Huisstofmijtallergie: symptomen, medicijnen en huisdieren

Huisstofmijtallergie: symptomen, medicijnen en huisdieren Huisstofmijtallergie (ook wel 'stofallergie' genoemd') is een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten. Huisstofmijten zijn 0,3 mm groot en daarmee voor het blote oog niet zichtbaar. Tranende en jeukende ogen zijn de meest voorkomende symptomen van een huisstofmijtallergie. Maar niezen, loopneus, moeite met slapen door kortademigheid en hoesten, zijn ook veel voorkomende klachten bij een huisstofmijtallergie. De behandeling van huisstofmijtallergie bestaat vooraleerst uit het vermijden van het oorzakelijk allergeen. Ook helpt het om je huis aan te passen, bijvoorbeeld door tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weg te halen. Voor je beddengoed zijn speciale hoezen die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Medicijnen kunnen voorgeschreven worden om symptomen en klachten te verlichten.

Wat is huisstofmijtallergie?

Huisstofmijtallergie is een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten. Dit zijn microscopisch kleine spinachtige diertjes die zich thuis voelen in stoffige plekken en zich voeden met huidschilfers van mens en dier. Een mens verliest 1 gram huidschilfers per dag. Deze beestjes gedijen goed in een vochtig en warm (20-30°C) leefklimaat. Huisstofmijten komen vooral voor in matrassen, hoofdkussens en bedlinnen. De mens verliest hier veel huidschilfers. Deze plekken bieden daarom een ideale omgeving voor de huisstofmijt. Daarnaast zijn ook tapijten en gestoffeerde meubels favoriet. Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar door de hogere luchtvochtigheid in de herfst zijn ze in dat jaargetijde bijzonder talrijk.

Oorzaken van huisstofmijtallergie

Allergische reactie

Bepaalde eiwitten in de uitwerpselen van de mijten is de allergeen, dat wil zeggen de stof die aanleiding geeft tot allergische reacties. Wanneer deze worden ingeademd of in contact komen met de huid, produceert het lichaam antilichamen. Deze antilichamen veroorzaken het vrijkomen van een chemische stof genaamd histamine, die leidt tot zwelling en irritatie van de bovenste luchtwegen - typische astma en hooikoorts symptomen. De aanleg voor allergie is vaak erfelijk bepaald.

De huisstofmijt / Bron: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)De huisstofmijt / Bron: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Uitwerpselen van de mijt

Gemiddeld leeft een huisstofmijt slechts drie maanden. In de korte periode doet hij zich te goed aan huidschilfers en produceert hij tweehonderdmaal zijn eigen gewicht aan uitwerpselen. In bed bevinden zich zoals gezegd de meeste huisstofmijten. In een hoofdkussen kunnen zich wel 10.000 van deze beestjes bevinden. En als men het kussen vier jaar lang niet wast, bestaat de helft van het gewicht van het hoofdkussen uit de uitwerpselen van de huisstofmijt. Welterusten!

Hele jaar allergische reacties

In tegenstelling tot pollen waar iemand met hooikoorts allergisch voor is, is huisstofmijt gedurende het hele jaar aanwezig en kan het dus ook het gehele jaar allergische reacties veroorzaken. De uitwerpselen van mijten drogen uit en kunnen in de lucht terechtkomen wanneer iemand over een vloerkleed loopt, in een stoel gaat zitten of het beddengoed opschudt. Allergische mensen kunnen dan direct klachten krijgen.

Wie krijgen huisstofmijtallergie?

Huisstofmijt is de belangrijkste veroorzaker van allergie. Geschat wordt dat ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen klachten heeft. Bij patiënten met astma is dit percentage zelfs 50 tot 75 procent. Huisstofmijtallergie kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal is er sprake van sensibilisatie op de kinderleeftijd waarbij de klachten tot na de puberteit allengs in ernst toenemen. vaak is er na het 40e levensjaar een afname van de ernst van de allergie. Huisstofmijtallergie is een chronische aandoening die, indien onbehandeld, kan leiden tot de ontwikkeling van astma en nieuwe allergieën.

