Huiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Huiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingen Een huiduitslag rond de ogen kent heel wat mogelijke oorzaken, zoals een allergie, een ziekte of andere omgevingsfactoren. Dit gaat vaak gepaard met andere klachten zoals jeuk, pijn, een slechter gezichtsvermogen en andere algemene tekenen. De diagnose stellen is niet altijd even eenvoudig, en daarom schakelt een arts vaak een specialist in, zoals een dermatoloog (huidarts) en/of een oogarts. Soms zijn enkele huismiddeltjes voorhanden om de klachten te minderen, maar in sommige gevallen is medisch ingrijpen vereist omdat anders ernstige of blijvende complicaties ontstaan. De vooruitzichten lopen erg uiteen, afhankelijk van de precieze oorzaak en de ernst van de symptomen.

Oorzaken van huiduitslag rond de ogen

Diverse mogelijke oorzaken leiden soms tot een huiduitslag rond de ogen.

Een allergie op zonnebrandcrème is mogelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayEen allergie op zonnebrandcrème is mogelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Allergieën
Allergieën zoals hooikoorts (allergische rhinitis), een allergie voor chloor in het zwembad, huidschilfers (bijvoorbeeld huidschilfers van honden), rook, pollen, insectenbeten, zeep, zonnebrandcrème, cosmetica / huidverzorgingsproducten / vochtinbrengende crèmes, voedingsmiddelen enzovoort zijn bekende risicofactoren voor een huiduitslag rond de ogen (oogallergieën). Hierbij is de huiduitslag mogelijk rond de ogen alsook rond de mond. Bij een allergische reactie treden vaak nog droge ogen, waterige ogen of gezwollen ogen op, al dan niet in combinatie met een huidontsteking (op de plaats van de uitslag), jeuk en eventueel verhoogde en jeukende bultjes (netelroos).

Auto-immuunziekte

Bepaalde auto-immuunaandoeningen, zoals systemische lupus erythematosus en psoriasis (chronische huidziekte met droge en schilferende huid), veroorzaken een uitslag onder de ogen alsook op de neus en wangen. Bij een auto-immuunziekte tast het lichaam normale lichaamsdelen aan, meestal een specifiek weefseltype of plaats, omdat het lichaam deze cellen foutief aanziet als indringer. Auto-immuunaandoeningen leiden echter slechts zelden tot een huiduitslag, maar de patiënt presenteert zich mogelijk wel met andere algemene symptomen zoals spierpijn, koorts of onverklaarbaar gewichtsverlies.

Cellulitis

Bij een aantal patiënten ontwikkelt zich cellulitis. Deze huidinfectie is veroorzaakt door bacteriën (stafylokokken of streptokokken) die op de handen of contactlenzen terechtkomen wanneer de patiënt deze onvoldoende reinigt. Een groeiende rode huiduitslag en zwelling die warm aanvoelt rond de ogen is hierbij gebruikelijk. Deze symptomen gaan gepaard met koorts, koude rillingen, algemene vermoeidheid, (extreme) pijn en ongemak, een gewijzigde huidskleur, slaapproblemen, verwardheid, kortademigheid en soms zelfs abcesvorming. Cellulitis vereist snelle medische interventie omdat de huidinfectie mogelijk uitgroeit in een bloedvergiftiging (sepsis) hetgeen levensbedreigend is.

Eczeem

Eczeem, meer bepaald atopische dermatitis (atopisch eczeem: huidziekte met jeuk), op het gezicht of rond de ogen (gezichtseczeem) komt niet zo vaak voor. Af en toe presenteert een patiënt zich echter met een huiduitslag rond de ogen die hiervan het gevolg is. Eczeem is een chronische aandoening met variabele symptomen. Bij een aantal patiënten vermindert of verdwijnt de huiduitslag na verloop van tijd. Soms ervaren patiënten ook periodieke opflakkeringen. Andere patiënten hebben altijd milde klachten. Bekende symptomen van deze huidaandoening zijn droogheid, roodheid en schilfering van de huid. Daarnaast voelt de huid mogelijk hard aan, en ontstaan hierop kloofjes en bloedingen. Atopische dermatitis (huidontsteking) verergert tijdens perioden van emotionele problemen zoals bij hoge stress of woede.

