Huisstofmijt in huis

Huisstofmijt in huis De huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het is niet te voorkomen dat huisstofmijt zich in een woning bevindt. Wel kan het zoveel mogelijk beperkt worden.

Huisstofmijt

De huisstofmijt wordt ook wel Dermatophagoides oteronyssinus genoemd, dit is de Latijnse naam. De huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. Vooral in woningen komt de huisstofmijt dus voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Organisch materiaal is op veel plaatsen in huis te vinden, denk aan schilfers van de mens en van huisdieren die overal liggen. Huisstofmijt bevindt zich overal waar stof en huidschilfers zich bevinden. Dus op de vloer, in de bank, in het matras enz. Ook op sperma doen ze het goed, dus in de lakens zit huisstofmijt ook.

Het leven van een mijt

De huisstofmijt is met het blote oog niet te zien. Het is een klein beestje dat eruit ziet als een spinnetje. Hij is 0.3 mm groot, dus alleen onder een microscoop zichtbaar. Een temperatuur van 245 graden vindt de huisstofmijt erg prettig, net als een vochtige omgeving. Een luchtvochtigheid van 50 tot 75 procent is voor de huisstofmijt ideaal. De huisstofmijt legt drie tot vijf eitjes per dag. Na enkele maanden sterft de huisstofmijt. Helaas krijgt de mens niet alle huisstofmijt verwijderd, vooral niet uit matrassen. Uiteindelijk zullen zich in een matras dan ook veel dode huisstofmijten bevinden. In vloerbedekking kan de huisstofmijt wel verwijderd worden door een reinigingsapparaat. Kussens kunnen makkelijk in de wasmachine.

Huisstofmijt verwijderen

Het is niet te voorkomen dat huisstofmijt zich in een woning bevindt. Wel kan het zoveel mogelijk beperkt worden. Allereerst door dagelijks goed stofzuigen en schoonmaken, zodat er geen huidschilfers te graai liggen. Verder de woning goed ventileren, zodat de luchtvochtigheid omlaag wordt gebracht. Geef schimmels ook geen kans, want daar leeft de huisstofmijt ook van. Kussens kunnen uitgewassen worden en veel matrassen hebben tegenwoordig een wasbare hoes. Sommige matrassen zijn zelfs anti-allergisch.

Allergie

Een allergie voor huisstofmijt kan zich uiten in astma of in eczeem. Echter, men is niet allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar voor de uitwerpselen en schilfers die deze achterlaat. Mensen met astma en eczeem doen er daarom goed aan om hun woning iedere dag grondig te reinigen en te ventileren. Waarom de een wel een allergie ontwikkelt voor huisstofmijt en de ander niet, is niet duidelijk. Erfelijk kan hierbij een rol spelen. Waarschijnlijk speelt ook het vroegtijdig blootstellen aan tabaksrook en chemicaliën een rol, dus wanneer het jonge kind hier al vroeg mee in aanraking komt. Huisdieren brengen ook schilfers met zich mee, mensen met astma en eczeem hebben daarom vaak geen huisdieren. Bepaalde huisdieren zoals waterdieren kunnen vaak wel probleemloos worden gehouden.

Verwijderen van stoffen

Iemand met een allergie kan het beste eens kritisch om zich heen kijken. Vloerbedekking is uit den boze, deze zit vol huisstofmijt. om matrassen kan een speciale anti-allergische hoes. Kussens regelmatig assen. Knuffelbeesten zitten ook vaak vol met de huisstofmijt. Kleedjes en losse kledingstukken van de vloer verwijderen. Geen stoffen wandbekleding. Geen gordijnen of stoffen lamellen.

Aantallen allergieën

Tussen de tien en de vijftien procent van de Westerse bevolking heeft een allergie voor huisstofmijt. Dit is best veel. De klachten kunnen erg variëren, dit kan op de luchtwegen slaan zoals bij astma, of jeuk en roodheid veroorzaken. Maar ook prikkende ogen of een kriebelhoest zijn symptomen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
7 tips om huisstofmijt terug te dringenDe huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich…
Hoe voorkom je huisstofmijt?Stofmijt, of huisstofmijt, kan in ieder huis voorkomen. Sommige mensen hebben er helemaal geen last van, maar een hoop m…
Vochtig huis en de gezondheidVochtig huis en de gezondheidMensen die in een vochtige woning verblijven, hebben ongeveer 25 procent meer gezondheidsklachten dan andere woningen. H…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…

Kneuzing en eerste hulpKneuzing en eerste hulpEen kneuzing kan overal voorkomen: hand, voet, been, enkel, heup, ribben, arm etc. Het meest bekende zijn de gekneusde r…
Parodontitis hoe behandelen?Parodontitis hoe behandelen?De symptomen van parodontitis of ontstoken tandvlees zijn bloedend rood gezwollen tandvlees en (steeds meer) loszittende…
Bronnen en referenties
  • http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/overige/10157-de-huisstofmijt-en-allergie-preventie.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.