, neem je als het ware alles mee wat je oor zelf naar buiten “schuift”. De praktijk is echter dat menigeen het wattenstaafje de gehoorgang inschuift om op deze wijze te proberen het nog zachte oorsmeer te verwijderen.

Niet het oor in!

Het kan niet vaak genoegd gezegd worden, wroeten met een wattenstaafje in je oor mag absoluut niet. In plaats van dat je het oorsmeer er mee uithaalt, schuif je het meer naar binnen. Ditzelfde geldt voor mensen die andere “attributen” in de oren doen onder het mom van “reiniging”. Denk hierbij aan pennen en potloden, paperclips etc. In de gehoorgang kunnen proppen ontstaan en dit gaat onder meer ten koste van het gehoor of de huid van de gehoorgang raakt beschadigd.

Andere middelen

De huisarts kan je oren wel uitspuiten (door er lauw water in te spuiten en met een scheef hoofd loopt het er weer uit en neemt het oorsmeer me. Een bakje onder je oor vangt dan alles op). Echter, met een normale hygiëne zoals het hoort, moet dit feitelijk niet nodig zijn. Wil je het wattenstaafje toch gebruiken, kan je er op letten het niet te diep te steken. Zorg er voor dat het witte watje (aan het uiteinde) zichtbaar blijft. De oorspray bij de drogist is feitelijk overbodig voor het oorsmeer. 'Iedere dag toepassen en je oren zijn schoon' … aldus de reclamemakers. Dit is echter niet concreet. Gebruik het slechts bij uitzonderlijke redenen en zeker niet dagen achter elkaar.

Toch verstopte oren

Het heeft geen zin om verstopte oren met een wattenstaafje te behandelen, zoals gezegd is de kans groter dat je het erger maakt. Je kunt oorsmeer wel wat soepel maken door er één druppeltje olie in te doen. Zo blijft de wand van de gehoorgang ook soepel.

Je kunt ook een zogenaamd oorpompje nemen en dit eens per 2 of 3 weken toe te passen. Dit pompje neemt al het overbodige oorsmeer weg. Het zijn handzame pompjes, dus door iedereen toe te passen.

Bijwerkingen

Oren uitspuiten is meestal vrijwel risicoloos, maar in een enkel geval kan er toch een gehoorgangontsteking ontstaan. Herhaal de procedure niet, maar neem contact op met een KNO-arts (eventueel in overleg met de huisarts).

Gehoorapparaat

Lastiger is het als je een gehoorapparaat draagt. Het oorsmeer kan er niet natuurlijk uitkomen, dus is weghalen de beste optie. De oorarts kan dit doen, maar je kunt ook de veilige procedure gebruiken door een druppel olie toe te voegen en het oorsmeer dan voorzichtig aan de rand van de gehoorgang weg te halen.

Tot slot

Het lichaam zit ingenieus in elkaar. Het lichaam reinigt als het ware zichzelf en dat geldt ook voor de oren. “Lapmiddelen” van de mens dus alleen toepassen als het echt noodzakelijk is en de natuurlijke weg niet werkt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer: wat kun je ermee?Oorsmeer verwijderen, oplossen, eten. Oorsmeer is een geel tot bruinachtig goedje dat stroperig dik is, en bevindt zich…
Oorhygiëne: deugd of noodzaak?Oorhygiëne: deugd of noodzaak?Wist je dat het eigenlijk helemaal niet nodig is, en zelfs slecht, om je oren grondig en diepgaand schoon te maken? Stel…
Oorsmeer en oren uitspuitenEen gehoorgang heeft een hoeveelheid oorsmeer nodig om gezond te blijven. Het zou niet nodig moeten zijn om oorsmeer dat…
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…

Tips tegen pukkelsTips tegen pukkelsPuistjes en pukkeltjes, bijna iedereen heeft ze; jong, oud, man, vrouw. Niet gek dat er dan ook veel over te doen is. Wa…
Voor voetverzorging naar de pedicureVoor voetverzorging naar de pedicureVeel mensen verzorgen de voeten zelf, waarbij je jezelf bij een deel van de mensen af kunt vragen in hoeverre het “verzo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/horen/hoe-maak-je-je-oren-schoon
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.