Rode neus: Oorzaken, symptomen en behandeling

Rode neus: Oorzaken, symptomen en behandeling Een rode neus is het meest bekend na een verkoudheid of griepje. Door het regelmatig afvegen van de neus, ontstaat namelijk een droge huid, wat roodheid met zich meebrengt. Daarnaast veroorzaken enkele andere, minder bekende aandoeningen en omgevingsfactoren een rode verkleuring van de neus. Afhankelijk van de oorzaak komt een rode neus één keer, periodiek of doorlopend voor. Dit symptoom is soms wel cosmetisch storend, maar zorgt in de meeste gevallen niet voor ernstige gezondheidsproblemen. Wanneer een persoon normaal gezien geen rode neus heeft en deze lang aanhoudt of optreedt in combinatie met andere tekenen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij zet medicatie in of zorgt voor een medische procedure waardoor de klachten van de onderliggende ziekte verbeteren en de rode neus verdwijnt of vermindert.

Rode neus door huid of bloedvaten

De roodheid van de neus ontstaat door wijzigingen aan het oppervlak van de huid of aan de bloedvaten. Wanneer de huid geïrriteerd of ontstoken is, ontstaat een tijdelijke rode neus. Soms ontstaat een rode neus doordat de bloedvaten in de neus gezwollen of gebarsten zijn, hetgeen zorgt voor een rode of gezwollen neus. De behandeling van een rode neus hangt af van de oorzaak van de roodheid. Wanneer een probleem met de bloedvaten bijvoorbeeld aan de basis ligt van de rode neus, of wanneer een onderliggende chronische ziekte aanwezig is, helpen crèmes en medicijnen die op de huid aangebracht zijn niet. Andere medicamenteuze behandelingen en chirurgische procedures zijn dan vaak nodig.

Sommige mensen zijn allergisch voor huisdieren, met een rode neus als gevolg / Bron: Kim BolsSommige mensen zijn allergisch voor huisdieren, met een rode neus als gevolg / Bron: Kim Bols

Allergieën en rode neus

Allergieën zorgen vaak voor een rode neus. Door hooikoorts, stofallergieën en allergieën voor huisdieren moeten mensen meer niezen en krijgen ze een loopneus. Door het frequent afvegen van de neus, ontstaat irritatie aan de huid wat resulteert in een rood uiterlijk. Verder doen allergische reacties mogelijk de bloedvaten in en rond de neus zwellen of zelfs openbarsten onder de huid. Hierdoor ontstaat een gezwollen neus met een rood uiterlijk. Een andere mogelijkheid is dat de patiënt te maken krijgt met een allergische reactie op huidverzorgingsproducten en andere cosmetische producten. Door de huidirritatie ontstaat een rode, schilferige of jeukende huid. Indien de patiënt weet dat hij allergisch is voor bepaalde producten of omgevingsfactoren, is het verstandig om deze te vermijden. Verder zijn medicijnen in de vorm van antihistaminica beschikbaar voor het behandelen van allergische reactie. Sommige patiënten zijn gebaat bij het regelmatig reinigen van de neus met een zoutoplossing. Zachtjes met een zachte doek op de neus wrijven is een andere mogelijkheid ter preventie van irritatie en roodheid. Tot slot zijn vochtinbrengende crèmes voor sommige patiënten effectief, vooral bij een schilferige en droge huid.

