Neus- en bijholteontsteking

Neus- en bijholteontsteking Links en rechts van de neus, zitten de bijholten. De bovenkant van de bijholten komen tot aan de oogkassen en vlak onder de bijholten beginnen de wortels van de tanden. Via een kleine opening staan de bijholten in verbinding met de neus, en keelholte. De bijholten en de neus- en keelholten zijn bekleed met een slijmvlies. Deze kunnen ontstoken raken. Het gaat hier dus niet om een voorhoofdsholteontsteking.

Wat is een neus- bijholteontsteking

Als u verkouden bent is niet alleen het slijmvlies van de keel en neusholte ontstoken, maar het slijmvlies van de bijholten ook. Er wordt pas van een neus- en bijholteonteking gesproken als er klachten van de neus en van de bijholten zijn. De klachten van de neus zijn: snotterige, lopende of verstopte neus. De klachten van de bijholten geven met name pijn. Voor een neus- bijholteontsteking zijn dus beide klachten nodig.


De verschijnselen

  • Begint met een gewone verkoudheid: lopende, snotterige of verstopte neus, niezen, niet goed kunnen ruiken.
  • Het snot kan geel of groen worden, waterig zijn, soms zit er iets bloed in.
  • Snot dat in de keel lekt kan hoesten veroorzaken.
  • Pijn in het voorhoofd, aangezicht of kaken
  • Voorover bukken en/of kauwen kunnen de klachten verergeren.
  • Een ontsteking zit meestal maar aan één kant.
  • Een zwelling van de wang is mogelijk.
  • Kan koorts bij komen.

Hoe ontstaat een neus- bijholteontsteking

Meestal wordt de verkoudheid veroorzaakt door een virus, en heel soms door een bacterie. Door het virus gaat het slijmvlies ontsteken en zwelt het op. Hierdoor wordt er meer snot geproduceerd. Door het snot en het zwellen van het slijmvlies gaat de kleine opening tussen de neus- keelholten en bijholten dicht zitten. Doordat het snot dikker wordt en er niet uit lopen kan, wordt de bijholte te vol. En dan ontstaat er een drukkend of pijnlijk gevoel in het gezicht.

Adviezen

  • 3 per dag stomen, dit geeft verlichting. Geen kamille, zout of menthol toevoegen.
  • Gebruik zout water om in de neus te druppelen, ook dit geeft verlichting. Als u geen flesje met zoutoplossing heeft kunt u het ook nog zelf maken. Strooi een afgestreken theelepel zout in een limonadeglas gevuld met lauw water. Dit kunt u een paar keer per dag gebruiken.
  • Rook niet.
Het stomen en de zoute druppels geven enkel verlichting, het heeft geen enkele invloed op het herstel

Medicijnen

Een neus- bijholteontsteking geneest vanzelf. Er zijn dus geen medicijnen voor nodig.
Als u toch last heeft van de klachten kunt u paracetamol gebruiken. Dit helpt over het algemeen goed.

Antibiotica's hebben geen invloed op het herstel omdat het meestal om een virusinfectie gaat, daarom wordt dit ook nog nauwelijks gegeven bij een neus-bijholteontsteking.

Wanneer moet je toch naar de huisarts

  • Als u niet meer in staat bent om normale dagelijkse dingen te doen.
  • Als de koorts langer dan vijf dagen aanwezig is.
  • Als er binnen twee weken geen verbetering optreed.
  • Als u opnieuw koorts krijgt terwijl de koorts net een paar dagen over was.
  • Als u suf bent.
  • Als u één dik of rood ooglid heeft.
  • Als u ineens niet meer goed kunt zien.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking?Wat te doen bij een bijholteontsteking? Een bijholteontsteking is een nare aandoening die regelmatig voorkomt bij een zw…
Bijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBijholteontsteking: verschijnselen en behandelingBij een bijholteontsteking is de bekleding van een of meer holten in de botten rond de neus geïnfecteerd.Vaak zetten de…
Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Voorhoofdsholteontsteking: wat te doen tegen de pijn?Een voorhoofdsholteontsteking kan volgen op een verkoudheid. De slijmvliezen die de binnenkant van de holten bekleden wo…
Nasodren: de enige neusspray voor een bijholteontstekingNasodren: de enige neusspray voor een bijholteontstekingAls je een bijholteontsteking hebt wil je zo snel mogelijk van die afschuwelijke drukkende pijn af. Diverse neussprays k…

Tips tegen puistjesBijna iedereen komt in zijn leven in aanraken met puistjes. Puistjes, ook wel acne genoemd, wordt veroorzaakt door een a…
Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tipsWinterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tipsHet winterdipje of de "winterblues" is een fenomeen waarbij je onder meer symptomen van lusteloosheid, vermoeidheid en s…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.