Jeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neus
Een jeukende neus is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende neus of kriebel in de neus. Je kunt om verschillende redenen jeuk ervaren aan of in de neus. Soms kan jeuk aan de neus komen door een gevoel van ongemak en zenuwachtigheid, waarbij je onbewust aan het puntje van je neus of je neusvleugels krabt. Aanhoudende jeuk aan of in de neus is echter van een andere orde. Wat langer durende jeuk aan of in de neus kan door een gewone verkoudheid komen of door allergie, maar er kan ook sprake zijn van een droge huid of eczeem. Jeuk kan zowel binnen in de neus voorkomen (aan de binnenkant, in de neusholte) of aan de buitenkant van de neus (op de huid van de neus). Vaak is een jeukende neus van tijdelijke aard, maar aanhoudende jeuk kan komen door een onderliggende huidaandoening. In dat geval is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Deze kan zalf of crème voorschrijven waardoor de jeukklachten afnemen.
Huid van de neus
Buitenkant van de neus
De huid op de neusbrug is kwetsbaar omdat er geen spierweefsel of vet tussen de huid en het neusbeen zit. Er zijn verschillende huidaandoeningen die zich kunnen manifesteren op de neus en jeuk op de neus kunnen veroorzaken. Sommige van de meest voorkomende oorzaken van een
jeukende huid op de neus zijn te wijten aan letsel, irritatie en huidaandoeningen die ook andere delen van het gezicht kunnen beïnvloeden.
Binnenkant van de neus
De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies en het buitenste laagje hiervan bestaat uit trilhaarepitheel. Deze zijn weer bedekt met trilhaartjes die bacteriën en stofdeeltjes tegenhouden. Het neusslijmvlies zit vol met klieren die
slijm produceren. Gezond neusslijmvlies is als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Ademen door de neus is belangrijk; de neus reinigt, bevochtigt en verwarmt namelijk ingeademde lucht.
Draag een hoed om je te beschermen tegen de zon /
Bron: Istock.com/RemainsJeukende neus door zonnebrand
Een jeukende neus kan komen nadat je in de zomer een dagje op het strand hebt doorgebracht. De huid van de neus, in het bijzonder op de neusbrug, kan vanwege zijn positie snel verbranden in de zon. Het puntje van je neus en de bovenkant van je oren krijgen de volle laag. Je neus steekt niet alleen uit het gezicht, maar staat ook recht tegenover de zon, of je nu zit, staat of loopt.
Zonnebrand is niet altijd meteen duidelijk. Vaak wordt je pas uren later geconfronteerd met de gevolgen van zonnebrand. Klachten kunnen bestaan uit jeuk, verbranding en roodheid van de huid. Zonnebrand kan vermeden worden met zonnebrandcrème en het dragen van een hoed met een brede rand.
Zonnebrandcrème gebruiken ter voorkoming van zonnebrand /
Bron: Asiandelight/Shutterstock.com Behandeling
De behandeling van zonnebrand hangt af van de graad van verbranding. Eerste en tweedegraads verbranding kun je thuis behandelen met een koude natte doek. Daarna een after-sun-gel of -lotion toepassen en bij pijn kun je een
paracetamol innemen.
Jeuk aan de neus door eczeem
Er zijn meerdere soorten eczeem die een jeukende neus kunnen veroorzaken.
Contacteczeem is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes,
blaasjes, korstjes en schilfers. Contacteczeem komt door contact met irriterende stoffen, zoals zeep, schoonmaakmiddelen, rubber of make-up. Irritatie leidt tot ontsteking van de huid.
Wat te doen?
Als je weet welke stof de huid van je neus irriteert, kun je proberen die stof te vermijden. Het gebruik van een neutrale zalf of crème kan uitdrogen van de huid voorkomen. Bij aanhoudende en hardnekkige klachten kan de huisarts een corticosteroïdzalf of -crème voorschrijven.
Clownseczeem
Clownseczeem ontstaat meestal rond de mond, maar komt ook aan weerszijden van de neus voor of rond de ogen. In bijna alle gevallen betreft het jonge vrouwen in de leeftijd tussen de 20 en 45 jaar, wat kan komen door het (verkeerd) gebruik van make-up, maar vooral ook door hormonen. Er is ook een verband tussen het gebruik van lokaal aangebrachte corticosteroïden (crème of zalf ) en de ontwikkeling van clownseczeem.
