Rode neus: Oorzaken, symptomen en behandeling

Rode neus: Oorzaken, symptomen en behandeling Een rode neus is een veelvoorkomend verschijnsel dat vaak geassocieerd wordt met verkoudheid of griep. De frequentie van neusafvegen kan leiden tot een droge huid en roodheid. Daarnaast kunnen verschillende andere, minder bekende aandoeningen en omgevingsfactoren een rode neus veroorzaken. Afhankelijk van de oorzaak kan een rode neus tijdelijk, periodiek of aanhoudend zijn. Hoewel dit symptoom meestal cosmetisch van aard is en niet vaak ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, is het belangrijk om medische hulp in te schakelen als de rode neus langer aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen. Een arts kan dan de onderliggende aandoening behandelen, waardoor de rode neus vermindert of verdwijnt.

Rode neus door huid of bloedvaten

De roodheid van de neus kan veroorzaakt worden door veranderingen aan het huidoppervlak of de bloedvaten. Wanneer de huid geïrriteerd of ontstoken is, kan een tijdelijke rode neus ontstaan. Soms worden de bloedvaten in de neus gezwollen of gebarsten, wat leidt tot een rode of gezwollen neus. De behandeling hangt af van de oorzaak van de roodheid. Als bijvoorbeeld een probleem met de bloedvaten of een onderliggende chronische ziekte aan de basis ligt, zullen crèmes en topische medicijnen niet helpen. Andere medicamenteuze behandelingen en chirurgische procedures kunnen dan nodig zijn.

Sommige mensen zijn allergisch voor huisdieren, met een rode neus als gevolg / Bron: Kim BolsSommige mensen zijn allergisch voor huisdieren, met een rode neus als gevolg / Bron: Kim Bols

Allergieën en rode neus

Allergieën kunnen vaak een rode neus veroorzaken. Door hooikoorts, stofallergieën en allergieën voor huisdieren moeten mensen meer niezen en krijgen ze een loopneus. Het frequent afvegen van de neus kan de huid irriteren en resulteren in een rode neus. Allergische reacties kunnen ook de bloedvaten in en rond de neus doen zwellen of barsten, wat leidt tot een gezwollen neus met een rood uiterlijk. Een andere mogelijkheid is een allergische reactie op huidverzorgingsproducten en cosmetica, die een rode, schilferige of jeukende huid veroorzaakt. Patiënten die weten dat ze allergisch zijn voor bepaalde producten of omgevingsfactoren, moeten deze vermijden. Verder zijn medicijnen zoals antihistaminica beschikbaar voor de behandeling van allergische reacties. Sommige patiënten hebben baat bij het regelmatig reinigen van de neus met een zoutoplossing en het zachtjes wrijven met een zachte doek om irritatie en roodheid te voorkomen. Tot slot kunnen vochtinbrengende crèmes nuttig zijn, vooral bij een schilferige en droge huid.

Droge huid en roodheid van neus

Een zeer droge huid kan sneller leiden tot een rode en geïrriteerde neus. Dit kan gebeuren door frequent neusafvegen, maar ook door diverse huidaandoeningen zoals eczeem, een aandoening die gepaard gaat met een droge en jeukende huid. Hoewel de roodheid vaak tijdelijk is, kunnen er bij chronische huidziekten zoals eczeem opflakkeringen optreden. Het is belangrijk om dikke vochtinbrengende crèmes te gebruiken bij een droge huid. Indien gezichtseczeem de oorzaak is, zijn speciale eczeemcrèmes (zoals E45) nuttig. Daarnaast kunnen patiënten met eczeem baat hebben bij het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die opflakkeringen kunnen veroorzaken. Havermoutproducten zijn bijvoorbeeld heilzaam voor veel patiënten met eczeem. De arts kan medicijnen voorschrijven om de ontsteking te verminderen of het immuunsysteem te remmen. Steroïde crèmes kunnen ook worden gebruikt, vooral bij een rode en jeukende neus. Voor sommige patiënten kan fototherapie (behandeling met licht) helpen om de symptomen van eczeem te verminderen. Het is ook belangrijk om allergenen (uitlokkende stoffen) en stress te vermijden, omdat deze factoren eczeem kunnen veroorzaken of verergeren.

Erysipelas

Erysipelas is een bacteriële infectie die meestal wordt veroorzaakt door groep A-streptokokken. Bij ongeveer één op de vijf patiënten verschijnt een vuurrode huiduitslag met een verhoogde rand op het gezicht, inclusief de neus. De huidinfectie gaat gepaard met een pijnlijke, verhoogde, brandende, gezwollen en rode huid. Blaarvorming kan voorkomen in de getroffen rode gebieden. Verder kan de ziekte gepaard gaan met koorts, koude rillingen en malaise (een algemeen ziek gevoel). De behandeling van erysipelas gebeurt door middel van antibiotica.

Lupus en rode verkleuring van de neus

Lupus (Systemische Lupus Erythematosus) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam ten onrechte gezonde cellen aanvalt. Bij ongeveer de helft van de patiënten verschijnt een vlindervormige huiduitslag op de neus en wangen, waardoor de neus rood en hobbelig wordt. De systemische aandoening wordt behandeld met medicatie, zoals topische crèmes (bijvoorbeeld steroïden, retinoïden, antibiotica). Soms zijn ook systemische medicijnen nodig, die oraal worden ingenomen. Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen of te vermijden en uit de zon te blijven, omdat deze factoren de symptomen kunnen verergeren.

