Huisstofmijtallergie: wat kun je er zelf tegen doen

Last hebben van huisstofmijtallergie kan heel erg vervelend zijn. Je moet vaak niezen en hoesten. Je kunt last hebben van oorpijn en eczeem. Het kan zelfs zo zijn dat je het erg benauwd hebt. Het lastige van een huisstofmijtallergie is dat er in ieder huis wel huisstofmijt voorkomt. Het is ook onmogelijk om je huis huisstofmijtvrij te krijgen. Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om de hoeveelheid huisstofmijt in je huis terug te dringen.

Was je beddengoed regelmatig op minimaal 60 graden

De huisstofmijt nestelt zich in huisstof, matrassen, kussens, gordijnen, vloerbedekking, vloerkleden en meubels. In je bed voelt de huisstofmijt zich dus helemaal thuis. Daarom is het belangrijk dat je jouw beddengoed wekelijks minimaal een uur op 60 graden wast. De huisstofmijt overleeft een dergelijke wasbeurt namelijk niet. Tegenwoordig hebben veel nieuwe matrassen afneembare hoezen die je ook op 60 graden kunt wassen. Dit hoef je niet wekelijks te doen, maar het kan zeker geen kwaad om deze hoezen regelmatig mee te wassen. Mocht je binnenkort een nieuw matras gaan aanschaffen, kies er dan voor één die gemaakt is van synthetisch materiaal.

Regelmatig stoffen en stofzuigen

Als je last hebt van een huisstofmijtallergie is het verstandig om geen vloerbedekking in je huis te hebben liggen of een vloerkleed in huis te halen. Laminaat of houten vloeren zijn een beter alternatief. Mocht je toch tapijt hebben liggen of een vloerkleed in huis hebben, stofzuig deze dan minimaal drie keer per week. Gladde vloeren kun je het beste wekelijks stofzuigen en afnemen met een natte doek. Je meubelen met textielbekleding stofzuig je minimaal één keer per maand. Stof je meubels minimaal één keer per week af met een natte doek. Mocht je heel erg veel last hebben van je allergie, dan kun je het beste iemand anders voor je laten stofzuigen en zelf tijdens het stofzuigen niet in de buurt zijn. Mocht je gordijnen in huis hebben, was deze dan minimaal één keer per jaar. Vitrage kun je het beste wat vaker wassen.

Ga sporten

De symptomen van huisstofmijtallergie worden vaak erger wanneer je verkouden bent. Je moet dan net iets meer niezen en wat vaker en harder hoesten dan mensen zonder allergie. Door regelmatig te sporten verbetert je weerstand. Als je naast het sporten dan ook nog gezond eet zul je na een tijdje gaan merken dat je minder vaak verkouden bent. Je allergieklachten zullen daarom ook aanzienlijk verminderen.

Ga aan de slag

Huisstofmijtallergie is een vervelende aandoening die voor irritante klachten kan zorgen. Gelukkig kun je zelf heel wat dingen doen om je klachten te verminderen. Een aantal kleine aanpassingen in je huis en wat veranderingen in je schoonmaakroutine kunnen al heel wat positieve effecten hebben ten aanzien van je allergie. Ook kun je door regelmatig te sporten je weerstand vergroten, waardoor je klachten aanzienlijk af kunnen nemen. Neem de tijd om een aantal dingen in je huis te vervangen. Ga aan de slag met een nieuw schoonmaakschema en begin met sporten! Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds minder last krijgt van je klachten!
© 2012 - 2024 Mariska25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…

Genante lichaamsvloeistoffen: wat doe je eraan?Genante lichaamsvloeistoffen: wat doe je eraan?Sorry hoor. Het is een vies praatje. Maar we zitten er allemaal weleens mee: genante lichaamsvloeistoffen. Bij verkoudhe…
Glaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom: symptomen, behandeling en glaucoom operatieGlaucoom symptomen zijn pijnloos en geven aanvankelijk vaak geen klachten van gezichtsverlies. Glaucoom is een chronisch…
Bronnen en referenties
  • www.nhg.artsennet.nl
Mariska25 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.