Wat te doen?
Stoppen met het gebruik van crèmes en cosmetica op je gezicht. Eerst worden de klachten erger, daarna zal het verdwijnen.
Seborrhoïsch eczeem
Seborrhoïsch eczeem is een jeukende huiduitslag, waarbij de huid rood wordt en er gelige, vette schilfers ontstaan. Voorkeursplekken zijn het gezicht, op het hoofd en op de oren. de klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, kou en droogte.
Wat te doen?
De klachten kunnen bestreden worden met een speciale shampoo, gel, lotion en crème.
Jeuk door een droge huid
Droogheid van de huid is een van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende huid. Soms houdt een
droge huid verband met
huidziekten zoals atopisch eczeem of
psoriasis. Een droge huid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding. Het heeft ook vaak te maken met droge lucht, vooral in de winter is er een lage luchtvochtigheidsgraad. Maar een droge huid heeft ook te maken met je huidtype en dat is genetisch bepaald.
Wat te doen?
Dagelijks de huid goed reinigen en hydrateren. Daarnaast is het belangrijk om factoren die een droge huid bevorderen te vermijden.
Acne en jeukklachten
Acne is een huidaandoening die uitgaat van de talgklieren. Het is een van de vervelendste en tegelijk meest voorkomende huidproblemen ter wereld. Vanwege hormonale veranderingen worden de talgklieren meer actief dan normaal. De talgklieren in het gezicht (inclusief de neus), op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg produceren. Er ontstaan kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren.
Wat te doen?
Acne verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Er zijn behandelmethoden om de acne te onderdrukken. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts.
Een jeukende neus door rhinitis
Jeuk in de neus is een symptoom dat veroorzaakt kan worden door een waaier aan factoren en omstandigheden. Het is vaak een symptoom van een neusslijmvliesontsteking, een ontsteking van het slijmvlies in de neus. Deze ontsteking heet 'rhinitis' en er zijn verschillende soorten. Rhinitis betekent ontsteking van de neus en het neusslijmvlies. Mogelijke symptomen zijn:
Allergische rhinitis
Allergische rhinitis duidt op een allergische reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschillende allergenen veroorzaakt worden. Deze stoffen zijn meestal onschadelijk en vormen geen probleem voor de meeste mensen. Hoe dan ook, bij mensen met allergische rhinitis wordt het immuunsysteem geactiveerd en veroorzaakt het een ontsteking. Veel voorkomende symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niesbuien, jeukende en
tranende ogen,
kriebelhoest en
benauwdheid. Allergische rhinitis kan het hele jaar aanwezig zijn, maar het kan ook seizoensgebonden zijn, waarbij het de kop opsteekt of verergerd wordt tijdens bepaalde seizoenen (
hooikoorts). Stuifmeel en
huisstofmijt zijn enkele van de veel voorkomende allergenen.
Jeuk door droge neus
Bij een
droge neus is je neusslijmvlies uitgedroogd. Droogheid van de neusgangen kan leiden tot irritatie met symptomen zoals jeuk. Een droge neus wordt meestal veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals een droog of winderig klimaat en airconditioning. De droogte kan echter ook het gevolg zijn van onvoldoende slijmproductie door het neusslijmvlies. Dit kan optreden bij aandoeningen zoals het Sjögren syndroom, of door overmatig gebruik van medicatie zoals anticholinergica en anthistaminen. Een droge neus kan ook optreden bij
uitdroging. Bij een droge neus kunnen wondjes en
korsten ontstaan.
Irriterende stoffen
Irriterende stoffen in de lucht die je inademt via de neus, kunnen ontsteking van de slijmvlieslaag van de neus veroorzaken. Deze irritanten kunnen bestaan uit stof, zand, rook, giftige dampen en sterke geuren. Afgezien van het soort stof, hangt het ook af van de hoeveelheid en de duur van de blootstelling aan de irriterende stof. Mensen met onderliggende nasale problemen zoals allergische rhinitis, worden waarschijnlijk sneller getriggerd door blootstelling aan irritanten. Het gevolg is een acute ontsteking met klachten als jeuk en zwelling van het neusslijmvlies.
