Jeukende oogleden: symptomen en oorzaken jeukende ooghoeken

Jeukende oogleden: symptomen en oorzaken jeukende ooghoeken Jeukende oogleden of ooghoeken is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last gehad van jeukende oogleden. Jeuk aan de oogleden kan zich voordoen bij een groot aantal aandoeningen, maar het wijst lang niet altijd op een medisch probleem. De huid van de oogleden is dun en kwetsbaar, waardoor dit gebied gevoelig is voor irritatie. Ooglidirritatie veroorzaakt vaak jeuk, die snel kan verergeren en mogelijk je gezichtsvermogen tijdelijk kan verstoren, vaak doordat de traanfilm wordt aangetast. Veel aandoeningen kunnen jeukende oogleden veroorzaken, waaronder aangeboren en verworven huidaandoeningen, allergieën en ontstekingen. Enkele oorzaken van jeukende oogleden zijn relatief goed te behandelen aandoeningen. Andere oorzaken van jeukende oogleden zijn chronisch van aard en vereisen een langdurige behandeling om de onderliggende aandoening onder controle te krijgen en de symptomen te beperken.

Oogleden

Elk oog heeft een bovenste ooglid en een onderste ooglid. Oogleden zijn huidplooien die zich aan de voorkant van het oog bevinden en de ogen beschermen tegen vuil en vocht. Oogleden beschermen ook tegen fel licht. Dit doe je door je ogen samen te knijpen. Door te knipperen verspreiden de oogleden een dun laagje traanvocht. Dit wordt 'traanfilm' genoemd, en deze bedekt het oogoppervlak en bestaat uit drie lagen. Dit houdt het oog vochtig en schoon. Dit is belangrijk om een goed en scherp zicht te houden.

Jeuk aan de oogleden door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlinJeuk aan de oogleden door hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlin

Oorzaak van jeukende oogleden en ooghoeken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van jeuk aan de oogleden, waaronder huidaandoeningen zoals contacteczeem en blefaritis. Meestal worden jeukende oogleden veroorzaakt door een soort allergie. Een allergeen zoals pollen, stof en dierlijke huidschilfers veroorzaakt de vrijgave van histamine, een chemische stof die verantwoordelijk is voor de allergische reactie, in de weefsels om de ogen, waardoor jeuk, roodheid en zwelling ontstaan. Wrijven in de ogen is een natuurlijke reactie, maar maakt de situatie vaak erger. Oogallergieën komen in veel vormen en maten voor en kunnen seizoensgebonden zijn of zich het hele jaar voordoen.

Allergieën

Seizoensgebonden allergieën veroorzaken wat bekend staat ​​als allergische conjunctivitis. Het komt het meest voor in het voorjaar en de herfst en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld pollen. Allergieën die gedurende het hele jaar aanwezig zijn, worden veroorzaakt door zaken zoals schimmel en stof.

Droge ogen

Maar allergieën zijn niet de enige oorzaak van jeukende ogen. Als je naast jeuk een branderig gevoel hebt, dan kan droge ogen, ofwel voluit het droge ogen syndroom of keratoconjunctivitis sicca, de oorzaak zijn. Droge ogen wordt veroorzaakt door een chronisch tekort aan een voldoende bevochtiging en smering van het oogoppervlak.

Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)Traanfilm bestaat uit drie lagen / Bron: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Meiboom klier dysfunctie (MKD)

MKD is een andere mogelijke oorzaak van jeukende oogleden. Het gaat hierbij om een verstopping van de openingen van de klieren van Meiboom, die zich aan de rand van de oogleden bevinden. Deze klieren produceren een olieachtige substantie, welke onderdeel uitmaakt van de traanfilm.

Ooglidrandontsteking of blefaritis

Als je oogleden rood en ontstoken zijn, kan dit wijzen op een aandoening die blefaritis wordt genoemd. Hierbij gaat het om een ontsteking van de oogleden, vooral de ooglidrand waar de wimpers zijn ingeplant, en het wordt veroorzaakt door bacteriën en in sommige gevallen door microscopische mijten die op de oogleden leven.

Contactlenzen

Als je contactlenzen draagt, kunnen jeukende ogen of oogleden het dragen van contactlenzen bemoeilijken. Soms, als je je contactlenzen te lang draagt ​​of niet vaak genoeg vervangt, kan dit ook jeukende ogen veroorzaken.

