Pijnlijke neus: symptomen, oorzaak en behandeling neuspijn

Pijnlijke neus: symptomen, oorzaak en behandeling neuspijn Een pijnlijke neus aan de binnenkant of buitenkant, is een vervelende klacht. Een pijnlijke neus komt vrij vaak voor. Vooral pijn in de neus kan behoorlijk schrijnend zijn. Een pijnlijke neus kan te wijten zijn aan een acuut letsel zoals een slag in het gezicht. Een pijnlijke neus kan echter ook veroorzaakt worden door zoiets alledaags als een verkoudheid of griep, maar het kan ook te wijten zijn aan neuspoliepen. Ook kan het gebruik van drugs die je opsnuift, zoals speed en coke, de oorzaak zijn van een pijnlijke neus. Maar ook overmatig gebruik van neusspray kan pijn in de neus veroorzaken. Een niet goed zittende bril op de neusbrug kan ook zorgen voor klachten als pijn, een drukkend gevoel en irritatie. Een pijnlijke neus in combinatie met hoofdpijn treedt vaak op bij een bijholteontsteking. De pijn kan steeds aanwezig zijn of vooral bij inademen en kan gepaard gaan met andere klachten, zoals een gezwollen neus, een jeukende neus, korstjes in de neus, hoofdpijn, verstopte neus, etc.
Menselijke neus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Menselijke neus / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Neusholte

De neus is het buitenste zichtbare gedeelte dat uit het gezicht steekt en als je niet door de mond ademt, vormt de neus de ingangspoort voor de ademhaling. Door de neusgaten leidt het naar de neusholte. Het neustussenschot verdeelt de binnenkant van de neus in twee helften. De neusbrug is het bovenste deel van de neus. De neusbijholten zijn verbonden met de neusholte door kleine gaatjes. Deze sinussen of bijholten zijn holle ruimtes in de schedel. De neusholte strekt zich uit naar de achterkant waar het samenkomt met de keel (keelholte).

Pijnlijke neus door trauma of schade aan de neus

Een 'gebroken neus' verwijst naar een fractuur van een van de neusbeenderen. Het is zeer pijnlijk en vaak is er zwelling en ook kun je last hebben van een bloedneus. Een neusfractuur treedt vaak op samen met trauma aan het gezicht, bijvoorbeeld door een sportblessure, ernstige valpartij of als gevolg van mishandeling. Soms kan na een blessure een bloeduitstorting ontstaan aan één of beide zijden van het neustussenschot, wat bekend staat als een nasaal septumhematoom.

Je neus kan ook verwond raken als je te agressief je neus afveegt in geval van een loopneus, door een ​​verwonding van een neuspiercing of door een voorwerp in de neus te steken. Verwondingen zijn meestal acuut, wat betekent dat het plotseling ontstaat en intense pijn veroorzaakt. Het geneest veelal zonder blijvende problemen. Als de pijn echter ernstig is, is het altijd raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts.

Knoopcelbatterijen / Bron: Gerhard H Wrodnigg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Knoopcelbatterijen / Bron: Gerhard H Wrodnigg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Vreemd voorwerp in de neus

Vaker bij kinderen

Een vreemd voorwerp in de neus komt vaker voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Kinderen houden ervan om dingen in hun mond te steken, maar soms ook in hun neus of oor. Veelvoorkomende items die kinderen in hun neus stoppen zijn:
 • klein speelgoed, zoals legoblokjes;
 • stukjes gum;
 • zakdoekjes;
 • klei;
 • eten;
 • kiezelsteentjes;
 • magneetjes;
 • knoopcelbatterijen.

Vooral knoopcelbatterijen zijn zorgwekkend. Ze kunnen in slechts vier uur ernstig letsel aan de neusholte veroorzaken. Vooral dreumesen gaan als eksters op deze glimmende en gladde, platte batterijtjes af. Stoppers voor oorbellen kunnen ook het weefsel beschadigen. Dit gebeurt meestal na een paar weken. Kinderen plaatsen deze voorwerpen vaak uit nieuwsgierigheid in hun neus, of omdat ze andere kinderen nadoen. Vreemde voorwerpen kunnen echter ook in de neus terechtkomen terwijl je kind slaapt of wanneer het aan een voorwerp probeert te ruiken.

