Blefaritis: Ontsteking van de ooglidranden
Blefaritis is een ontsteking van de ooglidranden die leidt tot gezwollen, pijnlijke en geïrriteerde ogen. De symptomen lijken vaak op die van het droge-ogen-syndroom, waarbij de patiënt een zanderig, pijnlijk gevoel ervaart en de ogen zowel droog als waterig kunnen aanvoelen. Blefaritis kan door dagelijkse reiniging van de ooglidranden in combinatie met medicatie worden beheerst. Ondanks de behandeling kan de aandoening hardnekkig zijn en regelmatig terugkomen. Meestal is blefaritis niet ernstig en heeft het geen invloed op het gezichtsvermogen, maar het kan wel aanzienlijk ongemak en irritatie veroorzaken.
Synoniemen van blefaritis
Blefaritis is ook bekend onder de volgende synoniemen:
- blepharitis
- ooglidontsteking
- Meibomklierdisfunctie
Epidemiologie van ontsteking van de ooglidranden
Deze
ooginfectie komt veel voor en kent geen raciale of etnische voorkeur. Patiënten van alle leeftijden kunnen getroffen worden, maar chronische blefaritis komt vaker voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. De acute vorm wordt vaker gezien bij vrouwen tussen de veertig en vijftig jaar.
Risicofactoren voor blefaritis
Patiënten met
seborroïsch eczeem (huidziekte met
hoofdroos,
schilfering en
rode huid) hebben een verhoogd risico op blefaritis. Ook
rosacea (inclusief
oculaire rosacea), die leidt tot een rode
huiduitslag op het gezicht, kan bijdragen aan het risico. Bacteriën zoals
stafylokokken, die normaal op de huid aanwezig zijn, kunnen in sommige gevallen overmatig groeien en blefaritis veroorzaken. Allergieën, zoals die door bepaalde medicijnen, contactlensoplossingen of oogmake-up, kunnen ook bijdragen aan de aandoening, hoewel dit minder vaak voorkomt. Daarnaast kunnen wimpermijten of -luizen een rol spelen bij de ontwikkeling van blefaritis.
Oorzaken van blefaritis
De precieze oorzaak van blefaritis is vaak onbekend. Bij deze aandoening produceren de haarzakjes en Meibomklieren (
talgklieren) nabij de ooglidranden vaak te veel olie. Deze ophoping kan leiden tot verstopping en ontsteking van de ooglidranden. Blefaritis is niet besmettelijk.
Soorten blefaritis
De belangrijkste vormen van blefaritis zijn vaak ook in combinatie aanwezig bij de patiënt:
Stafylokokken blefaritis
Stafylokokkenbacteriën, die normaal in lage aantallen op de huid leven zonder schade te veroorzaken, kunnen om onbekende redenen een
ontsteking van de ooglidranden veroorzaken.
Seborroïsche blefaritis
Deze vorm van blefaritis gaat vaak gepaard met
seborroïsche dermatitis, een aandoening die gekenmerkt wordt door vette, schilferige huid. De symptomen kunnen voorkomen op de hoofdhuid, wenkbrauwen, oogleden, huid achter de oren en de neusvouwen. De onderliggende oorzaak van seborroïsch eczeem is niet volledig begrepen, maar de gist
Malassezia furfur speelt een rol bij de ontsteking van de talgklieren, wat kan leiden tot blefaritis.
Meibom blefaritis
Meibom blefaritis, ook wel Meibomklierdisfunctie of
meibomitis genoemd, betreft een ontsteking van de Meibomklieren in de oogleden. Deze klieren produceren olie die de traanfilm op het oog smeert. Een probleem met deze klieren kan leiden tot een tekort aan olie en daardoor droge ogen en een ontsteking van de ooglidranden.
