Ontstoken oogleden of blefaritis, wat te doen?

Rode ogen en extreem jeukende ogen zijn twee eigenschappen van blefaritis of ontstoken oogleden. Dat is een lastige aandoening die bovendien het gezicht in meer of minder mate ontsiert. Het is moeilijk om een ooglidontsteking op te lossen. Wel zijn er verschillende manieren die de moeite van het proberen waard zijn, om deze aandoening te doen verdwijnen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Symptomen blefaritis

De symptomen van blefaritis zijn rode ooglidranden, soms rode ogen, jeuk en irritatie. Niet iedereen krijgt jeuk; bij sommigen worden alleen de oogranden rood. Mensen met een vette huid, droge ogen en roos hebben eerder last van deze aandoening. Het is een vervelende aandoening omdat de ogen een kenmerkend gezichtsdeel vormen waardoor velen zien dat je iets hebt. Een blefaritis is relatief onschuldig en wordt veroorzaakt door een bacterie.

Bacteriële infecties als oorzaak

Blefaritis kan ontstaan door bacteriële infecties. Er zitten normaal gesproken bacteriën op onze huid met een positieve werking. Je moet weten dat in het lichaam negen maal zoveel bacteriën zitten als lichaamscellen. Deze bacteriën zijn allemaal goed van aard, zo lang ze in de juiste verhoudingen voorkomen en op de juiste plek in het lichaam zitten. Bij blefaritis zorgt een bacterie ervoor dat ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Hoe dit precies tot stand komt is niet bekend.

Ooglidmassage

Als je last hebt van blefaritis is het een optie om de oogleden vlak onder de wimpers te masseren; zo wordt de doorstroming van deze kliertjes bevorderd. Begin bij de binnenste ooghoek en zet de massage zachtjes voort totdat je in de buitenste ooghoek bent gearriveerd. Warme kompressen helpen om allerlei huidschilfertjes te verwijderen, wat ook voordeel heeft voor de kleine talgklieren. Gebruik deze daarom voorafgaand aan de massage.

Gebruik biologische honing

Een alternatieve oplossing is het ooglid voorzichtig insmeren met een biologische honing. Natuurlijk moet je zorgen dat de honing niet in je oog komt. Breng het heel dun en secuur aan met een wattenstaafje. Honing werkt als een natuurlijk antibioticum zonder enige bijwerking.

Gebruik een infusie

In de kruidengeneeskunde is men succesvol met het behandelen van een blefaritis. De oogleden worden hier schoongemaakt met een aftreksel. Een aftreksel is in feite een infusie (een lauwe thee) van een bepaald kruid. Vier belangrijke kruiden die je kunt gebruiken als lauwe infusie zijn:

Ook wordt soms gekozen om te werken met een lauw theezakje van kamillethee; als je dat dagelijks om je gesloten oogleden doet, is er een kans dat de blefaritis weer verdwijnt. Ook kun je theezakjes kopen die je zelf kunt vullen met een kruid. In dit theezakje kun je smeerwortel, goudsbloem of ogentroost doen, wat je vervolgens op je gesloten ogen legt.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ooglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingOoglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken ooglid of ooglidontsteking staat bekend als blefaritis. Een ontstoken ooglid doet zich gewoonlijk voor in…
Jeukende oogleden: symptomen en oorzaken jeukende ooghoekenJeukende oogleden: symptomen en oorzaken jeukende ooghoekenJeukende oogleden of ooghoeken is een vervelende klacht. Iedereen heeft wel eens last gehad van jeukende oogleden. Jeuk…
Blefaritis: Ontsteking van de ooglidrandenBlefaritis: Ontsteking van de ooglidrandenBlefaritis is een oogaandoening waarbij ooglidranden ontstoken of gezwollen zijn. De symptomen doen veel denken aan deze…
Ooglidontsteking: blefaritisOoglidontsteking: blefaritisEen ontsteking van de randen van de oogleden wordt blefaritis genoemd en dit is een een vervelende kwaal. Het is een aan…

Behandelrichtlijn voor tekenbeten en de ziekte van LymeIn Nederland komen steeds meer teken voor die besmet zijn met Borrelia burgdorferi. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme…
Ziekte van Fabry: oorzaak, symptomen en behandelingZiekte van Fabry: oorzaak, symptomen en behandelingEen stapelingsziekte is erfelijk en er is sprake van een opeenstapeling van bepaalde moleculen. Dit wordt veroorzaakt do…
Bronnen en referenties
  • Medisch dossier januari 2015
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2469
  • http://www.oogheelkunde.org/uploads/cX/WE/cXWEhQhEGpTBvDNZSfqnFA/2013-BvD_JO-blefaritis.pdf
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blefaritis
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.