Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort?

Wat voor invloed heeft een schildklierhormoontekort? Een traag of niet werkende schildklier kan grote consequenties voor iemands leven hebben. Het kan zelfs levensbedreigend zijn, omdat de schildklierhormonen wezenlijke lichaamsprocessen aansturen. Is de schildklier ontregeld, dan kun je een reeks aan klachten oplopen. Dit omdat zekere schildklierhormonen onvoldoende worden aangemaakt. Hoe herken je een traag werkende schildklier en wat kan aan een schildklierhormoontekort worden gedaan?

Schildklierhormoontekort


Hypothyreoïdie

Voel je je duf, traag, depressief, koud aan en kom je niet meer uit je woorden dan kun je weleens een probleem hebben met de schildklier. De schildklier produceert namelijk schildklierhormonen, welke noodzakelijk zijn om belangrijke lichaamsfuncties goed draaiende te houden. Een niet of traag werkende schildklier kan een reeks aan klachten opleveren, welke soms niet direct aan een niet goed werkende schildklier worden toegewezen. Waar dienen schildklierhormonen voor, wat zijn de symptomen en hoe kan hypothyreoïdie worden behandeld?

Wat voor functies hebben de schildklierhormonen?

De drie schildklierhormonen sturen een aantal belangrijke functies in het lichaam aan:
  • het thyroxine T4 en trijodothyronine T3 hormoon: deze twee schildklierhormonen zijn noodzakelijk voor de normale groei en ontwikkeling van het lichaam. Daarnaast hebben deze hormonen ook een grote invloed op het metabolisme oftewel de stofwisseling, waarnaast het zuurstofopname in het bloed stimuleert. Dit zijn de biochemische processen voorkomend in cellen en organismen, waarbij enzymen een belangrijke rol spelen;
  • het calcitonine hormoon zorgt voor de remming van botweefselafbraak. Bij een ontregelde schildklier kan daardoor osteoporose ontstaan.

Verschillende aandoeningen kunnen voorkomen indien er sprake is van een traag werkende schildklier dan wel als deze is verwijderd.

Waardoor kan een schildklierhormoontekort ontstaan?

Hypothyreoïdie zorgt voor een tekort aan schildklierhormonen. Hoe kan dit ontstaan?:
  • primaire hypothyreoïdie: de schildklier heeft een aandoening, waardoor onvoldoende schildklierhormonen worden geproduceerd. Dit komt voor bij tien procent van de bevolking;
  • secundaire hypothyreoïdie: de hypofyse communiceert niet goed meer met de schildklier (zeldzaam);
  • tertiaire hypothyreoïdie: de hypothalamus – organiseert vele processen in het lichaam zo ook overlevingsdrang – communiceert minder met de schildklier (zeldzaam).

Gewoonlijk gaat het dus bij schildklierproblemen om de primaire hypothyreoïdie. Momenteel komt hypothyreoïdie voornamelijk voor als auto-immuunziekte.

Vermoedelijk zijn de volgende oorzaken aanleiding voor een traag werkende schildklier:
  • gebruik van geneesmiddelen met jodium of het niet voldoende hebben van jodium in het voedsel;
  • bij schildklierontsteking of na een schildklierverwijdering;
  • de ziekte van Hashimoto waarbij het afweermechanisme cellen van de schildklier aanvallen;
  • na behandeling met radioactief jodium. Ook na het eten van bijvoorbeeld besmet radioactieve spinazie en sla kan hypothyreoïdie zich voordoen, zoals dat van toepassing was na de kernramp in Tsjernobyl.

Symptomen

Een reeks aan klachten kunnen worden veroorzaakt door een traag werkende schildklier. Belangrijk symptoom is mogelijk wel dat de oorzaak van een depressie bij een kwart van de mensen te danken is aan hypothyreoïdie. Over het geheel ziet de patiënt er minder goed uit en werkt alles iets minder. Ook voelt de patiënt zich koud, moe en traag en trekt de kleur iets naar geel. Andere symptomen zijn:
  • denk en spraakverwarring door langzaam praten, geheugenverlies en verminderd concentratievermogen;
  • benauwdheid en happen naar adem, waarnaast een krakende stem kan voorkomen;
  • uitval van hoofdhaar en wenkbrauwen;
  • psychose, depressiviteit en een staat van onverschilligheid;
  • opstopping, vochtophoping en een dikke nek zoals krop;
  • slappe of juist stijve pijnlijke spieren;
  • verminderde libido, verminderde vruchtbaarheid en onregelmatige menstruatie.

