Jeukende ogen: oorzaken en symptomen jeuk aan de ogen
Jeukende ogen zijn een vervelend probleem. Last van jeukende ogen, tranende ogen, niezen en/of een loopneus? Misschien heb je last van een allergie. Je kunt klachten als jeukende ogen door hooikoorts krijgen, maar je kunt ook jeukende ogen door huisstofmijt krijgen. Een allergische reactie is een veranderde, in feite overdreven afweerreactie van het lichaam op prikkels die door bepaalde stoffen (allergenen) worden veroorzaakt. Normaal gesproken geven deze stoffen zoals pollen, schimmels, huidschilfers van dieren of huisstofmijt geen reactie, maar als je een allergie hebt wel. Een allergische reactie kan allerlei uiteenlopende klachten tot gevolg hebben, zoals niezen, een loopneus en rode, jeukende ogen. Er zijn zeer veel verschijningsvormen van allergie. Hooikoorts en allergie voor huisdieren en (de uitwerpselen van) huisstofmijt komen heel veel voor. Jeuk aan de ogen kan ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen.
Jeukende ogen door een allergische reactie
Wat is een allergie?
Men spreekt van een
allergie als je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen. Je wordt niet met een allergie geboren; een allergie ontwikkel je. Eerst reageert je lichaam normaal (dat wil zeggen meestal niet) op een bepaalde prikkel, maar ondertussen kun je een allergie aan het ontwikkelen zijn. Dit noemt men gevoelig worden of sensibilisatie. Stoffen waar je allergisch op reageert worden allergenen genoemd. Een allergische reactie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een allergeen. Meestal krijg je direct na het contact met een allergeen last van allergische klachten (een vroege allergische reactie), maar soms komt de allergische reactie pas uren na de allergische prikkel (een late allergische reactie). In sommige families kan meer allergie voorkomen. In dat geval spreekt men van een erfelijke aanleg of allergische constitutie. Bij allergie is sprake van een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal gesproken níét een dergelijke reactie geven. Je afweersysteem behoort boosdoeners, zoals bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde micro-organismen op te sporen en te vernietigen. Bij een allergie reageert je afweersysteem te heftig op een bepaalde stof (allergeen). Bij een allergische reactie komen bepaalde antistoffen (zoals histamine) vrij in het lichaam, welke de klachten veroorzaken.
Hygiënehypothese
Er bestaan sterke aanwijzingen dat de explosie van allergieën in westerse landen verband houdt met onze te schone stijl van leven: de zogeheten 'hygiënehypothese'. Deze hypothese stelt dat door het huidige (hoge) hygiëneniveau het afweersysteem te weinig reguliere 'vijandige indringers' heeft om aan te vallen, waardoor het afweersysteem zich tegen andere niet in het lichaam behorende stoffen richt, zoals stuifmeel (bij hooikoorts) en bepaalde voedingsstoffen.
Pinda's /
Bron: Istock.com/etiennevossWelke allergenen zijn er?
Stoffen die bij zeer veel mensen allergische klachten veroorzaken, zijn:
- Stuifmeel of pollen van bomen, planten of gras. Dit is de meest voorkomende allergie, welke 'hooikoorts' wordt genoemd. De klachten treden op wanneer de betreffende planten of bomen in bloei staan.
- Huisstofmijt, huidschilfers van dieren en schimmels. Huisstofmijten komen het hele jaar voor, met een piek in de herfstperiode. Niet het beestje zelf, maar zijn uitwerpselen zorgen voor klachten. Men spreekt in dat geval van huisstofmijtallergie. Als je allergisch bent voor huisdieren zoals een hond of een kat, dan zijn het de haren en huidschilfers die voor de allergische reactie zorgen.
- Cosmetica: het kan het voorkomen dat je allergisch bent voor een ingrediënt dat in cosmetica voorkomt.
- Je kunt allergisch zijn voor bepaalde voeding, zoals noten, pinda’s, eieren, vis,schaaldieren, fruit, tarwe en soja. Bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.
