Rode vlekken onder ogen: eczeem en huiduitslag rond de ogen

Rode vlekken onder ogen: eczeem en huiduitslag rond de ogen Huiduitslag rond de ogen in de vorm van rode vlekken onder de ogen kan wijzen op eczeem. De huid rond je ogen en het gebied eromheen is zeer dun en daardoor kwetsbaar; deze huid kan door allerlei invloeden snel schraal worden. De huid rond je ogen is extra gevoelig en kan door allerlei factoren sneller geïrriteerd raken. Heb je last van rode vlekken onder je ogen of rond je ogen met eventueel wat schilfers? Mogelijk heb je last van eczeem rond je ogen of op je oogleden. Het eczeem kan alleen bij je ogen aanwezig zijn, maar het kan daarnaast ook op andere plaatsen van je lichaam voorkomen. Eczeem rondom de ogen komt voor bij atopisch eczeem, contacteczeem en het wordt soms ook gezien bij seborroïsch eczeem.

Eczeem rond de ogen: oorzaak en behandeling


Rode vlekken onder de ogen door eczeem

Eczeem rond de ogen is een courante klacht. Het eczeem komt soms alleen rond de ogen voor, maar je kunt ook elders op het lichaam last hebben van eczeem. Eczeem rondom de ogen komt voor bij atopisch (constitutioneel) eczeem, contact allergisch eczeem, irritatie-eczeem en het wordt soms ook gezien bij seborroïsch eczeem. Eczeem rond de ogen kan als zeer belastend en cosmetisch storend worden ervaren.

Oorzaken voor eczeem rond de ogen

Eczeem rond je ogen kan verschillende oorzaken hebben:
 • Atopisch (constitutioneel) eczeem;
 • Contacteczeem (ortho-ergisch eczeem), waarbij men twee groepen onderscheidt:
  • Ortho-ergisch of irritatief eczeem;
  • Allergisch (contact)eczeem.
 • Seborroïsch eczeem.

Atopisch (constitutioneel) eczeem

De meeste mensen met atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd, hebben ook last van allergische aandoeningen als astma, hooikoorts of voedselallergieën. Dit komt doordat atopisch eczeem behoort tot het atopiesyndroom, waarbij ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan als gevolg van een aanleg om overgevoelig te reageren op stoffen of prikkels uit de omgeving. In de huid uiten deze ontstekingsreacties zich als atopisch eczeem, in de slijmvliezen van de neus en ogen als hooikoorts en in de luchtwegen als astma. Bij atopisch eczeem kun je ook eczeem op of rond je oogleden krijgen. Dit wordt meer gezien bij volwassenen dan bij kinderen (of baby's).

Allergisch contacteczeem door zeep / Bron: Pezibear, PixabayAllergisch contacteczeem door zeep / Bron: Pezibear, Pixabay

Allergisch contacteczeem

Bij allergisch contacteczeem veroorzaken bepaalde stoffen een allergische reactie van de huid. Je kunt bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor chroom en nikkel, metalen die in veel legeringen aanwezig zijn die (vroeger) ook in sieraden gebruikt werden. Vanaf 2001 gelden in Nederland beperkende maatregelen voor de verkoop van sieraden waar nikkel in verwerkt is. Maar ook zalven en crèmes kunnen allergische reacties uitlokken. Er zijn veel allergenen (stoffen waar een allergische reactie op ontwikkeld kan worden) die een reactie kunnen veroorzaken. Je kunt denken aan cosmetica, shampoo's, crèmespoeling en reinigingsproducten, zoals toner, milk en ooglotions. Ook kunnen allergenen per abuis rond de ogen aangebracht worden door bijvoorbeeld met je handen in dat gebied te wrijven. Het allergeen hoeft dan geen allergische reactie aan je handen te veroorzaken, terwijl het dat wèl kan doen bij de kwetsbare en gevoelige huid rond de oogleden. Verder is bekend dat allergenen als huisstofmijt of stuifmeel een reactie kunnen veroorzaken.

