Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekken

Rode branderige huid gezicht: prikkende huid en rode vlekken Een rode, brandende huid op je gezicht kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de oorzaak. Je kunt last hebben van een prikkende huid en rode vlekken en de huid kan warm aanvoelen. In sommige gevallen kun je kleine, verhoogde rode bultjes hebben, vooral rond je neus, wangen, kin en voorhoofd. Sommige vormen van roodheid in het gezicht kunnen gepaard gaan met een brandend of stekend gevoel. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een rode, branderige huid in het gezicht. Rosacea, een inflammatoire huidaandoening, kan roodheid en een branderig gevoel veroorzaken tijdens uitbraken, die meestal cyclisch zijn. Reacties op lokale huidbehandelingen, waaronder behandelingen op basis van benzoylperoxide en salicylzuur, kunnen roodheid en branderigheid veroorzaken. Sommige medicijnen die worden gebruikt om ontstekingsaandoeningen te behandelen, zoals reumatoïde artritis, kunnen soms als bijwerking roodheid en branderigheid veroorzaken. Stress kan ook klachten geven.

Oorzaken rode branderige huid gezicht

Omgevingsfactoren en aandoeningen

Een rode branderige huid in het gezicht wordt ofwel veroorzaakt door omgevingsfactoren of ze zijn het resultaat van een onderliggende aandoening. Hoe dan ook, het onderliggende proces van het verlies van natuurlijke vetten is in beide situaties vergelijkbaar. Als het gaat om de behandeling van een droge huid die het gevolg is van weersomstandigheden, kan goede gezichtsverzorging verlichting van de klachten geven. Pure oliën zoals vitamine E of zelfs olijfolie, kunnen verlichting bieden en kunnen ook een barrière vormen tegen de elementen.

Secundaire infectie

Een geïrriteerde droge plek in het gelaat kan voor verdere complicaties zorgen, vanwege infecties die kunnen optreden als gevolg van krabben waardoor wondjes ontstaan. In deze gevallen moet een lokaal antibioticum of ontstekingsremmer worden gebruikt om de infectie te bestrijden. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat een geïrriteerde huid die mogelijk een infectie heeft opgelopen, door een arts wordt onderzocht. De huisarts is hierbij de eerst aangewezen persoon. Het aanraken en krabben van de branderige vlekken, is contraproductief. Het biedt even soelaas, maar daarna verergeren de klachten.

Crèmes en make-up

Een ander punt dat in gedachten moet worden gehouden bij de behandeling van een rode droge huid op het gezicht, is dat je het beste crèmes en make-up kunt vermijden die de vlekken kunnen blijven irriteren of die schade aan gevoelige gebieden kunnen veroorzaken. Dit is vooral belangrijk als de gebieden boven het oog of rond de mond aangedaan zijn. Make-up en crèmes kunnen agressieve ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren en worden daarom niet aanbevolen voor deze gevoelige gebieden. Bepaalde ingrediënten in dergelijke producten kunnen voor extra irritatie zorgen van de rode, droge huid.

Andere oorzaken prikkende huid en rode vlekken

In veel gevallen kan het verschijnen van zelfs een seizoensgebonden rode droge en branderige, prikkende huid, een meer systemische oorzaak hebben. Een aantal veel voorkomende huidaandoeningen kunnen de gezichtszones ook gevoeliger maken en resulteren in symptomen zoals huiduitslag rond de nek of achterkant van de nek en kleine verhoogde rode droge gebieden of bultjes. Deze kunnen het gevolg zijn van de volgende aandoeningen.

Eczeem

Eczeem is een jeukende huiduitslag die overal op het lichaam kan ontstaan, gekenmerkt door roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes.

Psoriasis

Psoriasis kan ook voorkomen in het gelaat en je herkent het als platte plekken met rode, schilferige huid.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem kenmerkt zich als een rode irritatie, vergezeld door schilferige huid, branderige huid en jeuk die vooral voorkomt op het voorhoofd, de neus en de wangen.

Rosacea voorkeursplekken / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)Rosacea voorkeursplekken / Bron: JNL, Wikimedia Commons (FAL)

Rosacea

Rosacea is een chronische, ontsierende huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen en dan vooral van de wangen en de neus.

Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie van de huid. Een ronde, rode plek met schilfers kan wijzen op ringworm, dat wil zeggen een plekje die ergens opduikt en steeds verder naar buiten uitgroeit.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem kenmerkt zich meestal een zich verspreidende uitslag over het gezicht, vooral rond de neus en onder de mond.

Allergieën

Een allergie kan zich op verschillende manieren manifesteren, van kleine roodgekleurde knobbeltjes tot rode plekken die ontstoken zijn en jeuken.

Speciale aandachtspunten

Wanneer de huiduitslag en irritaties zich uitstrekken tot gevoelige delen van het gezicht, zoals de oogleden, is het belangrijk om daar speciale aandacht aan te besteden. Het slijmvlies van de ogen is bijzonder vatbaar voor bacteriële infecties, waardoor het zaak is om de oorzaak van de droge huid rondom het oog te laten onderzoeken door de huisarts voor het stellen van de juiste diagnose. Ook kan de huisarts een geschikte behandeling inzetten. Als de oorzaak een allergie of ringworm is, is het mogelijk dat de ogen ook worden aangetast, wat een andere behandeling vereist. Het is ook belangrijk om te checken of alle producten die je in dit gebied toepast ook veilig zijn voor je ogen.

Dagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Behandeling

Hoewel een bezoek aan de huisarts nodig kan zijn om rode droge plekken op het gezicht goed te diagnosticeren en te behandelen, kunnen de meeste mensen toch verlichting vinden voor hun klachten door zelfzorgmaatregelen. Omdat omgevingsfactoren de hoofdoorzaak of een verergerende oorzaak kunnen zijn van een rode, branderige huid in het gezicht, kan het van vitaal belang zijn om ervoor te zorgen dat de huid wordt beschermd tegen deze irriterende factoren:
 • bescherm je gezicht met een katoenen sjaal of een andere barrière als je naar buiten gaat in de herfst of winter
 • het gebruik van vitamine E-olie kan verlichting en bescherming bieden
 • vermijd het overmatig aanraken van de rode, droge plekken, omdat dit de klachten kan verergeren
 • zorg voor hydratatie van de huid, zowel lokaal als door voldoende water te drinken

Afgezien van deze maatregelen, kan het gebruik van een colloïdale havermoutpasta (havermout gemalen tot een fijne bloem) ontsteking en irritatie verminderen. Over het algemeen is het verstandig om bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts te raadplegen. De arts kan een zalf of crème voorschrijven ter behandeling van de huiduitslag.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode vlekken of couperoseWie last heeft van rode vlekken of couperose in het gezicht lijkt iets onschuldigs te hebben, maar deze vlekken lijken v…
Koele, warme of neutrale ondertoon?Het is belangrijk om te weten welke ondertoon je hebt. Zo kan je de juiste kleuren make-up, sieraden en kleding kiezen w…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Dagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkDagelijks gezichtsreiniging gebruiken is belangrijkWaarom is een dagelijkse gezichtsreiniging belangrijk? Waarom is het belangrijk dat het gezicht schoon is? Kunnen er hui…

Klompvoet: Voet van baby draait naar binnen en benedenKlompvoet: Voet van baby draait naar binnen en benedenEen klompvoet is een aangeboren aandoening met onbekende oorzaak waarbij één of beide voeten naar binnen en naar beneden…
Cutane candidiasis: Schimmelinfectie aan de huidCutane candidiasis: Schimmelinfectie aan de huidEen candida-infectie van de huid (cutane candidiasis) is een schimmelinfectie die de huid treft. Het lichaam bezit norma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Starkvisuals, Pixabay
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders
 • https://medicorx.com/treating-red-dry-skin-patches-on-your-face/
 • https://www.livestrong.com/article/148752-facial-redness-and-burning/
 • https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/common-skin-conditions/
 • https://www.medicinenet.com/dry_skin/article.htm
 • Afbeelding bron 1: JNL, Wikimedia Commons (FAL)
 • Afbeelding bron 2: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.