Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken'

Kokhalzen: Oorzaken en behandelingen van 'droog braken' Kokhalzen is een symptoom waarbij patiënten een oncontroleerbare drang hebben om te braken zonder dat effectief maaginhoud uit de mond komt. Het lichaam veroorzaakt deze reflex zodat de patiënt niet gaat stikken. Kokhalzen is een teken van diverse mogelijke aandoeningen, maar ook bij een aantal omgevingsfactoren komt ‘droog braken’ tot stand. Enkele voedingsmiddelen, dranken en kruiden verlichten of voorkomen het kokhalzen. De arts behandelt verder het onderliggend probleem waardoor het kokhalzen in de meeste gevallen ophoudt.

Oorzaken: Aandoeningen en kokhalzen

Brandend maagzuur

Kokhalzen komt vaak tot stand door gastro-oesofageale reflux. Brandend maagzuur, ongemak en kokhalzen zijn enkele symptomen van deze aandoening. Een snelle behandeling is nodig omdat anders irritatie ontstaat aan de bekleding van de slokdarm.

Gastroparese

Gastroparese is een aandoening waarbij een vertraagde maaglediging gebeurt door zenuwschade. Vooral patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), patiënten met de ziekte van Parkinson en patiënten die een darmoperatie hebben ondergaan, krijgen te maken met deze ziekte. Ernstige buikpijn, constipatie en kokhalzen komen hierbij voor.

Kinkhoest

Kinkhoest (pertussis) is een besmettelijke bacteriële infectie waarbij de ademhaling getroffen is. Door het constant en ernstig hoesten, moeten sommige patiënten kokhalzen. Ook andere symptomen komen mogelijk tot uiting: braken, ademhalingsproblemen of plasproblemen zoals urine-incontinentie.

Lage bloedsuikerspiegel

Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) treedt op wanneer het glucosegehalte in het bloed onder het normale bereik ligt. Kokhalzen, misselijkheid en bevingen komen hierbij regelmatig voor. Ketonen (alternatieve brandstoffen) helpen bij het voorkomen van hypoglykemie na een zware inspanning of bij extreme honger. Bij patiënten met diabetes mellitus veroorzaken hoge hoeveelheid ketonen het kokhalzen.

Mond- en keelproblemen

Bij het overmatig kwijlen komt erg veel speeksel uit de mond. Meestal resulteert dit uit een infectie of een aandoening. Kokhalzen komt bij een aantal patiënten ook tot uiting. Verder zijn enkele tongafwijkingen geassocieerd met het kokhalzen, zoals uvulitis (ontsteking, zwelling van de huig van de tong (uvula)) en een zwarte haartong (verandering van bekleding op tong). Een inwendig kijkonderzoek van de keel, het strottenhoofd en de stembanden, wat gekend is als een laryngoscopie, doet de patiënt tot slot mogelijk kokhalzen.

Pancreatitis

Bij een alvleesklierontsteking (pancreatitis) kampt de patiënt met braken, misselijkheid, hevige uitstralende buikpijn, koorts en ook kokhalzen. Alcoholmisbruik, een letsel of een infectie zijn slechts enkele mogelijke oorzaken van deze meestal kortstondige en tijdelijke aandoening. Het vermijden van de risicofactoren, een intraveneuze (via een ader) vocht- en zuurstoftoediening en soms een chirurgische ingreep zijn de behandelingsmogelijkheden van een ontsteking van de alvleesklier.

Stress en angst

Stress en angst leiden ook tot fysieke gezondheidsproblemen, zoals hoofdpijn, hartkloppingen (palpitaties) of kokhalzen. Kokhalzende angst resulteert mogelijk tot diverse klachten zoals maag- en darmafwijkingen, een hartziekte, slapeloosheid, isolatie of een ernstige depressie.

Voedselvergiftiging

Patiënten met voedselvergiftiging (diarree door inname van besmet voedsel) moeten soms kokhalzen. Meestal stopt het kokhalzen pas als alle ziekteverwekkers uit het lichaam verdwenen zijn. Vaak treedt een voedselvergiftiging op bij het onjuist behandelen of bereiden van voedsel. Braken, uitdroging, diarree, misselijkheid en krampen zijn andere klachten die hiermee gepaard gaan.

Een zwangerschap gaat soms gepaard met droog braken / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangerschap gaat soms gepaard met droog braken / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten vaker kokhalzen. Dit is tijdens de hele zwangerschap mogelijk, en heeft te maken met het biochemische proces van het afbreken van koolhydraten, hormonale veranderingen en veranderingen in de bloeddruk.

