Huiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingen

Huiduitslag rond ogen: Oorzaken, symptomen en behandelingen Een huiduitslag rond de ogen kan vele oorzaken hebben, zoals allergieën, ziektes of andere omgevingsfactoren. Dit gaat vaak gepaard met bijkomende klachten zoals jeuk, pijn, verminderd gezichtsvermogen en andere algemene symptomen. Het stellen van een diagnose is niet altijd eenvoudig, en daarom schakelt een arts vaak een specialist in, zoals een dermatoloog (huidarts) en/of een oogarts. In sommige gevallen kunnen huismiddeltjes de klachten verlichten, maar in andere gevallen is medisch ingrijpen noodzakelijk om ernstige of blijvende complicaties te voorkomen. De vooruitzichten variëren sterk, afhankelijk van de specifieke oorzaak en de ernst van de symptomen.

Epidemiologie

Huiduitslag rond de ogen komt veel voor en kan mensen van alle leeftijden treffen. Het is echter vaker te zien bij kinderen en jongvolwassenen. Studies tonen aan dat allergische reacties, eczeem en andere huidaandoeningen de meest voorkomende oorzaken zijn van huiduitslag in dit gebied. De incidentie varieert afhankelijk van geografische locatie en milieuomstandigheden, met een verhoogde frequentie in gebieden met een hoge prevalentie van allergenen zoals pollen en stof.

Prevalentie per leeftijdsgroep
Bij kinderen zijn allergieën en eczeem de belangrijkste oorzaken van huiduitslag. Jongeren en volwassenen kunnen ook last hebben van huiduitslag door allergische reacties op cosmetica of andere producten. Ouderen hebben vaak een dunner wordende huid, waardoor ze gevoeliger zijn voor irritaties en uitslag.

Regionale variaties
In stedelijke gebieden met hoge vervuiling kunnen huiduitslag en allergieën frequenter voorkomen. Dit komt door de aanwezigheid van irriterende stoffen in de lucht en de blootstelling aan chemische stoffen.

Oorzaken van huiduitslag rond de ogen

Er zijn diverse mogelijke oorzaken voor een huiduitslag rond de ogen.

Een allergie op zonnebrandcrème is mogelijk. / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayEen allergie op zonnebrandcrème is mogelijk. / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Allergieën

Allergieën zoals hooikoorts (allergische rhinitis), een allergie voor chloor in zwembaden, huidschilfers (bijvoorbeeld huidschilfers van honden), rook, pollen, insectenbeten, zeep, zonnebrandcrème, cosmetica, huidverzorgingsproducten en vochtinbrengende crèmes kunnen allemaal bijdragen aan een huiduitslag rond de ogen (oogallergieën). Bij een allergische reactie kan de uitslag niet alleen rond de ogen verschijnen, maar ook rond de mond. Vaak gaan allergische reacties gepaard met droge ogen, waterige ogen of gezwollen ogen, al dan niet gecombineerd met huidontsteking op de plaats van de uitslag, jeuk en mogelijk verhoogde, jeukende bultjes (netelroos).

Auto-immuunziekten

Sommige auto-immuunaandoeningen, zoals systemische lupus erythematosus en psoriasis (chronische huidziekte met droge en schilferende huid), kunnen huiduitslag veroorzaken onder de ogen, alsook op de neus en wangen. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem normale lichaamsweefsels aan, omdat deze ten onrechte als indringers worden beschouwd. Hoewel auto-immuunaandoeningen zelden een huiduitslag veroorzaken, kunnen andere symptomen zoals spierpijn, koorts of onverklaarbaar gewichtsverlies optreden.

Blefaritis

Blefaritis is een ontsteking van de ooglidranden die kan leiden tot roodheid, zwelling en schilfering rond de ogen. Dit kan gepaard gaan met een branderigheid of een gevoel van zand in de ogen. De aandoening kan het gevolg zijn van een infectie of een allergische reactie en vereist vaak behandeling met specifieke oogdruppels of zalven.

