Tieners en vermoeidheid

Tieners en vermoeidheid Chronische vermoeidheid is bij tieners een veel voorkomende kwaal. Het treft vaker meisjes dan jongens. Volgens het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen zijn er in Nederland zo'n 6000 jongeren (20% van de meisjes en 6,5 % van de jongens) die lijden aan chronische vermoeidheid. Hoe ga je om met een chronisch vermoeide tiener en wat kan je er aan doen?

Tieners en slaap

Een tiener heeft nog zo'n 10 uur slaap per dag nodig, helaas komen ze hier vaak niet aan. Tieners maken steeds later op de dag melatonine aan, het stofje dat er voor zorgt dat we slaperig worden en hierdoor verandert hun bioritme. Doordat hun bioritme verandert komen ze 's avonds niet in slaap en kunnen ze 's morgens niet uit bed. Dit is de reden dat tieners in het weekend vaak lang uitslapen. Laat ze dan tijdens deze weekenden ook uitslapen om te voorkomen dat ze een slaapachterstand oplopen. Andere factoren die een rol spelen bij het opbouwen van chronische vermoeidheid zijn:
  • Problemen en stress. Wanneer je teveel loopt te piekeren, val je niet in slaap en hoe langer het duurt voordat je in slaap valt, hoe groter de kans dat je slaaptekort oploopt.
  • Een weinig actieve levensstijl. Wanneer je weinig lichamelijke activiteiten ontplooit, wordt je lichamelijk niet moe en kom je slechter in slaap.
  • Emotionele instabiliteit vergroot ook de kans op chronische vermoeidheid en veel tieners zijn emotioneel instabiel.
  • Een lichamelijke oorzaak. Een ziekte of infectie zoals bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer kan ook het begin zijn van vermoeidheidsklachten die de tiener na afloop van de ziekte niet makkelijk te boven komt.
  • Meer dan vier uur per dag tv kijken of computeren verhoogt ook de kans op chronische vermoeidheidsklachten.

Chronische vermoeidheid, wanneer heb je dat?

Soms is het kwaad al geschied en heeft de tiener een chronische vermoeidheid opgebouwd. Wanneer je tiener veel klaagt over vermoeidheid kan je het best eerst even naar de huisarts gaan om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Zolang je zoon of dochter ondanks de vermoeidheid probeert zoveel mogelijk aan het sociale leven en alle activiteiten mee te doen, kan je ervan uitgaan dat je tiener een slaapachterstand heeft opgebouwd. Wanneer je kind zich ook nog begint terug te trekken en minder activiteiten onderneemt is er meer aan de hand. Misschien wordt het dan tijd om aan andere oorzaken zoals bijvoorbeeld depressiviteit te denken.

Chronische vermoeidheid, wat kan je er aan doen?

Je slaapt het beste wanneer je zoveel mogelijk een vast slaapritme aanhoudt. Dat betekent op een vaste tijd naar bed en er ook zoveel mogelijk op een vaste tijd weer uit. Door de week in het weekend hetzelfde ritme. Dit gaat waarschijnlijk de nodige strubbelingen geven, want geen tiener vindt het leuk om 's avonds om negen uur naar bed te worden gestuurd. Iedereen is wel eens moe, maar de meeste mensen zien wel oorzaak en gevolg en handelen er ook naar. Een tiener die chronisch vermoeid is moet leren hier ook naar te handelen. Na een drukke dag of een keer laat naar bed, ga je de avond erop wat eerder. Vermoeidheid is geen reden om te hangen, maar wel iets om op te letten en naar te handelen.
  • Let op de voeding. Laat deze tieners desnoods een vitaminepreparaat slikken. Baat het niet, dan schaadt het niet. Een tekort aan Vitamine B12 (wat het vaakst voorkomt bij vegetariërs) zorgt ook voor vermoeidheidsklachten.
  • Sporten. Het klinkt tegenstrijdig maar tieners die voortdurend moe zijn moeten niet op de bank gaan hangen maar gaan sporten. Lichamelijk bezig zijn zorgt dat je makkelijker in slaap valt en dat je je fitter en gezonder voelt.
  • Activiteiten zoals computerspelletjes, internetten en tv kijken beperken tot twee uur per dag. Een tiener die moet leren en in de schoolbanken zit, is per dag al genoeg uren inactief bezig.
  • Soms komt de enorme vermoeidheid erg ongelegen, bijvoorbeeld wanneer er net een proefwerkweek aan zit te komen waar de tiener zich erg druk om maakt. Het kan geen kwaad om dan tijdelijk te kiezen voor Valdispert dragees. Wanneer de tiener boven de twaalf is kan dit een tijdelijke oplossing zijn.