Irritatie-contacteczeem

De niet-allergische vorm van contacteczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen, waarbij agressieve producten die de huid rechtstreeks beschadigen in het spel zijn. In tegenstelling tot allergisch contacteczeem, ontstaat Irritatie-contacteczeem bij iedereen wiens huid langdurig contact heeft met irriterende stoffen. De reactie van de huid hangt af van de duur van de blootstelling en de concentratie van het agressieve product. Een voorbeeld is een agressieve reinigingslotions. Regelmatig in je ogen wrijven kan echter ook een ontsteking van de huid veroorzaken. Bovendien kan er daardoor lichenificatie optreden, dat is het grof worden van het huidoppervlak.

Seborroïsch eczeem in het gelaat / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Seborroïsch eczeem in het gelaat / Bron: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een veel geziene huidaandoening die zich vooral voordoet in het gezicht, in het bijzonder in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Je krijgt dan last van schilferende plekjes in de neusplooi, wenkbrauwen, op de haargrens en/of achter de oren. Het kan echter ook voorkomen op de behaarde hoofd, in het gelaat alsook rond de ogen. De huid is ter plaatse vaak wat rood en vettig.

Behandeling eczeem rond de ogen

De behandeling van eczeem rond de ogen is afhankelijk van de oorzaak. Bij een oorzaak die weggenomen of vermeden kan worden, dus bij een allergie of een irriterende, agressieve stof, zullen de klachten verminderen als je deze stoffen achterwege laat. De huid rond de ogen is gevoelig en kwetsbaar. Bij eczeem rond je ogen, kan dus niet zomaar een therapie worden toegepast voor eczeem elders op de huid. Voorzichtigheid is geboden. De huisarts kan bij alle vormen van eczeem een corticosteroïdcrème of -zalf voorschrijven van geringe sterkte. Door het langdurig of overmatig gebruik van een dergelijke zalf kan verdunning van de huid optreden. Dat moet voorkomen worden. Breng de zalf daarom dun aan en gebruik het niet te lang. De huisarts zal je hierover adviseren. Verder is het zo dat bij langdurig en overmatig gebruik van corticosteroïden rond de ogen er een verhoogde kans bestaat op het ontstaan van glaucoom en mogelijk ook van staar. Een dermatoloog kan een calcineurine-remmende zalf of crème voorschrijven. Calcineurineremmers worden ook wel 'topicale immunomodulatoren' genoemd omdat het van invloed is op het immuunsysteem van de huid. Voorts is het verstandig om indifferente smeersels aan te brengen; een onderhoudszalf waar geen medicijn in is verwerkt.

Andere oorzaken van huiduitslag rond de ogen

Naast eczeem zijn er andere mogelijke oorzaken van rode vlekken of huiduitslag rond de ogen, zoals:
 • Hooikoorts;
 • Voedselallergie;
 • Wrijven en krabben.

Hooikoorts kan rode vlekken rond de ogen veroorzaken / Bron: Istock.com/mkrberlinHooikoorts kan rode vlekken rond de ogen veroorzaken / Bron: Istock.com/mkrberlin

Irritatie rond de ogen door hooikoorts

Veel mensen die lijden aan hooikoorts kennen maar al te goed het probleem van een rode huid rond de ogen. Hooikoorts is een soort seizoenallergie die wordt veroorzaakt door pollen of stuifmeel in de lucht en het treft meestal mensen in het voorjaar en in de zomer wanneer veel planten en bomen bloeien. Afgezien van jeuk en roodheid rond de ogen, hebben mensen die te kampen hebben met hooikoorts vaak ook last van waterige ogen en een loopneus of juist een verstopte neus. Bij hooikoorts is het relatief gemakkelijk om de bron van de rode uitslag rond je ogen te identificeren.