Cellulitis

Cellulitis, een huidinfectie veroorzaakt door bacteriën zoals stafylokokken of streptokokken, kan ontstaan wanneer deze bacteriën op de handen of contactlenzen terechtkomen door onvoldoende reiniging. Een groeiende rode huiduitslag en zwelling die warm aanvoelt rond de ogen zijn typische symptomen. Deze worden vaak vergezeld door koorts, koude rillingen, algemene vermoeidheid, (extreme) pijn en ongemak, een gewijzigde huidskleur, slaapproblemen, verwardheid, kortademigheid, en soms zelfs abcesvorming. Cellulitis vereist onmiddellijke medische aandacht om te voorkomen dat de infectie zich ontwikkelt tot een levensbedreigende bloedvergiftiging (sepsis).

Eczeem

Eczeem, met name atopische dermatitis (atopisch eczeem: huidziekte met jeuk) op het gezicht of rond de ogen (gezichtseczeem), komt niet vaak voor, maar kan soms wel optreden. Eczeem is een chronische aandoening met variabele symptomen. Bij sommige patiënten vermindert of verdwijnt de huiduitslag na verloop van tijd, terwijl anderen periodieke opflakkeringen ervaren. Symptomen van deze huidaandoening zijn droogheid, roodheid, schilfering van de huid, hardheid van de huid, kloofjes en bloedingen. Atopische dermatitis kan verergeren tijdens perioden van emotionele stress zoals bij hoge stress of woede.

Wazig zien is één van de symptomen van herpes in het oog. / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Wazig zien is één van de symptomen van herpes in het oog. / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Hormonale onbalans

Een hormonale onbalans kan verschillende lichamelijke symptomen veroorzaken, waaronder huiduitslag rond de ogen. Hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatiecyclus of de zwangerschap, kunnen de huid gevoelig maken en leiden tot ontstekingen.

Irritatie door rubber

Irritatie door rubber, bijvoorbeeld door een snorkel of duikbril, kan ook bijdragen aan huiduitslag rond de ogen. Deze irritatie kan zich manifesteren als roodheid, jeuk of zwelling in het getroffen gebied.

Medicijnen

Bepaalde geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben die huiduitslag rond de ogen veroorzaken. Dit kan variëren van allergische reacties tot huidgevoeligheid als gevolg van medicatie zoals antibiotica, anticonceptiva en ontstekingsremmers.

Oogherpes

Oogherpes (oculaire herpes) wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex type 1-virus, dat ook verantwoordelijk is voor koortslippen. Wanneer dit virus het oog infecteert, ervaart de patiënt symptomen zoals rode ogen, overmatig tranende ogen, wazig gezichtsvermogen en een pijnlijke huiduitslag rond het getroffen gebied. Vaak is deze virale ooginfectie het gevolg van besmette contactlenzen door onjuiste contactlenshygiëne, maar het virus kan theoretisch ook verspreid worden door direct contact, zoals een kus met een koortslip op het oog.

Slechte ooggezondheid

Slechte ooggezondheid kan bijdragen aan de ontwikkeling van huiduitslag rond de ogen. Dit kan voortkomen uit een gebrek aan goede ooghygiëne of het negeren van oogproblemen, wat kan leiden tot irritatie en ontsteking.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan af en toe een huiduitslag rond de ogen veroorzaken. De bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken, worden via een tekenbeet overgedragen. Patiënten kunnen symptomen ervaren zoals jeukende huiduitslag, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en neurologische verschijnselen.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van huiduitslag rond de ogen. Deze factoren kunnen de kans op huidproblemen verhogen en het herstel bemoeilijken.

Familiegeschiedenis
Een familiegeschiedenis van allergieën of eczeem kan de kans vergroten dat iemand ook deze aandoeningen ontwikkelt. Personen met familieleden die lijden aan:
  • Allergieën, zoals hooikoorts of astma
  • Eczeem, inclusief atopische dermatitis
  • Andere huidziekten

zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van vergelijkbare aandoeningen.

