Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?

Schildklierhormoontekort
- Hypothyreoïdie
- Wat voor functies hebben de schildklierhormonen?
- Waardoor kan een schildklierhormoontekort ontstaan?
- Symptomen
- De aangeboren hypothyreoïdie
- Hoe wordt het behandeld?
Hypothyreoïdie
Voel je je duf, traag, depressief, koud aan en kom je niet meer uit je woorden dan kun je weleens een probleem hebben met de schildklier. De schildklier produceert namelijk schildklierhormonen, welke noodzakelijk zijn om belangrijke lichaamsfuncties goed draaiende te houden. Een niet of traag werkende schildklier kan een reeks aan klachten opleveren, welke soms niet direct aan een niet goed werkende schildklier worden toegewezen. Waar dienen schildklierhormonen voor, wat zijn de symptomen en hoe kan hypothyreoïdie worden behandeld?Wat voor functies hebben de schildklierhormonen?
De drie schildklierhormonen sturen een aantal belangrijke functies in het lichaam aan:- het thyroxine T4 en trijodothyronine T3 hormoon: deze twee schildklierhormonen zijn noodzakelijk voor de normale groei en ontwikkeling van het lichaam. Daarnaast hebben deze hormonen ook een grote invloed op het metabolisme oftewel de stofwisseling, waarnaast het zuurstofopname in het bloed stimuleert. Dit zijn de biochemische processen voorkomend in cellen en organismen, waarbij enzymen een belangrijke rol spelen;
- het calcitonine hormoon zorgt voor de remming van botweefselafbraak. Bij een ontregelde schildklier kan daardoor osteoporose ontstaan.
Verschillende aandoeningen kunnen voorkomen indien er sprake is van een traag werkende schildklier dan wel als deze is verwijderd.
Waardoor kan een schildklierhormoontekort ontstaan?
Hypothyreoïdie zorgt voor een tekort aan schildklierhormonen. Hoe kan dit ontstaan?:- primaire hypothyreoïdie: de schildklier heeft een aandoening, waardoor onvoldoende schildklierhormonen worden geproduceerd. Dit komt voor bij tien procent van de bevolking;
- secundaire hypothyreoïdie: de hypofyse communiceert niet goed meer met de schildklier (zeldzaam);
- tertiaire hypothyreoïdie: de hypothalamus – organiseert vele processen in het lichaam zo ook overlevingsdrang – communiceert minder met de schildklier (zeldzaam).
Gewoonlijk gaat het dus bij schildklierproblemen om de primaire hypothyreoïdie. Momenteel komt hypothyreoïdie voornamelijk voor als auto-immuunziekte.
Vermoedelijk zijn de volgende oorzaken aanleiding voor een traag werkende schildklier:
- gebruik van geneesmiddelen met jodium of het niet voldoende hebben van jodium in het voedsel;
- bij schildklierontsteking of na een schildklierverwijdering;
- de ziekte van Hashimoto waarbij het afweermechanisme cellen van de schildklier aanvallen;
- na behandeling met radioactief jodium. Ook na het eten van bijvoorbeeld besmet radioactieve spinazie en sla kan hypothyreoïdie zich voordoen, zoals dat van toepassing was na de kernramp in Tsjernobyl.
Symptomen
Een reeks aan klachten kunnen worden veroorzaakt door een traag werkende schildklier. Belangrijk symptoom is mogelijk wel dat de oorzaak van een depressie bij een kwart van de mensen te danken is aan hypothyreoïdie. Over het geheel ziet de patiënt er minder goed uit en werkt alles iets minder. Ook voelt de patiënt zich koud, moe en traag en trekt de kleur iets naar geel. Andere symptomen zijn:- denk en spraakverwarring door langzaam praten, geheugenverlies en verminderd concentratievermogen;
- benauwdheid en happen naar adem, waarnaast een krakende stem kan voorkomen;
- uitval van hoofdhaar en wenkbrauwen;
- psychose, depressiviteit en een staat van onverschilligheid;
- opstopping, vochtophoping en een dikke nek zoals krop;
- slappe of juist stijve pijnlijke spieren;
- verminderde libido, verminderde vruchtbaarheid en onregelmatige menstruatie.
De aangeboren hypothyreoïdie
Indien het een aangeboren hypothyreoïdie betreft dan heeft het kind een reeks aan complexe symptomen, waarbij het skelet minder groeit, het gelaat vervormt en het kind heeft een grote mentale achterstand. Dit wordt ook wel cretinisme genoemd. Deze vorm van hypothyreoïdie kan reeds snel na de geboorte met een hielprik worden geïdentificeerd, zodat snelle toediening van de juiste schildklierhormonen de ontwikkeling van het kind stimuleren. Met 1 op de 3000 geboorten is dit een weinig voorkomende aandoening in Nederland.Hoe wordt het behandeld?
Functioneert de schildklier niet of niet naar behoren dan kan iedere dag de schildklierhormoon worden ingespoten geheten levothyroxine. Daarmee nemen de klachten gewoonlijk snel af. Nadeel is dat de patiënt dit altijd moet blijven inspuiten. Het is namelijk een levensreddende behandeling, waarbij het gezondheidsniveau van de patiënt niet meer naar het oude niveau terugkeert. Daarnaast kan het zijn dat het een lange tijd in beslag neemt alvorens de correcte dosering van schildklierhormoon is gevonden. Bij de auto-immuunziekte Hashimoto kunnen de resultaten variëren aangaande wat nu wel of niet de juiste bloedwaarden moeten zijn. Indien hypothyreoïdie komt door jodiumtekort dan kan daartoe aanvullend jodium ingenomen worden. Dit is gewoonlijk niet van toepassing bij de autochtone bevolking omdat in ons voedsel voldoende jodium toevoegingen zitten.Lees verder
- Tips bij trage stofwisseling door schildklierproblemen
- Onregelmatige menstruatie door overactieve schildklier
- Onverklaarbare aandoeningen door schildklierproblemen
- Eet voldoende zuivel bij schildklierproblemen
Warning: Undefined array key 118855 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202