Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken'

Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken' Kokhalzen is een symptoom waarbij patiënten een oncontroleerbare drang hebben om te braken zonder daadwerkelijk maaginhoud uit te braken. Deze reflex wordt door het lichaam opgeroepen om te voorkomen dat de patiënt stikt. Kokhalzen kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen en omgevingsfactoren. Hoewel het een onprettige ervaring kan zijn, zijn er voedingsmiddelen, dranken en kruiden die kunnen helpen bij het verlichten of voorkomen van kokhalzen. De behandeling van kokhalzen richt zich doorgaans op de onderliggende oorzaak, wat in de meeste gevallen leidt tot verbetering van het symptoom.

Oorzaken: Aandoeningen en Kokhalzen

Brandend maagzuur

Kokhalzen wordt vaak veroorzaakt door gastro-oesofageale reflux. Brandend maagzuur, ongemak en kokhalzen zijn enkele symptomen van deze aandoening. Het is belangrijk om gastro-oesofageale reflux snel te behandelen om irritatie van de bekleding van de slokdarm te voorkomen.

Gastroparese

Gastroparese is een aandoening waarbij de maaglediging vertraagd is door zenuwschade. Deze aandoening komt vooral voor bij patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), de ziekte van Parkinson en personen die een darmoperatie hebben ondergaan. Symptomen zoals ernstige buikpijn, constipatie en kokhalzen kunnen hierbij optreden.

Kinkhoest

Kinkhoest (pertussis) is een besmettelijke bacteriële infectie die de ademhaling beïnvloedt. Door het constante en ernstige hoesten kunnen sommige patiënten kokhalzen. Andere mogelijke symptomen zijn braken, ademhalingsproblemen en plasproblemen zoals urine-incontinentie.

Lage bloedsuikerspiegel

Een lage bloedsuikerspiegel, of hypoglykemie, treedt op wanneer het glucosegehalte in het bloed onder het normale bereik ligt. Kokhalzen, misselijkheid en bevingen komen regelmatig voor bij hypoglykemie. Ketonen (alternatieve brandstoffen) kunnen helpen om hypoglykemie na zware inspanning of bij extreme honger te voorkomen. Bij patiënten met diabetes mellitus kunnen hoge ketonconcentraties kokhalzen veroorzaken.

Mond- en Keelproblemen

Bij overmatig kwijlen komt er veel speeksel uit de mond. Dit is vaak het gevolg van een infectie of aandoening en kan kokhalzen veroorzaken. Daarnaast kunnen bepaalde tongafwijkingen, zoals uvulitis (ontsteking en zwelling van de huig), en een zwarte haartong (verandering in de tongbekleding), ook kokhalzen uitlokken. Een inwendig kijkonderzoek van de keel, het strottenhoofd en de stembanden, bekend als laryngoscopie, kan bij sommige patiënten eveneens kokhalzen veroorzaken.

Pancreatitis

Bij een alvleesklierontsteking, of pancreatitis, ervaart de patiënt symptomen zoals braken, misselijkheid, hevige uitstralende buikpijn, koorts en kokhalzen. Alcoholmisbruik, letsel of infectie kunnen mogelijke oorzaken zijn van deze meestal tijdelijke aandoening. Behandelmethoden omvatten het vermijden van risicofactoren, intraveneuze vocht- en zuurstoftoediening en soms een chirurgische ingreep.

Stress en angst

Stress en angst kunnen leiden tot fysieke gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, hartkloppingen en kokhalzen. Angst kan diverse klachten veroorzaken, zoals maag- en darmafwijkingen, hartziekten, slapeloosheid, sociale isolatie of ernstige depressie.

Voedselvergiftiging

Patiënten met voedselvergiftiging (diarree door besmet voedsel) kunnen kokhalzen ervaren. Het kokhalzen stopt meestal pas wanneer alle ziekteverwekkers uit het lichaam verdwenen zijn. Voedselvergiftiging treedt vaak op door onjuiste behandeling of bereiding van voedsel. Symptomen kunnen ook braken, uitdroging, diarree, misselijkheid en krampen omvatten.

Een zwangerschap kan soms gepaard gaan met droog braken / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap kan soms gepaard gaan met droog braken / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ervaren vrouwen vaak kokhalzen. Dit kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen en wordt vaak toegeschreven aan biochemische processen bij het afbreken van koolhydraten, hormonale veranderingen en veranderingen in de bloeddruk.