Blootstelling aan allergenen vermijden

Voor personen die allergisch zijn voor huisstofmijt, is het belangrijk dat zij blootstelling aan deze allergenen vermijden. Dit voorkomt dat de gevoeligheid voor huisstofmijten op den duur verergert. Huisstofmijtallergie kan zich in de loop der jaren ontwikkelen tot allergische astma. Bij iedere allergische aanval komen in de luchtwegen stoffen vrij, welke een ontstekingsreactie veroorzaken waardoor de overgevoeligheid voor huisstof toeneemt. Iedere nieuwe aanval is erger dan de voorafgaande. Als huisstofmijtallergie niet wordt behandeld, zullen de aanvallen steeds vaker optreden en in heftigheid toenemen. Sommige patiënten raken op den duur ook gevoelig voor andere zaken, zoals sigarettenrook en temperatuurwisselingen. De behandeling van moet derhalve gericht zijn op het voorkomen van een allergische aanval.

Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Galbulten op de rug / Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen huisstofmijtallergie

Mogelijke symptomen van huisstofmijtallergie zijn onder meer:

De ernst van de klachten kan sterk wisselen van persoon tot persoon. De klachten kunnen worden verergerd door luchtvervuiling, zoals tabaksrook of uitlaatgassen van auto's.

Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Plakproef of allergietest / Bron: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onderzoek en diagnose

Voor het verrichten van allergieonderzoek zijn verschillende methoden. Er is de RAST (Radio Allergo Sorbent Test), waarbij wat bloed wordt afgenomen, waarna een test plaatsvindt op de aanwezigheid van specifieke IgE-immunoglobulinen (dat zijn de antistoffen, eiwitten die worden aangemaakt in reactie op een allergeen). Een andere methode is de intracutane allergietest, welke wordt gebruikt om een inhalatieallergie zoals huisstofmijtallergie op te sporen. Bij deze test spuit de arts allergenen onder de huid. Als de patiënt allergisch is, dan ontstaat binnen 30 minuten een galbultachtige huiduitslag rond de prikplaats. Des te groter de galbult, des te heviger de allergie.

Behandeling van allergie voor huisstofmijt

Vermijden van het oorzakelijke allergeen

De behandeling van huisstofmijtallergie bestaat vooraleerst uit het vermijden van het oorzakelijk allergeen, i.c. de huisstofmijt. Het volledig uitroeien van huisstofmijten is niet mogelijk, maar door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen kan de hoeveelheid huisstofmijten in de leefomgeving sterk worden verminderd. Dit wordt wel het 'saneren' van de woon- en leefomgeving genoemd (zie onder). Deze allergie wordt vooral aangepakt door te werken met ondoorlaatbare matrashoezen, die zijn vervaardigd uit hoogwaardig allergeenwerend materiaal.

Medicijnen bij huisstofmijtallergie / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen bij huisstofmijtallergie / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

De behandeling met medicijnen van huisstofmijtallergie bestaat uit een combinatie van neussprays, oogdruppels en antihistaminica of immunotherapie. Op tijd beginnen met de medicatie en consequent gebruik ervan, is van belang voor een gunstig effect.

Antihistaminica (tabletten tegen allergie)

Voorts kan deze allergie behandeld worden met een symptoomverlichtend geneesmiddel - een antihistaminicum - die de allergische klachten tijdelijk verminderd doordat ze de werking van histamine tegengaat. Histamine is een lichaamseigen stof die vrijkomt wanneer het lichaam in contact komt met een allergeen. Een antihistaminicum verlicht klachten als jeuk, niezen en een loopneus. Antihistaminica bestaan in de volgende vormen:
 • tablet;
 • neusspray;
 • oogdruppels; en
 • oogzalf.

Neusspray

Wanneer de klachten zich beperken tot de neus, zijn er ook middelen die voorkómen dat de patiënt een allergische aanval krijgt. Deze middelen moeten dagelijks gebruikt worden. Het gaat om neussprays tegen een verstopte neus. Het kan gaan om de volgende neussprays:
 • bij forse en vrijwel dagelijks aanwezige neusklachten kunnen corticosteroïden (ontstekingsremmers) in de vorm van neussprays helpen;
 • een spray met zout water kan zo nodig en onbeperkt gebruikt worden;
 • een spray met xylomethazoline ontzwelt het neusslijmvlies en heft zo tijdelijk neusverstopping op (nooit langer dan 7 dagen gebruiken).