Hooikoorts behandelen
Behandeling van allergie bestaat uit drie verschillende onderdelen, te weten:
 • Saneren oftewel het vermijden van allergenen;
 • Symptoombestrijding in de vorm van medicatie (antihistaminica en corticosteroïden, welke verkrijgbaar zijn in tabletten, neussprays en oogdruppels);
 • Allergie immunotherapie, waarbij het immuunsysteem allengs gewend raakt aan het allergeen en op ene gegeven ogenblik niet meer reageer op het allergeen.

Medicatie bij voedselallergie / Bron: Jarmoluk, PixabayMedicatie bij voedselallergie / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Huiduitslag door voedselallergie

Rode uitslag rondom de ogen kan ook een symptoom van een allergische reactie zijn. Voorbeelden van voedselallergie zijn tarwe-, noten-, pinda-, sesam- en melk(eiwit)allergie. Als je merkt dat de roodheid rond de ogen kan worden geassocieerd met bepaalde voedingsmiddelen die je hebt gegeten, bestaat de kans dat je allergie hebt ontwikkeld voor een bepaald product of een groep producten. Neem in dat geval contact op met je huisarts om een speciale allergietest uit te voeren.

Voedselallergie behandelen
Behandeling van een voedselallergie bestaat uit:
 • Een eliminatie dieet waarbij voedingsmiddelen waarop gereageerd is, uit het dieet weggelaten worden;
 • Medicatie: antihistaminica verminderen de klachten die het gevolg zijn van het vrijgekomen histamine.

Rode vlekken rond de ogen door wrijven of krabben

Soms wordt de gevoelige huid om de ogen rood en komt er uitslag in dit gebied door wrijven en krabben, wat vaak gebeurt als een vreemd voorwerp in de ogen komt en je gaat wrijven om het ongemak te verlichten. Ook kunnen vrouwen die oogmake-up verwijderen, te hard wrijven in het gebied als ze niet de juiste techniek gebruiken of de verkeerde producten toepassen.

Preventie van rode vlekken onder ogen

Ga voorzichtig met je ogen om

Als je ogen jeuken, wrijf er dan niet in. Het is belangrijk de oorzaak van de jeuk te achterhalen en daar iets aan te doen. Als je iets in het oog hebt, moet je het met koud water uitspoelen, in plaats van te proberen om het te verwijderen door te wrijven. Dit helpt meestal niet en het kan je uiteindelijk een rode uitslag of zwelling opleveren die twee tot drie dagen duurt. Onthoud ook dat je voorzichtig te werk moet gaan wanneer je oogmake-up verwijdert. Ga voorzichtig te werk en zorg ervoor dat er geen restjes mascara of oogschaduw blijven zitten. Hoe schoner je ogen, hoe kleiner de kans op irritaties rond je ogen. Zorg er verder voor dat het product dat je gebruikt om oogmake-up te verwijderen voor dit doel is ontworpen en geschikt is voor het gevoelige en kwetsbare gebied rond de ogen. Voor het reinigen van de huid kun je ook babyshampoo gebruiken wat gedrenkt is in een schone katoenen doek.

Houd je gezicht, handen en accessoires schoon

Bescherm je ogen tegen bacteriën en vuildeeltjes door je handen en gezicht regelmatig te wassen. Veel mensen raken onderbewust hun gezicht en hun ogen aan en kunnen daardoor via hun vingers bacteriën naar dit kwetsbare gebied brengen. Ook als je make-up draagt, moet je deze dagelijks verwijderen en je gezicht goed schoonhouden. Was je gezicht met lauw water en door middel van een goede reiniger kan je al het vuil en make-up van je gezicht verwijderen, waarbij natuurlijke oliën en gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Wrijf daarna je gezicht niet droog, maar dep met een handdoek om je gezicht te drogen.