Omgevingsfactoren
Blootstelling aan vervuiling, irritante stoffen of allergenen kan het risico op huiduitslag verhogen. Dit geldt vooral voor mensen die in stedelijke gebieden wonen en vaak in contact komen met:
  • Luchtvervuiling van verkeer en industrie
  • Chemische stoffen in schoonmaakmiddelen of cosmetica
  • Allergenen zoals pollen, huidschilfers of schimmels

Gevoelige huid
Mensen met een gevoelige huid zijn vatbaarder voor huiduitslag. Dit kan komen door genetische factoren of bestaande huidaandoeningen. Risicofactoren voor een gevoelige huid zijn onder andere:
  • Eerdere huidproblemen zoals eczeem of rosacea
  • Externe factoren zoals extreme temperaturen of hoge luchtvochtigheid
  • Het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten of -behandelingen

Door zich bewust te zijn van deze risicofactoren, kunnen mensen proactieve stappen ondernemen om huiduitslag rond de ogen te voorkomen en de gezondheid van hun huid te bevorderen.

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat vaak gepaard met rode ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat vaak gepaard met rode ogen / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Geassocieerde symptomen

Huiduitslag rond de ogen kan gepaard gaan met diverse symptomen die de ernst van de aandoening kunnen indiceren. Het is belangrijk om deze symptomen goed te observeren, aangezien ze kunnen wijzen op verschillende onderliggende oorzaken.

Jeuk en roodheid
Jeuk is een van de meest voorkomende symptomen bij huiduitslag rond de ogen. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van irritatie en ongemak. De huid kan ook rood en gezwollen zijn, wat een teken kan zijn van een ontstekingsreactie. Deze symptomen kunnen het gevolg zijn van allergieën, eczeem, of infecties zoals conjunctivitis.

Pijn of branderigheid
Bij infecties of irritatie kan er pijn of een branderigheid in de ogen optreden. Dit kan variëren van een mild ongemak tot scherpe pijn. Soms gaat dit gepaard met afscheiding, wat kan wijzen op een bacteriële of virale infectie. Het is cruciaal om deze symptomen serieus te nemen, vooral als ze aanhouden of verergeren.

Schilferige huid
De huid rondom de ogen kan ook schilferig of droog aanvoelen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder eczeem, psoriasis, of een reactie op irriterende stoffen. Schilferige huid kan leiden tot meer jeuk en irritatie, wat het risico op krabben en verdere beschadiging van de huid vergroot.

Tranende ogen
Huiduitslag kan ook leiden tot tranende ogen. Dit kan een reactie zijn op irritatie of ontsteking, en het lichaam probeert op deze manier de ogen te beschermen. Overmatige tranen kunnen ook het gevolg zijn van allergieën of infecties.

Verminderd gezichtsvermogen
In ernstige gevallen kan huiduitslag rond de ogen het gezichtsvermogen beïnvloeden. Dit kan optreden als de uitslag gepaard gaat met zwelling die de zichtbare delen van het oog bedekt of als gevolg van ontsteking in de omgeving van het oog.

Algemene malaise
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan een huiduitslag ook gepaard gaan met algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, en spierpijn. Dit kan duiden op een systemische reactie van het lichaam op een infectie of allergische reactie.

Systeemsymptomen
In ernstige gevallen kunnen andere systeemgerelateerde symptomen optreden, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies, verhoogde lichaamstemperatuur en koude rillingen. Deze symptomen kunnen wijzen op een ernstiger medisch probleem dat verdere evaluatie vereist.

Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat vaak gepaard met rode ogen. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) is één van de mogelijke oorzaken van een huiduitslag rond de ogen; dit gaat vaak gepaard met rode ogen. / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Het is essentieel om bij het optreden van deze symptomen, vooral in combinatie met huiduitslag rond de ogen, tijdig medische hulp in te schakelen om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Alarmsymptomen

Er zijn bepaalde alarmsymptomen waarmee men rekening moet houden bij huiduitslag rond de ogen. Het is belangrijk om alert te zijn op deze symptomen, omdat ze kunnen wijzen op een ernstigere aandoening die medische aandacht vereist.

Ernstige pijn
Als de huiduitslag gepaard gaat met ernstige pijn, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Dit kan een indicatie zijn van een ernstigere infectie of ontsteking die behandeld moet worden.