Andere aandoeningen

Andere aandoeningen en medische behandelingen waarbij kokhalzen tot uiting komt zijn:

Oorzaken: Omgevingsfactoren en kokhalzen

Kankerbehandeling

Zowel kanker zelf als diverse kankerbehandelingen, zoals chemotherapie of radiotherapie, veroorzaken mogelijk droog braken bij de patiënt. Het kokhalzen is éénmalig of gaat gepaard met andere klachten zoals misselijkheid en braken. Sommige kankermedicijnen leiden tot een samentrekking van de darmspieren. Zonder voedselinhoud in de maag, treedt dan het droog braken op.

Lichaamsbeweging

Bij het leveren van en zware lichamelijke inspanning, gaat een patiënt sneller kokhalzen. Dit geldt vooral wanneer de maag leeg of overvol is. Eten voor een fysieke inspanning is nodig, maar zich overeten veroorzaakt eveneens droog braken. Verder starten alle oefeningen best op een laag niveau, om zo langzaam op te bouwen en de spieren ook te beschermen. Het maagzuur en de eventuele inhoud komt bij plotse extreme bewegingen bovendien sneller in de slokdarm terecht, wat resulteert in droog braken.

Kokhalzen is soms het resultaat van medicatiegebruik / Bron: Stevepb, PixabayKokhalzen is soms het resultaat van medicatiegebruik / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Het gebruik of juist de stopzetting van een aantal medicijnen doen de patiënten kokhalzen. Dit geldt vooral bij anti-angstmedicatie, cytostatica (chemotherapie) voor de behandeling van kanker, antidepressiva, anthelmintica (worm dodende medicijnen) en medicatie tegen slaapstoornissen.

Overmatig alcoholgebruik

Op een lege maag veel alcohol drinken leidt tot droog braken. Eerst gaat een patiënt braken, en wanneer de maag leeg is, komt het kokhalzen voor.

Tandarts

De meeste mensen kijken niet meteen uit naar het bezoek aan de tandarts. Hij werkt meestal diep in de mondholte met diverse instrumenten, waardoor sommige patiënten sneller gaan kokhalzen.

Tongreiniging

Het reinigen van de tong veroorzaakt mogelijk een kokhalsreflex.

Alcohol vermijden is nodig / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcohol vermijden is nodig / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Kruiden, voeding en drank om het kokhalzen te doen stoppen

Diverse kruiden, voedingsproducten en dranken stoppen de kokhalsaanvallen. Bekende middeltjes zijn onder andere:

Verder beperkt de patiënt het gebruik van alcohol, thee, koffie en andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, en eet hij telkens kleine maaltijden.

Medische behandeling van droog braken

De arts behandelt steeds de onderliggende oorzaak en hij bestrijdt eveneens de bijkomende klachten met medicatie. Zo zijn diverse medicijnen mogelijk: maagzuurremmers bij maagproblemen, medicatie tegen misselijkheid (anti-emetica), medicijnen tegen angst, … Eventueel is een medische procedure of een chirurgische ingreep nodig voor het verhelpen van het probleem.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsKokhalzen is een natuurlijke reflex van het lichaam dat ervoor zorgt dat je niet gaat stikken. Hoewel kokhalzen je eigen…
Dieren EHBO: BrakenBraken is een reflexbeweging, die onder invloed van het Centraal zenuwstelsel staat, waarbij de maag zich samentrekt en…
Fecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken: Oorzaken van overgeven van stoelgang via mondFecaal braken duidt op het overgeven van ontlasting via de mond. Dit komt voor bij een abnormale verbinding tussen de ma…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…

Hypofosfatemie: Verlaagd fosfaatgehalte (fosfor) in bloedHypofosfatemie: Verlaagd fosfaatgehalte (fosfor) in bloedFosfaat (fosfor) is een belangrijk mineraal voor het lichaam, dat mensen opnemen via de voeding. Samen met calcium is fo…
Jeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neusJeuk aan de neus: oorzaken en symptomen jeukende neusEen jeukende neus is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last van een jeukende neus of kriebel in de neus. Je…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 september 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Dry Heaving (Retching): Causes, Symptoms, and Home Remedies, http://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/dry-heaving-retching-causes-symptoms-and-home-remedies/
  • How to Get Rid of Dry Heaving: The Most Effective Natural Remedies, http://www.healthyandnaturalworld.com/dry-heaving/
  • Pancreatitis: Alvleesklierontsteking met buikpijn, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171864-pancreatitis-alvleesklierontsteking-met-buikpijn.html#behandeling-ziekte
  • Wat doen tegen kokhalzen? Oorzaken en tips bij kokhalzen,
  • What Causes Dry Heaving and How Is It Treated?, http://www.healthline.com/health/dry-heaving
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.