Jeukende oogleden

Jeukende oogleden Jeukende oogleden zijn erg vervelend. Soms zijn de oogleden opgezwollen of is de huid op en om de oogleden juist heel erg droog. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een allergische reactie of een ontsteking. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en wat kun je zelf doen wanneer je last hebt van je oogleden?

De oogleden

Ieder oog heeft boven en onder een ooglid. Een ooglid is een plooi in de huis waardoor de ogen beschermd worden tegen vocht en vuil. Aan de rand van de oogleden bevinden zich de wimpers. Dit zijn tastgevoelige haartjes die er voor zorgen dat het oog snel gesloten wordt als ze aangeraakt worden. Zo kan er niet snel iets in het oog komen. Om de ogen vochtig te houden knipperen we met de ogen. In de slaap worden de oogleden gesloten.

Jeuk

De oogleden kunnen soms hevig jeuken. Ook kunnen ze rood, opgezwollen of schilferig zijn. Jeuk is ontzettend vervelend. Het zet aan tot wrijven, waardoor de jeuk, roodheid en dikheid soms nog erger kunnen worden. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken worden hieronder besproken.

Oorzaken

Bindvliesontsteking door contactallergie

Een bindvliesontsteking kan ontstaan na contact van het oog of de huid ronde het oog met een stof waarvoor men overgevoelig is. Dit kan de volgende klachten tot gevolg hebben: jeukende, branderige, tranende, rode ogen. Verder kunnen bindvlies, de oogleden en de huid rondom de ogen opzwellen.

Hooikoorts

Bij hooikoorts treden de oogklachten van jeukende, rood gezwollen, tranende ogen steeds op in hetzelfde seizoen. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten van hooikoorts: loopneus, niesbuien, benauwdheid of piepende luchtwegen. Met name de stuifmeelkorrels (of pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen zijn hier de boosdoeners.

Slapen

Te lang of te kort slapen kunnen tot gevolg hebben dat de oogleden opzwellen. De ogen voelen de hele dag zwaar aan.

Weersveranderingen

Branderige, rode, jeukende oogleden kunnen het gevolg zijn van weersomstandigheden. Bijvoorbeeld door grote temperatuurveranderingen. Ook kan heel warm weer zorgen voor een dik en branderig gevoel.

Ooglidontsteking

Een ooglidontsteking (blepharitis) is een vrij veel voorkomende chronische ontsteking van de oogleden. Dit kan ontstaan ter plaatse van een wimperhaarzakje. In een aantal gevallen leidt zo'n ontsteking tot een zwelling met daarbij een etterige afscheiding. Overige klachten kunnen zijn jeuk en irritatie, rode oogleden met een gevoel van branderigheid en steken.

Atopisch eczeem

Bij deze vorm van eczeem speelt allergische aanleg en erfelijkheid een zeer belangrijke rol: ook astma en hooikoorts komen vaak in de familie voor. Het eczeem is een jeukende ontsteking van de huid. De klachten kunnen het hele jaar door blijven bestaan. Aan de oogleden heeft men last van jeuk, zwelling en roodheid. De ogen zelf kunnen jeuken, tranen, irriteren en zijn vaak lichtschuw.

Huilen

Na een flinke huilbui kunnen de oogleden lange tijd dik en gezwollen blijven en gaan jeuken.

Behandeling met medicijnen

De huisarts kan bij hooikoorts medicijnen voorschrijven (anti-histaminica). Verder kan er gedacht worden aan diverse oogdruppels, en bij eczeem aan hydrocortisoncrème. Deze crème bevat corticosteroïden (bijnierschorshormoon) die de ontsteking remmen. Hierdoor verminderen de roodheid en de zwelling. Breng de crème altijd dun aan en vermijd direct contact met het oog. Gebruik de crème niet te lang, dit kan schadelijk zijn voor de oogdruk en de huid rondom de ogen. Al deze medicijnen bestrijden de symptomen.

Dit kun je zelf doen

  • Probeer zo min mogelijk te wrijven, ook al is dit moeilijk. Wrijven verergert de klachten meestal.
  • Gebruik hypo-allergene make-up en make-up remover. Soms kan het helpen van merk te veranderen. Allergische klachten kunnen van de één op de andere dag beginnen, ook al gebruik je het product al jaren.
  • Draag in sommige gevallen een aantal dagen geen make-up zodat de huid kan herstellen.
  • Voor advies over contactlenzenvloeistoffen kunt je naar de contactlensspecialist gaan.
  • Slaap niet te lang. Pas ook op voor slaaptekort en tocht.
  • Leg een in heel warm water gedrenkt washandje minstens twee maal per dag één minuut op de gesloten oogleden. Hierdoor worden schilfertjes zacht en raken los.
  • Draag buiten een zonnebril om lichtirritatie te voorkomen.
  • Informeer eens naar homeopathische middelen, sommige mensen hebben hier veel baat bij.
  • Houd de huid in je gezicht in goede conditie. Vooral bij een droge huid kan het nuttig zijn een verzorgende crème of zalf toe te passen. Gebruik bij voorkeur producten met zo min mogelijk geur- en conserveringsmiddelen.
  • Bij warm weer je oogleden af en toe schoonmaken met water, zo voorkom je irritatie door zweet

In geval van een ontsteking of bij twijfel altijd je huisarts raadplegen!
© 2012 - 2025 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Ooglidcorrectie: Hoe werkt het en wat is het resultaat?Steeds meer mensen, zowel mannen als vrouwen, laten een ooglidcorrectie uitvoeren. Hoe werkt deze behandeling? Wat is he…
Hangend ooglid (Ptosis)Hangend ooglid (Ptosis)Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hi…
Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Ontsteking aan de ooglidranden (Blepharitis)Blepharitis is een ontsteking van de ooglidranden. Blepharitis is een soort eczeem en het lijkt op roos. Lees in dit art…

Kriebelhoest (prikkelhoest): oorzaak, verhelpen, wat te doenKriebelhoest (prikkelhoest): oorzaak, verhelpen, wat te doenBij een droge hoest, ook kriebelhoest of prikkelhoest genoemd (droge kriebelhoest), moet je hoesten, maar daarbij wordt…
Claudicatio intermittens; oorzaak, symptomen en behandelingClaudicatio of etalagebenen is het optreden van pijnlijke kramp in spieren van het bovenbeen of de kuit door een slechte…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • www.kiesbeter.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 02-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.