Cosmetica

Sommige cosmetica of make-upproducten kunnen irriterende stoffen bevatten die jeuk en irritatie van de oogleden kunnen veroorzaken.

Stress en vermoeidheid

Stress, slaapgebrek en vermoeidheid kunnen oogirritatie en jeuk veroorzaken.

Irriterende stoffen

Blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, stof of chemicaliën kan leiden tot jeukende ogen en oogleden.

Oogletsel

Trauma aan het oog of de oogleden kan leiden tot jeuk en irritatie.

Jeuk aan oogleden door contacteczeem

Wat is het?

Bij contacteczeem krijg je uitslag op de huid door contact met bepaalde stoffen. Er is ofwel sprake van allergisch contacteczeem of van irritatief contacteczeem, of ze komen beide tegelijk voor. Bij allergisch contacteczeem is er een allergische reactie voor een bepaalde stof, een allergeen, en dit blijft vaak levenslang bestaan. Alledaagse oorzaken zijn onder meer allergenen in de lucht, zoals pollen (hooikoorts), huisdieren, huisstofmijf, schimmelsporen en antibiotische zalven.

Symptomen

Bij irritatief contacteczeem krijg je huiduitslag als gevolg van irritatie, bijvoorbeeld door zeep, cosmetische producten, parfum, haarverzorgingsproducten, oogdruppels, wrijven of door kou. Typische symptomen van contacteczeem van de oogleden zijn roodheid, jeuk en een fijne, schilferige uitslag. Donkere cirkels om de ogen kunnen ook voorkomen.

Behandeling

Het vermijden van contact met stoffen die contacteczeem kunnen veroorzaken is de hoeksteen van het het managen van deze aandoening. Antihistamine en anti-inflammatoire oogdruppels kunnen nuttig zijn bij het verlichten van de symptomen van allergische ooglidcontacteczeem.

Atopisch eczeem van de oogleden

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een eczeem dat in aanleg aanwezig is. Het wordt gekenmerkt door droge, schilferige, intense jeukende huidvlekjes, bultjes en blaasjes. Het beloop wordt gekenmerkt door afwisselend periodes van verbetering en verslechtering. Betrokkenheid van de oogleden komt vaak voor bij mensen met atopisch eczeem. Atopisch eczeem van de oogleden veroorzaakt ontsteking van de buitenste en binnenste oogleden. De jeuk kan dermate intens zijn dat de voorzijde van het oog of het hoornvlies vervormd wordt door het voortdurend wrijven in de ogen. Oogafscheiding door atopisch eczeem wordt vaak vergezeld door een brandend gevoel, roodheid en lichte zwelling. De huid van de aangedane oogleden kan donkerder of lichter worden dan de omringende huid, en andere gebieden van de huid vertonen vaak ook typische tekenen van eczeem.

Behandeling

Behandeling van atopisch eczeem van de oogleden kan middels een zacht vochtinbrengend middel en topische medicatie. Antihistaminica kunnen worden voorgeschreven om jeuk tegen te gaan.

Jeukende oogleden door blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)Jeukende oogleden door blefaritis / Bron: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Jeukende oogleden door blefaritis

Wat is blefaritis?

Blefaritis verwijst naar een vaak chronische ontsteking van de ooglidrand. De aandoening wordt ook wel 'ooglidontsteking' genoemd. Bij blefaritis zijn de haarzakjes en de talgkliertjes (Meibomse klieren) in het ooglid ontstoken. Klachten zijn jeuk, irritatie en soms een rood en gezwollen oog. Er kunnen tussen de wimpers schilfertjes en korstjes verschijnen die de ontstoken ooglidranden irriteren. Branderig gevoel en tranende ogen zijn het gevolg.

Behandeling

Blefaritis is een chronische aandoening waarbij langdurige behandeling en zorg vereist is. Het is belangrijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes, gedrenkt in lauwarm water waar druppels babyshampoo aan zijn toegevoegd. Warme kompressen die je gedurende 3 tot 5 minuten op de gesloten oogleden houdt, wordt ook geadviseerd. Het masseren van de oogleden kan helpen om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te verplaatsen.