Symptomen

Naast pijn of irritatie, kan een vreemd voorwerp in de neus de volgende klachten veroorzaken:
 • Neusafscheiding: de afscheiding kan helder, grijs of bloederig zijn. Afscheiding uit de neus kan gepaard gaan met een slechte geur wat een teken kan zijn van een infectie.
 • Ademhalingsproblemen: het kind kan moeite hebben met ademhalen door het aangetaste neusgat. Dit gebeurt wanneer het voorwerp het neusgat verstopt, waardoor het moeilijk om hierdoor te ademen.
 • Fluitende geluiden: het kind kan fluitende geluiden maken als hij door zijn neus ademt. Een vastzittend object kan dit geluid veroorzaken.

Oorzaken van ontsteking van de neus

Verkoudheid

Neusontstekingen komen vaak voor. Het kan om zoiets simpels gaan als een verkoudheid, maar vaak hebben virale infecties de neiging om een brandend gevoel te veroorzaken in plaats van pijn.

Bacteriële bijholteontsteking

Een bacteriële infectie van de neus en bijholten, met name van de voorste zeefbeenbijholten (anterieure ethmoïdale sinussen) en achterste zeefbeenbijholten, veroorzaakt vaak pijn, vooral als het om een ernstige bijholteontsteking gaat.

Schimmelinfectie

Schimmels kunnen ook een infectie veroorzaken. Een verzwakt immuunsysteem kan ervoor zorgen dat een bepaald soort schimmel (Mucoraceae) de neus en sinussen infecteert, wat leidt tot pijn in de neus. Dit staat bekend als mucormycose.

Allergie

Een allergeen is een anders onschadelijke stof die een allergische reactie veroorzaakt. Allergische rhinitis, of hooikoorts, is een allergische reactie op specifieke allergenen. Pollen is het meest voorkomende allergeen bij seizoensgebonden allergische rhinitis. Dit zijn allergiesymptomen die optreden bij de wisseling van seizoenen. Niet alleen als gevolg van hooikoorts kun je neusklachten krijgen, maar ook bij allergie voor huisstofmijt of katten of honden.

Neuspoliepen / Bron: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)Neuspoliepen / Bron: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)

Pijnlijke neus door neuspoliepen

Vooral na je veertigste levensjaar

Neuspoliepen zijn zachte, geleiachtige, gesteelde, druppelvormige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze zien eruit als druiven op een steeltje. Ze komen voor bij ongeveer 1 op de 200 mensen, meestal na de leeftijd van 40 jaar.

verschijnselen

Neuspoliepen veroorzaken niet altijd symptomen. Omdat ze meestal in de nauwe opening groeien die de sinussen met de neus verbindt, is het resultaat vaak een geblokkeerde neus (verstopte neus). Ze kunnen ook de opening blokkeren die de neus verbindt met de bijholten. Dit kan leiden tot bijholteontsteking.

Oorzaken

De oorzaak van neuspoliepen is anno 2023 onbekend, maar ontstekingen in de sinussen (van allergie of infectie) kunnen poliepen veroorzaken en ze sneller laten groeien. Ze kunnen zelfs sneller terugkomen na een sinusoperatie (operatie aan de sinussen als medicatie niet helpt). Soms kunnen andere aandoeningen vaker voorkomen bij mensen met neuspoliepen, zoals bijholteontsteking, astma en allergie voor aspirine.

Pijnlijke neus na coke of speed

Zelfs af en toe een cocaïne snuiven kan al leiden tot het (tijdelijke) verlies van het reukvermogen, bloedneuzen en moeite met slikken. De meest voorkomende methode van cocaïnegebruik, snuiven, schaadt de lichaamsdelen waarmee het in contact komt. Omdat het cocaïnepoeder het gevoelige weefsel in de neusholte en de keel kan irriteren en beschadigen, lijden veel chronische gebruikers aan een loopneus, bloedneus en verstopte neus. Het regelmatig snuiven van cocaïne kan leiden tot weefselerosie, perforatie van het neustussenschot en extra ontstekingsprocessen in de neusholten. Het snuiven van speed kan ook allerlei neusklachten veroorzaken, waaronder een pijnlijke neus.