Letsel en trauma
Schade aan de neus kan op verschillende manieren optreden, zoals neuspeuteren, krachtig je neus snuiten en het langdurig gebruiken van
neussprays. Afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel kan er jeuk, pijn, korstjes en andere klachten optreden. De symptomen treden vaak onmiddellijk op na het letsel.
Jeukende neus tijdens de zwangerschap /
Bron: Zerocool, PixabayJeukende neus tijdens zwangerschap
Zwangerschapsrhinitis
Een jeukende neus tijdens de zwangerschap kan komen door zwangerschapsrhinitis, wat wijst op congestie of een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Het kan lijken op een neusverstopping die je krijgt als je verkouden bent, maar deze aandoening wordt deels veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Het niveau van oestrogeen stijgt tijdens de zwangerschap en dit kan bijvoorbeeld de bekleding van de neusholtes doen zwellen, waardoor meer slijm wordt geproduceerd. Je hebt ook meer bloed dat circuleert tijdens de zwangerschap, waardoor de kleine bloedvaatjes in je neus kunnen zwellen wat kan leiden tot een verstopte neus.
Ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen ervaart zwangerschapshinitis en het kan al in de tweede maand beginnen, hoewel het later in de zwangerschap vaak erger is. De klachten verdwijnen normaal gesproken snel na de bevalling en binnen twee weken na de bevalling zal het volledig zijn verdwenen.
Onderscheid zwangerschapshinitis en iets anders
Als verstopping of een loopneus de enige symptomen zijn, amen met jeuk, heb je waarschijnlijk zwangerschapshinitis. Als je een verstopte neus hebt en niest of
hoest en
keelpijn, een
droge keel,
gezwollen klieren of
koorts hebt, dan is de kans groter dat je verkouden bent of een andere infectie hebt. Houd er rekening mee dat een bijholteontsteking vaker voorkomt tijdens de zwangerschap. Neem contact op met je huisarts als je symptomen van
sinusitis hebt, zoals koorts, hoofdpijn,
groen of geel slijm, pijn in het gezicht of een drukkend gevoel (die erger kan zijn als je voorover buigt),
pijn in de bovenkaak of een verminderd reukvermogen.
Als je evenwel last hebt van een verstopte of loopneus met waterig slijm, samen met niezen en
jeukende ogen, neus,
keel of
oren, dan is het waarschijnlijk een
allergie. Allergieën tijdens de zwangerschap zijn onvoorspelbaar: ze kunnen verbeteren of verergeren, of je merkt dat je gevoelig bent voor allergenen en andere irriterende stoffen waar je nooit eerder last van had. Er kan ook sprake zijn van meer dan één oorzaak, bijvoorbeeld een allergie en zwangerschapshinitis.
Jeukende neus door verkoudheid /
Bron: Istock.com/gpointstudioInfecties van de neusholte
Infecties van de neusholte zijn ook een gebruikelijke oorzaak van jeuk in de neus. Meestal is het acuut en ontstaat het door virussen zoals het gewone
verkoudheidsvirus en
influenzavirus (griepvirus). De ontsteking en de bijbehorende neusverschijnselen zijn meestal intens, en duren vaak slechts een paar dagen. Bacteriële infecties zijn vaak ernstiger en vereisen een medische interventie. De bijholten kunnen ook ontstoken raken en dit staat bekend als
bijholteontsteking.
Alcohol
Last van een jeukende neus tijdens het drinken van alcohol? Een alcoholallergie komt slechts sporadisch voor. Wat vaker voorkomt, is een intolerantie voor alcohol of voor een van de andere bestanddelen van het alcoholische drankje, zoals sulfieten of gluten.
Pittig eten
Als je gevoelig bent voor pittig eten, dan kun je een jeukende neus ervaren na het eten, en bovendien kun je het warm krijgen van pittig eten.
Andere oorzaken van jeukende neus
Andere mogelijke oorzaken van een jeuk op de neus zijn:
Lees verder