Bescherm de huid rond de ogen / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bescherm de huid rond de ogen / Bron: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bescherm de huid rond de ogen

De gevoelige huid rond de ogen is zeer gevoelig voor irritatie en vereist daarom extra bescherming. Breng dagelijks op het gebied rondom je ogen een crème aan met met bescherming tegen de zon met een SPF boven factor 15. Dit zorgt voor een barrière tegen onzuiverheden uit de lucht en tegen de schadelijke UV-straling. Als je je huid blootstelt aan zeer lage temperaturen, kun je vaseline toepassen onder je ogen in plaats van een crème. Dit geeft je dunne huid rond de ogen wat extra bescherming tegen de kou.

Gebruik een luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is vooral nuttig in het winterseizoen, als je huid droog en schraal wordt door de verschillende temperaturen (binnen warm en buiten koud). In de winter wordt de huid meerdere malen per dag blootgesteld aan koude of droge, verwarmde lucht binnenshuis of op je werk, wat de huid kan uitdrogen. Droge huid rond de ogen is zeer vatbaar voor irritatie en de ontwikkeling van atopisch eczeem. Als je deze problemen wilt vermijden,plaats dan een luchtbevochtiger in huis en zet deze in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Dit beschermt je tegen huidproblemen in de wintermaanden en vermindert de kans op infecties van de luchtwegen, typisch voor het winterseizoen.

Tips bij jeukende uitslag rond de ogen

De behandeling van rode vlekken of huiduitslag rond de ogen hangt af van wat de aandoening veroorzaakt heeft. Zodra je de oorzaak van de huiduitslag hebt geïdentificeerd, kun je de juiste oplossing kiezen. Hieronder volgen enkele tips.

Koude kompressen

Kortdurende toepassing van koude kompressen op het gesloten ooglid vermindert de roodheid, oppervlakte-temperatuur en oogklachten en oogirritatie. Ook is een koud kompres nuttig bij branderige ogen.

Verzachtende crème

Zeer vaak wordt de gevoelige huid om de ogen droog en daarmee vatbaarder voor irritatie. Daarom is het erg belangrijk dat je wat extra vochtinbrengende middelen op het getroffen gebied aanbrengt. Zorg ervoor dat de crème die je rond je ogen gebruikt, daadwerkelijk is ontwikkeld voor het gebied rond de ogen en dat het vochtinbrengende eigenschappen heeft. Je kunt ook ook wat zachte oliën gebruiken die het vocht vasthouden. De beste zijn arganolie en olijfolie.

Gezonde voeding is belangrijk bij hooikoorts / Bron: Oleksandra Naumenko/ShutterstockGezonde voeding is belangrijk bij hooikoorts / Bron: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Antihistaminica

Als de uitslag rondom je ogen wordt veroorzaakt door een allergische reactie, moet je eerst het allergeen verwijderen. Als een voedselallergie de boosdoener is, vermijd dan het gebruik van het product dat de allergische reactie veroorzaakte (mits je weet wat het is). Als het om hooikoorts gaat, houd de ramen overdag zoveel mogelijk gesloten. Leid een regelmatig leven in het pollenseizoen. Eet gezond, beweeg voldoende en rook niet. Vermijd voedingsmiddelen die je immuunsysteem verzwakken. Het nemen van antihistaminica kan de allergieklachten tegengaan. Deze kunnen in elke apotheek zonder recept worden gekocht. Zodra je ze inneemt, ervaar je bijna direct een vermindering van de symptomen. De ogen worden minder waterig en de ademhaling wordt veel makkelijker.

Corticosteroïden

Om verlichting van de klachten te krijgen bij een rode uitslag veroorzaakt door atopisch eczeem, kun je crèmes en zalven gebruiken die corticosteroïden bevatten. Ze zijn op recept verkrijgbaar en helpen de jeuk en roodheid om de ogen aanzienlijk te verminderen. Zorg ervoor dat je deze crème gebruikt volgens voorschrift, aangezien ze bijwerkingen kunnen veroorzaken indien deze onjuist gebruikt worden.

