Rode oogleden: Oorzaken, symptomen & behandeling

Rode oogleden: Oorzaken, symptomen & behandeling Het is normaal dat de oogleden rood worden bij het huilen. Maar rode oogleden zijn soms ook het gevolg van een onderliggend probleem zoals een huidaandoening, een allergische reactie, een ooginfectie, medicatiegebruik of nog andere oorzaken. Een huidirritatie, een zwelling, brandende ogen en nog andere symptomen gaan vaak vergezeld bij rode oogleden. Soms verergeren de klachten, bijvoorbeeld bij een bijkomende verkoudheid. Een bezoek aan een oogarts is steeds nodig wanneer de symptomen blijven aanhouden of de klachten verslechteren. Een ernstige zwelling, een brandende ooglidhuid, een zeer slecht gezichtsvermogen, roodheid van het gezicht, gehoorverlies en hoge koorts zijn alarmtekens.
Kunsttranen helpen vaak bij blefaritis / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kunsttranen helpen vaak bij blefaritis / Bron: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blefaritis

Bij blefaritis zijn de oogleden ontstoken, rood, geïrriteerd en jeukend. Meestal leidt een bacteriële infectie, een aandoening (zoals roos of rosacea) tot deze ontsteking van de ooglidranden. Een patiënt met een ooglidrandontsteking ervaart volgende klachten:

Veelal zet de arts antibiotica in. Kunsttranen helpen eveneens, want de klachten van blefaritis doen sterk denken aan ‘droge ogen’. Daarnaast is een grondige reiniging van de oogleden nodig met babyshampoo of speciale reinigingsmiddelen. Meestal moet de patiënt stoppen met het gebruik van bepaalde oogproducten of contactlenzen totdat de infectie verdwenen is.

Wazig zien komt voor bij een chalazion / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien komt voor bij een chalazion / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Chalazion

Chalazion is een aandoening waarbij de olieproducerende klieren in de oogleden ontstoken zijn, waardoor de meibomische klieren verstopt geraken. Dit is het gevolg van een huidaandoening zoals rosacea (huidziekte met roodheid en zwelling in het gezicht), chronische blefaritis of een probleem met de werking van de meibomische klier. Bij deze oogaandoening zijn de bovenste of onderste oogleden gezwollen. Deze zwelling is langzaam progressief en veroorzaakt mogelijk complicaties tijdens de behandeling bij een ooginfectie. Naast een bultje op de oogleden zijn volgende klachten mogelijk:

De arts behandelt de ontsteking met behulp van corticosteroïde injecties (sterke ontstekingsremmers), al is soms een operatie nodig om de cysten (abnormaal gevormde blaasvormige holten in lichaam) te verwijderen. Verder is het nodig om de ogen schoon te houden en eventueel een warm kompres te gebruiken.

Medicatie

Rightdiagnosis.com meldt op de website enkele geneesmiddelen, stoffen of toxinen (gifstoffen) die mogelijk rode oogleden als bijwerking veroorzaken:
 • Dapiprazol Hydrochloride
 • Lumigan
 • Rev-Eyes
 • Travatan
 • Xalatan

Oogcosmetica vermijdt de patiënt bij ooglideczeem / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Oogcosmetica vermijdt de patiënt bij ooglideczeem / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Ooglideczeem

Eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) is het gevolg van een onderliggend huidprobleem zoals een huiduitslag, maar ook een allergische reactie op irriterende stoffen en allergenen zoals schimmels, stofjes in de lucht, pollen en dierlijke haarschilfers is mogelijk. Daarnaast is een allergische reactie mogelijk op het nikkel dat aanwezig is in oogmake-up (nikkelallergie). Ooglideczeem, een vorm van gezichtseczeem, is een chronische huidaandoening die gepaard gaat met jeukende, rode, brandende, droge en schilferende oogleden. Wanneer ooglideczeem chronisch van aard is, ontstaan slaapproblemen en problemen met de arbeidsproductiviteit. De patiënt probeert de uitlokkende factoren te vermijden of verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van hypoallergeen beddengoed, hypoallergene reinigingsmiddelen en verzorgingsproducten, luchtfilters, … Ook past de patiënt bijvoorbeeld geen make-up toe (vooral een eyeliner is afgeraden), en oude cosmetica verwijdert hij meteen. Helpen deze adviezen niet, dan zet de arts medicijnen of crèmes in om de huidstatus weer te normaliseren.

Preseptale en orbitale cellulitis

Preseptale cellulitis

Preseptale cellulitis is een huidinfectie die het ooglid en de huid rond de ogen aantast waardoor het voor de patiënt niet meer goed mogelijk is om de ogen te openen door de oogpijn. De oogleden zijn rood, gezwollen (gezwollen oogleden) en de huid rond de ogen en de oogleden zelf zijn erg gevoelig. Een hangend ooglid (ptosis) en koorts zijn eveneens mogelijke symptomen.

Dubbelzien komt voor bij orbitale cellulitis / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbelzien komt voor bij orbitale cellulitis / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Orbitale cellulitis
Orbitale cellulitis is een aandoening die vaak volwassenen treft. Deze huidinfectie resulteert vaak uit een bacteriële infectie. Een patiënt krijgt hiermee sneller te maken bij een letsel of bij een verzwakt immuunsysteem. Eczeem is eveneens een bijdragende factor. Meestal ontstaan hierdoor meer ernstige symptomen dan bij preseptale cellulitis, want de klachten verspreiden zich mogelijk naar de achterkant van het aangetaste oog of de aangetaste ogen. Naast de klachten van preseptale cellulitis, krijgt een patiënt te maken met dubbelzien, vooruitstekende ogen (exoftalmie), oogspierverlamming (oftalmoplegie), een zwelling van het ooglid (of van de weefsels rond de ogen) en zwakte.

