Parodontitis hoe behandelen?

Parodontitis hoe behandelen? De symptomen van parodontitis of ontstoken tandvlees zijn bloedend rood gezwollen tandvlees en (steeds meer) loszittende tanden? ln het ergste geval kan je er je tanden door kwijtraken. Goede mondhygiëne is essentieel.

Hoe kom je aan parodontitis?

Feitelijk is parodontitis een gevolg van slechte mondhygiëne. Goed poetsen voorkomt parodontitis. Maar er is meer voor nodig. Je moet ook op tijd op controle gaan bij de tandarts.

Het is een misverstand dat iedereen op oudere leeftijd parodontitis krijgt. Het is geen ouderdomsziekte. Het is echt een kwestie van schoonmaken en schoonhouden. Parodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees die ook het bot aantast. Wie goed poetst, krijg geen ontsteking. Het bestaat: op je tachtigste nog mooie, eigen tanden en kiezen hebben.

Iedereen kan dus parodontitis krijgen. Slechts bij een beperkt deel van de bevolking is het genetisch bepaald. Het is te voorkomen door bacteriën niet te lang op een plek te laten zitten. Poetsen dus!

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

De oorzaak is dat men het tandplak rondom en tussen de tanden onvoldoende verwijdert. Er nestelen zich dan bacteriën tussen de tanden en daardoor wordt het tandvlees ziek. Als dat maar lang genoeg duurt en/of vaak genoeg voorkomt, krijgt men parodontitis.

Hoe vaak komt parodontitis voor?

  • Zo'n 70% procent van de mensen heeft last van tandvleesproblemem.
  • Bij 90% van de 35- tot 44-jarigen is er sprake van bloedend tandvlees zonder botafbraak.
  • Van die 90% heeft de helft parodontitis, wat zich manifesteert in bloedend tandvlees mét botafbraak.
  • Van die 50% heeft 10% parodontitis in ernstige mate, wat inhoudt dat de kans op verlies van tanden zeer aannemelijk is.

Wie lopen meer risico op parodontitis?

Bepaalde bevolkingsgroepen lopen meer risico op (ernstige) tandvleesontsteking:
  • zwangere vrouwen bijvoorbeeld. Daarom is het is zaak om te zorgen dat je tandvlees in orde is, vóórdat je zwanger raakt.
  • ook rokers ontwikkelen sneller parodontitis. De teer in tabak maakt het tandoppervlak ruwer en dat is een ideale voedingsbodem voor bacteriën, die zich dan beter kunnen hechten. Bovendien verdikt nicotine de wanden van de bloedvaten waardoor het langer duurt voordat het lichaam de ontsteking zelf aanpakt. Men geneest daardoor langzamer.
  • ook wie stress heeft, krijgt sneller last van parodontitis aangezien stress onze afweer ondermijnt.
  • wie aan suikerziekte lijdt, moeten ook alert zijn op parodontitis, want bij diabeten zijn de vaatwanden als gevolg van de suiker verdikt. De kleine bloedvaatjes, massaal aanwezig in het tandvlees, slibben dan gemakkelijk dicht, waardoor ontstekingen langzamer genezen.

Symptomen van ontstoken tandvlees?

Parodontitis geeft aanvankelijk helemaal geen klachten. Dat er iets mis is met je tandvlees merk je pas na verloop van tijd aan bloedend tandvlees bij poetsen, terugtrekkend tandvlees of een stinkende adem. Doordat het tandvlees zich terugtrekt, zullen de wortels ook steeds meer blootliggen. De tanden zijn dan gevoelig bij het poetsen of bij het nuttigen van warme of koude dranken. Maar je kan ook aan parodontitis lijden zonder deze symptomen. Loszittende tanden kunnen ook een indicatie van parodontitis zijn, maar dan verkeert de ziekte al in een vergevorderd stadium.

Botafbraak

Parodontitis tast op den duur ook het bot aan, een proces dat helaas onomkeerbaar is. Het lichaam maakt immers zelf geen nieuw bot aan. In dit verband is ook van belang hoeveel bot je van nature hebt en hoe lang je wortels zijn. Heb je veel botmassa en korte wortels dan past daar nog een kunstgebit op of zijn wellicht implantaten mogelijk.

Parodontoloog of tandarts raadplegen?

De parodontoloog is de meest aangewezen behandelaar als de ziekte te ver gevorderd. In dat geval zal de tandarts of mondhygiënist je doorsturen naar een parodontoloog. Als het tandvlees niet al te zeer is teruggetrokken (pockets tot 4,5 mm) kan dit in beginsel nog door de tandarts worden behandeld. Maar hoewel de tandarts een heel eind kan komen, kan hij parodontitis niet altijd met succes behandelen.

Ook bij de parodontoloog worden tandplak en bacteriën van tanden en tandwortels verwijderd. Tandsteenresten en bacteriën die zich in diepe pockets en bij wortelvertakkingen bevinden, kunnen alleen worden verwijderd na blootlegging. Daartoe worden onder plaatselijke verdoving via een kleine chirurgische ingreep (terugklappen van het tandvlees) de betrokken worteloppervlakken gereinigd.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Ontstoken tandvlees: wat te doen?Ontstoken tandvlees: wat te doen?In je mond zitten heel erg veel bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan tanden en kiezen. De laag bacteriën die op je…
Ontstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenOntstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenGezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is daarentegen roder van kleur en…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…

Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Psychofarmaca: drugs of medicijnPsychofarmaca: drugs of medicijnPsychofarmaca zijn middelen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel. Ze worden voorgeschreven bij bepaalde psych…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.