Het UMC St. Radboud in Nijmegen heeft een gedragstherapie ontwikkeld voor vermoeide tieners. Zij gaan hierbij uit van het opbouwen van lichamelijke activiteiten zodat mensen door sport en beweging weer gezond moe worden en beter slapen. Door meer te bewegen en voldoende te slapen moet weer een normaal slaap en gedragspatroon worden opgebouwd waardoor de tiener zich weer fitter en energieker gaat voelen.

Gevolgen van chronische vermoeidheid

Vermoeidheid zorgt voor een slecht concentratievermogen en daardoor voor slechte schoolprestaties. Verder kan chronische vermoeidheid ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, duizelingen en kortademigheid. Sommige tieners die er echt volledig doorheen zitten, slapen 20 uur per dag en gaan nergens meer naar toe. Laat het zover niet komen, maar zoek hulp.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Chronische vermoeidheidssyndroomChronische vermoeidheidssyndroomChronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekenmerkt door intense vermoeidheid en lichaamszwakte die niet verminderen…

Een middenrifbreuk kan slokdarm en maag beïnvloedenEen middenrifbreuk kan slokdarm en maag beïnvloedenHet middenrif is een spier die de borstholte van de buikholte scheidt. Er zit een normale doorgang in voor de slokdarm,…
7 tips om huisstofmijt terug te dringenDe huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich…
Bronnen en referenties
  • http://www.goedgezond.be/2010/09/20/vermoeidheid-bij-tieners
  • http://www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/nkcv/Pages/cvsbijjongeren.aspx
Reacties

Tim, 20-07-2017
Hallo,

Ik ben 14 jaar en heb de laatste tijd veel last van oververmoeidheid. Ik ben vaak erg duizelig en huilerig. Soms heb ik het gevoel dat ik moet flauwvallen, vooral op plekken waar ik best zenuwen van krijg. Ik slaap 8 uur op schooldagen en 10 tot 11 uur in weekenden. Sporten zit de laatste tijd voor mij ook niet erg fijn. Slechte conditie, snel afwijken van concentratie, emotioneel zijn. Ik merk vaak ook dat ik misselijk en zelfs bijna moet overgeven. Na een lange tijd zoeken en doen ben ik dit erg beu. Hebben jullie misschien tips voor mij? Dat zal erg fijn zijn! Groeten, Tim Reactie infoteur, 27-07-2017
Beste Tim. Ik zou even naar de huisarts gaan voor onderzoek. Dat lijkt me in dit geval wel verstandig.

Amy, 21-01-2017
Hallo
ik ben 16 jaar en ben elke dag heel moe als ik op bed ga val ik minstens binnen een uur in slaap ik ben al gaan bloedprikken maar uitslagen waren normaal. Ik eet ook best gezond veel fruit vooral dus daar kan het ook niet aan liggen ik hoop dat jullie me kunnen helpen alvast bedankt Reactie infoteur, 23-01-2017
Ik zou toch maar weer terug gaan naar de dokter. Denk eens over het volgende na. Zit je ergens mee? Heb je het idee dat je je gebeurtenissen of reacties van anderen teveel aantrekt? Kan er sprake zijn van depressiviteit of hooggevoeligheid? Wanneer je één van deze vragen met ja moet beantwoorden, is het verstandig hier met de huisarts over te praten. Hij/zij kan je dan eventueel doorverwijzen. Voel je je overbelast? Is de opleiding die je volgt misschien te zwaar? In dat geval kan je misschien beter op school een gesprekje aanvragen. Ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord.

Liza, 18-12-2016
Hallo,
Ik ben 14 jaar en sinds kort merk ik dat ik snel moe ben en ik heb ook last van wazig zien als ik ergens op focus, bijv. bij lezen. Ik zie dan allemaal vlekken, dit is vooral bij het rechter oog. Dit is echt heel vervelend omdat ik veel moet leren en veel toetsen heb. Is er iets wat ik kan doen om dit te verminderen?
Groeten, Liza Reactie infoteur, 19-12-2016
Al eens je ogen laten controleren? Wanneer je je moet inspannen om goed te zien slaat de vermoeidheid ook toe. Misschien dat een bril hier kan helpen.