Allergische reacties: tranende ogen en jeukende ogen
Niet iedereen met aanleg voor allergie reageert op dezelfde wijze en in dezelfde mate op allergische prikkels. Wanneer vooral de onderste luchtwegen gevoelig zijn voor allergische prikkels, spreekt men van
astma. Je wordt dan benauwd en krijgt een
piepende ademhaling. Bij veel mensen staan echter andere klachten op de voorgrond. Zij ervaren een reactie in neus en ogen, met niezen, een vol hoofd, snotteren, tranende en
jeukende ogen. Het lijkt wel wat op een gewone
verkoudheid. De huid kan ook met jeuk of met
galbulten, ook wel netelroos genoemd, reageren. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken. Een veelgemaakt onderscheid is die tussen:
Galbulten op de rug /
Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)
- Seizoensgebonden allergieën (meestal 'hooikoorts' genoemd), welke het gevolg zijn van blootstelling aan stoffen in de lucht (zoals pollen of stuifmeelkorrels) die slechts op bepaalde tijden van het jaar voorkomen.
- Niet-seizoensgebonden allergieën, welke het gevolg zijn van blootstelling aan stoffen in de lucht, zoals huisstof.
Symptomen van hooikoorts: jeukende ogen, niezen en loopneus
Hooikoorts komt vooral voor in het voorjaar en de zomermaanden, afhankelijk van waar je precies allergisch voor bent. Hooikoorts is in veel gevallen een reactie op pollen en grassen. Bedenk dat verschillende delen van het land verschillende pollenseizoenen hebben en dat het pollenseizoen sterk van soort tot soort verschilt. In Nederland zijn vooral de pollen van wilde grassen, els, berk en bijvoet (een alsemachtige plant) die het meest allergeen zijn. Hooikoorts kan de volgende klachten veroorzaken:
- jeuk van de neus;
- jeuk van het gehemelte;
- jeukende ogen / waterige ogen;
- het oogwit en de oogleden kunnen rood en gezwollen worden;
- jeuk achter in de keel;
- loopneus (waarbij zich een heldere, waterige afscheiding vormt) en de neus kan hierbij verstopt raken;
- niezen
- het slijmvlies van de neus kan opzwellen en blauw-rood van kleur worden;
- hoofdpijn;
- hoesten;
Slapeloosheid /
Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com
- prikkelbaarheid;
- een enkele keer kunnen depressie, verlies van eetlust en slapeloosheid voorkomen.
Wat zijn de symptomen van niet-seizoensgebonden allergieën?
Niet-seizoensgebonden allergieën worden in principe gekenmerkt door dezelfde symptomen als bij hooikoorts, doch het verschil is dat je bij een niet-seizoensgebonden allergie allergisch bent voor een allergeen (of allergenen) die gedurende het gehele jaar aanwezig zijn, zoals huisstofmijt. Niet-seizoensgebonden allergieën kunnen de volgende klachten geven:
- jeuk van de neus;
- jeuk van het gehemelte;
- jeukende ogen / waterige ogen;
- het oogwit en de oogleden kunnen rood en gezwollen raken;
- jeuk achter in de keel;
- loopneus (waarbij zich een heldere, waterige afscheiding vormt), wat aanleiding kan geven tot (een soms chronische) neusverstopping;
- niezen;
- de buis van Eustachius kan opzwellen, waardoor je gehoor minder wordt (vooral gezien bij kinderen);
- soms terugkerende bijholteontstekingen (chronische sinusitis) en/of neuspoliepen.
Astma
Sommige mensen met een seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden allergie hebben ook last van astma, wat een piepende ademhaling en
benauwdheid tot gevolg heeft. Deze klachten worden veroorzaakt door dezelfde allergenen die bijdragen tot allergische rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies op allergische basis) en
conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies van het oog op allergische basis).
Andere oorzaken van jeukende ogen
Naast allergie zijn er andere aandoeningen die jeukende ogen kunnen veroorzaken.
Blefaritis
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand, ook wel 'ooglidontsteking' genoemd. Bij blefaritis heb je last van brandende of
jeukende oogleden. Naast irritatie van de oogleden, kan er roodheid, en zwelling optreden. De rand om het oog is rood en soms bezaaid met witte schilfertjes. Vaak is het een chronisch probleem, maar het kan ook acuut ontstaan.
Hoornvliesinfectie
Een hoornvliesinfectie ontstaat veelal na een beschadiging, waarna de plek door bacteriën of andere micro-organismen wordt geïnfecteerd. Het aangedane oog zal pijnlijk zijn, rood en ongemak veroorzaken en je hebt last van een verminderd zicht, evenals oogafscheiding en jeukende ogen.