Symptomen van blefaritis: Gezwollen, ontstoken en rode oogleden
De symptomen van blefaritis omvatten vaak
oogirritatie, met symptomen die chronisch kunnen zijn en lijken op die van het droge-ogen-syndroom. Meestal zijn beide ogen aangedaan. De patiënt kan een
zanderig gevoel in de ogen ervaren bij het knipperen, evenals
oogpijn. Er kan ook sprake zijn van
wimpersverlies (madarose),
rode ogen,
rode oogleden en geïrriteerde ogen die
branderig of stekend aanvoelen. De oogleden kunnen ontstoken of vettig lijken, en er kan een
droge huid rond de ogen zijn. Korstvorming, jeuk en zwelling van de oogleden komen ook vaak voor. Wimpers kunnen “vastgeroest” zijn bij het ontwaken en langdurige ontsteking kan leiden tot littekens op de oogleden.
Oogpijn bij het knipperen en droge of
tranende ogen zijn ook mogelijke symptomen. Een
huiduitslag rond de ogen kan ook optreden.
Diagnose en onderzoeken
Oogheelkundig onderzoek
De oogarts voert een grondig
oogheelkundig onderzoek uit en stelt de diagnose blefaritis op basis van de zichtbare symptomen. Meestal zijn verdere onderzoeken niet noodzakelijk.
Diagnostisch onderzoek
In sommige gevallen neemt de oogarts een monster van de olie of korstjes die zich op het ooglid hebben verzameld voor laboratoriumonderzoek, om de precieze oorzaak van blefaritis te identificeren.
Differentiële diagnose
Andere aandoeningen die lijken op blefaritis maar geen blefaritis zijn, zijn onder andere:
Oogproblemen die lijken op blefaritis kunnen ook voorkomen bij:
Behandeling van ooglidrandontsteking
Zelfzorg
Het is belangrijk om de ooglidranden gedurende twee weken dagelijks te reinigen. Dit helpt bij het verwijderen van overtollige bacteriën en olie. Gebruik babyshampoo of speciale reinigingsmiddelen. Visoliesupplementen met
omega-3-vetzuren kunnen nuttig zijn. Warmtekompressen, minstens twee keer per dag gedurende vijf minuten, kunnen ook helpen. Na het aanbrengen van de warmtekompressen, reinigt u de ooglidranden voorzichtig met een wattenstaafje en een verdunde oplossing van warm water met babyshampoo. Gekoeld afgekookt water kan soms even effectief zijn als de verdunde shampoo-oplossing.
Professionele medische zorg
Bij ernstigere gevallen kan de arts een antibiotische zalf voorschrijven die op het ooglid moet worden aangebracht. Orale
antibiotica kunnen ook nodig zijn. Kunsttranen kunnen helpen bij de symptomen van droge ogen. De arts kan ook onderliggende huidaandoeningen behandelen om de symptomen te verlichten.
Prognose van ontsteking van de ooglidranden
Met de juiste behandeling zijn de vooruitzichten doorgaans goed. De meeste patiënten ervaren aanzienlijke verbetering van de symptomen. Soms is een onderhoudsbehandeling noodzakelijk, zoals dagelijkse reiniging van de ooglidranden, om herhaling van de aandoening te voorkomen. Blefaritis heeft echter de neiging om regelmatig terug te keren.
Complicaties van blefaritis
Als blefaritis niet wordt behandeld, kunnen er complicaties optreden zoals verminderde gezichtsscherpte (meestal door aantasting van het hoornvlies) en veranderingen aan de ooglidranden. Mogelijke complicaties zijn onder andere chalazion (strontjes), ongemak bij het dragen van
contactlenzen, keratitis (hoornvliesontsteking) en zweren aan de oogleden. Wimperproblemen zoals
trichiasis (naar binnen gekeerde wimpers),
madarose (verlies van wimpers en/of wenkbrauwen) en poliose (verlies van de kleur van de wimpers) kunnen ook voorkomen.
Preventie: Reiniging van de oogleden
Dagelijkse en zorgvuldige reiniging van de oogleden vermindert de kans op het ontwikkelen van blefaritis en kan helpen bij het beheersen van de symptomen.
Lees verder