Ernstige zwelling
Als de uitslag gepaard gaat met ernstige zwelling of ademhalingsproblemen, is onmiddellijke medische hulp vereist. Dit kan wijzen op een allergische reactie of andere ernstige aandoeningen.

Veranderingen in gezichtsvermogen
Veranderingen in gezichtsvermogen, zoals wazig zien of andere visuele verstoringen, vereisen ook directe medische evaluatie. Dit kan duiden op betrokkenheid van het oog of het zenuwstelsel.

Koorts of koude rillingen
De aanwezigheid van koorts of koude rillingen kan een teken zijn van een infectie die behandeling vereist. Dit is vooral belangrijk wanneer deze symptomen optreden in combinatie met de huiduitslag.

Ernstige jeuk of ontsteking
Ernstige jeuk of ontsteking die niet verlicht wordt door thuisbehandeling kan duiden op een ernstiger probleem en moet worden geëvalueerd door een arts.

Verspreiding van de uitslag
Als de uitslag zich snel verspreidt of niet verbetert met thuisbehandeling, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op een infectie of andere aandoeningen die specifieke therapieën vereisen.

Aanhoudende of verergerende uitslag
Als de uitslag aanhoudt of verergert ondanks thuisbehandeling, is het essentieel om professioneel advies in te winnen. Het tijdig raadplegen van een arts kan helpen ernstige complicaties te voorkomen en zorgt voor een juiste diagnose en effectieve behandeling van de onderliggende oorzaak.

Door alert te zijn op deze alarmsymptomen en tijdig medische hulp te zoeken, kunnen ernstige gezondheidsproblemen worden voorkomen en kan de juiste behandeling worden gestart.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van huiduitslag rond de ogen begint meestal met een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek. Het is belangrijk om de juiste oorzaak vast te stellen om een effectieve behandeling te kunnen bieden.

Anamnese
Tijdens de anamnese zal de arts vragen stellen over verschillende factoren die de huiduitslag kunnen beïnvloeden. Dit omvat:
  • Recent contact met allergenen, zoals pollen, huidschilfers of chemicaliën.
  • Informatie over mogelijke irriterende stoffen, zoals chloor in zwembaden of stoffen in kleding.
  • Veranderingen in huidverzorgingsproducten, zoals nieuwe crèmes, make-up of zeep.
  • Bijkomende symptomen, zoals jeuk, pijn of veranderingen in gezichtsvermogen.

Lichamelijk onderzoek
Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts de huid rond de ogen zorgvuldig inspecteren. Dit helpt om de aard van de uitslag te beoordelen. De arts kan letten op:
  • Roodheid en zwelling van de huid.
  • Schilfering of droge huid.
  • Aanwezigheid van blaren of andere huidafwijkingen.
  • Symptomen zoals afscheiding of pus.

Huidtesten en bloedonderzoek
In sommige gevallen kunnen aanvullende testen nodig zijn om de oorzaak van de uitslag vast te stellen:
  • Huidtesten voor allergieën, waarbij kleine hoeveelheden allergenen op de huid worden aangebracht om reacties te observeren.
  • Bloedonderzoek om specifieke allergieën, infecties of ontstekingen te identificeren.
  • Monstername van de uitslag voor kweek in een laboratorium om de oorzaak van een infectie vast te stellen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kan de arts een nauwkeurige diagnose stellen en een effectief behandelplan opstellen.

Behandeling van huiduitslag rond de ogen

De behandeling van een huiduitslag rond de ogen hangt af van de onderliggende oorzaak. Een goede diagnose door een zorgverlener is essentieel om een effectieve behandeling te waarborgen. Mogelijke behandelingen zijn:

Vermijden van allergenen en irriterende stoffen
Het is cruciaal om bekende allergenen en irriterende stoffen te identificeren en te vermijden. Dit kan het gebruik van hypoallergene cosmetica en huidverzorgingsproducten omvatten. Het vermijden van stoffen zoals chloor in zwembaden en rook kan ook helpen.