Meibomitis
Een afwijkende functie van de Meibom-kliertjes (talgkliertjes van de ooglidrand) wordt meibomitis genoemd en soms ook een posterieure blefaritis. Deze
oogaandoening veroorzaakt vaak jeukende ogen. Doordat de talgklieren van het ooglid ontstoken zijn, ontstaan er problemen met de smerende en vochtige functie van het oog. Irritatie van de ogen,
zwelling van de oogleden en jeuk zijn enkele klachten die hierbij kunnen optreden.
Droge ogen
Droge ogen is een veel voorkomend probleem, waar vooral oudere mensen last van hebben omdat zij minder traanvocht produceren. Er is sprake van droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid (kwantiteit) of samenstelling (kwaliteit) niet voldoende is om bescherming aan het oog te bieden. Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of hun traanvocht is van slechte kwaliteit. Dit heeft tot gevolg dat hun ogen niet goed vochtig worden gehouden. Dit veroorzaakt oogirritatie in de zin van een prikkelend en schurend gevoel, alsof er zandkorreltjes in het oog aanwezig zijn. Branderigheid, jeuk en roodheid, staat bij droge ogen voorop.
Jeukende ogen door lenzen
Jeuk aan de ogen is ook mogelijk wanneer de contactlenzen niet goed passen, te lang in de ogen blijven of wanneer je deze onvoldoende vervangt.
Jeuk aan de ogen door mascara
Er zijn een groot aantal (meestal chemische) stoffen die oogirritatie kunnen geven. Denk hierbij aan make-up zoals eyeliner of mascara, bepaalde crèmes en het materiaal van brillen. Onderzoek van welke mascara je dikke, jeukende ogen krijgt en stap over op een ander merk.
Hormonale veranderingen
Wist je dat
hormonale schommelingen ook je ogen kunnen beïnvloeden? Veranderingen in hormonen tijdens je menstruatiecyclus, zwangerschap of de menopauze kunnen leiden tot een droge huid en irritatie van de ogen, wat weer jeuk kan veroorzaken.
- Marloes merkt dat haar ogen extra jeuken en branden tijdens haar menstruatie. Ze beseft dat de hormonale schommelingen ook haar ogen beïnvloeden.
Tip: Houd rekening met je lichaam en de veranderingen die het doormaakt. Het kan helpen om je symptomen bij te houden en te kijken naar eventuele patronen.
Omgevingsfactoren
Rook, vervuiling en sterke geuren kunnen ook de oorzaak zijn van jeukende ogen. Zelfs die geurige parfum die je zo lekker vindt, kan op de verkeerde dag voor irritatie zorgen.
Tip: Probeer je blootstelling aan deze irriterende stoffen te minimaliseren. Wanneer je in een drukke omgeving bent, is het een goed idee om een paar druppels kunstmatige tranen bij je te hebben om je ogen te verfrissen.
Ooginfecties
Infecties zoals conjunctivitis (pink eye) kunnen ook jeukende ogen veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals roodheid, zwelling en afscheiding. Het is belangrijk om deze infecties serieus te nemen, omdat ze besmettelijk kunnen zijn.
- Na een weekendje weg komt Anna terug met jeukende ogen en een rode gloed. Na een bezoek aan de dokter blijkt ze een lichte conjunctivitis te hebben, en ze moet snel handelen om verdere verspreiding te voorkomen.
Tip: Was regelmatig je handen en vermijd het aanraken van je ogen om infecties te voorkomen.
Eczemateuze dermatitis
Mensen met atopische dermatitis of contactdermatitis kunnen ook last krijgen van jeukende ogen. Deze huidaandoeningen kunnen irritatie en jeuk veroorzaken rondom de ogen, vooral als de huid droog is of in contact komt met irriterende stoffen.
- Lisa heeft last van eczeem en merkt dat haar ogen ook gevoelig zijn. De droge huid rondom haar ogen veroorzaakt een constante jeuk, wat erg frustrerend is.
Tip: Zorg voor een goede hydratatie van de huid rondom je ogen en gebruik producten die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoelige huid.
Oogtrauma of -irritatie
Een vuiltje in je oog, een krasje of zelfs te veel wrijven kan leiden tot irritatie en jeuk. Deze fysieke irritaties kunnen behoorlijk vervelend zijn en vereisen soms extra aandacht.
- Na een dag in de tuin merkte Tom dat hij met een takje in zijn oog was gekomen. Dit veroorzaakte een jeukend gevoel dat hem bleef achtervolgen, ondanks zijn pogingen om het te verhelpen.
