Jeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neus

Jeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neus Een jeukende neus is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende neus of kriebel in de neus. Je kunt om verschillende redenen jeuk ervaren aan of in de neus. Soms kan jeuk aan de neus komen door een gevoel van ongemak en zenuwachtigheid, waarbij je onbewust aan het puntje van je neus of je neusvleugels krabt. Aanhoudende jeuk aan of in de neus is echter van een andere orde. Wat langer durende jeuk aan of in de neus kan door een gewone verkoudheid komen of door allergie, maar er kan ook sprake zijn van een droge huid of eczeem. Jeuk kan zowel binnen in de neus voorkomen (aan de binnenkant, in de neusholte) of aan de buitenkant van de neus (op de huid van de neus). Vaak is een jeukende neus van tijdelijke aard, maar aanhoudende jeuk kan komen door een onderliggende huidaandoening. In dat geval is een bezoekje aan de huisarts verstandig. Deze kan zalf of crème voorschrijven waardoor de jeukklachten afnemen.

Huid van de neus

Buitenkant van de neus

De huid op de neusbrug is kwetsbaar omdat er geen spierweefsel of vet tussen de huid en het neusbeen zit. Er zijn verschillende huidaandoeningen die zich kunnen manifesteren op de neus en jeuk op de neus kunnen veroorzaken. Sommige van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende huid op de neus zijn te wijten aan letsel, irritatie en huidaandoeningen die ook andere delen van het gezicht kunnen beïnvloeden.

Binnenkant van de neus

De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies en het buitenste laagje hiervan bestaat uit trilhaarepitheel. Deze zijn weer bedekt met trilhaartjes die bacteriën en stofdeeltjes tegenhouden. Het neusslijmvlies zit vol met klieren die slijm produceren. Gezond neusslijmvlies is als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Ademen door de neus is belangrijk; de neus reinigt, bevochtigt en verwarmt namelijk ingeademde lucht.

Draag een hoed om je te beschermen tegen de zon / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed om je te beschermen tegen de zon / Bron: Istock.com/Remains

Jeukende neus door zonnebrand

Een jeukende neus kan komen nadat je in de zomer een dagje op het strand hebt doorgebracht. De huid van de neus, in het bijzonder op de neusbrug, kan vanwege zijn positie snel verbranden in de zon. Het puntje van je neus en de bovenkant van je oren krijgen de volle laag. Je neus steekt niet alleen uit het gezicht, maar staat ook recht tegenover de zon, of je nu zit, staat of loopt. Zonnebrand is niet altijd meteen duidelijk. Vaak wordt je pas uren later geconfronteerd met de gevolgen van zonnebrand. Klachten kunnen bestaan uit jeuk, verbranding en roodheid van de huid. Zonnebrand kan vermeden worden met zonnebrandcrème en het dragen van een hoed met een brede rand.

Zonnebrandcrème gebruiken ter voorkoming van zonnebrand / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème gebruiken ter voorkoming van zonnebrand / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com
Behandeling
De behandeling van zonnebrand hangt af van de graad van verbranding. Eerste en tweedegraads verbranding kun je thuis behandelen met een koude natte doek. Daarna een after-sun-gel of -lotion toepassen en bij pijn kun je een paracetamol innemen.

Jeuk aan de neus door eczeem

Er zijn meerdere soorten eczeem die een jeukende neus kunnen veroorzaken.

Contacteczeem

Contacteczeem is te herkennen aan een jeukende rode huid met kleine bultjes, blaasjes, korstjes en schilfers. Contacteczeem komt door contact met irriterende stoffen, zoals zeep, schoonmaakmiddelen, rubber of make-up. Irritatie leidt tot ontsteking van de huid.

Wat te doen?
Als je weet welke stof de huid van je neus irriteert, kun je proberen die stof te vermijden. Het gebruik van een neutrale zalf of crème kan uitdrogen van de huid voorkomen. Bij aanhoudende en hardnekkige klachten kan de huisarts een corticosteroïdzalf of -crème voorschrijven.

Clownseczeem

Clownseczeem ontstaat meestal rond de mond, maar komt ook aan weerszijden van de neus voor of rond de ogen. In bijna alle gevallen betreft het jonge vrouwen in de leeftijd tussen de 20 en 45 jaar, wat kan komen door het (verkeerd) gebruik van make-up, maar vooral ook door hormonen. Er is ook een verband tussen het gebruik van lokaal aangebrachte corticosteroïden (crème of zalf ) en de ontwikkeling van clownseczeem.

Wat te doen?
Stoppen met het gebruik van crèmes en cosmetica op je gezicht. Eerst worden de klachten erger, daarna zal het verdwijnen.

Seborrhoïsch eczeem

Seborrhoïsch eczeem is een jeukende huiduitslag, waarbij de huid rood wordt en er gelige, vette schilfers ontstaan. Voorkeursplekken zijn het gezicht, op het hoofd en op de oren. de klachten kunnen verergeren onder invloed van stress, kou en droogte.