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Immunotherapie

Wanneer de allergische klachten niet goed onder controle zijn te krijgen met medicijnen, kan immunotherapie worden overwogen. Hierbij krijgt de patiënt het allergeen toegediend via druppels onder de tong. De klachten zullen allengs afnemen en voor een langdurig effect is is een behandeling van zeker een aantal jaren nodig.

Overleg met de (huis)arts welke medicijnen het beste zijn.

Het voorkomen van huisstofmijtallergie

Er kunnen bepaalde maatregelen genomen worden om de hoeveelheid allergeen zo klein mogelijk te houden. De belangrijkste zijn:
 • Sta niet toe dat er gerookt wordt in het huis.
 • Neem een gladde en goed afwasbare vloerbedekking.
 • Neem gladde wanden en geen behangpapier.
 • Stofzuig regelmatig en maak vloer en meubels schoon met een vochtige doek.
 • Neem geen meubels met textielbekleding.
 • Neem allergeendichte hoezen rond hoofdkussen, matras en dekbed.
 • Neem bij voorkeur geen huisdieren. Huisdieren verhogen het risico op huisstofmijten in de woning. Indien men wel huisdieren wenst te houden, houd ze dan buiten de slaapkamer.
 • Zorg voor goede ventilatie, aangezien dit de luchtvochtigheid verlaagd (mijten houden immers van een hoge luchtvochtigheid).
 • Slaap in de droogste kamer van het huis.
 • Stofzuig ten minste eenmaal per week de bedden grondig, schud de dekens buiten uit, verschoon zeer regelmatig het beddengoed en laat het beddengoed dagelijks buiten luchten.
 • Installeer binnenshuis een luchtreiniger om stofdeeltjes te filteren.

De was binnenshuis drogen is schadelijk

Mensen met allergieën doen er verstandig hun was niet binnenshuis te drogen. Het vochtgehalte neemt sterk toe in de kamer waar de was hangt en dat is aantrekkelijk voor huisstofmijten en schimmels. Die kunnen wel eens voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen gebeurt daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten. Uit onderzoek in het Schotse Glasgow blijkt dat de inhoud van een wasmachine op een binnenrek in de woonkamer hangen, voor twee liter extra vocht zorgt in de binnenlucht. Het extra vocht geeft aanleiding tot een enorme toename aan huisstofmijten en schimmelsporen, organismen die goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. De toename vormt een gezondheidsrisico voor mensen met huisstofmijtallergie, een verzwakte afweer, eczeem of astma.

Prognose

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, kan aanhoudende blootstelling aan huisstofmijten zeer ongemakkelijk zijn en vervelende klachten veroorzaken. Afgezien van allergische reacties, kan frequente blootstelling aan allergenen binnenshuis ook het risico op het ontwikkelen van astma verhogen. Dit geldt vooral voor kinderen. Bij adequate behandeling, is de prognose voor huisstofmijtallergie gunstig.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijtallergie: wat kun je er zelf tegen doenLast hebben van huisstofmijtallergie kan heel erg vervelend zijn. Je moet vaak niezen en hoesten. Je kunt last hebben va…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…
Huisstofmijtallergie: behandeling van de slaapkamerAls je hoort dat je kind allergisch is aan huisstofmijt, is dat wel even slikken. Gelukkig kun je nu met een paar eenvou…
Huisstofmijtallergie: Allergische reactie op huisstofmijtenHuisstofmijtallergie: Allergische reactie op huisstofmijtenVolwassen personen verliezen dagelijks circa anderhalve gram huid. Huisstofmijten zijn microscopische wezens die leven i…

Spierknopen, soms zelf te behandelenEen spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoe…
Zeurende rugpijn, rugklachten en nog eens rugklachtenZeurende rugpijn, rugklachten en nog eens rugklachtenWeer een lange werkdag achter de rug. Het enige wat je nog voelt is die hevige pijn in je rug, het enige waar je naar ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/mkrberlin
 • Healthline. Dust Mite Allergies. https://www.healthline.com/health/allergies/dust-mites (ingezien op 11-7-2018)
 • NVVA. Allergie voor huisstofmijt. https://nvva-allergologie.nl/patienten/allergie-voor-huisstofmijt/ (ingezien op 11-7-2018)
 • Afbeelding bron 1: US Government, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
 • Afbeelding bron 4: Jan Polák, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.