Oorhygiëne: deugd of noodzaak?
Wist je dat het eigenlijk helemaal niet nodig is, en zelfs slecht, om je oren grondig en diepgaand schoon te maken? Stel je zelf de vraag hoe het kan dat iets wat je zo'n goed gevoel geeft tegelijk ook zo slecht is voor je lichaam en ontdek de mogelijke negatieve gevolgen die hier aan gekoppeld zijn. Besef tenslotte dat het ook anders kan, als je maar weet hoe.
Wat is oorsmeer?
Oorsmeer, ook wel oorwas of cerumen genoemd, bestaat uit talg, haartjes en keratine (onoplosbaar eiwit dat zich onder andere in de buitenlaag van de huid bevindt). Oorsmeer is niet enkel prut dat door ons lichaam wordt afgestoten, het heeft ook een beschermende functie tegen vuil, stof, bacteriën en dergelijke.
De vicieuze cirkel van het oorgasme
Wanneer er zich geen oorsmeer in het oor bevindt begint onze gehoorgang te kriebelen. Een wattenstaafje heeft de ideale vorm om aan de daaropvolgende krabwens te voldoen. Het oorkanaal is op zich al gevoelig, er komen namelijk heel wat zenuwuiteindes in samen. Je krabben op een dergelijk gevoelig plekje en zo de jeukstimulie tegen gaan geeft een enorm bevredigend gevoel. Een 'eargasm' is geboren. Echter, door het heen en weer wrijven met het wattenstaafje halen we nog meer oorsmeer uit het oor, waardoor onze gehoorgang nog meer wordt blootgesteld en er meer jeuk ontstaat. Op deze manier kom je dan als vanzelf in een vicieuze cirkel terecht.
Risico's van een slechte oorhygiëne
Door het fout onderhouden van je gehoorgang kunnen er complicaties optreden. Overdaad schaadt is de leuze die je hierbij in je achterhoofd dient te houden, de meeste fouten in de oorhygiëne komen namelijk door het veelvuldig en overmatig schoonmaken van de gehoorgang. De voornaamste risico's van een slechte oorhygiëne zijn:
- Ophoping van oorsmeer tot een prop
- Oorontsteking
- Beschadiging/perforatie trommelvlies
Deze aandoeningen kunnen echter ook andere oorzaken hebben. Zo kan de ophoping van oorsmeer tot een prop ook komen door een afwijkende bouw aan de gehoorgang en kan je trommelvlies geperforeerd raken door een plotse drukverlaging wanneer je in een vliegtuig zit.
Oorhygiëne... hoe moet het nu echt?
Ons oor heeft een zelfreinigende functie. Oud en vuil (en dus afgeschreven) oorsmeer wordt naar de buitenkant van de gehoorgang geduwd bij het aanmaken van een nieuwe lading. Het is enkel dit afval-oorsmeer dat je verwijderen mag en voor een goede hygiëne doe je dat het beste enkele keren per week. Hiervoor kan je een wattenstaafje gebruiken. Om zeker te zijn dat je niet te diep aan het porren bent is het aangeraden dit voor de spiegel te doen. Zorg dat het watje aan het hoofd van het wattenstaafje ten allen tijden nog zichtbaar is.
Bron: Alessandro, Rgbstock Wat moet dat met die wattenstaafjes?
Wattenstaafjes worden in de volksmond verkeerd oorstokjes genoemd. Niet zo verwonderlijk, we gebruiken ze dan ook om er onze oren mee te reinigen. Ze hebben er een uiterst geschikte vorm voor: een stevig stokje met aan elk uiteinde een zachte prop watten. Dat is echter niet waarvoor ze oorspronkelijk dienen.
Wattenstaafjes gebruik je:
- Om DNA-stalen af te nemen,
- Om materiaal in fijne kiertjes te kunnen reinigen. Zo kan je de lens of andere onderdelen van een spiegelreflexcamera reinigen met watten, wattenstaafjes en alcohol.
- Om een vloeistof of een zalf over de huid uit te smeren. Na je nagels gelakt te hebben kan je met nagellakverwijderaar en een wattenstaafje je nagelranden mooi proper maken.
- Om het afval-oorsmeer dat zich ophoopt aan de buitenkant van je gehoorgang en in je oorschelp te verwijderen.
Besluit
Je oren schoonmaken is niet absoluut noodzakelijk aangezien je oren een zelfreinigende functie hebben. Desalniettemin staat het toch proper om de oorschelp en ook het meest uiterste stukje van je gehoorgang te onderhouden. Dit kan met een wattenstaafje, op voorwaarde dat je deze niet te diep in het oor aanbrengt. Een slechte oorhygiëne heeft onvermijdelijk complicaties tot gevolg. Met deze informatie doe je wat je wilt. Er wordt je hier echter absoluut geen oor aan genaaid, vorm zelf je besluit en laat deze informatie niet voor dovemansoren bestemd geweest zijn.