Tip: Vermijd het wrijven van je ogen, en als je iets in je oog hebt gekregen, spoel het dan voorzichtig uit met schoon water of oogdruppels.
Systemische aandoeningen
Sommige systemische aandoeningen, zoals
lupus of andere auto-immuunziekten, kunnen ook leiden tot symptomen van jeukende ogen. Bij deze aandoeningen kunnen de ogen ook andere symptomen vertonen, wat het belang van een goede diagnose benadrukt.
- Sara had jarenlang last van jeukende ogen en ontdekte dat het een symptoom was van een onderliggende auto-immuunziekte. Dit inzicht hielp haar om betere zorg te krijgen voor haar algehele gezondheid.
Bij het syndroom van Sjögren raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken, waardoor je last krijgt van droge ogen,
droge mond, een
droge huid en een droge
vagina (
vaginale droogheid). Dit kan gepaard gaan met
vermoeidheid en gewrichtsklachten voor. Als gevolg van ontstoken traanklieren, wordt er minder traanvocht en/of traanvocht van slechtere kwaliteit aangemaakt. Je krijgt hierdoor last van droge en jeukende ogen en een gevoel alsof er zand in je ogen zit. Bij grofweg 1 op de 10 mensen met het syndroom van Sjögren ontstaan klachten aan de
schildklier.
Jeukende ogen in de winter of herfst
Last van jeuken ogen in de herfst- of wintermaanden kan te maken hebben met droge lucht; de lucht voldoende vochtig houden kan deze klachten verminderen. Je kunt ook last hebben van jeukende ogen in de winter door niet-seizoensgebonden allergieën (zie boven). Het kan hierbij gaan om de volgende allergieën:
Ventilatieroosters openzetten /
Bron: Martin SulmanHuisstofmijt
Deze microscopisch kleine beestjes gedijen in matrassen en beddengoed. In elk matras bevinden zich enkele miljoenen huisstofmijten. Bij een allergie voor huisstofmijt worden de klachten veroorzaakt door een reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen bij huisstofmijtallergie, zoals:
- Haal tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weg en neem vloerbedekking van laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Vervang je stoffen bank door een bankstel van leer.
- Schaf voor je beddengoed speciale hoezen aan die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden.
- Was je beddengoed minimaal eens per twee weken op zestig graden. Bij lagere temperaturen sterft de huisstofmijt niet.
- Ventileren is ook belangrijk. Zet 24 uur per dag gedurende alle dagen van de week de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet 's winters het raam half open.
Jeukende ogen voor allergie voor katten /
Bron: Chiemsee2016, PixabaySchimmel
Schimmel gedijt in vochtige ruimtes zoals kelders en badkamers. Wanneer schimmelsporen in de lucht terechtkomen, kunnen ze allergische symptomen veroorzaken.
Dieren
De meeste mensen zijn niet allergisch voor de vacht van dieren (kat of hond), maar eerder om een eiwit dat voorkomt in de huidschilfers van huisdieren,
speeksel en urine.
Wanneer huisarts raadplegen?
Als er reeds is vastgesteld dat je last hebt van allergieën, is de kans groot dat dit de oorzaak is van je jeukende ogen. Als je nog nooit last hebt gehad van een allergie, maar je merkt dat je klachten ontwikkelt in het bijzijn van dieren, in bepaalde jaargetijden, etc., raadpleeg dan een arts.
Onderzoek en diagnose
Jeukende ogen kunnen een ware bron van frustratie zijn, en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je weer comfortabel kunt zijn. Wanneer je je huisarts of oogarts bezoekt, weet dan dat je niet de enige bent die deze ongemakken ervaart. Maar wat gebeurt er precies tijdens het onderzoek en de diagnose? Laten we het proces samen doornemen, zodat je goed voorbereid bent!
Vraaggesprek met de arts
Wanneer je bij de arts binnenstapt, begint alles met een goed gesprek. Je arts zal je vragen stellen over je symptomen, zoals:
- Hoe lang heb je al last van je jeukende ogen?
- Heb je ook andere symptomen, zoals tranende ogen, roodheid of zwelling?
- Zijn er bepaalde situaties of triggers die de jeuk verergeren?
Neem dit voorbeeld:
- Als Sarah haar arts vertelt dat ze de laatste weken steeds vaker last heeft van jeukende ogen, zal de arts notities maken en doorvragen. “Ik merk dat het erger wordt als ik in de tuin ben,” zegt Sarah, terwijl ze zich zorgen maakt.
