Ooglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandeling

Ooglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandeling Een ontstoken ooglid of ooglidontsteking staat bekend als blefaritis. Een ontstoken ooglid doet zich gewoonlijk voor in het gedeelte van het ooglid waar de wimpers groeien en kan beide oogleden treffen. Blefaritis komt vaak voor als talgklieren nabij het ooglid te veel olie produceren. Deze klieren liggen in de buurt van de basis van de wimpers en raken door de overproductie verstopt. Dit leidt tot geïrriteerde en rode ogen. Ook kun je last krijgen van een pijnlijk ooglid. Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen blefaritis veroorzaken. Blefaritis is vaak een chronische aandoening die moeilijk te behandelen is. Blefaritis kan ongemak veroorzaken en als cosmetisch storend worden ervaren. Een ontstoken ooglid of ooglidontsteking brengt meestal geen blijvende schade toe aan je gezichtsvermogen en is niet besmettelijk.
Ontstoken ooglid / Bron: By Kenny/Shutterstock.comOntstoken ooglid / Bron: By Kenny/Shutterstock.com

Ontstoken ooglid

Een ontstoken ooglid is de meest voorkomende oorzaak van droge en geïrriteerde ogen. De medische benaming is 'blefaritis'. Het gaat hierbij om een ontsteking in de haarzakjes van de wimpers of in de talgkliertjes, welke zich in de rand van de oogleden bevinden. Het kan zich in één of beide oogleden voordoen. Rode en gezwollen ooglidranden zijn de belangrijkste symptomen.

Oorzaak blefaritis

Ooglidontsteking kan het gevolg zijn van onvoldoende ooglidhygiëne, overmatige groei van bacteriën die zich met talg voeden, allergieën (waaronder allergische reacties van de ogen op medicijnen, contactlensvloeistof of oogmake-up), of een hormonale disbalans. Ook is het mogelijk dat de Meibomse klieren (talgklieren) nabij het ooglid te veel olie produceren, waardoor deze klieren geblokkeerd raken.

Risicofactoren

Een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van ontstoken oogleden, is de aandoening seborroïsch eczeem (roos van de hoofdhuid en wenkbrauwen). Bacteriële overgroei van Stafylokokken, een bacterie die vaak hoort bij de normale huidflora van de mens, is een andere mogelijke risicofactor. De huidaandoening rosacea, welke wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht, kan ook een trigger zijn. Voorts vormen wimpermijten of luizen een risicofactor.

Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien / Bron: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)

Ontstoken ooglid symptomen

Een ontstoken ooglid veroorzaakt rode, jeukende, en een beetje gezwollen oogleden. De basis van je wimpers kan ook schilferig zijn. Andere mogelijke klachten zijn:

Onderzoek en diagnose

Voor het stellen van de diagnose, zal de arts je oogleden en je ogen zorgvuldig onderzoeken. De arts kan daarvoor een speciaal vergrootglas gebruiken tijdens het onderzoek. Een oogarts kan naar je ogen kijken met een lampje, waarmee door een vergrootglas wordt geschenen om je oog te bekijken. Soms vindt de arts het nodig om een uitstrijkje te maken van de olie of korstjes, die zich hebben gevormd op het ooglid. Dit monster kan worden geanalyseerd op de aanwezigheid van bacteriën of schimmels. Hiermee kan de boosdoener worden geïdentificeerd.

Ooglidontsteking behandelen en verhelpen

Zelfzorgmaatregelen

Als je last hebt van ontstoken oogleden, kan je onderstaande maatregelen in acht nemen om je oogleden te reinigen:
 • Bevochtig een schoon washandje in warm (niet heet) water.
 • Wring het uit en plaats deze op je gesloten oogleden gedurende 5 minuten.
 • Na 5 minuten het washandje opnieuw bevochtigen, zodat het warm blijft. Dit helpt om de korstjes te verzachten, waardoor je ze gemakkelijker kunt weghalen.
 • Na drie keer 5 minuten, in totaal 15 minuten, zijn de korstjes vaak voldoende afgeweekt.
 • Daarna de ooglidranden schoonmaken en ontvetten met een wattenstokje.
 • Bevochtig het wattenstaafje met een oplossing van een glas lauw water waarin enkele druppels babyshampoo zijn toegevoegd. Deze shampoo ontvet, maar irriteert niet de ogen.

Wanneer er niet eerst korstjes te hoeven worden losgeweekt, kun je meteen doorgaan naar de laatste twee stappen.