Wazig zien door oculaire rosacea / Bron: Martin SulmanWazig zien door oculaire rosacea / Bron: Martin Sulman

Jeuk door oculaire rosacea

Wat is oculaire rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en zwelling van de huid. Het gezicht is de belangrijkste voorkeursplek voor rosacea, maar de oren, hoofdhuid, nek, rug en borst kunnen ook betrokken zijn. Bij ongeveer de helft van degenen met rosacea zijn de ogen ook betrokken. Dit staat bekend als oculaire rosacea. De symptomen van rosacea van de ogen kunnen bestaan uit jeuk, een branderig gevoel, overmatige tranenvloed, roodheid en oogafscheiding. Het oppervlak van het oog zelf kan betrokken zijn bij oculaire rosacea, wat tot wazig zien leidt.

Wat te doen?

Behandeling bestaat meestal uit het extra hygiënisch houden van de oogleden door dagelijks wassen en het toepassen van warme kompressen. De arts zal vaak een antibiotica- of een gecombineerde antibiotica/steroïde zalf voorschrijven. Het gebruik van kunsttranen kan helpen om de droogheid van de ogen te verlichten, hetgeen vaak voorkomt bij oculaire rosacea.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…
Jeukende oogledenJeukende oogledenJeukende oogleden zijn erg vervelend. Soms zijn de oogleden opgezwollen of is de huid op en om de oogleden juist heel er…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ontstoken oogleden of blefaritis, wat te doen?Rode ogen en extreem jeukende ogen zijn twee eigenschappen van blefaritis of ontstoken oogleden. Dat is een lastige aand…

Hikken: Oorzaken en behandeling van hikaanvallenHikken: Oorzaken en behandeling van hikaanvallenDe hik (singultus) is meestal een vervelend, kortstondig en symptoom dat onverwacht optreedt bij alle mogelijke leeftijd…
Stressincontinentie: Lekkage van urine door bewegingStressincontinentie: Lekkage van urine door bewegingStressincontinentie is een aandoening die vooral vrouwen treft. Bij het maken van een inspanning of beweging ontstaat dr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
 • All About Vision. Itchy Eyes: Causes And Cures. http://www.allaboutvision.com/conditions/itchy-eyes.htm (ingezien op 6-9-2017)
 • HealthHype.com. Itchy Eyelids Pictures, Causes and Treatment. http://www.healthhype.com/itchy-eyelids-causes-and-treatment.html (ingezien op 6-9-2017)
 • Livestrong.com. What Are the Causes of Itching Eyelids? http://www.livestrong.com/article/162105-what-are-the-causes-of-itching-eyelids/ (ingezien op 6-9-2017)
 • Martin Sulman. Te weinig slaap: symptomen en gevolgen van een slaapgebrek. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189805-te-weinig-slaap-symptomen-en-gevolgen-van-een-slaapgebrek.html (ingezien op 12-9-2023)
 • NVDV. Contacteczeem. Brochure, zj.
 • Oogfonds. Het ooglid. https://oogfonds.nl/alles-over-ogen/anatomie-van-het-oog/ooglid/ (ingezet op 6-9-2017)
 • Ophtadirect. Meiboom Klier Dysfunctie (MKD). http://www.ophtadirect.be/aandoeningen/meiboom-klier-dysfunctie-mkd/ (ingezien op 6-9-2017)
 • Wikipedia. Ooglid. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ooglid (ingezet op 6-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/mkrberlin
 • Afbeelding bron 2: BlackNL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Martin Sulman
Reacties

Martens, 29-01-2019
Sinds ik Hylan gebruik voor droge ogen heb ik jeukende oogleden. Moet ik dan hiermee stoppen. Eerder heb ik ook druppels gebruikt en toen had ik geen last, dat was een ander merk.
Ik gebruik ook Brimonidine 2x p.dag en voor 's avonds Suflatan. Reactie infoteur, 08-02-2019
Hylan oogdruppels worden gebruikt als kunstmatig traanvocht en zorgen bij dagelijks gebruik voor bescherming tegen uitdrogingsverschijnselen van de ogen. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan.

A. C. H. Marijnen, 26-08-2018
Ik kan niets vinden wat mij helpt tegen jeukende oogleden en ooghoeken. Bij het ontwaken komt er ook groen vuil uit beide ogen, de jeuk is soms heel erg. Is hier wat aan te doen? Ik ben 71 jaar. De huisarts zegt het komt door lenzen, maar die gebruik ik al meer dan een jaar niet meer. Hopelijk heeft u een oplossing. Vr Gr Aad Marijnen Reactie infoteur, 19-09-2018
Geelgroene etterende afscheiding (pus) uit het oog wijst op een bacteriële oogontsteking. Lees hier meer over de behandeling: https://goo.gl/W9DYXD.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.