Tip: Wees eerlijk en gedetailleerd in je antwoorden. Hoe meer je kunt delen, hoe beter je arts je kan helpen!
Bloedafname /
Bron: Istock.com/anna1311Lichamelijk onderzoek
Na het gesprek is het tijd voor een lichamelijk onderzoek. De arts zal je ogen zorgvuldig bekijken om te zien wat er aan de hand is. Dit kan verschillende testen inhouden, zoals:
- Visuscontrole: De arts controleert je gezichtsvermogen om te bepalen of je ogen verder gezond zijn.
- Ooginspectie: Met behulp van een lampje en een speciale lens bekijkt de arts je ogen van dichtbij, zodat ze kunnen controleren op tekenen van irritatie, infectie of allergische reacties.
Tip: Tijdens dit onderzoek kan de arts ook vragen om je ogen te knipperen of te focussen op bepaalde objecten. Dit helpt hen om de gezondheid van je ogen beter te beoordelen.
Specifieke testen voor meer inzicht
Afhankelijk van je symptomen kan de arts aanvullende testen aanbevelen. Dit kan onder andere het volgende inhouden:
- Allergietests: Als je arts vermoedt dat allergieën de oorzaak zijn van je jeukende ogen, kan hij of zij aanbevelen om allergietests uit te voeren. Dit kan huidtesten of bloedonderzoek inhouden om specifieke allergenen te identificeren.
- Schirmer-test: Dit is een test om te controleren op droge ogen. De arts plaatst een kleine hoeveelheid kleurstof in je ogen en observeert hoe goed je tranen functioneren.
- Oogdrukmeting: Dit is belangrijk om te controleren op glaucoom. De arts meet de druk in je ogen om ervoor te zorgen dat alles in orde is.
Diagnose stellen
Na het voltooien van de onderzoeken kan de arts een diagnose stellen. Dit kan variëren van een eenvoudige allergie of conjunctivitis tot meer complexe aandoeningen zoals blefaritis of droge ogen. Je arts zal je uitleggen wat de oorzaak van je klachten is en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.
- Voorbeeld: “Op basis van je symptomen en het onderzoek denk ik dat je last hebt van allergische conjunctivitis,” zegt de arts. “We kunnen je een recept geven voor oogdruppels die de jeuk en irritatie zullen verlichten.”
Follow-up
Afhankelijk van de diagnose kan je arts aanbevelen om een follow-up afspraak te maken. Dit is een kans om te zien hoe je reageert op de behandeling en om ervoor te zorgen dat je je beter voelt.
Tip: Houd je symptomen goed in de gaten en aarzel niet om opnieuw contact op te nemen met je arts als je merkt dat de klachten aanhouden of verergeren.
Allergie /
Bron: Mladen Mitrinovic/Shutterstock.comBehandeling van jeuk aan de ogen
Allergieën kunnen je leven behoorlijk verstoren, vooral als ze je ogen aantasten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om die vervelende jeuk te verlichten en weer zonder zorgen van je omgeving te genieten. Hier zijn de belangrijkste behandelingen om jeukende ogen veroorzaakt door allergieën aan te pakken.
Allergie
Het voorkomen van jeukende ogen, veroorzaakt door allergieën is simpel: vermijd het allergeen. Als het vermijden van het allergeen niet mogelijk is, kunnen symptomatische medicijnen helpen. Dit zijn medicijnen die gericht zijn op het onderdrukken van de allergieklachten. Andere medicatie zijn antihistaminica, corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen), nasale decongestiva (om neusverstopping te verminderen) en allergie immunotherapie (om je grotendeels of zelfs helemaal van je allergieklachten af te helpen).
Oogdruppels tegen jeukende ogen
In geval van allergische conjunctivitis zijn er ook oogdruppels met antihistaminica verkrijgbaar, die ervoor zorgen dat er geen histamine vrij kan komen in je ogen, waardoor je geen jeuk meer in de ogen krijgt. Oogdruppels werken vaak 4-6 uur en verlichten direct de jeuk zonder enige bijwerkingen. In sommige ernstige gevallen van jeukende ogen kun je met je huisarts praten over het gebruik van steroïden oogdruppels voor het verlichten van de pijn.
