Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandeling

Allergie huisstofmijt
- Wat is huisstofmijtallergie?
- Welke symptomen treden op bij een allergie voor huisstofmijt?
- Hoe kun je het beste klachten voorkómen bij huisstofmijtallergie?
- Hoe wordt huisstofmijtallergie behandeld?
Wat is huisstofmijtallergie?

Welke symptomen treden op bij een allergie voor huisstofmijt?
Als je een huisstofmijtallergie hebt, kun je last krijgen van de volgende klachten als je in aanraking komt met de uitwerpselen van huisstofmijten:- een loopneus of een verstopte neus;
- veel niezen, niesbuien;
- een tintelende neus;
Benauwdheid / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
- tranende, jeukende ogen en branderige ogen;
- wazig zien;
- gezwollen oogleden;
- een droge keel;
- kortademigheid en benauwdheid.
Hoe ontstaan de klachten?
De klachten ontstaan omdat de allergenen terechtkomen op het neusslijmvlies, waardoor het neusslijmvlies opzwelt en geïrriteerd raakt, wat jeuk, niesbuien en een verstopte neus c.q. loopneus tot gevolg heeft. Of de allergenen komen lager in de luchtwegen, wat astmatische verschijnselen tot gevolg heeft (kortademigheid, benauwdheid). Contact van het allergeen met het oogslijmvlies zorgt voor jeukende, branderige en tranende ogen.

Daarnaast kun je last krijgen van andere klachten, zoals futloosheid en vermoeidheid, hoesten, lichte spierpijn en koortsachtig gevoel, hoofdpijn (doordat het neusslijmvlies zodanig zwelt dat de afvoer van vocht uit de bijholten geblokkeerd raakt), neuspoliepen, oorontsteking en bijholteontsteking (als gevolg van de eerder genoemde blokkade), in de volksmond bekend als 'voorhoofdsholteontsteking'. Bij een goede behandeling tegen de huisstofmijtallergie zullen de klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen.
Binnenshuis zijn de klachten het ergst
De klachten die optreden bij huisstofmijtallergie zijn binnenshuis het hevigst, vooral in de vochtige herfstmaanden. Je hebt er tijdens droge warme zomermaanden minder last van. De klachten hebben wel wat weg van een verkoudheid maar een belangrijk verschil is dat de klachten van een verkoudheid na ongeveer twee weken weer over zijn. Veel mensen met huisstofmijtenallergie blijken ook gevoeliger voor allerlei andere prikkels als sigarettenrook, verfluchtjes en bepaalde parfums.
Hoe kun je het beste klachten voorkómen bij huisstofmijtallergie?
Door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk huisstofmijt in huis is, kun je klachten voorkomen of binnen de perken houden. Neem daarvoor de volgende maatregelen in acht:- Voorkom dat je huis te vochtig is, door onder meer:
- Goed ventileren (door openstaande roosters) en regelmatig luchten, vooral in de badkamer, keuken en slaapkamer;
- Binnenshuis de was niet ophangen;
- Bij koud en vochtig weer, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen waardoor het vocht in de warme lucht wordt opgenomen en bij het luchten wordt afgevoerd.
- Vervang oude materialen in huis (matrassen, vloerbedekking of gordijnen), aangezien daar zeer veel huisstofmijten in kunnen zitten. Vervang deze materialen door:
- Glad materiaal voor vloeren (bijvoorbeeld laminaat), wanden, meubels (houten of metalen meubelen of anders een gladde, skai of leren bekleding) en bedden;
- een bed met een luchtdoorlatende bodem en een matras van synthetisch materiaal;
- anti-allergie dekbed en kussen en speciale mijtwerende hoezen voor matras, dekbed en kussen;
- kasten die je kunt afsluiten.
- Stofvrij maken en wassen:
- Was het beddengoed (inclusief dekbed en hoofdkussens) ten minste een keer in de twee weken op minimaal 60°C.
- Regelmatig stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA filter (een speciaal filter om lucht te zuiveren van kleine deeltjes) en stof afnemen met een vochtige doek.
- Geen planten in de slaapkamer;
- Was overgordijnen jaarlijks en vitrage bij voorkeur vaker.
- Installeer binnenshuis een luchtreiniger om stofdeeltjes te filteren.