Behandeling preseptale en orbitale cellulitis

Beide ooginfecties behandelt de arts met antibiotica, warme kompressen, chirurgie en/of drainage van de sinussen. Een goede ooghygiëne en het dragen van een bril zijn nodig omdat schade door letsels of insecten te voorkomen. Cellulitis verspreidt zich namelijk snel naar het bloed en de hersenen, waardoor bijvoorbeeld meningitis (ontsteking van de hersen- en ruggenmergsvliezen met hoofdpijn en een stijve nek) tot stand komt.

Een strontje ontstaat bijvoorbeeld door het fout gebruik van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Een strontje ontstaat bijvoorbeeld door het fout gebruik van contactlenzen / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)

Strontje of hordeolum

Wanneer een strontje aanwezig is in een ooglid, ontstaat een infectie van de haarfollikels. Meestal is deze infectie het gevolg van de bacterie Staphylococcus, maar andere bacteriën veroorzaken mogelijk eveneens dit oogprobleem. Contactlenzen verkeerd gebruiken of contactlenzen met vuile handen aanraken (foute contactlenshygiëne), zijn vaak voorkomende oorzaken van een hordeolum. Andere risicofactoren zijn seborree, een onhygiënische toepassing van oogmake-up, hormonale veranderingen en blefaritis (vooral chronische blefaritis). Een patiënt bemerkt hierbij een klein bultje op de oogleden, waardoor de oogleden gezwollen zijn aan de basis, hetgeen resulteert in naar binnen of naar buiten wijzende oogleden. Andere symptomen omvatten oogpijn en de aanwezigheid van witte puskopjes nadat ze zijn opengebarsten. Een oogarts neemt wat pus weg en laat dit testen in het laboratorium. Daarnaast test hij via een oogonderzoek het gezichtsvermogen, de gezichtsscherpte en de gevoeligheid van de ogen op licht. Hij meet tevens de oogboldruk via tonometrie. Nadat de diagnose van een hordeolum gemaakt is, schrijft de arts antibacteriële oogdruppels in die de patiënt moet nemen via correcte oogdruppelrichtlijnen. Af en toe is een chirurgische procedure nodig voor het verwijderen van het strontje; dit gebeurt vooral wanneer andere oogproblemen aanwezig zijn. Koude kompressen en een goede oog- en ooglidhygiëne zijn andere tips.

Andere oorzaken van een rood ooglid

Andere oorzaken van rode oogleden / roodheid van de oogleden omvatten:

Bij de aanwezigheid van rode oogleden is het verstandig om tabaksrook te vermijden / Bron: Geralt, PixabayBij de aanwezigheid van rode oogleden is het verstandig om tabaksrook te vermijden / Bron: Geralt, Pixabay

Enkele tips bij een rood ooglid of rode oogleden

Enkele tips voorkomen (de terugkeer van) rode oogleden:
 • De handen grondig wassen alvorens de ogen te reinigen
 • Direct zonlicht vermijden
 • Dunne laag pure olie op basis van petroleum toepassen
 • Irriterende stoffen (zoals rook) vermijden
 • Niet wrijven of krabben in de ogen (bij tranende ogen of jeukende ogen) en de ogen evenmin aanraken anders blijven de klachten aanhouden
 • Oogmake-up niet gebruiken
 • Schijfjes komkommer, aardappel of kamille doen roodheid verminderen
 • Warm water of kamillewater gebruiken om de ogen zachtjes te reinigen

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…
Jeukende oogledenJeukende oogledenJeukende oogleden zijn erg vervelend. Soms zijn de oogleden opgezwollen of is de huid op en om de oogleden juist heel er…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ooglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingOoglidontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEen ontstoken ooglid of ooglidontsteking staat bekend als blefaritis. Een ontstoken ooglid doet zich gewoonlijk voor in…

Wangbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten in wangWangbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten in wangWangbijten is een vorm van mondbijten. Diverse oorzaken zijn gekend voor het chronisch of incidenteel bijten in de wang.…
Tips voor slechtziende senioren in thuisomgevingTips voor slechtziende senioren in thuisomgevingHet verouderingsproces heeft ook invloed op het gezichtsvermogen dat langzaam maar zeker verslechtert. Zelfs met een cor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Geraadpleegd op 24 augustus 2017:
 • A Guide For Eyelid Infections (Cellulitis Infection), http://www.eyehealthweb.com/eyelid-infection/
 • Blefaritis: Ontsteking van de ooglidranden, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171538-blefaritis-ontsteking-van-de-ooglidranden.html
 • Blepharitis, https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/blepharitis?sso=y
 • Causes of red eyelids, http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/red_eyelids/causes.htm
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Do You Have Itchy Red Eyelids?, https://healdove.com/eye-care/itchy-red-eyelids-dry-patches
 • Eyelid Redness Causes, Symptoms, Inflamed, Dry Itchy Swollen Red Eyelids, Treatments and Remedies, http://www.healcure.org/eye/red-eyelids/eyelid-redness-causes-symptoms-inflamed-dry-itchy-swollen-red-eyelids-treatments-remedies/
 • Hordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglid, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/171749-hordeolum-strontje-pijnlijk-bultje-in-of-op-het-ooglid.html#symptomen-strontje-pijnlijk-verschuifbaar-bultje-in-of-op-het-ooglid
 • Ocular rosacea, https://www.dermnetnz.org/topics/ocular-rosacea/
 • Red eyelids, https://www.healthgrades.com/symptoms/red-eyelids
 • What causes red eyelids, https://www.diagnose-me.com/what-causes/red-eyelids.php
 • Afbeelding bron 1: Entheta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.