Bezoek de oogarts bij oogaandoeningen die kunnen leiden tot jeukende ogen. De oogarts kan zo nodig medicatie voorschrijven ter behandeling van het probleem. Als je denkt dat je klachten komen door je contactlenzen of de lensoplossing, bespreek dit dan met je oogarts.
Allergenen vermijden
De eenvoudigste manier om jeukende ogen door allergieën te bestrijden, is door het allergeen te vermijden. Dit kan betekenen dat je bepaalde omgevingen of producten moet vermijden die allergische reacties veroorzaken. Of het nu gaat om pollen, huisstofmijt, of huisdieren, door deze triggers te mijden, kun je veel ongemak voorkomen.
Tip: Houd je ramen gesloten tijdens het pollenseizoen en gebruik luchtreinigers in huis om allergenen buiten te houden.
Symptomatische medicijnen
Als het vermijden van allergenen niet mogelijk is, kunnen symptomatische medicijnen helpen. Deze medicijnen zijn speciaal ontworpen om allergieklachten te onderdrukken. Antihistaminica zijn de meest gebruikte medicijnen voor allergieën en kunnen helpen bij het verminderen van jeuk, tranen en roodheid van de ogen.
- Max had altijd last van jeukende ogen tijdens het hooikoortsseizoen. Hij begon antihistaminica te gebruiken en merkte snel dat zijn symptomen aanzienlijk verbeterden.
Daarnaast kunnen corticosteroïden (ontstekingsremmende medicijnen) en nasale decongestiva (om neusverstopping te verminderen) ook helpen bij het verlichten van allergische symptomen. In sommige gevallen kan allergie-immunotherapie een optie zijn om je grotendeels of zelfs helemaal van je allergieën af te helpen.
Oogdruppels tegen jeukende ogen
Als je last hebt van allergische conjunctivitis, zijn er oogdruppels met antihistaminica verkrijgbaar. Deze druppels zorgen ervoor dat er geen histamine vrijkomt in je ogen, waardoor je de jeuk kunt verminderen. Oogdruppels werken vaak 4-6 uur en bieden directe verlichting zonder noemenswaardige bijwerkingen.
- Lisa gebruikte oogdruppels met antihistaminica en merkte al snel dat de jeuk en irritatie afnamen, waardoor ze weer met plezier haar favoriete boeken kon lezen.
In ernstige gevallen van jeukende ogen kan je huisarts steroïdenoogdruppels aanbevelen om de pijn te verlichten. Deze druppels zijn krachtiger en kunnen helpen bij langdurige of intensieve symptomen.
Als je last hebt van jeukende ogen, is het verstandig om een oogarts te raadplegen. De oogarts kan medicatie voorschrijven om je klachten te verlichten en eventuele oogaandoeningen aan te pakken die jeuk veroorzaken.
Tip: Als je denkt dat je klachten komen door je contactlenzen of de lensoplossing, bespreek dit dan met je oogarts. Er zijn mogelijk alternatieven of oplossingen die je kunnen helpen.
Een gezonde omgeving creëren
Draag een veiligheidsbril als je werkt met chemische stoffen. Een
luchtbevochtiger in huis reguleert het vochtgehalte waardoor je minder snel last krijgt van droge ogen. Een goede ooghygiëne is belangrijk. Daarnaast is het verstandig om te stoppen met roken en je niet te begeven in rokerige ruimtes. Geurkaarsen vermijden biedt soms soelaas, doordat deze kaarsen de lucht vervuilen met roet en andere irriterende stoffen. Tot slot zorg gezonde voeding dat rijk is aan
vitamine A en omega 3-vetzuren dat je ogen voldoende
voedingsstoffen binnenkrijgen.
Prognose
De prognose van jeukende ogen door allergieën is over het algemeen goed, vooral als je de juiste behandeling volgt en allergenen zoveel mogelijk vermijdt. Je kunt de klachten vaak onder controle houden met antihistaminica, oogdruppels en door allergie-uitlokkende stoffen te vermijden. Hoewel allergieën meestal chronisch zijn, kunnen je symptomen tijdens bepaalde seizoenen of bij blootstelling aan specifieke allergenen erger worden.
Bij sommige mensen verminderen de klachten na verloop van tijd, terwijl anderen langdurig last kunnen blijven houden van allergische reacties. Met de juiste behandeling en aanpassingen in je levensstijl kun je je symptomen aanzienlijk verminderen en een goede kwaliteit van leven behouden.
Lees verder