De aangeboren hypothyreoïdie

Indien het een aangeboren hypothyreoïdie betreft dan heeft het kind een reeks aan complexe symptomen, waarbij het skelet minder groeit, het gelaat vervormt en het kind heeft een grote mentale achterstand. Dit wordt ook wel cretinisme genoemd. Deze vorm van hypothyreoïdie kan reeds snel na de geboorte met een hielprik worden geïdentificeerd, zodat snelle toediening van de juiste schildklierhormonen de ontwikkeling van het kind stimuleren. Met 1 op de 3000 geboorten is dit een weinig voorkomende aandoening in Nederland.

Hoe wordt het behandeld?

Functioneert de schildklier niet of niet naar behoren dan kan iedere dag de schildklierhormoon worden ingespoten geheten levothyroxine. Daarmee nemen de klachten gewoonlijk snel af. Nadeel is dat de patiënt dit altijd moet blijven inspuiten. Het is namelijk een levensreddende behandeling, waarbij het gezondheidsniveau van de patiënt niet meer naar het oude niveau terugkeert. Daarnaast kan het zijn dat het een lange tijd in beslag neemt alvorens de correcte dosering van schildklierhormoon is gevonden. Bij de auto-immuunziekte Hashimoto kunnen de resultaten variëren aangaande wat nu wel of niet de juiste bloedwaarden moeten zijn. Indien hypothyreoïdie komt door jodiumtekort dan kan daartoe aanvullend jodium ingenomen worden. Dit is gewoonlijk niet van toepassing bij de autochtone bevolking omdat in ons voedsel voldoende jodium toevoegingen zitten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklier die te traag werkt? (hypothyreoïdie)Frustrerend. Dat is het als je voor de zoveelste keer bij de huisarts zit met een berg “vage” kwaaltjes. Wanneer het blo…
Hypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie: symptomen, oorzaken en behandelingHypothyreoïdie wil zeggen dat de schildklier te langzaam werkt, en dus te weinig hormonen aanmaakt. Het kan door allerle…
Hypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie houdt in dat de schildklier niet goed werkt. De aandoening is in drie soorten te verdelen. Bij primaire h…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…

7 tips om huisstofmijt terug te dringenDe huisstofmijt is een met het blote oog niet zichtbaar spinachtig beestje. Eigenlijk is het een nuttig diertje dat zich…
Wat is het polycysteus-ovariumsyndroom?Wat is het polycysteus-ovariumsyndroom?Bij een derde van de vrouwen komt verminderde vruchtbaarheid voor. Dit kan door het polycysteus-ovariumsyndroom zijn ver…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypothyreoïdie
Reacties

Joey, 18-09-2018
Als een schildklierhormoontekort op jonge leeftijd wordt gevonden, is dan een ontwikkelingsachterstand mogelijk? Bij mij is op m'n 10de al een taal/spraakstoornis geconstateerd. 2 jaar geleden is op m'n 15de een schildklierprobleem bevestigd. Reactie infoteur, 19-09-2018
Een structureel tekort aan schildklierhormonen kan potentieel ook van invloed zijn op de ontwikkeling en groei. Het zou kunnen dat taal- en spraakproblemen hieraan gerelateerd zijn. Of dit in jouw geval eveneens aan elkaar gerelateerd is, moet door een specialist worden beoordeeld.

Nelke van Dijk, 11-09-2016
Hallo,

Bij mijn vrouw is sinds kort schildklier problemen gekonstateerd! Geruime tijd (ongeveer twee jaar) heeft zij heel vervelende gehoorproblemen! Plotsklap ontstaan. Kan eea met haar gehoor te maken hebben? Gaarne uw mening.

M.vr.groet,

Gerard Kostense Reactie infoteur, 12-09-2016
Wat zijn de specifieke gehoorproblemen?