Droge huid en roodheid van neus

Bij een zeer droge huid ervaren mensen sneller een rode en geïrriteerde neus. Dit gebeurt door het vaak afvegen van de neus, maar ook bij diverse huidaandoeningen zoals eczeem, een huidziekte met een droge en jeukende huid. Vaak is de roodheid slechts tijdelijk van aard maar opflakkeringen komen wel voor bij deze chronische huidziekte. Het is belangrijk om dikke vochtinbrengende crèmes te gebruiken bij een droge huid. Indien gezichtseczeem aan de basis ligt van een droge huid, dan zijn speciale eczeemcrèmes (E45) voorhanden. Verder zijn patiënten met eczeem soms gebaat met het uittesten van andere voedingsmiddelen, omdat sommige voedingsproducten mogelijk sneller opflakkeringen veroorzaken. Havermoutproducten zijn bijvoorbeeld voor vele patiënten met eczeem bijzonder heilzaam. Verder schrijft de arts soms bepaalde medicijnen voor om de ontsteking te verminderen of een overactief immuunsysteem te remmen. Steroïde crèmes zijn tevens inzetbaar, vooral bij een rode en jeukende neus. Voor een aantal patiënten gebruikt de arts fototherapie (behandeling via licht) zodat de klachten van eczeem verminderen. Het is tot slot belangrijk om andere allergenen (uitlokkende stoffen) en stress te vermijden. Zowel allergenen als stress veroorzaken of verergeren mogelijk eczeem.

Erysipelas

Erysipelas is een bacteriële infectie die meestal veroorzaakt wordt door groep A-streptokokken. Bij ongeveer één op de vijf patiënten verschijnt een vuurrode huiduitslag met een verhoogde rand op het gezicht waaronder de neus. De huidinfectie gaat vergezeld met een pijnlijke, verhoogde, brandende, gezwollen en rode huid. Blaarvorming is mogelijk bij de getroffen rode gebieden. Verder gaat de ziekte gepaard met koorts, koude rillingen en malaise (een algemeen ziek gevoel). De behandeling van erysipelas gebeurt door middel van antibiotica.

Lupus en rode verkleuring van de neus

Lupus (Systemische Lupus Erythmatosus) is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam ten onrechte gezonde cellen aanvalt. Op de neus en wangen verschijnt bij ongeveer de helft van de patiënten een vlindervormige huiduitslag. De neus kent hierbij een rode en hobbelige verschijning. De systemische aandoening behandelt de arts met medicatie. Dit gebeurt met topische (op de huid aangebrachte) crèmes zoals bijvoorbeeld steroïden, retinoïden, antibiotica. Af en toe zijn ook systemische medicijnen nodig, die de patiënt via de mond (oraal) inneemt. Tot slot is het nodig om stress te verminderen of vermijden en ook uit de zon te blijven, daar deze omgevingsfactoren de klachten doen verergeren.

Menopauze

Vrouwen die in de menopauze zitten, ervaren vaak warme opwellingen. Wanneer deze 'hot flashes' (opvliegers) zich voordoen, heeft het gezicht inclusief de neus een rode kleur.

Het gebruik van zonnebrandcrème is nodig bij rosacea / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayHet gebruik van zonnebrandcrème is nodig bij rosacea / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Rosacea en rode huidskleur aan neus

Rosacea

Rosacea is een huidziekte waarbij de huid rood en geïrriteerd is, en dan vooral in het gezicht. Patiënten gaan hierdoor sneller blozen op de wagen, maar dit verspreidt zich snel naar de neus, de ogen, de kin en andere gebieden van het gezicht en soms ook naar andere lichaamsgebieden. De bloedvaten van de patiënt vergroten hierbij sneller of zetten hierdoor meer uit, waardoor de klachten ontstaan. Wel blijkt pittige voeding voor veel patiënten een risicofactor te zijn voor een verergering van de klachten. Deze huidaandoening is wel te behandelen, maar soms ontstaat een permanente roodheid op de huid. Het gebruik van zonnebrandcrèmes is sterk aanbevolen voor patiënten met deze huidaandoening. Verder telt dat ook bij rosacea patiënten stress of bepaalde voedingsmiddelen moeten vermijden. Daarnaast zijn bepaalde huidcrèmes een risicofactor voor de verergering van de symptomen. De arts zet meestal geneesmiddelen in die zwavel bevatten in combinatie met sommige antibiotica. Zijn bloedvaten zichtbaar door rosacea, dan schrijft de arts cardiovasculaire medicijnen in.