Medische crèmes of zalf
Afhankelijk van de oorzaak kan een arts medicinale crèmes of zalven voorschrijven. Corticosteroïden kunnen ontstekingen verminderen, terwijl antischimmel- of antibacteriële crèmes nuttig kunnen zijn bij infecties. Het is belangrijk om deze middelen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven.

Antihistaminica en andere medicatie
Bij allergische reacties kunnen antihistaminica helpen om symptomen zoals jeuk en zwelling te verlichten. Andere medicatie, zoals immunosuppressiva, kan nodig zijn voor aandoeningen zoals auto-immuunziekten.

Hygiëne-instructies en contactlenzen
Het naleven van strikte hygiëne-instructies is essentieel, vooral voor contactlensdragers. Dit omvat het regelmatig reinigen van de lenzen en het vermijden van het dragen ervan tijdens een uitbraak van ooginfecties.

Medische behandelingen voor infecties
Bij bacteriële of virale infecties kan een arts antibiotica of antivirale middelen voorschrijven. Dit is bijzonder belangrijk bij aandoeningen zoals oogherpes, waarbij speciale oogdruppels kunnen worden toegepast voor effectieve behandeling.

Huismiddeltjes
Huismiddeltjes, zoals het aanbrengen van een koelkompres, kunnen tijdelijk verlichting bieden bij irritatie of jeuk. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze oplossingen niet de professionele medische behandeling vervangen.

Volgen van een behandelplan
Een behandelplan moet altijd worden gevolgd zoals voorgeschreven door een zorgverlener. Dit helpt niet alleen bij de genezing van de huidige uitslag, maar kan ook herhaling van de symptomen voorkomen. Regelmatige opvolging bij de arts kunnen noodzakelijk zijn om de effectiviteit van de behandeling te evalueren en aanpassingen te maken indien nodig.

Prognose

De prognose voor huiduitslag rond de ogen is meestal goed, vooral als de onderliggende oorzaak effectief wordt behandeld. De uitkomst hangt echter af van verschillende factoren, waaronder de aard van de huiduitslag en de algehele gezondheid van de patiënt.

Herstel en preventie
Met de juiste behandeling kan de uitslag binnen enkele dagen tot weken verdwijnen. Dit omvat het gebruik van medicinale crèmes, antihistaminica of andere voorgeschreven behandelingen, afhankelijk van de oorzaak. Het is cruciaal om gedurende deze periode de instructies van de arts nauwkeurig op te volgen.

Om toekomstige uitslagen te voorkomen, is het belangrijk om triggers te identificeren en te vermijden. Dit kan inhouden dat men allergenen, irriterende stoffen of ongezonde gewoonten uitsluit. Regelmatige controles bij een dermatoloog kunnen ook helpen om potentiële problemen vroegtijdig te signaleren en effectief te beheren. Door aandacht te besteden aan de huidverzorging en vroegtijdig in te grijpen bij symptomen, kan de kans op herhaling van huiduitslag aanzienlijk worden verminderd.

Complicaties

In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden bij huiduitslag rond de ogen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke complicaties, zodat tijdig kan worden ingegrepen indien nodig.

Infectie
Er bestaat een risico op secundaire infecties als gevolg van krabben of wrijven aan de huid. Wanneer de huidbarrière wordt beschadigd, kunnen bacteriën of schimmels gemakkelijker binnendringen, wat leidt tot infecties. Dit kan resulteren in symptomen zoals verhoogde roodheid, zwelling, pusvorming of koorts. Het is cruciaal om niet aan de uitslag te krabben en om bij tekenen van infectie onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Langdurige huidverandering
Bij herhaalde of ernstige huiduitslag kunnen er blijvende veranderingen in de huidtextuur of kleur optreden. Dit kan variëren van hyperpigmentatie (donkerdere vlekken) tot hypopigmentatie (lichtere vlekken) en kan het uiterlijk van de huid op de lange termijn beïnvloeden. Het is belangrijk om vroegtijdig in te grijpen en een arts te raadplegen als de huiduitslag aanhoudt of verergert om deze complicaties te voorkomen.