Thomas, 05-09-2016
Hallo,

Ik ben een achttien-jarige student die op de middelbare school zit. Ik heb dit jaar en vorig jaar (dat was een examenjaar) erg last gehad van vermoeidheid. Nu de scholen weer zijn begonnen, en ik dit jaar weer in een examenjaar zit, wil ik hier graag iets aan doen. Ik kom namelijk vaak te laat en word hier vaak op aangesproken. Ook mijn cijfers zijn vooral het afgelopen jaar flink achteruit gegaan. Ik merk namelijk dat ik mij niet goed met mijn hoofd bij mijn werk kan houden en te weinig energie heb om huiswerk te maken. Ook mijn hobby's kan ik niet afmaken. Ook ontspanning (gamen, etc.) kom ik vaak niet eens aan toe. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vaak nog tot laat muziek luister. Misschien heeft dat er iets mee te maken. Ik word op school vaak aangekeken als een hopeloos geval die niks voor zijn toekomst doet, terwijl dit niet waar is. Ik word vaak depressief als ik een slecht punt haal en kruip dan weg van de leraren. Mijn coördinator heeft zelf met schorsingen gedreigd. Ik ben blij dat ik nog welkom ben en over ben.

Wat kan ik het beste doen? Ik ben al nagegaan wat de oorzaak kan zijn. Slaaptekort, door de stress, te laat nog muziek luisteren of filmpjes kijken, of mijn hobby's waar ik niet aan toe kom, wat me ook een onbevredigend gevoel geeft.

Ik hoop dat iemand me advies kan geven.

Groetjes! Reactie infoteur, 06-09-2016
Ik zou een keer naar de huisarts gaan om hier over te praten. Er lijkt mij iets meer aan de hand dan alleen vermoeidheid. Je zit in een cirkeltje waarin je niet voldoet aan je eigen verwachtingen, hierin bevestigd wordt door negatieve reacties van buitenaf, te weinig energie hebt voor ontspanning en hierdoor steeds verder zakt in lusteloosheid en negatieve gevoelens. Ik denk dat je hulp moet vragen voordat je in een depressie belandt.

Juul, 28-06-2016
Hoi ik wou ook graag me verhaal kwijt ik ben 17 en loop hier nu al een paar jaar mee ik eet veel ongezond en ben te zwaar ik doe goed slapen zo 11uur een nacht sta vroeg op en eet ontbijt niet veel fruit en brood en sport zo 2 keer per week ik doe de laatste tijd veel in huis zoals schoonmaken in de tuin werken enzovoort maar als ik dit 2uur doe ben ik de rest van de dag kapot ik hadt dit vroeger toen ik naar school elke dag ging geen moeite mee om hele dag actief te zijn wat kan ik hieraan doen? Mvg Reactie infoteur, 29-06-2016
Je lijkt best wel actief. Van slapen geef je aan dat dat ook geen probleem is. Snel moe en ongezond eten, als ik het verhaal goed begrijp. Je kunt natuurlijk gezonder gaan eten, maar dat had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. Ik zou in dit geval (vooral omdat het al zo lang speelt) naar de huisarts gaan en even bloed laten prikken. Bloedarmoede, ziekte van Lyme, een ontsteking of infectie? Laat het even onderzoeken.