Rhinophyma

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en zwelling in het gezicht aanwezig is. Deze huidziekte presenteert zich vooral bij mannen, bijvoorbeeld als gevolg van de invloed van mannelijke hormonen (zoals testosteron). Onbehandeld leidt dit tot rhinophyma, ook gekend als een 'knolneus'. Bij patiënten met deze knobbelige en harde neus zijn dunne en rode of dikke en paarse bloedvaten zichtbaar. Deze chronische afwijking is niet te behandelen met traditionele behandelingen. De arts zet daarom een cosmetische behandeling in zoals cryotherapie (behandeling ia bevriezing), dermabrasie (dode huidcellen van het gezicht verwijderen), en laserchirurgie van de huid.

Verwondingen

Door een trauma aan de neus breken de bloedvaten onder de huid open, hetgeen zorgt voor een rood en gezwollen uiterlijk van de neus. Een recente neusoperatie, een stoot op de neus, cystische acne (huidaandoening met ontsteking van de talgklieren) en huidletsels veroorzaken allen een rode verschijning van de neus.

Omgevingsfactoren en rode neus

Medicatie

Geneesmiddelen veroorzaken mogelijk een rode neus. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen voor de behandeling van diabetes mellitus (suikerziekte), en voor cholesterolverlagende geneesmiddelen (statines). Sildenafil (Viagra) veroorzaakt mogelijk ook een rood gezicht inclusief een rode neus. Verder staat het vitaminesupplement 'niacine' er om bekend om bij een aantal patiënten een rode verschijning van de neus te veroorzaken.

Overmatig alcoholgebruik leidt soms tot een rode neus / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik leidt soms tot een rode neus / Bron: Jarmoluk, Pixabay
Andere risicofactoren
Andere risicofactoren voor de roodheid van de neus omvatten:

Deze omgevingsfactoren zijn tijdelijk van aard en verdwijnen wanneer de omgevingsfactor verdwijnt. Patiënten met een dunne of bleke huid en zichtbare bloedvaten hebben vaker last van een rode neus als gevolg van de omgevingsfactoren. Het aanbrengen van afwisselend koude en warme verpakkingen vermindert de zwelling en roodheid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rode neus, hoe komt dat en wat kan men er aan doen?Een rode neus, hoe komt dat en wat kan men er aan doen?Omdat aandoeningen en/of afwijkingen in het gezicht, letterlijk een blikvanger zijn, kunnen ze voor veel problemen zorge…
Droge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenDroge rode schilferige huid rond neus: oorzaken en symptomenVerschillende factoren kunnen bijdragen tot roodheid rond je neus. Een rode schilferige huid of vlekken rond de neus kan…
Knobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingKnobbelneus of rhinophyma: symptomen, oorzaak en behandelingRhinophyma, ook wel 'knobbelneus' genoemd, is een aandoening van van de huid van de neus, die wordt gekenmerkt door een…
Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenRode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekkenEen rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebbe…

Dracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracunculosis: Worminfectie met symptomen aan huidDracuncoloisis is een tropische infectie, veroorzaakt door de medinaworm. De aandoening veroorzaakt builen die openbreke…
Bruine of zwarte strepen in nagel: oorzaken en behandelingBruine of zwarte strepen in nagel: oorzaken en behandelingLast van bruine of zwarte strepen in nagel of zwarte lijntjes in de nagel? Melanonychia striata zijn bruine, bruinzwarte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Geraadpleegd op 27 september 2017:
 • Causes of a Red Nose, http://www.livestrong.com/article/189496-causes-of-a-red-nose/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • My nose is red, http://www.netdoctor.co.uk/ask-the-expert/a4122/my-nose-is-red/
 • Red Nose, https://www.healthgrades.com/symptoms/red-nose
 • Why is my nose red?, http://www.webmd.boots.com/healthy-skin/guide/why-is-my-nose-red
 • Why is my nose red?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/319511.php
 • Afbeelding bron 1: Kim Bols
 • Afbeelding bron 2: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.