7 tips om huisstofmijt terug te dringen

De huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich voedt met dode huidsschilfers van mensen en dieren. Veel mensen ontwikkelen echter een allergie aan de huisstofmijt. Voor hen is het interessant als de hoeveelheid huisstofmijt in huis verlaagd kan worden. Dan zullen ook de symptomen van hun allergie afnemen.

De huisstofmijt

De huisstofmijt (Dermatophagoides Pteronyssinus) is een veel voorkomende gast in onze huizen. Het is een klein achtpotig diertje dat tussen de 250 en 300 micron groot kan worden.

De gemiddelde levencyclus van een mannelijke stofmijt is tussen de 10 en 19 dagen, een vrouwelijke kan tot 70 dagen leven. Gedurende deze periode leggen de vrouwtjes tussen de 60 en 100 eieren. Een gram stof kan tot 188 mijten bevatten.
Het bed is veruit de favoriete leefomgeving van de huisstofmijt. Dit komt omdat deze houdt van vochtige, warme donkere plaatsen. Doordat we zoveel uren in een bed doorbrengen is er voor hen ook geen tekort aan voedsel, ze voeden zich namelijk onder andere met dode huidschilfers. Op zich is de huisstofmijt een nuttig diertje omdat het een hele hoop minuscuul klein afval opruimt in onze directe leefomgeving. Spijtig genoeg ontwikkelen veel mensen allergieën zoals eczeem of astma bij contact met de huisstofmijt. De allergische reactie is echter niet te wijten aan de huisstofmijt zelf maar aan de uitwerpselen die deze produceren. Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vrijwel onmogelijk maar met enkele tips kan hun aantal sterk worden teruggedrongen.

7 tips om huisstofmijt te bestrijden

Schoonmaken

Zo veel mogelijk schoonmaken met een vochtige doek. Dweilen, kasten afstoffen en dergelijke zijn de beste manier om er voor te zorgen dat de hoeveelheid huisstofmijt constant blijft. Stofzuigen lijkt misschien ook een goed idee maar de mijten zijn zo klein dat ze niet door de filter worden tegengehouden en dus terug in huis worden geblazen. Er zijn speciale filters te koop die geen huisstofmijt doorlaten.

Ventileren

Het huis zo goed mogelijk ventileren om het vochtgehalte te verlagen. Huisstofmijt houden namelijk niet van droge lucht en ruimten. Best kan er dus ook geen was in huis te gedroogd worden. Bij vochtige ruimten zoals de badkamer of washok moet geprobeerd worden de deur zo veel mogelijk dicht te houden zodat het vocht zich niet doorheen het huis kan verspreiden. Luchtontvochtigers gebruiken kan ook een alternatief zijn.

Matrassen beschermen

Matrassen beschermen met een extra afwasbare hoes. De concentratie huisstofmijt is meestal het grootst in het bed. Een matras is moeilijk te reinigen maar met een reinigbare hoes kunnen de meeste problemen al worden aangepakt. Het regelmatig wassen ervan op 60°C dood de huisstofmijt. Er blijven in de matras echter steeds nog een aantal mijten achter. Om ook van deze verlost te geraken kan er overwogen worden een firma te contacteren die gespecialiseerd is in het reinigen van matrassen. De matras kan best om de 10 jaar worden vervangen. Ook hoofdkussens en lakens moeten op regelmatige basis gewassen worden natuurlijk. De knuffels van de kinderen mogen ook niet vergeten worden.

Zonlicht

Laat de zon niet enkel in je hart maar ook in je huis binnen. Huisstofmijt houden niet van direct zonlicht. Dus ook het bed niet opmaken zodat het zonlicht hier in kan schijnen.

Afwasbare materialen voor vloeren en muren

Gebruik in huis afwasbare materialen voor vloeren en muren. Gebruik het liefst geen tapijt in huis, zeker niet in de slaapkamer, dit is een geliefkoosde leefomgeving voor de mijten. Een harde vloer die kan worden gedweild is veel beter om huisstofmijt te voorkomen. Muren kunnen behangen worden met afwasbaar behang of overschilderd worden met afwasbare verf.

Minimalisme

Minimalisme is je grote vriend in de strijd tegen de huisstofmijt. Hoe minder tierlantijntjes in huis hoe minder stofvorming en hoe makkelijker er kan gekuist worden. Zaken zoals planten, schilderijen, bombastische lusters, fotokaders zijn allemaal verzamelhaarden van stof. Het klinkt radicaal maar bij een ernstige allergie is het zeker aan te raden zo min mogelijk meubels te hebben. De kasten dienen deuren te hebben zodat deze kunnen afgesloten worden.

Gordijnen

Gordijnen worden in veel gevallen over het hoofd gezien, deze dienen echter ook regelmatig te worden gewassen. Vooral de zware overgordijnen kunnen behoorlijk wat huisstofmijt bevatten. Nog beter is het om een alternatief voor gordijnen te zoeken.

Er zijn natuurlijk ook nog snellere en minder vriendelijke manieren om van de huisstofmijt af te geraken. Zo zijn er tal van producten in de handel zoals bv BIO-Insektal die de huisstofmijt dood. Deze middelen werken tevens meestal effectief tegen luizen, mieren, zilvervisjes, spinnen en dergelijke.
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…
Vochtig huis en de gezondheidVochtig huis en de gezondheidMensen die in een vochtige woning verblijven, hebben ongeveer 25 procent meer gezondheidsklachten dan andere woningen. H…

Tieners en vermoeidheidTieners en vermoeidheidChronische vermoeidheid is bij tieners een veel voorkomende kwaal. Het treft vaker meisjes dan jongens. Volgens het St.…
Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?Een traag of niet werkende schildklier kan grote consequenties voor iemands leven hebben. Het kan zelfs levensbedreigend…
Bronnen en referenties
  • http://www.kindengezin.be/img/fiche-mijten.pdf
  • http://www.libelle.be/thuis/66396/operatie-schone-schijn-weg-met-huisstofmijten-co
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisstofmijt
  • http://en.wikipedia.org/wiki/House_dust_mite
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.