Het toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, PixabayHet toepassen van komkommer op je ogen / Bron: Aitoff, Pixabay

Koude komkommer

Komkommer heeft sterke vochtinbrengende eigenschappen en kan de pijn, zwelling en rode uitslag rondom de ogen helpen verlichten. Snijd acht plakjes komkommer en doe ze gedurende 20 minuten in de koelkast. Haal er twee plakken uit en leg ze over het geïrriteerde gebied rond de ogen. Zodra ze warm worden, ruil ze in voor nog een paar koude komkommerschijfjes. Herhaal het proces vier keer. Komkommer voedt en hydrateert de huid, heeft antibacteriële eigenschappen en de lage temperatuur zorgt voor onmiddellijke verlichting van pijn en irritatie, en vermindert de zwelling. Als het te behandelen gebied te groot is om het met slechts een of twee plakjes te bedekken, maak je grotere plakjes door de komkommer over de lengte door de helft te snijden. Herhaal de komkommerbehandeling drie tot vier keer per dag voor de beste resultaten.

Wanneer de huisarts raadplegen?

Als je slechts af en toe last hebt van rode uitslag rondom je ogen, is er meestal geen reden tot bezorgdheid. Als het echter steeds terugkomt, is het verstandig om je huisarts ernaar te laten kijken. Als de roodheid rond je ogen gepaard gaat met andere symptomen, zoals spierpijn, koorts en gewichtsverandering, moet je zeker contact opnemen met de huisdokter. Bij vermoeden van een allergie, kan de huisarts enkele speciale tests uitvoeren. Dit zal helpen bepalen of je al dan niet aan allergie of eczeem lijdt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils: varieteiten of kleurslagenHoewel de gerbil nog niet zo heel lang gehouden wordt als huisdier, bestaan er inmiddels al vele kleurslagen. In dit art…
Vage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVage en minder bekende zwangerschapskwaaltjesVeel vrouwen die (net) zwanger zijn, ervaren meestal allerlei veranderingen in hun lichaam. Misselijkheid, kramp en stem…
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Vlekken van Bitot: Witte, schuimende vlekjes in het oogVlekken van Bitot: Witte, schuimende vlekjes in het oogIn 1863 beschreef de Franse oogarts Dr. P. Bitot de vlekken van Bitot. De vlekken van Bitot bevinden zich meestal aan de…

Overmatig opgezette buik, pijn en verklevingen: peritonitisOvermatig opgezette buik, pijn en verklevingen: peritonitisIndien de buik dikker wordt, dan kan het door een zwangerschap komen of door andere aandoeningen. Het kan namelijk ook a…
Aangezichtshoofdpijn: redenen van pijn aan het gezichtAangezichtshoofdpijn: redenen van pijn aan het gezichtHet hebben van pijnlijke krampen of steken in het gezicht kan veel overlast geven. Zeker als het uitstralende pijn betre…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Dr. W.A. van Vloten e.a. (red.): Dermatologie en venereologie, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, derde herziene druk, 2009.
 • Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.
 • NLDA. How to Get Rid of Itchy Rash Around Eyes: Causes and Treatment? https://www.nlda.org/a/itchy-rash-around-eyes (ingezien op 5-6-2017)
 • Prof. dr. D.H. Ford, prof. dr. J.P. Schadé, dr. J. Tomson (hoofdredactie). Het grote medische handboek. Rebo Productions, Lisse, 2009.
 • www.huidinfo.nl
 • www.symptomen-behandeling.nl/1/eczeem_calcineurineremmers_417046.html
 • www.ziekenhuis.nl
 • Afbeelding bron 1: Pezibear, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Mijane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 4: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Lucashawranke, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 6: Oleksandra Naumenko/Shutterstock
 • Afbeelding bron 7: Aitoff, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.