Menopauze

Vrouwen in de menopauze ervaren vaak warme opvliegers. Tijdens deze 'hot flashes' (opvliegers) kan het gezicht, inclusief de neus, rood worden.

Het gebruik van zonnebrandcrème is nodig bij rosacea / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayHet gebruik van zonnebrandcrème is nodig bij rosacea / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Rosacea en rode huidskleur aan neus

Rosacea

Rosacea is een huidziekte waarbij de huid, vooral in het gezicht, rood en geïrriteerd raakt. Patiënten blozen sneller, en dit verspreidt zich vaak naar de neus, de ogen, de kin en andere delen van het gezicht, en soms ook naar andere lichaamsdelen. De bloedvaten van de patiënt vergroten sneller of zetten meer uit, waardoor de klachten ontstaan. Pittig eten is voor veel patiënten een risicofactor voor verergering van de klachten. Hoewel rosacea behandelbaar is, kan het soms permanente roodheid veroorzaken. Het gebruik van zonnebrandcrèmes wordt sterk aanbevolen voor patiënten met rosacea. Verder moeten patiënten stress en bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Bepaalde huidcrèmes kunnen ook de symptomen verergeren. De arts schrijft meestal medicijnen voor die zwavel bevatten, in combinatie met antibiotica. Als de bloedvaten zichtbaar zijn door rosacea, kan de arts cardiovasculaire medicijnen voorschrijven.

Rhinophyma

Rosacea kan, vooral bij mannen, leiden tot rhinophyma, ook bekend als een 'knolneus'. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een knobbelige en harde neus met dunne en rode of dikke en paarse bloedvaten. Deze chronische aandoening is niet te behandelen met traditionele behandelingen. De arts kan cosmetische behandelingen inzetten, zoals cryotherapie (bevriezing), dermabrasie (verwijdering van dode huidcellen) en laserchirurgie.

Verwondingen

Trauma aan de neus kan leiden tot gebroken bloedvaten onder de huid, wat resulteert in een rode en gezwollen neus. Een recente neusoperatie, een stoot op de neus, cystische acne (ontsteking van de talgklieren) en huidletsels kunnen allemaal een rode neus veroorzaken.

Omgevingsfactoren en rode neus

Medicatie

Bepaalde geneesmiddelen kunnen een rode neus veroorzaken, zoals medicijnen voor de behandeling van diabetes mellitus en cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines). Sildenafil (Viagra) kan ook een rood gezicht en rode neus veroorzaken. Het vitaminesupplement niacine staat er ook om bekend een rode neus te kunnen veroorzaken bij sommige patiënten.

Overmatig alcoholgebruik leidt soms tot een rode neus / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt soms tot een rode neus / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Andere risicofactoren
Andere risicofactoren voor roodheid van de neus zijn:

Deze omgevingsfactoren zijn vaak tijdelijk van aard en verdwijnen wanneer de blootstelling stopt. Patiënten met een dunne of bleke huid en zichtbare bloedvaten hebben vaker last van een rode neus door deze factoren. Het aanbrengen van afwisselend koude en warme compressen kan helpen om de zwelling en roodheid te verminderen.

Psychologische impact van rood uitziende neus

Hoewel een rode neus meestal geen ernstige medische aandoening is, kan het een significante psychologische impact hebben. Mensen met een rode neus kunnen zich zelfbewust voelen en sociale situaties vermijden. Het is belangrijk om de psychologische aspecten van deze aandoening te erkennen en te behandelen, eventueel met ondersteuning van een psycholoog of counselor.

Preventieve maatregelen tegen een rode Neus

Preventieve maatregelen kunnen helpen om roodheid van de neus te voorkomen of te verminderen. Dit omvat het gebruik van zonnebrandcrème, het vermijden van bekende triggers zoals alcohol en pittig voedsel, en het zorgvuldig kiezen van huidverzorgingsproducten om allergische reacties te voorkomen. Regelmatige hydratatie van de huid en het vermijden van extreme temperaturen kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van een rode neus.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rode neus, hoe komt dat en wat kan men er aan doen?Een rode neus, hoe komt dat en wat kan men er aan doen?Omdat aandoeningen en/of afwijkingen in het gezicht, letterlijk een blikvanger zijn, kunnen ze voor veel problemen zorge…
Droge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenDroge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenVerschillende factoren kunnen bijdragen tot roodheid rond je neus. Een rode schilferige huid of vlekken rond de neus kan…
Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenRode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenEen rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebbe…
Rosacea: verschijnselen, behandelingRosacea: verschijnselen, behandelingRosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook man…

Dracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracuncoloisis is een tropische infectie, veroorzaakt door de medinaworm. De aandoening veroorzaakt builen die openbreke…
Bruine of zwarte strepen in nagel: oorzaken en behandelingBruine of zwarte strepen in nagel: oorzaken en behandelingLast van bruine of zwarte strepen in nagel of zwarte lijntjes in de nagel? Melanonychia striata zijn bruine, bruinzwarte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Geraadpleegd op 27 september 2017:
  • Causes of a Red Nose, http://www.livestrong.com/article/189496-causes-of-a-red-nose/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • My nose is red, http://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/a4122/my-nose-is-red/
  • Red Nose, https://www.healthgrades.com/symptoms/red-nose
  • Why is my nose red?, http://www.webmd.boots.com/healthy-skin/guide/why-is-my-nose-red
  • Why is my nose red?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319511.php
  • Afbeelding bron 1: Kim Bols
  • Afbeelding bron 2: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.