Door bewust te zijn van deze mogelijke complicaties en tijdig te reageren op symptomen, kunnen ernstige gevolgen worden geminimaliseerd en kan de gezondheid van de huid worden behouden.

Preventie

Preventie van huiduitslag rond de ogen kan vaak worden bereikt door enkele eenvoudige maatregelen. Het nemen van deze stappen kan helpen om de kans op het ontwikkelen van huiduitslag te verkleinen en de algehele gezondheid van de huid te bevorderen.

Goede huidverzorging
Regelmatig hydrateren van de huid rond de ogen is essentieel. Het gebruik van hypoallergene producten kan helpen om irritatie te voorkomen. Kies voor milde, parfumvrije reinigingsmiddelen en moisturizers die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid rondom de ogen. Het is ook belangrijk om de huid niet te verwaarlozen, omdat uitdroging kan leiden tot irritatie en huiduitslag.

Vermijden van allergenen
Het identificeren en vermijden van bekende allergenen kan het risico op het ontwikkelen van huiduitslag verminderen. Houd een dagboek bij van mogelijke triggers, zoals bepaalde cosmetica, schoonmaakmiddelen, of voedsel, en elimineer deze waar mogelijk. Het dragen van zonnebrandcrème en het gebruik van beschermende kleding kan ook helpen om huidreacties door zonlicht of andere omgevingsfactoren te voorkomen.

Regelmatige controles
Voor mensen met een geschiedenis van huidproblemen is het nuttig om regelmatig een dermatoloog te raadplegen voor advies en behandeling. Dit kan helpen om vroegtijdig tekenen van huidproblemen op te sporen en ervoor te zorgen dat eventuele behandelingen tijdig worden gestart. Dermatologen kunnen ook advies geven over geschikte huidverzorgingsproducten en leefstijlaanpassingen om huiduitslag te voorkomen.

Door deze preventieve maatregelen in acht te nemen, kunnen mensen hun risico op huiduitslag rond de ogen aanzienlijk verlagen en bijdragen aan een gezonde, stralende huid.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Wordt je huiduitslag veroorzaakt door hooikoorts?Hooikoorts komt voor bij 12% tot 28% van alle Nederlanders en Belgen, en bij zo'n 10% van de Westerse bevolking. Hooikoo…
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Huiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieHuiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventieEen huiduitslag in de hals is een reactie van de huid in het halsgebied, meestal gekenmerkt door roodachtige plekken op…
Huiduitslag bij baby door kwijlen: Uitslag door speekselHuiduitslag bij baby door kwijlen: Uitslag door speekselKwijlen (sialorroe) is een veelvoorkomend symptoom bij jonge en gezonde baby’s. Dit symptoom begint meestal wanneer baby…

Wit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenWit bultje op ooglid: Oorzaken, symptomen en behandelingenEen witte bult op het ooglid kan variëren in grootte en kan al dan niet pijnlijk zijn. Dit bultje kan gepaard gaan met s…
Okselpijn: Oorzaken en symptomen van pijn aan oksel(gebied)Okselpijn: Oorzaken en symptomen van pijn aan oksel(gebied)Een oksel is één van de gevoeligste gebieden van het lichaam. Af en toe kan iemand last krijgen van okselpijn. Dit kan é…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ellesmelle, Flickr (CC BY-2.0)
  • Geraadpleegd op 4 juni 2017:
  • 10 Best Home Remedies to Cure Eye Rash, http://www.lifehacker.co.in/jugaad/10-Best-Home-Remedies-To-Cure-Eye-Rash/articleshow/41257123.cms
  • Cellulitis, http://www.skinsight.com/adult/cellulitis.htm
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Rash Around Eyes, http://mddk.com/rash-around-eyes.html
  • Rash around the Eyes, http://www.newhealthguide.org/Rash-Around-Eyes.html
  • Rash around the Eyes: Causes and Natural Treatments, http://www.doctorshealthpress.com/skin-care-articles/rash-around-the-eyes
  • Rash around the Eyes: How to Treat It?, http://www.med-health.net/Rash-Around-Eyes.html
  • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-10-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.