Wat te doen?
De klachten kunnen bestreden worden met een speciale shampoo, gel, lotion en crème.

Jeuk door een droge huid

Droogheid van de huid is een van de meest voorkomende oorzaken van een jeukende huid. Soms houdt een droge huid verband met huidziekten zoals atopisch eczeem of psoriasis. Een droge huid is afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding. Het heeft ook vaak te maken met droge lucht, vooral in de winter is er een lage luchtvochtigheidsgraad. Maar een droge huid heeft ook te maken met je huidtype en dat is genetisch bepaald.

Wat te doen?
Dagelijks de huid goed reinigen en hydrateren. Daarnaast is het belangrijk om factoren die een droge huid bevorderen te vermijden.

Acne en jeukklachten

Acne is een huidaandoening die uitgaat van de talgklieren. Het is een van de vervelendste en tegelijk meest voorkomende huidproblemen ter wereld. Vanwege hormonale veranderingen worden de talgklieren meer actief dan normaal. De talgklieren in het gezicht (inclusief de neus), op de borst en op de rug worden groter en gaan meer en dikkere talg produceren. Er ontstaan kleine ontstekingen in de huid rondom de talgklieren.

Wat te doen?
Acne verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Er zijn behandelmethoden om de acne te onderdrukken. Bespreek de mogelijkheden met je huisarts.

Een jeukende neus door rhinitis

Jeuk in de neus is een symptoom dat veroorzaakt kan worden door een waaier aan factoren en omstandigheden. Het is vaak een symptoom van een neusslijmvliesontsteking, een ontsteking van het slijmvlies in de neus. Deze ontsteking heet 'rhinitis' en er zijn verschillende soorten. Rhinitis betekent ontsteking van de neus en het neusslijmvlies. Mogelijke symptomen zijn:

Allergische rhinitis

Allergische rhinitis duidt op een allergische reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschillende allergenen veroorzaakt worden. Deze stoffen zijn meestal onschadelijk en vormen geen probleem voor de meeste mensen. Hoe dan ook, bij mensen met allergische rhinitis wordt het immuunsysteem geactiveerd en veroorzaakt het een ontsteking. Veel voorkomende symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niesbuien, jeukende en tranende ogen, kriebelhoest en benauwdheid. Allergische rhinitis kan het hele jaar aanwezig zijn, maar het kan ook seizoensgebonden zijn, waarbij het de kop opsteekt ​​of verergerd wordt tijdens bepaalde seizoenen (hooikoorts). Stuifmeel en huisstofmijt zijn enkele van de veel voorkomende allergenen.

Jeuk door droge neus

Bij een droge neus is je neusslijmvlies uitgedroogd. Droogheid van de neusgangen kan leiden tot irritatie met symptomen zoals jeuk. Een droge neus wordt meestal veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals een droog of winderig klimaat en airconditioning. De droogte kan echter ook het gevolg zijn van onvoldoende slijmproductie door het neusslijmvlies. Dit kan optreden bij aandoeningen zoals het Sjögren syndroom, of door overmatig gebruik van medicatie zoals anticholinergica en anthistaminen. Een droge neus kan ook optreden bij uitdroging. Bij een droge neus kunnen wondjes en korsten ontstaan.

Irriterende stoffen

Irriterende stoffen in de lucht die je inademt via de neus, kunnen ontsteking van de slijmvlieslaag van de neus veroorzaken. Deze irritanten kunnen bestaan uit stof, zand, rook, giftige dampen en sterke geuren. Afgezien van het soort stof, hangt het ook af van de hoeveelheid en de duur van de blootstelling aan de irriterende stof. Mensen met onderliggende nasale problemen zoals allergische rhinitis, worden waarschijnlijk sneller getriggerd door blootstelling aan irritanten. Het gevolg is een acute ontsteking met klachten als jeuk en zwelling van het neusslijmvlies.

Letsel en trauma

Schade aan de neus kan op verschillende manieren optreden, zoals neuspeuteren, krachtig je neus snuiten en het langdurig gebruiken van neussprays. Afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel kan er jeuk, pijn, korstjes en andere klachten optreden. De symptomen treden vaak onmiddellijk op na het letsel.

Jeukende neus tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayJeukende neus tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Jeukende neus tijdens zwangerschap

Zwangerschapsrhinitis

Een jeukende neus tijdens de zwangerschap kan komen door zwangerschapsrhinitis, wat wijst op congestie of een verstopte neus tijdens de zwangerschap. Het kan lijken op een neusverstopping die je krijgt als je verkouden bent, maar deze aandoening wordt deels veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Het niveau van oestrogeen stijgt tijdens de zwangerschap en dit kan bijvoorbeeld de bekleding van de neusholtes doen zwellen, waardoor meer slijm wordt geproduceerd. Je hebt ook meer bloed dat circuleert tijdens de zwangerschap, waardoor de kleine bloedvaatjes in je neus kunnen zwellen wat kan leiden tot een verstopte neus.

Ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen ervaart zwangerschapshinitis en het kan al in de tweede maand beginnen, hoewel het later in de zwangerschap vaak erger is. De klachten verdwijnen normaal gesproken snel na de bevalling en binnen twee weken na de bevalling zal het volledig zijn verdwenen.

Onderscheid zwangerschapshinitis en iets anders

Als verstopping of een loopneus de enige symptomen zijn, amen met jeuk, heb je waarschijnlijk zwangerschapshinitis. Als je een verstopte neus hebt en niest of hoest en keelpijn, een droge keel, gezwollen klieren of koorts hebt, dan is de kans groter dat je verkouden bent of een andere infectie hebt. Houd er rekening mee dat een bijholteontsteking vaker voorkomt tijdens de zwangerschap. Neem contact op met je huisarts als je symptomen van sinusitis hebt, zoals koorts, hoofdpijn, groen of geel slijm, pijn in het gezicht of een drukkend gevoel (die erger kan zijn als je voorover buigt), pijn in de bovenkaak of een verminderd reukvermogen.

Als je evenwel last hebt van een verstopte of loopneus met waterig slijm, samen met niezen en jeukende ogen, neus, keel of oren, dan is het waarschijnlijk een allergie. Allergieën tijdens de zwangerschap zijn onvoorspelbaar: ze kunnen verbeteren of verergeren, of je merkt dat je gevoelig bent voor allergenen en andere irriterende stoffen waar je nooit eerder last van had. Er kan ook sprake zijn van meer dan één oorzaak, bijvoorbeeld een allergie en zwangerschapshinitis.

Jeukende neus door verkoudheid / Bron: Istock.com/gpointstudioJeukende neus door verkoudheid / Bron: Istock.com/gpointstudio

Infecties van de neusholte

Infecties van de neusholte zijn ook een gebruikelijke oorzaak van jeuk in de neus. Meestal is het acuut en ontstaat het door virussen zoals het gewone verkoudheidsvirus en influenzavirus (griepvirus). De ontsteking en de bijbehorende neusverschijnselen zijn meestal intens, en duren vaak slechts een paar dagen. Bacteriële infecties zijn vaak ernstiger en vereisen een medische interventie. De bijholten kunnen ook ontstoken raken en dit staat bekend als bijholteontsteking.

Alcohol

Last van een jeukende neus tijdens het drinken van alcohol? Een alcoholallergie komt slechts sporadisch voor. Wat vaker voorkomt, is een intolerantie voor alcohol of voor een van de andere bestanddelen van het alcoholische drankje, zoals sulfieten of gluten.

Pittig eten

Als je gevoelig bent voor pittig eten, dan kun je een jeukende neus ervaren na het eten, en bovendien kun je het warm krijgen van pittig eten.

Andere oorzaken van jeukende neus

Andere mogelijke oorzaken van een jeuk op de neus zijn:

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk aan of in de neusJeuk aan of in de neusJeuk in of aan de neus kan heel vervelend zijn. Je bent geneigd om constant aan je neus te zitten of te gaan niezen. Jeu…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Korstjes in je neus!Korstjes in je neus!Korstjes in de neus... Je hoort er bijna nooit iemand over, en toch heeft vrijwel iedereen ze weleens. Uit onderzoek bli…

Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken'Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken'Kokhalzen is een symptoom waarbij patiënten een oncontroleerbare drang hebben om te braken zonder dat effectief maaginho…
Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Patiënten met een verlegen blaas hebben een sociale fobie waarbij het urineren in bijvoorbeeld openbare toiletten of in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Klaus D. Peter, Wiehl, Germany, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • A.Vogel. Alles over de neus: Van een jeukende neus tot droge neusslijmvliezen. https://www.avogel.nl/Indicaties/Griep-verkoudheid-special/jeuk-neus-kriebelneus-droog-neusslijmvlies.php (ingezien op 6-9-2017)
 • Babycenter. Stuffy nose during pregnancy. https://www.babycenter.com/0_stuffy-nose-during-pregnancy_1076.bc (ingezien op 27-12-2017)
 • Eucerin. Droge huid: Wat is het, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan het worden verholpen? http://www.nl.eucerin.be/huidproblemen/dry-skin/droge-huid-algemeen (ingezien op 6-9-2017)
 • HealthHype.com. Itchy Nose Causes of Itching Inside or Outside the Nose. http://www.healthhype.com/itchy-nose-causes-of-itching-inside-or-outside-the-nose.html (ingezien op 6-9-2017)
 • Huidhuis. Clownseczeem. https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/clownseczeem (ingezien op 27-12-2017)
 • Livestrong.com. Itchy Nose Remedy. http://www.livestrong.com/article/229424-itchy-nose-remedy/ (ingezien op 6-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb contacteczeem. https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-contacteczeem (ingezien op 6-9-2017)
 • Thuisarts.nl. Ik heb seborroïsch eczeem. https://www.thuisarts.nl/seborrho%C3%AFsch-eczeem/ik-heb-seborrho%C3%AFsch-eczeem (ingezien op 27-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Remains
 • Afbeelding bron 2: Asiandelight/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Andresr/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 4: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/gpointstudio
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.