Vochtig huis en de gezondheid

Vochtig huis en de gezondheid Mensen die in een vochtige woning verblijven, hebben ongeveer 25 procent meer gezondheidsklachten dan andere woningen. Huisstofmijt voelt zich prettig bij een luchtvochtigheid van 45 procent. Een vochtige woning brengt ook vaker een neusverkoudheid met zich mee. Soms is men zich niet bewust van een te vochtige woning.

Vochtige woning

Een vochtige woning brengt schade aan de woning toe. Denk hierbij aan schimmelplekken, het pleisterwerk dat afbrokkelt en behang dat loslaat. Maar een vochtige woning brengt ook gezondheidsproblemen met zich mee. Mensen die in een vochtige woning verblijven, hebben ongeveer 25 procent meer gezondheidsklachten dan andere woningen. Ongeveer 20 procent van de woningen in Nederland en België is te vochtig.

Astma

Bij astma speelt de huisstofmijt een belangrijke rol. Huisstofmijt voelt zich prettig bij een luchtvochtigheid van 45 procent. Bij een luchtvochtigheid van 55 procent begint de huisstofmijt zich te vermenigvuldigen, waardoor er nog meer huisstofmijt ontstaat binnen de woning. Vooral wanneer het wat kouder is in huis, dan is de lucht sneller verzadigd met vocht. Het is dus niet het vocht dat luchtwegproblemen veroorzaakt, maar de organismen die in de vochtige lucht goed gedijen. Om deze organismen geen kans te geven, zal de luchtvochtigheid in de woning omlaag gebracht moeten worden.

Neusverkoudheid

Een vochtige woning brengt vaker een neusverkoudheid met zich mee. Ook nu is het niet het vocht dat de boosdoener is, maar de organismen die dol zijn op vochtige omgevingen en zich hier goed kunnen vermenigvuldigen. Zo ontstaat er makkelijker een neusverkoudheid. Maar ook bronchitis kan makkelijker ontstaan binnen een vochtige omgeving. Wie veel last heeft van verkoudheden of bronchitis, moet eens goed naar de luchtvochtigheid in zijn woning gaan kijken. Overigens kunnen ook andere oorzaken een neusverkoudheid of bronchitis veroorzaken

Allergie zilvervisjes

Een zilvervisje is geen visje maar een insect. Ze bevinden zich in vochtige hoeken in keukenkastjes, achter kasten en in nat papier. Mensen met een allergie voor zilvervisjes vertonen dezelfde kenmerken als mensen met astma. De allergie uit zich dus vooral met benauwdheid.

Reuma

Reuma ontstaat niet door vochtigheid in huis, maar het verergert wel de klachten. Mensen die in een vochtige woning leven en last hebben van reuma, ervaren vaak dat de klachten verergeren. Gewrichtsklachten, die bij reuma een belangrijke rol spelen, worden vaak erger, waardoor men meer pijn heeft en moeilijker kan bewegen. Het is daarom vooral voor reumapatiënten belangrijk om de luchtvochtigheid in huis omlaag te brengen.

Schimmels

In een vochtige woning komen ook schimmels voor. Het inademen van schimmelsporen kan verschillende ziekten opwekken. Dit uit zich door ademhalingsproblemen maar ook door huidproblemen. Kinderen die veel worden blootgesteld aan schimmels, hebben later meer kans op het ontwikkelen van een of andere allergie. Schimmels komen voor op muren, vloeren en plafonds. Maar ook op randjes. De schimmel hecht zich aan organisch materiaal.

Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Deze kan veroorzaakt worden door onder andere huisstofmijt. En huisstofmijt doet het goed in vochtige woningen. Voor mensen met eczeem daarom ook goed om op de luchtvochtigheid te letten. Echter, een te lage luchtvochtigheid in huis verergert de eczeemklachten bij droge eczeem.

Ventileren

Het belangrijkste in een vochtige woning blijft toch: ventileren. De aanvoer van verse lucht verlaagt het vochtgehalte in de woning. Vooral kelders zijn een ideale plek voor schimmels, en via de kelder kan het vocht verder omhoog kruipen. Elke dag een kwartier luchten helpt al heel veel. Verder geen ventilatieroosters afsluiten zoals deze te vinden zijn in kelders en de onderkant van muren.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel vocht in de woningTeveel vocht in de woningDe nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit voorkomt niet dat er soms toch nog een teveel aan vocht in h…
Zilvervisjes tegengaanHeeft u last van zilvervisjes in uw woning en heeft u geen idee hoe u de beestjes te lijf kunt gaan? Er zijn een aantal…
Vocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis: Tips voor oplossen van vochtproblemenVocht in huis is natuurlijk een vervelend probleem, want lekkage of een te vochtig huis zorgen voor schade en waardeverm…
Vocht in de woningHet is weer de tijd van het jaar dat in niet goed geïsoleerde en geventileerde woningen het vocht op plaatsen gaat zitte…

Spataderen verwijderen: laseren, herstel en vergoedingSpataderen verwijderen: laseren, herstel en vergoedingSpataderen verwijderen, laseren en voorkomen en spataderen verwijderen vergoeding. Spataderen (varices) zijn afwijkingen…
Bronnen en referenties
  • http://www.poisoncentre.be/article.php?id_article=362
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 01-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.