Andere aandoeningen

Andere aandoeningen en medische behandelingen waarbij kokhalzen kan optreden zijn:

Oorzaken: Omgevingsfactoren en kokhalzen

Kankerbehandeling

Zowel kanker zelf als verschillende kankerbehandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie, kunnen droog braken veroorzaken. Dit kan eenmalig zijn of gepaard gaan met andere klachten zoals misselijkheid en braken. Sommige kankermedicijnen kunnen samentrekking van de darmspieren veroorzaken, wat leidt tot droog braken bij een lege maag.

Lichaamsbeweging

Tijdens zware lichamelijke inspanning kunnen patiënten sneller kokhalzen, vooral als de maag leeg of overvol is. Het is belangrijk om goed te eten voor fysieke inspanning, maar overeten kan ook leiden tot droog braken. Het is aan te raden om oefeningen op een laag niveau te starten en langzaam op te bouwen om de spieren te beschermen. Plotse extreme bewegingen kunnen maagzuur en andere maaginhoud in de slokdarm brengen, wat kan resulteren in droog braken.

Kokhalzen kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen / Bron: Stevepb, PixabayKokhalzen kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Het gebruik of het abrupt stoppen van bepaalde medicijnen kan kokhalzen veroorzaken. Dit geldt met name voor anti-angstmedicatie, cytostatica (chemotherapie) voor kankerbehandeling, antidepressiva, anthelmintica (wormdodende medicijnen) en medicatie voor slaapstoornissen.

Overmatig alcoholgebruik

Het drinken van veel alcohol op een lege maag kan leiden tot droog braken. Eerst zal een patiënt braken, en wanneer de maag leeg is, kan kokhalzen optreden.

Tandarts

Veel mensen kijken niet uit naar een bezoek aan de tandarts, vooral door de diepe behandeling in de mondholte met diverse instrumenten. Dit kan bij sommige patiënten kokhalzen veroorzaken.

Tongreiniging

Het reinigen van de tong kan een kokhalsreflex uitlokken.

Het vermijden van alcohol kan helpen om kokhalzen te verminderen / Bron: Jarmoluk, PixabayHet vermijden van alcohol kan helpen om kokhalzen te verminderen / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Kruiden, voeding en drank om kokhalzen te stoppen

Er zijn verschillende kruiden, voedingsproducten en dranken die kunnen helpen om kokhalzen te verlichten. Bekende middelen zijn onder andere:

Daarnaast kan het beperken van alcohol, thee, koffie en andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, evenals het eten van kleine maaltijden, nuttig zijn.

Medische behandeling van droog braken

De arts zal altijd de onderliggende oorzaak van het kokhalzen behandelen en kan medicatie voorschrijven om de bijkomende symptomen te verlichten. Mogelijke medicijnen zijn onder andere maagzuurremmers bij maagproblemen, medicatie tegen misselijkheid (anti-emetica), en medicijnen tegen angst. Indien nodig kan een medische procedure of chirurgische ingreep worden overwogen om het probleem te verhelpen.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen is een natuurlijke reflex van het lichaam dat ervoor zorgt dat je niet gaat stikken. Hoewel kokhalzen je eigen…
Dieren EHBO: BrakenBraken is een reflexbeweging, die onder invloed van het Centraal zenuwstelsel staat, waarbij de maag zich samentrekt en…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…

Hypofosfatemie: Verlaagd fosfaatgehalte (fosfor) in bloedHypofosfatemie: Verlaagd fosfaatgehalte (fosfor) in bloedFosfaat (fosfor) is een belangrijk mineraal voor het lichaam, dat mensen opnemen via de voeding. Samen met calcium is fo…
Jeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neusJeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neusEen jeukende neus is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende neus of kriebel in de neus. Je…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 september 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Dry Heaving (Retching): Causes, Symptoms, and Home Remedies, http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/dry-heaving-retching-causes-symptoms-and-home-remedies/
  • How to Get Rid of Dry Heaving: The Most Effective Natural Remedies, http://www.healthyandnaturalworld.com/dry-heaving/
  • Pancreatitis: Alvleesklierontsteking met buikpijn, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171864-pancreatitis-alvleesklierontsteking-met-buikpijn.html#behandeling-ziekte
  • Wat doen tegen kokhalzen? Oorzaken en tips bij kokhalzen,
  • What Causes Dry Heaving and How Is It Treated?, http://www.healthline.com/health/dry-heaving
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.