Pijnlijke neus door bril / Bron: Edaframes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Pijnlijke neus door bril / Bron: Edaframes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Pijn aan de neus door bril

Het is goed mogelijk dat de pasvorm of het materiaal van het montuur van je bril irritatie veroorzaakt. Kleine aanpassingen door de brillenwinkel kunnen deze klachten vaak aanzienlijk verbeteren. Als de symptomen aanhouden ondanks het aanbrengen van aanpassingen, het overschakelen naar een nieuw montuur of lenzen of het veranderen van de neuskussentjes, overweeg dan om contact op te nemen met de huisarts om te kijken of er wat anders is wat de klachten veroorzaakt.

Neuspijn door neuspiercing

Iedereen die beweert dat het laten zetten van een neuspiercing geen pijn doet, heeft een abnormaal hoge pijngrens. Wel is de pijn vrij snel voorbij. Als de pijn blijft aanhouden, kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Pijnlijke neus door neusspray

Overmatig gebruik van neusspray kan neusklachten veroorzaken, maar ook als je de gebruiksvoorschriften in acht neem kun je last krijgen van bijwerkingen. Tijdelijk branderig gevoel, prikken, droge neus, loopneus en niezen kunnen voorkomen. Als één van deze bijwerkingen aanhoudt of verergert, bespreek het dan met je arts of apotheker.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neuspijn: Oorzaken van pijn op of in neus (pijnlijke neus)Door diverse aandoeningen of andere medische problemen krijgen mensen soms te maken met pijn in of op de neus. De neuspi…
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Neus- en bijholteontstekingNeus- en bijholteontstekingLinks en rechts van de neus, zitten de bijholten. De bovenkant van de bijholten komen tot aan de oogkassen en vlak onder…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…

Omfalocèle: Buikwanddefect met uitpuilende organen uit navelOmfalocèle: Buikwanddefect met uitpuilende organen uit navelEen omfalocèle is een zeldzame geboorteafwijking waarbij verschillende buikorganen (vooral de darmen en soms ook de maag…
Rotor-syndroom: Verhoogd bilirubinegehalte met geelzuchtRotor-syndroom: Verhoogd bilirubinegehalte met geelzuchtHet Rotor-syndroom is een erfelijke leveraandoening waarbij een patiënt een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed heef…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
 • AAO. My Eyeglasses Hurt My Nose. https://www.aao.org/eye-health/ask-ophthalmologist-q/glasses-hurt-nose (ingezien op 21-1-2018)
 • Ascia. Nasal Polyps. https://www.allergy.org.au/patients/allergic-rhinitis-hay-fever-and-sinusitis/nasal-polyps (ingezien op 21-1-2018)
 • HealthHype. Causes of Nasal Pain (On or Inside the Nose). http://www.healthhype.com/causes-of-nasal-pain-on-or-inside-the-nose.html (ingezien op 21-1-2018)
 • Healthline. Allergic Rhinitis. https://www.healthline.com/health/allergic-rhinitis (ingezien op 21-1-2018)
 • Healthline. Foreign Body in the Nose. https://www.healthline.com/health/foreign-body-in-the-nose (ingezien op 21-1-2018)
 • Lauren Brande, M.A.Snorting Cocaine: Side Effects and Dangers. https://luxury.rehabs.com/cocaine-addiction/snorting/ (ingezien op 21-1-2018)
 • MedicineNet. decongestant spray - nasal. https://www.medicinenet.com/decongestant-nasal_spray/article.htm (ingezien op 21-1-2018)
 • Mijn kinderarts. Vreemd voorwerp neus, oor. https://mijnkinderarts.nl/ziekten/keel-neus-oorgebied/vreemd-voorwerp-neus-oor/ (ingezien op 21-1-2018)
 • Sfenta. Nasal pain. http://www.sfenta.org/conditions/nasal-pain/ (ingezien op 21-1-2018)
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Gerhard H Wrodnigg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 3: Michael Hawke MD, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Edaframes, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.