Mar, 30-09-2014
Wordt thyrax vergoed door zorgverlener? En wat gebeurt er met je lichaam als je ipv. 125 mgr. 150 mgr. inneemt? Reactie infoteur, 01-10-2014
Per jaar wordt opnieuw vastgelegd wat wel en niet wordt vergoed. Dit is eveneens per zorgverzekeraar afhankelijk. Informeer dus bij uw zorgverzekeraar. Stem een eventuele wijziging van de dosering af tezamen met de behandelend arts. Op basis van bloedserumwaarden kan worden bepaald of het lichaam meer of minder Thyrax nodig heeft. Hoeveel men werkelijk nodig heeft hangt per persoon af. Vraag bij twijfel altijd de huisarts voor meer informatie.

Heddy, 09-10-2013
Ik heb knobbeltjes in mijn schildklier, ze groeien ook, heb thyrax gekregen, maar zat bij controle van het bloed nog net op de scheiding. Ben heel veel in gewicht toegenomen, moe, en spierpijn in mijn benen, gewoon algehele malaise.

Is er iets aan die groeiende knobbels te doen?
Groetjes Heddy Reactie infoteur, 09-10-2013
Beste Heddy,

Laat je altijd bij vreemde vergroeiingen door de huisarts controleren. Het kan meer zijn dan alleen maar een schildklierprobleem.

Irene Seegers, 15-06-2012
Ik ben al 8 jaar mijn schildklier kwijt. Slik elke ochtend thyrax en ga 1 keer per jaar voor controle. Sinds ik de schildklier kwijt ben heb ik last van mijn spieren en gewrichten. Volgens mijn arts kan dit niet, want de medicijnen zijn goed afgesteld. Ben 10 kilo gegroeid wat ik er ook niet meer af krijg. Je houdt er altijd wel wat van over.
Groetjes Irene Reactie infoteur, 16-06-2012
Beste Irene,

De arts controleert als het goed is je bloed om vast te kunnen stellen of de waarde van het Levothyroxine hormoon gemiddeld een goede waarde heeft. Op basis daarvan kan de arts zeggen of het de juiste waarde is of niet. Maar ieder lichaam is anders en reageert anders. Let wel het is een hormoon vervangend middel. Bij een schildklierverwijdering zal je nooit meer op het vroegere niveau terecht komen, oftewel je lichaam past zich aan en stabiliseert. Je stofwisseling is daarbij iets uit balans gekomen waardoor je aankomt. Je hebt waarschijnlijk al vanalles al geprobeerd om af te vallen. Dus ik weet niet of dit advies gaat helpen. Eet normaal maar concentreer je op het eten van gezonde koolhydraten. Slechte koolhydraten hebben een hoge glycemie index waardoor glucose in je bloed te snel toeneemt waardoor insuline wordt aangemaakt om die glucose ongedaan te maken waardoor je weer honger krijgt. Gezonde koolhydraten hebben dat niet. Zie ook: http://gezondheid-voeding.todio.nl/dieet-voeding/slechte-koolhydraten-dikmakers-5545.html.
Let wel dat Thyras het thyroxine T4 en trijodothyronine T3 hormoon moet vervangen echter dit betekent nog niet dat het calcitonine hormoon is vervangen. Let dus op dat je voldoende calcium of kalk binnen krijgt. Je loopt verhoogde kans om osteoporose (ontkalking van de botten) te krijgen. Veelal zal dat op latere leeftijd van toepassing zijn. Eet dus voldoende zuivelproducten. En dat kun je dan goed combineren met gezonde koolhydraten.
Lees ook dit artikel Tips bij trage stofwisseling door schildklierproblemen!: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/99060-tips-bij-trage-stofwisseling-door-schildklierproblemen.html

Veel succes, geinformeerd

Thyrax bijsluiten: https://www.thuisapotheek.nl/geneesmiddelen/thyrax/#bijsluiter
Bijwerkingen: http://www.starteensgezond.nl/medicijnen/bijwerkingen_thyrax.php
Slechte koolhydraten zijn dikmakers: http://gezondheid-voeding.todio.nl/dieet-voeding/slechte-koolhydraten-dikmakers-5545.html

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.