Anouk, 05-03-2016
Ik ben net 13 jaar en kan nooit slapen ik slaap meestal om 4 uur pas en ik moet er de volgende dag om 7 uur vast normaal zit ik niet op elektronica maar dit is een uitzondering want ik wou er wat meer over weten ik merk ook dat mijn cijfers omlaag gaan maar toch voel ik me niet moe overdag maar als ik in de ochtend wakker word slaap ik overal doorheen en daardoor heb ik ook een aantal toetsen gemist omdat ik nog lag te slapen. Hoe kan ik dit het best aanpakken? Want ik vind het heel irritant altijd. Reactie infoteur, 05-03-2016
Ik snap heel goed dat je dit irritant vindt.
Ik weet niet wat je eet, maar misschien krijg je wat te weinig aminozuren binnen. Vooral wanneer je vegetariër bent is die kans aanwezig. Het kan dan helpen om geregeld noten te eten (walnoten, cashewnoten, hazelnoten, paranoten).
Beweeg je genoeg? Wanneer je te weinig beweegt overdag ben je misschien geestelijk wel moe, maar lichamelijk niet en dan kom je niet in slaap. Vlak voor het slapen sporten is niet aan te raden, want dan kom je niet in slaap.
Is het erg licht op je slaapkamer of zit je 's avonds vaak in sterk licht? Je lichaam maakt dan minder melatonine aan en hierdoor kom je later in slaap. Zorg 's avonds voor gedimd licht zodat je makkelijker in slaap komt.
Probeer eens een boek te lezen in bed voordat je gaat slapen. Soms wil dat ook wel helpen.
Eet 's avonds geen chocolade meer en drink geen cola. Neem in plaats daarvan melk met een banaan, dit zorgt ook voor extra melatonine aanmaak, dus eerder slaap.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Sebas, 21-11-2015
Ik ben 13 jaar bijna 14 en de laatste tijd(2 weken) erg vermoeid in de ochtend en avond. ook merk ik dat mijn sport prestaties na de herfst vakantie omlaag zijn gegaan. Ik wordt ook de hele tijd om 1 uur 's nachts wakker en slaap dan weer in.
Hiermee naar de dokter? Of gewoon kwestie van wachten en zo vroeg mogelijk op bed? Reactie infoteur, 22-11-2015
Twee weken is nog niet zo lang, het kan zijn dat je een virusje hebt opgelopen. Ik zou zelf nog even afwachten, maar mocht het niet verbeteren dan toch maar even langs de dokter.

Kaylee, 02-09-2015
Hallo allemaal
Ben net 14 en ben best vaak moe
Vooral op school als ik mijn ogen open word het erger. Dit is niet fijn en slaap ongeveel 8-9 uur ik merk wel dat ik veel beweeg in mijn slaap want mijn dekbed licht als ik wakker word helemaal omgedraait en verkeerd om. Dit is voor al onder school tijd als ik me moet concenteren. En daarbij ook wel hoofd pijn. ( ik heb wel last van een spastische darm maar geen idee of het daar aan licht) Reactie infoteur, 02-09-2015
Dat is zeker niet fijn. Onrustig slapen, hoofdpijn en spastische darm klinkt als last van stress. Slapen doe je echt wel genoeg, maar doordat je zo onrustig slaapt, slaap je misschien niet diep genoeg. Probeer wat meer te bewegen, ga sporten met een vriendin of zo. Sport maakt lichamelijk moe en ontspant. Wanneer dit ook niet helpt, raad ik je toch aan om even langs de huisarts te gaan.

Angela, 17-04-2015
Hallo
ik ben 15 jaar en ik ben bang dat ik het heb. Ik slaap elke dag maar iets van 7 of 6 uur per dag en in de weekenden langer. Ik heb de laatste tijd nergens zin in en ben best depri de hele tijd en ik wil daar vanaf. Maar meestal hou ik mezelf niet aan 10 uur gaan slapen en soms ben ik gewoon langer bezig als ik repetities aan het leren ben. Hebben jullie misschien wat tips?
Groetjes
Angela Reactie infoteur, 17-04-2015
PB gestuurd.

Lisa, 24-04-2014
Hallo allemaal,
Ik ben 14 jaar oud en herken me heel erg in deze klachten. Vorig jaar was ik ernstig vermoeid en had ik ook last van vlekken zien. Ik heb ook een bloedonderzoek gehad, maar daar kwam niets uit.Het vlekken zien is opgehouden, maar ik ben nog altijd moe.

Het begint meestal al als ik opsta. Ik slaap zo'n 8,5 uur. Ik heb een gezond gewicht en eet ook fruit. Ik sport alleen al 2 jaar niet meer. K fiets wel langer dan een halfuur op een dag, maar het is gen racefietsen. Kan het net sporten ermee te maken hebben dat ik zo moe ben?

Groetjes,
Lisa Reactie infoteur, 25-04-2014
Is er ook gekeken of je bloeddruk niet te laag was? Daar zouden de klachten ook vandaan kunnen komen. Ook wanneer je het afgelopen jaar nog veel gegroeid bent, kan dit vermoeidheidsklachten geven of wanneer je last hebt van erg hevige menstruaties. Kwaad kan het natuurlijk nooit om het sporten langzaam weer op te pakken. Vaak helpt dit wel om lichamelijk en geestelijk meer in balans te komen. Wanneer dit ook geen verbetering geeft, zou ik toch maar weer eens naar de huisarts gaan.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 03-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.