Wazig zien is één van de symptomen van herpes in het oog / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is één van de symptomen van herpes in het oog / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Oogherpes
Oogherpes (oculaire herpes) resulteert uit een infectie met het herpes simplex type 1-virus. Dit virus veroorzaakt eveneens een koortslip en koortsblaasjes. Als dit virus het oog infecteert, krijgt de patiënt te maken met rode ogen, overmatig tranende ogen, een wazig gezichtsvermogen en een pijnlijke huiduitslag rond het getroffen gebied. Meestal is de virale ooginfectie het gevolg van het dragen van een besmette contactlens door een foute contactlenshygiëne, maar in theorie is de verspreiding van het virus ook mogelijk wanneer een patiënt een koortslip een kus geeft bij iemand anders op het oog.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme veroorzaakt af en toe ook een huiduitslag rond de ogen. Bacteriën die zich in een teek bevinden, komen bij de mensen terecht via een tekenbeet. De patiënt presenteert zich hierbij met een jeukende huiduitslag, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en neurologische verschijnselen.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van een huiduitslag rond de ogen omvatten:

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat gepaard met o.a. rode ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat gepaard met o.a. rode ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen in combinatie met de uitslag

Een pijnlijke huid, oogpijn, rode ogen, jeukende ogen, tranende ogen en een verminderd gezichtsvermogen zijn enkele symptomen die verschijnen in combinatie met een huiduitslag rond de ogen. Hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, onverklaarbaar gewichtsverlies, koorts, vermoeidheid en andere algemene symptomen zijn hierbij ook nog mogelijk, afhankelijk van de oorzaak. De huiduitslag rond de ogen is voor sommige patiënten zeer verontrustend en/of storend in het dagelijks leven.

Diagnose en onderzoeken

Een huiduitslag rond de ogen valt klinisch meteen op te merken. De huisarts noteert de aanwezige symptomen en bekijkt en betast de huid. Meestal stuurt hij de patiënt door naar een specialist omdat vaak enige tijd nodig is om de juiste oorzaak te achterhalen. Wanneer de patiënt lijdt aan een verminderd gezichtsvermogen of ooggerelateerde symptomen, bezoekt hij veelal een oogarts. Hij voert een volledig oogonderzoek uit en bekijkt alle oogstructuren. Een dermatoloog diagnosticeert een huidziekte. Hiervoor bevraagt hij de patiënt over het ontstaan van de huiduitslag en de eventuele uitlokkende factor. Hij voert een allergietest of een biopsie (stukje weefsel wegnemen en microscopisch laten onderzoeken) uit.

Behandelingen via huismiddeltjes

Aardappel

Een aardappel houdt vocht vast en is bruikbaar om de huidirritatie rond de ogen te verminderen. Hiervoor raspt de patiënt een aardappel en dit plaatst hij maximaal vijftien minuten op een gesloten oog.

Een goede contactlenshygiëne is belangrijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Een goede contactlenshygiëne is belangrijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
Allergenen vermijden
Een allergische reactie komt tot stand door een allergeen (irriterende stof, uitlokkende factor). Vaak is dit allergeen te vinden in botanische tuinen (veel bloemen en stuifmeel), bedrijven (hooi) en zelfs zwembaden die zijn behandeld met chloor. Wanneer patiënten deze omgevingen vermijden, vermindert of verdwijnt de huiduitslag rond de ogen. Is de huiduitslag het gevolg van make-up en oogcosmetica, dan verdient het aanbeveling om de make-up te mijden en zo nodig te verwijderen, alsook om de ogen en huid hierrond nadien goed te reinigen. Voor het reinigen van de huid is babyshampoo inzetbaar wat gedrengd is in een schone katoenen doek. Uiteraard moet de patiënt ook in alle gevallen steeds zorgen voor een goede ooghygiëne en contactlenshygiëne, en mag hij niet gaan wrijven op de huidirritatie omdat de symptomen dan mogelijk verergeren.

Aloë Vera

Aloë Vera vermindert een ontsteking. De pulp van deze plant moet de patiënt mengen met koud water. Daarna plaatst de patiënt een watje in de oplossing en legt hij vervolgens dit watje op de gesloten ogen. Het watje mag hij verwijderen van de ogen als dit opgedroogd is.

Komkommer

Komkommer toepassen op de ogen is effectief in het verminderen van de brandende ogen en de huiduitslag. Hiervoor gebruikt de patiënt dikke plakken komkommer die hij eerst drenkt in koud water en daarna één snee toepast op een gesloten oog. De komkommer bevochtigt en koelt het geïrriteerde gebied. Wanneer de plakjes beginnen op te warmen, is het nodig om andere plakjes komkommer te gebruiken. Dit herhaalt de patiënt totdat de komkommer is opgebruikt.

Koude kompressen

Koude kompressen aanbrengen op de ogen vermindert een ontsteking en kalmeert de geïrriteerde huid. Ook is een koud kompres nuttig bij branderige ogen.

Luchtbevochtiger

Eczeem verergert door droge lucht, vooral tijdens de winter. Met behulp van een luchtbevochtiger komt voldoende vocht in de lucht terecht waardoor de huiduitslag rond de ogen verdwijnt.

Verzachtende crème

Een goede crème maakt de huid blijvend vochtig en zacht, en voorkomt een droge huid. Dit is belangrijk om de genezing van de huiduitslag te bevorderen. De verzachtende crème moet wel op basis van natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn, want anders bestaat de kans dat de huiduitslag rond de ogen juist verergert.

Diverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische zorg

In een aantal gevallen is het verstandig om een arts te raadplegen namelijk bij:
 • aanhoudende klachten ondanks het gebruik van huismiddeltjes
 • een branderig gevoel door de uitslag
 • een terugkerende uitslag
 • koorts
 • oogproblemen zoals een verminderd gezichtsvermogen, een gezwollen hoornvlies, oogpijn,
 • pijnlijke, ernstig jeukende of ondraaglijke jeuk
 • slaapstoornissen door de huiduitslag

Het is heel belangrijk om de juiste medicatie voor te schrijven, dus moet de diagnose duidelijk zijn. De arts behandelt naast de huidirritatie rond de ogen ook de oorzaak, zoals bijvoorbeeld kunsttranen bij droge ogen.

Antibiotica

Antibiotica zijn aanbevolen bij een bacteriële infectie die verantwoordelijk is voor de uitslag rond de ogen. Meestal zet de arts breed spectrum antibiotica in. De patiënt moet de voorgeschreven antibiotica volledig uitnemen, omdat de ziekteverwekkers (bacteriën) anders een verhoogde resistentie tegen het antibioticum ontwikkelen. Bij ernstige bacteriële infecties, zoals bij de ziekte van Lyme, is intraveneuze (via een ader) antibiotica de aanbevolen behandeling. Patiënten met minder ernstige symptomen krijgen mogelijk ook een orale (via de mond ingenomen) behandeling met antibiotica, maar dit bekijkt de arts individueel.

Antihistaminica

Orale antihistaminica zijn inzetbaar bij ernstige jeuk die gepaard gaat met de huiduitslag als gevolg van een allergie.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn medicijnen die de arts topisch (op de huid aangebracht) inzet. Ze zijn nuttig om de jeuk en/of roodheid die gepaard gaat met de huiduitslag rond de ogen, terug te dringen. Meestal zet de arts eerst dit type behandeling in. Helpt dit niet, heeft de patiënt intense jeuk of is de allergie ernstig, dan schrijft de arts orale corticosteroïden in, of anders injecteert hij de patiënt met deze krachtige ontstekingsremmers. Wel is dit type behandeling minder aanbevolen voor een langere tijd omdat ze dan mogelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Immunomodulatoren

Immunomudulatoren zijn geneesmiddelen die inzetbaar zijn om een ontsteking te verminderen die optreedt in combinatie met een allergische reactie. Twee van de meest aanbevolen Immunomodulatoren zijn 'tacrolimus' en 'pimecrolimus'.

Topische crèmes

Topische crèmes bevatten actieve ingrediënten die een verzachtende werking hebben voor de huid, zoals calamine. Ze verminderen een ontsteking en irritatie van de huid en zijn doorgaans zeer effectief om de intensiteit van de jeuk te verminderen. Het is dan wel verstandig om niet aan de huid te krabben wanneer het medicijn is aangebracht, want anders neemt de effectiviteit van het geneesmiddel af.

Prognose van huidirritatie rond ogen

Een huidirritatie rond de ogen kent heel wat verschillende oorzaken en daarom zijn de vooruitzichten erg variabel. Soms heeft de patiënt slechts milde symptomen die spontaan verdwijnen, terwijl een andere patiënt ernstige symptomen heeft die aanhouden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Huiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huidHuiduitslag na blootstelling aan chloor met jeuk & rode huidChloor is een chemische stof die mensen gebruiken voor het desinfecteren van zwembaden en bubbelbaden. Zonder chloor als…
Huiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieHuiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieEen huiduitslag in de hals is een reactie van de huid in het halsgebied, meestal gekenmerkt door roodachtige plekken op…

Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenWit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenOp het ooglid verschijnt soms een witte bult die meestal onschuldig is. Dit bultje varieert van klein tot groot en is al…
Okselpijn: Oorzaken en symptomen van pijn aan oksel(gebied)Okselpijn: Oorzaken en symptomen van pijn aan oksel(gebied)Een oksel is één van de gevoeligste gebieden van het lichaam. Af en toe krijgt iemand te maken met okselpijn. Hierbij zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ellesmelle, Flickr (CC BY-2.0)
 • Geraadpleegd op 4 juni 2017:
 • 10 Best Home Remedies to Cure Eye Rash, http://www.lifehacker.co.in/jugaad/10-Best-Home-Remedies-To-Cure-Eye-Rash/articleshow/41257123.cms
 • Cellulitis, http://www.skinsight.com/adult/cellulitis.htm
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Rash Around Eyes, http://mddk.com/rash-around-eyes.html
 • Rash around the Eyes, http://www.newhealthguide.org/Rash-Around-Eyes.html
 • Rash around the Eyes: Causes and Natural Treatments, http://www.doctorshealthpress.com/skin-care-articles/rash-around-the-eyes
 • Rash around the Eyes: How to Treat It?, http://www.med-health.net/Rash-Around-Eyes.html
 • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.