Kamille / Bron: Poppet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Kamille / Bron: Poppet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Huismiddel

Er is ook een huismiddel om je ontstoken ooglid mee schoon te maken, namelijk het schoonmaken met afgekoelde kamillethee. Haal een wattenstaafje door de thee en maak vervolgens het ooglid schoon. Kamille heeft antibacteriële eigenschappen.

Medicijnen

Wanneer het ontvetten met de oplossing met babyshampoo onvoldoende soelaas biedt, kan de huisarts fusidinezuur ooggel voorschrijven. Fusidinezuur remt de groei van bacteriën en dien je direct na het ontvetten aan te brengen. Een apotheekassistent kan voordoen hoe je de druppels toedient. Voor gebruik aandachtig de bijsluiter lezen. Bij eventuele droge ogen als gevolg van de ontsteking, kunnen kunsttranen helpen.

Ontstoken ooglid voorkomen

Neem de volgende preventieve maatregelen:
 • Houd je oogleden schoon;
 • Verwijder alle oogmake-up voor het slapen gaan;
 • Gebruik geen eyeliner op de randen van je oogleden achter de wimpers.

In een vroeg stadium van blefaritis, kun je verdere irritatie voorkomen door geen make-up meer te gebruiken.

Prognose

Een ooglidontsteking of blefaritis kan variëren in ernst en duur. De prognose hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de ontsteking, de mate van ontsteking en de zorg die wordt verleend. Blefaritis heeft meestal geen ernstige gevolgen voor het gezichtsvermogen, maar het kan ongemak en irritatie veroorzaken.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de prognose van ooglidontsteking:

Chronische aandoening

Ooglidontsteking kan een chronische aandoening zijn, wat betekent dat het periodiek kan terugkeren, zelfs na behandeling. Mensen die vatbaar zijn voor blefaritis kunnen periodiek last hebben van symptomen.

Behandeling

De prognose wordt vaak beïnvloed door de behandeling. Het is belangrijk om een oogarts te raadplegen voor een juiste diagnose en om de aanbevolen behandeling te volgen. Dit kan het gebruik van warme kompressen, ooglidhygiëne, reiniging van de oogleden en soms medicatie omvatten.

Onderliggende oorzaak

De prognose kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de blefaritis. Bijvoorbeeld, als de ontsteking wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening zoals rosacea, kan het beheersen van die aandoening helpen om herhaling te voorkomen.

Complicaties

In zeldzame gevallen kan ooglidontsteking leiden tot complicaties, zoals een hoornvliesinfectie (keratitis) of littekens op het ooglid. Het is belangrijk om eventuele complicaties snel te herkennen en te behandelen om blijvende schade te voorkomen.

Zelfzorg

Naast medische behandeling kan regelmatige zelfzorg, zoals het schoonhouden van de oogleden en het vermijden van oogmake-up, contactlenzen of andere potentiële irriterende stoffen, helpen om de symptomen te verminderen en de prognose te verbeteren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Hangend ooglid (Ptosis)Hangend ooglid (Ptosis)Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hi…
Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)Een chalazion komt vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer gehad. Lees hieronder wat je er aan zou kunnen doen.
Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Een strontje of pukkel (sommige mensen noemen het een stontje) op je oog… Er wordt vrijwel altijd mee bedoeld dat een ta…

Biliaire pancreatitis – alveesklierontsteking door galstenenBiliaire pancreatitis – alveesklierontsteking door galstenenBijna iedereen heeft galstenen en veelal kunnen die niet veel kwaad. Soms gaan ze echter op een plekje zitten waar ze ju…
Galstenen, galaanval en galblaasoperatieGalstenen, galaanval en galblaasoperatieGalstenen kunnen een galaanval veroorzaken en de bron zijn van ontstekingen aan de galwegen. Een remedie is de verwijder…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clubtable, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/fusidinezuur-ooggel#hoe-gebruik-ik-dit-medicijn
 • https://www.thuisarts.nl/ooglidontsteking/ik-heb-ooglidontsteking
 • http://www.webmd.com/eye-health/blepharitis
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blepharitis/basics/tests-diagnosis/con-20024605
 • http://www.allaboutvision.com/conditions/blepharitis.htm
 • Thuisarts. De randen van mijn oogleden zijn ontstoken. https://www.thuisarts.nl/ontstoken-ooglid-randen/randen-van-mijn-oogleden-zijn-ontstoken (ingezien op 24-10-2023)
 • Afbeelding bron 1: By Kenny/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Gene Hunt, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Poppet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Reactie

Gaby, 04-04-2019
Hartelijk dank! Ik vond deze informatie erg nuttig. Reactie infoteur, 05-04-2019
Graag gedaan!

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.